Що таке ганаш, як його приготувати і застосувати до випічки
Всі любителі солодкого, а також ті, хто любить солодке випікати, точно знають, що таке ганаш і як його готувати. Також є й ті люди, які таку назву не чули ніколи. Саме тому нижче піде мова про цей цікавий елемент кулінарії, а також про рецепти його приготування.
Відомо, що вперше дане солодке доповнення до страв приготували у Франції, і в той рецепт входили лише три основних інгредієнта – це класичний темний шоколад, вершки і вершкове масло. Залежно від цілей, ганаш може бути або більш густим, або більш рідким.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Шоколад гіркий (60% і більше) - | 200 г |
Вершки (жирність 35%) - | 120 г – 200 г |
Вершкове масло - | 50 г |
Пудра цукрова (виключно за бажанням) - | 1 ст. л. |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 225 Ккал |
Як приготувати ганаш (покроково):
- Спершу потрібно підготувати шоколад, а саме поламати її на шматочки;
- Вершки вилити в невелику глибоку посудину, після чого їх необхідно розігріти на водяній бані, при цьому не доводити до кипіння;
- Коли вершки будуть готові, в них потрібно додати шоколад і залишити його плавитися в вершках приблизно на 5-7 хв (іноді може знадобитися і більше часу);
- Після того, як шоколад і вершки перетворяться в однорідну масу, їх необхідно добре збити віночком;
- Всипати в шоколадну масу цукрову пудру і знову збити все віночком, після чого солодкої маси необхідно охолонути;
- У остиглий шоколадний крем додати вершкове масло, після чого кілька хвилин вимішувати масу до однорідності.
Інші варіанти приготування ганаша
Крім класичного рецепту цього шоколадного мусу існують і безліч інших, які чудово підійдуть для різних ласощів, відповідаючи всім смаковим уподобанням ласунів. І один з таких рецептів – це ганаш з додаванням рому.
Рецепт №1 – Ганаш з ромом, де потрібно наступне:
Що потрібно | В якій кількості |
---|---|
Шоколад гіркий | 250 гр |
Вершки | 250 гр |
Ром (можна замінити коньяком) | 1 ст. л. |
Приготування ромового рецепта займе всього 15-20 хв, а калорійність продукту на 100 гр складе близько 357 ккал.
Покрокове приготування:
- Як і зазвичай, починати необхідно з шоколаду: його треба поламати на невеликі шматочки;
- Покласти вершки в ємність, яку можна розігріти на водяній бані. Вершки обов'язково потрібно довести до кипіння і моментально прибрати з вогню;
- В гарячі вершки, всипати шоколадні шматочки, після чого обидва інгредієнти збити до отримання однорідної маси;
- В останню чергу можна додавати ром (або коньяк), після чого ще раз добре перемішати шоколадну масу. Ганаш, приготований за цим рецептом, ідеально підійде для покриття торта.
Нарівні з класичним рецептом, можна приготувати солодку вершкову масу, де буде використаний не темний шоколад, а білий.
Рецепт №2 – Ганаш, приготований з білого шоколаду, для якого потрібні наступні продукти:
Що потрібно | В якій кількості |
Шоколад білий | 200 гр |
Вершки | 100 гр |
Ароматизатор або барвник | На розсуд |
Готується дане ласощі досить швидко – не більше 20 хв. Калорійність продукту складе близько 280 ккал на 100 гр.
Як приготувати ганаш по даному рецепту:
- Вилити вершки в підходящу посуд, поставити її на вогонь або водяну баню, після чого поступово довести до кипіння;
- Зняти киплячі вершки з вогню, додати в них шматочки білого шоколаду, поступово вимішати обидва інгредієнта за допомогою віночка або міксера, щоб вийшла однорідна маса;
- Отриману вершково-шоколадну масу відправити в холодильник, щоб вона охолола;
- Готову масу з білого шоколаду можна використовувати в якості покриття тортів.
Домашня локшина — рецепт на яйцях, приготувати його легко і просто.
Приготуйте за нашим рецептом заливний пиріг з рибними консервами і картоплею.
Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту під соусом болоньєзе — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Деякі факти та поради з приготування
Ганаш був винайдений ще 150 років тому, але за всі ці роки його базовий рецепт ніколи не змінювався: завжди використовуються тільки вершки, шоколад і вершкове масло. За бажанням, рецепт можна доповнити іншими складовими — цукровою пудрою, коньяком або ромом, додати в крем кокосове молоко або замінити темний шоколад білий або молочний, але в цілому три основних інгредієнта ніколи не змінюються.
Класичний спосіб приготування (як в першому рецепті) не містить цукор, тому присмак даного ласощі вийде вершковий і одночасно пряний, так як гірчинку йому буде надавати саме гіркий шоколад.
Ганаш, в рецепті якого використовується ром, можна на час залишити в холодильнику до застигання, після чого збити його віночком і за допомогою кондитерського шприца прикрасити торт. В даному випадку смачна шоколадна маса вийде дуже повітряним і легким.
Якщо ганаш готується виключно для покриття тортів, то краще всього використовувати відразу після приготування. А якщо потрібно робити з нього начинку, то його необхідно залишити в холодильнику на 12 год.
Шоколад для ганаша обов'язково треба поламати на невеликі кубики або ломтики. Це забезпечить більш рівномірний його розподіл в гарячих вершках. При бажанні можна натерти на тертці шоколад, тоді він швидше розтане і рівномірно розподілиться.
Слід пам'ятати, що ганаш зберігає свій глянсовий блиск тільки в тому випадку, якщо використовувати його ще в гарячому вигляді. Коли маса охолоджується, вона набуває матового відтінку.