08 май 2019 2 213

Як смачно приготувати гречаники з фаршем

Гречаники часто доповнюються м'ясним фаршем, що робить страву більш поживним і насиченим. Можна надати цим рецептом велику смакову яскравість, доповнивши томатним соусом. А для тих, хто стежить за своїм харчуванням можна приготувати чудові гречаники з курячим м'ясом на пару.

Гречаники являють собою своєрідні котлетки, які виходять дуже соковитими і поживними. Основою такої страви є гречана крупа. Дуже часто дане блюдо доповнюють різними складовими, які роблять його більш оригінальним та сповненим новим ароматом і смаком. Розглянемо приготування гречаників, які доповнюються фаршем.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
будь свіжий фарш - ½ Кг
олія рафінована рослинна - 150 мл
яйця свіжі курячі - три штуки
вода - два склянки
гречана крупа - один стакан
борошно пшеничне вищого сорту - п'ять столових ложок
цибулина середніх розмірів - 1 шт.
сіль і перець - у відповідності з особистими перевагами
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 199 Ккал

Етапи приготування гречаників з фаршем:

  1. Гречану крупу необхідно, в першу чергу, ретельно перебрати, вимити, злити воду через сито і надати можливість для повного висихання;
  2. Ємність з двома склянками очищеної води поставити на плиту, довести до температури кипіння, додати сіль в кількості однієї чайної ложки. Туди ж висипати підготовлену гречану крупу, накрити кришкою і варити протягом 20 хвилин;
  3. Злити залишки води і охолодити. Після цього необхідно підготовлену кашу ретельно подрібнити в блендері;
  4. Цибулю нарізати у формі великих кубиків і обсмажити з застосуванням рослинної олії на сковороді. Потім охолодити і також подрібнити за допомогою блендера;
  5. Додати підготовлений цибулю в фарш. Також вбити відразу одне яйце, додати у відповідності зі смаком сіль, перець. Всю суміш ретельно перемішати;
  6. Додати у фарш підготовлену гречку і знову все ретельно вимішати. Потім бажано відбити суміш;
  7. Руки змочити у воді і приступити до формування котлет;
  8. Два яйця вбити в окрему ємність і збити віночком;
  9. Кожна з котлет обкатується в борошні, потім опускається у збите яйце;
  10. Сковороду нагріти на плиті, додати рафіновану рослинну олію і обсмажити сформовані гречаники до появи рум'яної скоринки. При цьому інтенсивність вогню повинна бути мінімальною;
  11. Для подачі страви на стіл варто передбачити який-небудь соус на особистий розсуд.

Скільки грам в сметані в столовій ложці? Як виміряти молочний продукт без ваг і мірної ложки? З нашими порадами піч стане ще простіше!

Обалденние курячі рулетики з грибами — візьміть на замітку цей рецепт.

Скільки потрібно варити буряк до готовності читайте тут.

Гречаники з фаршем в томатному соусі в духовці

Для приготування гречаників в томатному соусі буде потрібно наступний перелік складових:

  • свіже куряче філе — ½ кг;
  • гречана крупа – повний стакан стандартних розмірів;
  • одне або два курячих яйця;
  • дві цибулини великих розмірів;
  • два часникових зубки;
  • соус томатний;
  • приправи, сушені трави і сіль у відповідності з власними смаковими уподобаннями;
  • рослинна рафінована олія для обсмажування гречаників;
  • борошно пшеничне для панірування.

Час приготування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 166,5 ккал.

Приготування страви:

  1. М'ясо подрібнити за допомогою м'ясорубки разом з однією цибулиною. Додати всі необхідні приправи, сіль і вбити яйце. Також додати часник, пропущений через чеснокодавку. Ретельно вимісити фарш;
  2. Гречану крупу варити у воді до повної готовності, потім охолодити і додати до фаршу. Після цього всю суміш ретельно перемішати;
  3. Попередньо змоченими у воді руками сформувати гречаники і обкачати їх у пшеничного борошні;
  4. Розігріти на плиті сковороду і на рослинному рафінованому маслі обсмажити гречаники з двох сторін до отримання скоринки рум'яного золотого кольору;
  5. Ще одну цибулину подрібнити кубиками невеликого розміру і обсмажити на сковороді з рослинним маслом;
  6. Додати в сковороду томатний соус і додати приправи і сушені трави;
  7. Обсмажені гречаники з фаршем викласти у форму для випікання з високими бортами і залити отриманим томатним соусом;
  8. Форму накрити фольгою і помістити в попередньо розігріту духову шафу. Випікати до повної готовності страви.

Дієтичні гречаники з курячим фаршем на пару

Гречаники, приготовані за цим рецептом виходять дуже смачними і корисними. Для приготування необхідно:

  • гречана крупа – 150 грам;
  • одна цибулина невеликих розмірів;
  • одна чайна ложка меленої паприки;
  • невелика щіпка суміші перців;
  • один часниковий зубчик;
  • свіжий курячий фарш — ½ кг;
  • дві столові ложки панірувальних сухарів;
  • один болгарський перець;
  • дві невеликих щіпки солі.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 81 ккал.

Покрокове приготування дієтичного страви з фаршем:

  1. Зварити гречану крупу до готовності, після чого охолодити і додати до курячого фаршу;
  2. Цибулину і часник звільнити від лушпиння, подрібнити з допомогою ножа і також додати до фаршу;
  3. Додати необхідну кількість солі, паприки і перцю;
  4. Також висипати до складу підготовлене кількість панірувальних сухарів;
  5. Тепер залишається тільки ретельно все перемішати і фаршу повністю готовий;
  6. Сформувати котлетки невеликого розміру і акуратно викласти в пароварку;
  7. Час приготування на пару повинно скласти близько півгодини.

Поради досвідчених кулінарів

  1. Для того щоб фарш для гречаників виходив в'язким і з нього було простіше формувати котлети варто попередньо відбити його вже після змішування м'ясо з гречаною кашею.
  2. Якщо раптом у процесі формування гречаники починають розвалюватися варто додати ще одне додаткове куряче яйце.
  3. З процесу приготування можна зовсім прибрати етап смаження на сковороді. Для отримання більш корисного страви краще випікати гречаники в духовці на пергаментним папері.

Гречаники з фаршем є корисним і смачним блюдом українського походження. Процес приготування досить простий і не займає великої кількості часу. Тому кожній господині обов'язково варто включити дане блюдо в раціон.

Що ще почитати: