Як зробити смачні котлети з домашнього фаршу
Перші котлети почали робити в Європі. Вони сильно відрізнялися від тієї страви, яку готували в дитинстві наші бабусі. Спочатку це були просто шматки м'яса на реберцях. В Росію м'ясна страва привіз Петро I. Вже в 19 столітті господині навчилися робити коржі з рубленого м'яса – сучасні соковиті котлетки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш свинячий - | 0,6 кг |
фарш яловичий - | 0,6 кг |
підсушений білий хліб - | полбулки |
молоко - | 100 мл |
яйце - | 1 штука |
соняшникова олія - | до 2 столових ложок |
ріпчаста цибуля - | 1 штука |
сіль - | 1 чайна ложка |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 235 Ккал |
Ні в одному ресторані світу не вміють робити такі ж смачні котлетки, які в дитинстві пекла бабуся. Секрет їх приготування, виявляється, проста: нам знадобиться сковорідка, частинка любові і набір продуктів, які можна купити в будь-якому магазині.
Класичний рецепт котлет з домашнього фаршу по кроках:
- У невелику каструлю кладуть нарізаний хліб без скоринок. Заливається молоком. Дрібно нарізами цибулю.
- В одну посудину поміщаємо два види фаршу, додаємо цибулю і яйце. Добре віджимаємо хліб, все змішуємо.
- В кінці потрібно посолити і ще раз добре перемішати. Рекомендується перед смаженням дати фаршу «постояти в холодильнику.
- Наступним кроком ліпимо самі котлетки. Вони повинні бути середнього розміру, не плоскі.
- На сковороді розігріваємо олію, викладаємо котлети. З кожної сторони потрібно їх обсмажити протягом 10 хвилин.
- В кінці — закрити кришкою, зробити вогонь менше, додати води і залишити смакоту тушкуватися на 10-13 хвилин.
До м'ясної вкуснятине підійде будь-який гарнір: пюре, рис, відварені макарони, тушкована капуста, гречка або простий овочевий салат.
Котлети з свинини в паніровці
Готувати м'ясо в паніровці придумали досвідчені французькі кухарі. Сьогодні котлети з свинини з апетитною рум'яною скоринкою може приготувати будь-яка господиня.
Для цього нам необхідно запастися:
- фарш зі свинини – 0,6 кг;
- борошном – 20 г;
- сухарями для панірування – 100 г;
- яйце – 1 шт.;
- ріпчастою цибулею – 1 головкою;
- часником – кількома зубчиками;
- молоком – 20 г;
- соняшниковою олією;
- сіль – 5 г;
- перцем – на кінчику чайної ложки.
Готується страва не довше 45 хвилин.
Калорій на 100 г: 240-250 ккал.
Як готувати домашні котлети з свинячого фаршу в паніровці на сковороді:
- Викладаємо фарш в невелику каструлю.
- Часник тремо на тертці або продавлюємо через спеціальну часникодавку. Дрібно нарізаємо цибулю (можна скористатися м'ясорубкою).
- Збиваємо яйце.
- Додаємо всі інгредієнти в фарш: часник, цибуля, яйце, спеції, борошно і молокою. Все ретельно перемішуємо.
- Ліпимо котлети. Даємо їм відпочити. Далі м'ясні коржі потрібно «обваляти в сухарях для панірування.
- Гріємо масло на сковорідці. Кладемо на неї котлети, закриваємо кришкою.
- Смажиться м'ясо на невеликому вогні, закритий кришкою. Приблизно 10 хвилин одна сторона, стільки ж друга.
- Масло, що залишилося, після кожної порції рекомендується зливати, щоб нові котлети не пригоріли.
Смачним гарніром для такої страви стане смажена картопелька або ароматна відварена гречка.
«Пампушки» з манною крупою
Здавалося б, що може бути смачніше смажених котлет? Виявляється, смажені котлети з манкою. Цей простий інгредієнт перетворює м'ясні коржі соковиті, ніжні, м'які пампушки, які практично тануть у роті.
Отже, необхідні продукти:
- фарш – 0,6 кг;
- манна крупа – до 3 столових ложок;
- яйце курки – 1 штука;
- майонез – 20 г;
- соняшникову олію – 5 їдалень ложок;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- сіль і спеції на свій смак;
- кілька пучків свіжої зелені.
Смакота буде готова вже через 40 хвилин.
Калорій на 100 г: 198 ккал.
Як приготувати пишні котлети з домашнього фаршу з манкою на сковороді:
- Нарізаємо дрібно цибулю. Як варіант прокручуємо в м'ясорубці, тремо на тертці.
- Фарш кладемо в невелику каструлю. До нього додаємо мелконарезанного зелень.
- Збиваємо яйце, додаємо в каструлю.
- Кілька ложок майонезу, змішані з фаршем, зроблять котлети ще більш ніжними і соковитими.
- В кінці додаємо манку і спеції. Ретельно перемішуємо. Можна скористатися м'ясорубкою.
- Фарш повинен постояти кілька хвилин, щоб манка набухла.
- Залишається тільки зліпити м'ясні коржі і обсмажити їх на сковороді. Кожну сторону рекомендується запікати 8-11 хвилин, після чого додати в жарку кілька ложок води, закрити кришкою і згасити протягом 6-9 хвилин.
Блюдо готове.
Читайте як приготувати пряний, ароматний суп харчо в мультиварці.
Курячі рулетики з грибами і сиром — читайте як приготувати це смачне блюдо.
Читайте як приготувати неймовірно смачні ліниві голубці в мультиварці.
Рецепт котлет з домашнього фаршу з сиром в духовці
Пікантні котлети з сиром всередині, можна приготувати в духовці.
Інгредієнти:
- м'ясо яловичини (свинини) – 0,6 кг;
- хліб з пшениці – до 4 шматочків;
- часник – 2-3 зубчики;
- сир будь-якого твердого сорту – 150 г;
- яйце – 1 штука;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- рослинна олія – 20 г;
- спеції і сіль за своїм розсудом.
На кухні потрібно буде провести трохи менше години.
Калорій на 100 г: 231 ккал.
Покрокова інструкція:
- Цибулю, часник і шматки м'яса прокрутити на м'ясорубці.
- Сир потерти на крупній тертці, додати у фарш.
- Хліб покласти в невелику каструлю, залити молоком. Дати постояти, віджати. Після чого також перекрутити через м'ясорубку.
- Збити яйце, перемішати з фаршем, додати спеції.
- Тепер ліпимо акуратні коржі. Можна панірувати їх у борошні. Складаємо коржі на деко, змащене маслом.
- Запікати смакоту рекомендується при температурі 180 градусів. В духовці вона повинна чекати 20 хвилин. Потім котлети потрібно перевернути, додати підготовлену воду і поставити запікатися ще на 12-15 хвилин.
Добре такі котлети прикрасять святковий вечеря з вином. Подавати можна з будь-яким гарніром за смаком.
Покроковий рецепт для мультиварці
Тим, хто стежить за своєю фігурою, але відмовлятися від смакоти не хоче, можна спробувати приготувати котлети в мультиварці.
Інгредієнти:
- фарш яловичий – 0,5 кг;
- картопля – 1-2 бульби;
- молоко – 100 мл;
- куряче яйце – 1 штука;
- зелень – 1-2 пучка;
- хліб пшеничний – 1-2 шматка;
- соняшникова олія – до 30 г (для дієтичних котлет замість масла додають воду).
Чекати смакоту доведеться 1,5 години.
Калорій на 100 г: 231 ккал при додаванні олії, 172 ккал без нього.
Готуємо по кроках:
- Фарш кладемо в миску розбиваємо в нього яйце.
- Картопля треться на тертці (м'ясорубці), додається в суміш.
- Отмачиваем хліб у молоці. Віджимаємо, відправляємо в каструлю з фаршем.
- Дрібно нарізаємо зелень, змішуємо з фаршем. Додаємо спеції.
- Ліпимо котлети, кладемо в чашу мікрохвильовки. При бажанні наливаємо на дно чаші масло. Ставимо режим «випічка» на 50 хвилин.
- Кожні 10-15 хвилин коржі перевертаємо. Щоб уникнути пригорання, рекомендується додати трохи води.
Якщо ці дієтичні котлетки, то гарніром можуть стати свіжі овочі або пропарений рис.
Рибні котлети з домашнього фаршу
Любителі рибки оцінять наступний рецепт домашніх котлет.
Для цього потрібно запастися:
- рибним філе – 0,8 кг;
- пшеничним хлібом – ½ булки;
- курячим яйцем – 1-2 штуки;
- молоком – 0,4 л;
- цибулею – 1 шт.;
- соняшниковою олією – до 6 столових ложок;
- сіль і спеції додати за смаком.
Страва готується 50 хвилин.
Калорій на 100 г: на сковороді — 164 ккал, на пару — 125 ккал.
Як зробити рибні котлети з домашнього фаршу:
- Філе риби і цибулю треба помити, нарізати шматочками.
- Замочуємо хліб у молоці, віджимаємо.
- Всі перераховані інгредієнти прокручуємо через м'ясорубку. Додаємо яйця, спеції. Ретельно перемішуємо.
- Гріємо масло на сковорідці. Мокрими руками ліпимо кульки середніх розмірів, викладаємо обсмажуватися.
- Кожна сторона обсмажується по 7-10 хвилин на помірному вогні.
Цей рецепт підходить для духовки, мультиварки, також можна готувати битки на пару.
Підказки кулінарів
Залишилося тільки розповісти про маленькі хитрощі, які допоможуть котлети з домашнього фаршу перетворити в справжній шедевр кулінарії. Або просто порадувати смакотою домочадців.
- Смачніші котлети виходять з охолодженого фаршу.
- Пісне м'ясо погано підходить для цієї страви. Краще брати з жирком.
- Страва з кількох видів м'яса виходить більш апетитним.
- Щоб фарш вийшов ніжним, рекомендується прокрутити його мінімум на 2 рази.
- Якщо плануєте смажити котлети не відразу, перекручену м'ясну суміш краще не класти хліб і спеції. Їх можна буде додати безпосередньо перед готуванням.
- Не потрібно боятися забруднити руки. Фарш варто перемішати руками і відбити його.
- Замість хліба можна додавати дрібно натерті овочі: гарбуз, кабачок, буряк. Це зробить блюдо менш калорійним.
- Зробити домашні котлети більш соковитими допоможе шматочок масло, доданий в сам фарш.
- Перед ліпленням руки радять змочити. Так котлети вийдуть більш щільними, а фарш не буде прилипати до пальців.
- Щоб зрозуміти, присмажився чи котлетка, її радять проткнути ножем. Прозорий сік говорить про її готовності.
Тепер, коли всі секрети розкриті, можна сміливо починати готувати.