05 май 2019 8 401

Як приготувати буряковий квас в домашніх умовах

Про користь бурякового квасу знали ще наші бабусі та прабабусі. Технологія його приготування елементарна, саме тому його часто готували в літній час для втамування спраги.

Додаючи в організм корисні вітаміни та мікроелементи, квас допомагав позбутися від багатьох недуг. На сьогодні існує безліч рецептів, скориставшись якими, ви зможете отримати новий і незвичний напій.

Користь і шкода бурякового квасу

Буряковий квас визнаний одним з найкорисніших напоїв, які сприятливо впливають на загальний стан здоров'я людини. Регулярне його вживання допомагає нормалізувати тиск і надає знеболюючу дію.

Квас з буряків рекомендують пити при головних болях, буквально за 20 хвилин він може позбавити від неприємних відчуттів. Існує думка, що напій здатний зупинити зростання ракових клітин.

У спекотну погоду квас допомагає втамувати спрагу, а так само його варто пити тим, хто бажає позбавитися від зайвої ваги. Позитивний ефект від цього напою можна отримати тим, хто страждає від безсоння.

Буряковий квас рекомендують пити при наступних захворюваннях:

  1. Скупчення каменів в печінці;
  2. Ожиріння;
  3. Знижений гемоглобін;
  4. Схильність до закрепів;
  5. Високий рівень холестерину.

У світі не існує продукту, який би підходив усім у 100% випадках. Ось так само і квас, приготовлений з буряків. Є певна категорія людей, які все-таки повинні обмежити його вживання:

  1. Ті, у кого виявлені камені в нирках;
  2. Якщо людина хворіє на цукровий діабет, то пити квас не бажано, так як в ньому міститься цукор;
  3. Не радять пити цей напій при будь-яких захворюваннях, пов'язаних з шлунково-кишковим трактом;
  4. Буряковий квас може викликати розлад шлунку.

Перед тим, як почати приймати буряковий квас в лікувальних цілях, варто отримати рекомендації лікаря. Саме він повинен визначити вашу добову дозу напою, враховуючи особливості організму. В середньому його дозування становить 3 склянки за один день.

Класичний рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
буряк червона середня - 4 шт.
цукровий пісок - 60 г
вода - 3 л
Час приготування: 4320 хвилин Калорійність на 100 грам: 12 Ккал

Приготувати класичний квас з буряків може абсолютно будь-яка господиня, так як він вимагає мінімум інгредієнтів і часу. А готувати цей напій в домашніх умовах можливо протягом усього року.

Під проточною водою потрібно гарненько буряк вимити, очистити від шкірки і нарізати на дрібні шматочки. Після цього відправте її в трилітрову банку. Додайте потрібну кількість цукру.

Закип'ятіть воду і дайте їй трохи охолонути. Потім вилийте її в банку з буряком, але не до самого краю. Залиште в приміщенні з температурою +20...+22 градуси на три дні. За цей час повинен початися процес бродіння.

Після того, як напій змінить колір, і з'являться бульбашки, його можна вважати готовим.

Особливість квасу по класичному рецепту в тому, що після кожних випитих 2-х склянок, в нього можна додавати воду і робиться це до того часу, поки він повністю не втратить свої смакові якості.

Буряковий квас за рецептом Болотова

Рецепт Болотова також є одним з найпростіших. Він орієнтований на те, що процес бродіння відбувається в молочно-кислої середовищі, яка нещадна до шкідливим організмам. Але в той же час у даної середовищі зберігаються корисні бактерії.

Інгредієнти:

  • сироватка молочна (можна використовувати з магазину) – 2 л;
  • буряк (середній розмір) – 4 шт.;
  • цукровий пісок – 70 г;
  • сметана (жирність 20%) – 1 ч. ложка.

Час приготування: 11 діб.

Калорійність: 15 ккал.

Після того, як ви вимиєте і очистіть буряк, її потрібно гарненько подрібнити. Зробити це можна за допомогою терки або кухонного комбайна. Після цього відправте її в трилітрову банку.

У отбельной тарі з'єднайте сироватку, сметану, цукор і підігрійте суміш до 40 градусів. Потім вилийте її до буряках і відправте в темне місце, попередньо накривши банку марлею. Термін бродіння має становити 7 діб.

За цей час у верхній частині банки буде з'являтися грибок, який варто прибирати. Через тиждень ви помітите посилений процес бродіння, після чого квас потрібно на добу поставити в холодильник.

Потім повертаєте його на попереднє місце і вичікуєте ще 5 днів. Не забувайте своєчасно усувати цвіль. Потім процідіть готовий напій через марлю і поставте його в холодильник.

Давайте розглянемо ще кілька рецептів квасу з буряків, які користуються великою популярністю серед населення.

Очищаючий напій

При правильному вживанні квас за запропонованим рецептом допоможе позбутися від зайвих шлаків і очистить організм.

Інгредієнти:

  • буряк (середній розмір) – 2 шт.;
  • вода – 3 л;
  • хліб житній – 2 шматочки;
  • сухі дріжджі – 20 г;
  • цукровий пісок – ½ склянки.

Час приготування: 2 діб.

Калорійність: 14 ккал.

Для даного рецепту буряк потрібно готувати. Для цього, очистивши її від шкірки, наріжте на дрібні шматочки. Покладіть їх у каструлю і проварити до готовності.

Відвар, який у вас вийти, необхідно процідити і долити до нього кип'яченої води. Потім всипте туди цукор, дріжджі і хліб житній. Залиште отриману суміш при кімнатній температурі на 2-і доби для бродіння.

Потім процідіть його і помістіть в холодильник. Квас готовий.

Буряковий напій з медом і родзинками

Інгредієнти:

  • буряк (велика) – 1 шт.;
  • вода – 2,5-3 л;
  • хліб (краще житній) – 100 г;
  • мед рідкий – 4 ч. ложки;
  • родзинки – 30 р.

Час приготування – 4 доби.

Калорійність – 14 ккал.

Буряк попередньо помийте, видаліть шкірку і порізати на невеликі шматочки. Перекладіть їх у велику банку. Додайте мед, родзинки і залийте буряк водою, але не до самого кінця.

Помістіть в банку також невеликий шматочок хліба. Протягом 4-х днів напій повинен залишатися при кімнатній температурі для бродіння. Потім його зливають, а закваску можна використовувати для наступної порції квасу. Тільки додайте в банку ще трохи хліба, родзинок і меду.

А ви пробували коли-то кабачковий торт? Ми пропонуємо вам кілька цікавих рецептів, цього простого і низькокалорійного страви.

Рулетики з курячого філе з різними начинками — це просте блюдо, яке дуже легко готувати.

Рецепт медовика з заварним кремом — це десерт точно стане вашим улюбленим.

Як приготувати напій для схуднення

Буряковий квас – це натуральний продукт, який може допомогти позбавитися від зайвих кілограмів. Ось тільки приймати його потрібно правильно і тоді результат не змусить себе довго чекати.

Інгредієнти:

  • свіжа буряк (середній розмір) – 3 шт.;
  • вода – 3 л.

Час приготування – 4 доби.

Калорійність – 10 ккал.

Свіжу буряк промийте під проточною водою, видаліть шкірку і наріжте невеликими кубиками. Покладіть її в підготовлену трилітрову банку. Зверху додайте очищену воду кімнатної температури.

Перенесіть ємність з рідиною в тепле місце і накрийте її зверху марлею. Процес бродіння має тривати 4 дні. Через це час, квас процідіть і розлийте по пляшках.

Зверніть увагу на те, що в ході бродіння на поверхні банки не повинна з'являтися пінка зеленого кольору. Якщо ви виявите, пити напій не бажано.

За добу потрібно випивати приблизно 1,5 літра квасу для того, щоб домогтися потрібного результату. Але при цьому також дотримуйтеся правильного харчування.

Як правильно вживати напій, кому він протипоказаний

Готовий буряковий квас можна пити замість води в будь-який час доби. Якщо ви його приймаєте в цілях зниження ваги, то склянка готового напою выпевается за півгодини до прийому їжі. Також можна один раз на тиждень влаштовувати собі розвантажувальний день, під час якого крім квасу потрібно їсти сухофрукти, нежирний сир і свіжі яблука.

Якщо ви приймаєте його в цілях профілактики будь-якого захворювання, то разова норма повинна становити чверть склянки приблизно за годину до їжі.

Квас, який наполягав на сироватці, випивають за кілька годин до прийому їжі, тричі на день по чверті склянки. Зверніть увагу на те, що загальна добова норма продукту не повинна перевищувати 1-1,5 літра. В іншому випадку це може призвести до розладу шлунку.

Завжди пам'ятайте про те, що буряковий квас може не підійти вашому організму, в результаті індивідуальної непереносимості. Якщо ви помітили такі симптоми, як різкий біль в області живота, алергічна реакція або пронос, то прийом напою варто одразу припинити і негайно звернутися за медичною допомогою.

Корисні поради

  1. У процесі приготування бурякового квасу в домашніх умовах іноді може спостерігатися повільне бродіння. Багато господинь відразу намагаються вилити продукт і беруться за приготування нового. Але варто пам'ятати, що бродіння завжди можна підсилити, додавши в банку трохи дріжджів або цукру. Для цього розведіть один з інгредієнтів в тепленькій воді і вилийте в банку;
  2. Під час бродіння квас повинен залишатися в теплому приміщенні. Це прискорить його приготування;
  3. Якщо ви хочете поекспериментувати зі смаковими якостями напою, то можна додати в нього трохи паленого цукру, цикорію або сухариків;
  4. Збільшивши норму дріжджів або цукру, ви тим самим збільшуєте кількість алкоголю в напої;
  5. Так як буряковий квас містить в собі невелику кількість алкоголю, після його вживання не рекомендується сідати за кермо автомобіля хоча б протягом години.

Якщо ви хочете урізноманітнити свій раціон і додати в нього чогось новенького, то сміливо беріться за приготування квасу з буряків. Цей напій може стати незамінним в літній час, а також суттєво покращити ваше здоров'я. Найголовніше не забувайте про протипоказання до нього і при необхідності краще обмежте його прийом.

Що ще почитати: