Як смачно приготувати гречаники з фаршем
Гречаники часто доповнюються м'ясним фаршем, що робить страву більш поживним і насиченим. Можна надати цим рецептом велику смакову яскравість, доповнивши томатним соусом. А для тих, хто стежить за своїм харчуванням можна приготувати чудові гречаники з курячим м'ясом на пару.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь свіжий фарш - | ½ Кг |
олія рафінована рослинна - | 150 мл |
яйця свіжі курячі - | три штуки |
вода - | два склянки |
гречана крупа - | один стакан |
борошно пшеничне вищого сорту - | п'ять столових ложок |
цибулина середніх розмірів - | 1 шт. |
сіль і перець - | у відповідності з особистими перевагами |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 199 Ккал |
Етапи приготування гречаників з фаршем:
- Гречану крупу необхідно, в першу чергу, ретельно перебрати, вимити, злити воду через сито і надати можливість для повного висихання;
- Ємність з двома склянками очищеної води поставити на плиту, довести до температури кипіння, додати сіль в кількості однієї чайної ложки. Туди ж висипати підготовлену гречану крупу, накрити кришкою і варити протягом 20 хвилин;
- Злити залишки води і охолодити. Після цього необхідно підготовлену кашу ретельно подрібнити в блендері;
- Цибулю нарізати у формі великих кубиків і обсмажити з застосуванням рослинної олії на сковороді. Потім охолодити і також подрібнити за допомогою блендера;
- Додати підготовлений цибулю в фарш. Також вбити відразу одне яйце, додати у відповідності зі смаком сіль, перець. Всю суміш ретельно перемішати;
- Додати у фарш підготовлену гречку і знову все ретельно вимішати. Потім бажано відбити суміш;
- Руки змочити у воді і приступити до формування котлет;
- Два яйця вбити в окрему ємність і збити віночком;
- Кожна з котлет обкатується в борошні, потім опускається у збите яйце;
- Сковороду нагріти на плиті, додати рафіновану рослинну олію і обсмажити сформовані гречаники до появи рум'яної скоринки. При цьому інтенсивність вогню повинна бути мінімальною;
- Для подачі страви на стіл варто передбачити який-небудь соус на особистий розсуд.
Скільки грам в сметані в столовій ложці? Як виміряти молочний продукт без ваг і мірної ложки? З нашими порадами піч стане ще простіше!
Обалденние курячі рулетики з грибами — візьміть на замітку цей рецепт.
Скільки потрібно варити буряк до готовності читайте тут.
Гречаники з фаршем в томатному соусі в духовці
Для приготування гречаників в томатному соусі буде потрібно наступний перелік складових:
- свіже куряче філе — ½ кг;
- гречана крупа – повний стакан стандартних розмірів;
- одне або два курячих яйця;
- дві цибулини великих розмірів;
- два часникових зубки;
- соус томатний;
- приправи, сушені трави і сіль у відповідності з власними смаковими уподобаннями;
- рослинна рафінована олія для обсмажування гречаників;
- борошно пшеничне для панірування.
Час приготування – 1 година 30 хвилин.
Калорійність – 166,5 ккал.
Приготування страви:
- М'ясо подрібнити за допомогою м'ясорубки разом з однією цибулиною. Додати всі необхідні приправи, сіль і вбити яйце. Також додати часник, пропущений через чеснокодавку. Ретельно вимісити фарш;
- Гречану крупу варити у воді до повної готовності, потім охолодити і додати до фаршу. Після цього всю суміш ретельно перемішати;
- Попередньо змоченими у воді руками сформувати гречаники і обкачати їх у пшеничного борошні;
- Розігріти на плиті сковороду і на рослинному рафінованому маслі обсмажити гречаники з двох сторін до отримання скоринки рум'яного золотого кольору;
- Ще одну цибулину подрібнити кубиками невеликого розміру і обсмажити на сковороді з рослинним маслом;
- Додати в сковороду томатний соус і додати приправи і сушені трави;
- Обсмажені гречаники з фаршем викласти у форму для випікання з високими бортами і залити отриманим томатним соусом;
- Форму накрити фольгою і помістити в попередньо розігріту духову шафу. Випікати до повної готовності страви.
Дієтичні гречаники з курячим фаршем на пару
Гречаники, приготовані за цим рецептом виходять дуже смачними і корисними. Для приготування необхідно:
- гречана крупа – 150 грам;
- одна цибулина невеликих розмірів;
- одна чайна ложка меленої паприки;
- невелика щіпка суміші перців;
- один часниковий зубчик;
- свіжий курячий фарш — ½ кг;
- дві столові ложки панірувальних сухарів;
- один болгарський перець;
- дві невеликих щіпки солі.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 81 ккал.
Покрокове приготування дієтичного страви з фаршем:
- Зварити гречану крупу до готовності, після чого охолодити і додати до курячого фаршу;
- Цибулину і часник звільнити від лушпиння, подрібнити з допомогою ножа і також додати до фаршу;
- Додати необхідну кількість солі, паприки і перцю;
- Також висипати до складу підготовлене кількість панірувальних сухарів;
- Тепер залишається тільки ретельно все перемішати і фаршу повністю готовий;
- Сформувати котлетки невеликого розміру і акуратно викласти в пароварку;
- Час приготування на пару повинно скласти близько півгодини.
Поради досвідчених кулінарів
- Для того щоб фарш для гречаників виходив в'язким і з нього було простіше формувати котлети варто попередньо відбити його вже після змішування м'ясо з гречаною кашею.
- Якщо раптом у процесі формування гречаники починають розвалюватися варто додати ще одне додаткове куряче яйце.
- З процесу приготування можна зовсім прибрати етап смаження на сковороді. Для отримання більш корисного страви краще випікати гречаники в духовці на пергаментним папері.
Гречаники з фаршем є корисним і смачним блюдом українського походження. Процес приготування досить простий і не займає великої кількості часу. Тому кожній господині обов'язково варто включити дане блюдо в раціон.