Як зробити закваску для квасу в домашніх умовах
Квас вважається істинно російським напоєм і його рецепти відомі давно. Квас – значить, кислий напій. Крім того, він визнається ще й їжею, тому як в часи великого голоду його пили і їли, щоб не померти від виснаження. А також, згідно стародавніх знань, квас вважається відмінним ліками.
На даний момент рецептів квасу існує більше тисячі і кожна господиня робить його на свій смак. Кілька найпоширеніших з них ми розглянемо з вами нижче.
Для чого потрібна закваска
Готують закваску: з білого і чорного хліба, додаючи дріжджі, або можна обійтися і без них; з сусла, а також на сухофруктах і ягодах. Так чи інакше, закваска містить дріжджову основу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
житній хліб - | 800 грам |
вода - | 5 літрів |
дріжджі - | 5 грам |
цукор - | 10 грам |
сіль - | 10 грам |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Класична закваска для квасу готується так:
- В емальовану миску кришимо хліб. Після чого додаємо пів-літра води, що не перевищує температури 75 градусів;
- Як тільки хліб розбухне, його потрібно перемішати до стану кашки» і додати дріжджі, сіль і цукор. Поставити в тепле місце на тридцять хвилин;
- Знову додати півлітра води і поставити в тепле місце на півтори або дві години. Краще не перевищувати цю норму часу, інакше квас буде мутнуватий;
- Після цього суміш поміщають в духовку на годину. Температура повинна бути невисокою;
- Як тільки корж буде твердим, його слід остудити і наламати невеликими шматочками. Далі відправляємо в скляну банку і додаємо п'ять літрів окропу;
- Через дві години сусло для квасу зливаємо. Закваска залишається для наступного застосування.
Закваска з дріжджів
Вона є найбільш простий у приготуванні і найменш витратною.
Інгредієнти:
- житній хліб – 2 булки;
- дріжджі — 15 грам;
- цукор – дві столові ложки;
- вода – один літр.
Час приготування: 2 дні.
Калорійність: 3423,3 ккал.
Як зробити закваску для квасу з дріжджами:
- В першу чергу слід почати робити сухарі. Для цього потрібно взяти житній хліб нарізати кубиками, розміром приблизно два сантиметри. Кладемо на жаростійкий лист, відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку. Як тільки сухарі підрум'янилися, можна сміливо діставати з духовки;
- Беремо скляну банку об'ємом в розмірі одного літра і насипаємо в неї сухарики. Наповнити потрібно тільки половину банки;
- Беремо дві столові ложки теплої води, розбавляємо в ній дріжджі і дві столові ложки цукру. Виливаємо з літрову банку і доливаємо в неї води майже до основи, залишаючи близько двох сантиметрів;
- Банку ставимо в тепле місце. Оптимально на стілець поруч з батареєю, якщо ви готуєте в зимовий період, або на підвіконня, якщо влітку, і залишаємо на добу або на пару діб;
- По закінченні часу, коли закваска буде готова, з банки слід злити рідину, а сухарі перекладаємо в трилітрову банку. Потім додаємо решту сухарі вже для приготування квасу.
Простий рецепт з родзинками
Це закваска вважається найбільш популярною серед любителів квасу, бо містить зовсім небагато алкоголю, на відміну від дріжджових, і краще засвоюється в шлунку. Готується також легко, як і дріжджова, але займає менше часу.
Нам знадобляться наступні продукти:
- хліб «Бородинський» — 200 грам;
- родзинки – 2 столових ложки;
- цукор – 4 столові ложки;
- вода – 1 стакан.
Час приготування: 3 дня.
Калорійність: 812,2 ккал.
Приготування:
- Нарізаємо хліб кубиками і відправляємо в духовку, поки боки сухариків не стануть чорного кольору. Довше краще не тримати, інакше квас буде з гіркуватим смаком;
- У літрову банку насипаємо сухарі і доливаємо стільки окропу, щоб повністю покрити їх. Відправляємо до них цукор і залишаємо суміш остигати до 35 градусів;
- Додаємо родзинки і ставимо до батареї. Закваска в цьому випадку забродить через два або три дні;
- Коли з'явилася піна і кислуватий аромат, то закваска вже готова. Можете сміливо діставати;
- Верхні сухарі слід перекласти в іншу банку, додавши дві столові ложки цукру і невелика кількість сухого хліба, налити води і витримати такий проміжок часу в теплому місці і повторити процедуру ще два рази. Після цього закваска виходить просто приголомшливою і з неї легко приготувати якісний квас з насиченим смаком.
Закваска для квасу без дріжджів з медом
Інгредієнти:
- мед — 50 грам;
- вода — 100 мл;
- шкурки від винограду — 1 чайна ложка;
- хліб житній — 100 грам;
- шкірка від яблук — 1 чайна ложка.
Час приготування: 3 дня.
Калорійність: 357,7 ккал.
Приготування:
- Наливаємо в емальований посуд кип'ячену воду, додаємо мед. Сюди ж додаємо яблучну і виноградну шкірку;
- Все перемішуємо. Залишаємо в теплому місці на три доби;
- Коли закваска забродить, її слід процідити і додати хліб, попередньо подрібнений до стану крихт. Ставимо для подальшого бродіння в тепле місце;
- Через три доби закваску сміливо можна застосовувати для приготування квасу. Надалі її можна використовувати для нової порції.
Класичний рецепт гуакамоле — спробуйте цей мексиканський соус, його пряний смак послужить прекрасним доповненням до різних страв.
А пробували приготувати котлети з картоплі? Ми зібрали для вас найбільш цікаві рецепти з начинкою.
Смачний суп з покроковим рецепт і підказками кулінарів тут.
Хмільна
Простий і зручний у приготуванні рецепт. Шишки хмелю для нього можна придбати в найближчій аптеці.
Інгредієнти:
- хміль – 50 грама;
- вода – 500 мілілітрів;
- цукор або мед – 20 грам;
- борошно – 5 столових ложок.
Час приготування: 1 день.
Калорійність: 482,3 ккал.
Як приготувати закваску з хмелю для квасу:
- Хміль заливаємо гарячою водою і ставимо на малий вогонь. Через 15 хвилин після закипання, проціджуємо, і остуджуємо до сорока градусів;
- Додаємо мед або цукор і всипаємо борошно. Необхідно, щоб суміш вийшла кашкоподібної;
- Накриваємо кришкою або тканиною. Відправляємо в тепле місце на день.
Смачний квас в домашніх умовах
Інгредієнти:
- хліб житній — 1 кг;
- цукор — 200 грам;
- дріжджі — 50 грам;
- ізюм — 50 грам;
- вода — 6 літрів
Час приготування: 4 дня.
Калорійність: 2931,5 ккал.
Як готувати смачний квас в домашніх умовах:
- Хліб нарізати кубиками і відправляємо сушитися в духовку. Після того як вони охолонуть, їх слід потовкти на маленькі шматочки, перекласти в зручну ємність, додати окріп, щоб він повністю покрив;
- Через шість або вісім годин прозору рідину з коричневим відтінком злити, покласти цукор в миску і додати дріжджі. Посуд закрити кришкою, а через дванадцять годин рідину перелити в пляшки, куди необхідно додати по три родзинки;
- Бутлі щільно закрити. Це важливо, щоб квас вийшов більш якісним;
- У перший день квас слід поставити в тепле місце. Потім ставимо на холод;
- Найбільш смачним квас виходить після того, як постоїть чотири дні.
Квас яблучний
На даний момент в медичній практиці яблука застосовуються в харчуванні хворого для його лікування. Рекомендують яблука також при зайвій вазі, гіпертонії, атеросклерозі, подагрі, хворобах печінки і нирок.
Продукти для яблучного квасу:
- яблука, можна взяти «Антонівські» — 1 киллограмм;
- цукор — 625 грам;
- дріжджі — 50 грам;
- лимонний сік — 15 мл;
- вода — 5 літрів.
Час приготування: 3 дня.
Калорійність: 3049,9 ккалорій.
Приготування:
- Яблука нарізаємо маленькими шматочками і складаємо в каструлю, підійде в цьому випадку як не можна краще емальована. Додаємо холодної води і доводимо до кипіння;
- Як тільки почало кипіти, знімаємо. Залишаємо настоюватися приблизно 3 години;
- Далі, слід взяти марлю, яка повинна бути складена у два шари і через неї проціджуємо. Додаємо до цієї рідини цукор і дріжджі. Зверху необхідно накрити тканиною і поставити для бродіння в темне місце. Квас повинен простояти там протягом двох або трьох діб;
- Після цього його необхідно спробувати на смак і при необхідності додати потрібну кількість цукру. Потім квас варто знову процідити через марлю і розлити в пляшки, куди вже були додані по парі родзинок, і відправити в холодильник.
На житній заквасці
Щоб приготувати квас з невеликою кислинкою, знадобляться наступні продукти:
- цукор — 100 грам;
- житнє борошно — 0,5 кілограма;
- вода — 8 літрів;
- дріжджі — 20 грам.
Час приготування: 3 дня.
Калорійність: 1927 ккал.
Квас на заквасці з житнього борошна робиться наступним чином:
- Розводимо в теплій кип'яченій воді дріжджі. Чекаємо, коли вони розбухнуть;
- Борошно розвести в половині літра теплої води. Їх стану повинно нагадувати тісто;
- Як тільки суміш з борошна охолоне, в неї додаємо цукор. Далі в неї наливаємо кип'ячену воду;
- Після цього в тісто додають дріжджі, розмішуємо. Ставимо в тепле місце на 24 години;
- Як тільки тісто почало бродити, в нього додають теплої води. Залишаємо на кілька годин до повного приготування;
- Отриманий квас потрібно процідити через марлю. Поставити в холодильник на дві доби.
Такий квас приємно освіжить спекотним літнім днем.
Корисні поради
Щоб квас вийшов з яскравим насиченим смаком і був не гірше покупного, необхідно дотримуватись наступних порад:
- Важливо стежити, щоб при приготуванні закваски сухарі не підгоряли. Інакше квас буде з гірким смаком;
- Коли сухарів в банку буде дуже велика кількість, їх слід перекласти в іншу скляну банку для виготовлення нової порції квасу;
- Цукор в квас слід додавати стільки, скільки хочете, спираючись на свої смакові уподобання;
- Зрозуміти, що квас готовий можна за пухирчастої піною на поверхні банки;
- Якщо квас додати родзинки, то він буде більш газованим. Вміст алкоголю в ньому буде вище.
Хоч квас і вважається чудовим прохолодним напоєм у спекотну погоду, зловживати ним не варто. Особливо це відноситься до людей, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту, а тим, у кого є виразкова хвороба шлунка, він повністю протипоказаний. Те ж саме відноситься до жінкам в положенні і на грудному вигодовуванні.