21 апрель 2019 1 127

Як зробити смачні котлети з домашнього фаршу

Перші котлети почали робити в Європі. Вони сильно відрізнялися від тієї страви, яку готували в дитинстві наші бабусі. Спочатку це були просто шматки м'яса на реберцях. В Росію м'ясна страва привіз Петро I. Вже в 19 столітті господині навчилися робити коржі з рубленого м'яса – сучасні соковиті котлетки.

Бабусині котлетки
Інгредієнти Кількість
фарш свинячий - 0,6 кг
фарш яловичий - 0,6 кг
підсушений білий хліб - полбулки
молоко - 100 мл
яйце - 1 штука
соняшникова олія - до 2 столових ложок
ріпчаста цибуля - 1 штука
сіль - 1 чайна ложка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

Ні в одному ресторані світу не вміють робити такі ж смачні котлетки, які в дитинстві пекла бабуся. Секрет їх приготування, виявляється, проста: нам знадобиться сковорідка, частинка любові і набір продуктів, які можна купити в будь-якому магазині.

Класичний рецепт котлет з домашнього фаршу по кроках:

  1. У невелику каструлю кладуть нарізаний хліб без скоринок. Заливається молоком. Дрібно нарізами цибулю.
  2. В одну посудину поміщаємо два види фаршу, додаємо цибулю і яйце. Добре віджимаємо хліб, все змішуємо.
  3. В кінці потрібно посолити і ще раз добре перемішати. Рекомендується перед смаженням дати фаршу «постояти в холодильнику.
  4. Наступним кроком ліпимо самі котлетки. Вони повинні бути середнього розміру, не плоскі.
  5. На сковороді розігріваємо олію, викладаємо котлети. З кожної сторони потрібно їх обсмажити протягом 10 хвилин.
  6. В кінці — закрити кришкою, зробити вогонь менше, додати води і залишити смакоту тушкуватися на 10-13 хвилин.

До м'ясної вкуснятине підійде будь-який гарнір: пюре, рис, відварені макарони, тушкована капуста, гречка або простий овочевий салат.

Котлети з свинини в паніровці

Готувати м'ясо в паніровці придумали досвідчені французькі кухарі. Сьогодні котлети з свинини з апетитною рум'яною скоринкою може приготувати будь-яка господиня.

Для цього нам необхідно запастися:

  • фарш зі свинини – 0,6 кг;
  • борошном – 20 г;
  • сухарями для панірування – 100 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • ріпчастою цибулею – 1 головкою;
  • часником – кількома зубчиками;
  • молоком – 20 г;
  • соняшниковою олією;
  • сіль – 5 г;
  • перцем – на кінчику чайної ложки.

Готується страва не довше 45 хвилин.

Калорій на 100 г: 240-250 ккал.

Як готувати домашні котлети з свинячого фаршу в паніровці на сковороді:

  1. Викладаємо фарш в невелику каструлю.
  2. Часник тремо на тертці або продавлюємо через спеціальну часникодавку. Дрібно нарізаємо цибулю (можна скористатися м'ясорубкою).
  3. Збиваємо яйце.
  4. Додаємо всі інгредієнти в фарш: часник, цибуля, яйце, спеції, борошно і молокою. Все ретельно перемішуємо.
  5. Ліпимо котлети. Даємо їм відпочити. Далі м'ясні коржі потрібно «обваляти в сухарях для панірування.
  6. Гріємо масло на сковорідці. Кладемо на неї котлети, закриваємо кришкою.
  7. Смажиться м'ясо на невеликому вогні, закритий кришкою. Приблизно 10 хвилин одна сторона, стільки ж друга.
  8. Масло, що залишилося, після кожної порції рекомендується зливати, щоб нові котлети не пригоріли.

Смачним гарніром для такої страви стане смажена картопелька або ароматна відварена гречка.

«Пампушки» з манною крупою

Здавалося б, що може бути смачніше смажених котлет? Виявляється, смажені котлети з манкою. Цей простий інгредієнт перетворює м'ясні коржі соковиті, ніжні, м'які пампушки, які практично тануть у роті.

Отже, необхідні продукти:

  • фарш – 0,6 кг;
  • манна крупа – до 3 столових ложок;
  • яйце курки – 1 штука;
  • майонез – 20 г;
  • соняшникову олію – 5 їдалень ложок;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • сіль і спеції на свій смак;
  • кілька пучків свіжої зелені.

Смакота буде готова вже через 40 хвилин.

Калорій на 100 г: 198 ккал.

Як приготувати пишні котлети з домашнього фаршу з манкою на сковороді:

  1. Нарізаємо дрібно цибулю. Як варіант прокручуємо в м'ясорубці, тремо на тертці.
  2. Фарш кладемо в невелику каструлю. До нього додаємо мелконарезанного зелень.
  3. Збиваємо яйце, додаємо в каструлю.
  4. Кілька ложок майонезу, змішані з фаршем, зроблять котлети ще більш ніжними і соковитими.
  5. В кінці додаємо манку і спеції. Ретельно перемішуємо. Можна скористатися м'ясорубкою.
  6. Фарш повинен постояти кілька хвилин, щоб манка набухла.
  7. Залишається тільки зліпити м'ясні коржі і обсмажити їх на сковороді. Кожну сторону рекомендується запікати 8-11 хвилин, після чого додати в жарку кілька ложок води, закрити кришкою і згасити протягом 6-9 хвилин.

Блюдо готове.

Читайте як приготувати пряний, ароматний суп харчо в мультиварці.

Курячі рулетики з грибами і сиром — читайте як приготувати це смачне блюдо.

Читайте як приготувати неймовірно смачні ліниві голубці в мультиварці.

Рецепт котлет з домашнього фаршу з сиром в духовці

Пікантні котлети з сиром всередині, можна приготувати в духовці.

Інгредієнти:

  • м'ясо яловичини (свинини) – 0,6 кг;
  • хліб з пшениці – до 4 шматочків;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сир будь-якого твердого сорту – 150 г;
  • яйце – 1 штука;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • рослинна олія – 20 г;
  • спеції і сіль за своїм розсудом.

На кухні потрібно буде провести трохи менше години.

Калорій на 100 г: 231 ккал.

Покрокова інструкція:

  1. Цибулю, часник і шматки м'яса прокрутити на м'ясорубці.
  2. Сир потерти на крупній тертці, додати у фарш.
  3. Хліб покласти в невелику каструлю, залити молоком. Дати постояти, віджати. Після чого також перекрутити через м'ясорубку.
  4. Збити яйце, перемішати з фаршем, додати спеції.
  5. Тепер ліпимо акуратні коржі. Можна панірувати їх у борошні. Складаємо коржі на деко, змащене маслом.
  6. Запікати смакоту рекомендується при температурі 180 градусів. В духовці вона повинна чекати 20 хвилин. Потім котлети потрібно перевернути, додати підготовлену воду і поставити запікатися ще на 12-15 хвилин.

Добре такі котлети прикрасять святковий вечеря з вином. Подавати можна з будь-яким гарніром за смаком.

Покроковий рецепт для мультиварці

Тим, хто стежить за своєю фігурою, але відмовлятися від смакоти не хоче, можна спробувати приготувати котлети в мультиварці.

Інгредієнти:

  • фарш яловичий – 0,5 кг;
  • картопля – 1-2 бульби;
  • молоко – 100 мл;
  • куряче яйце – 1 штука;
  • зелень – 1-2 пучка;
  • хліб пшеничний – 1-2 шматка;
  • соняшникова олія – до 30 г (для дієтичних котлет замість масла додають воду).

Чекати смакоту доведеться 1,5 години.

Калорій на 100 г: 231 ккал при додаванні олії, 172 ккал без нього.

Готуємо по кроках:

  1. Фарш кладемо в миску розбиваємо в нього яйце.
  2. Картопля треться на тертці (м'ясорубці), додається в суміш.
  3. Отмачиваем хліб у молоці. Віджимаємо, відправляємо в каструлю з фаршем.
  4. Дрібно нарізаємо зелень, змішуємо з фаршем. Додаємо спеції.
  5. Ліпимо котлети, кладемо в чашу мікрохвильовки. При бажанні наливаємо на дно чаші масло. Ставимо режим «випічка» на 50 хвилин.
  6. Кожні 10-15 хвилин коржі перевертаємо. Щоб уникнути пригорання, рекомендується додати трохи води.

Якщо ці дієтичні котлетки, то гарніром можуть стати свіжі овочі або пропарений рис.

Рибні котлети з домашнього фаршу

Любителі рибки оцінять наступний рецепт домашніх котлет.

Для цього потрібно запастися:

  • рибним філе – 0,8 кг;
  • пшеничним хлібом – ½ булки;
  • курячим яйцем – 1-2 штуки;
  • молоком – 0,4 л;
  • цибулею – 1 шт.;
  • соняшниковою олією – до 6 столових ложок;
  • сіль і спеції додати за смаком.

Страва готується 50 хвилин.

Калорій на 100 г: на сковороді — 164 ккал, на пару — 125 ккал.

Як зробити рибні котлети з домашнього фаршу:

  1. Філе риби і цибулю треба помити, нарізати шматочками.
  2. Замочуємо хліб у молоці, віджимаємо.
  3. Всі перераховані інгредієнти прокручуємо через м'ясорубку. Додаємо яйця, спеції. Ретельно перемішуємо.
  4. Гріємо масло на сковорідці. Мокрими руками ліпимо кульки середніх розмірів, викладаємо обсмажуватися.
  5. Кожна сторона обсмажується по 7-10 хвилин на помірному вогні.

Цей рецепт підходить для духовки, мультиварки, також можна готувати битки на пару.

Підказки кулінарів

Залишилося тільки розповісти про маленькі хитрощі, які допоможуть котлети з домашнього фаршу перетворити в справжній шедевр кулінарії. Або просто порадувати смакотою домочадців.

  1. Смачніші котлети виходять з охолодженого фаршу.
  2. Пісне м'ясо погано підходить для цієї страви. Краще брати з жирком.
  3. Страва з кількох видів м'яса виходить більш апетитним.
  4. Щоб фарш вийшов ніжним, рекомендується прокрутити його мінімум на 2 рази.
  5. Якщо плануєте смажити котлети не відразу, перекручену м'ясну суміш краще не класти хліб і спеції. Їх можна буде додати безпосередньо перед готуванням.
  6. Не потрібно боятися забруднити руки. Фарш варто перемішати руками і відбити його.
  7. Замість хліба можна додавати дрібно натерті овочі: гарбуз, кабачок, буряк. Це зробить блюдо менш калорійним.
  8. Зробити домашні котлети більш соковитими допоможе шматочок масло, доданий в сам фарш.
  9. Перед ліпленням руки радять змочити. Так котлети вийдуть більш щільними, а фарш не буде прилипати до пальців.
  10. Щоб зрозуміти, присмажився чи котлетка, її радять проткнути ножем. Прозорий сік говорить про її готовності.

Тепер, коли всі секрети розкриті, можна сміливо починати готувати.

Що ще почитати: