27 июнь 2019 1 047

Добірка вишуканих рецептів страв з свинини

Свинина насичує організм людини вітамінами групи B, білком, магнієм, фосфором. Смачне м'ясо дуже калорійне, тому зловживати ним не варто. Пропонуємо 5 цікавих рецептів смачних страв зі свинини, які легко приготувати до сімейних урочистостей.

Як вибрати якісне м'ясо

Насамперед, дивимося на зовнішній вигляд м'яса. М'ясо молодої свинки блідо-рожевого кольору, з білими прожилками сала. Якщо свинина червоного кольору — перед вами м'ясо дорослого (або старого) тварини. Його складно приготувати смачно, додаткова термічна обробка руйнує вітаміни. Щоб придбати свіжу, молоду свинину, зверніть увагу на наступні нюанси:

  • якщо у вакуумній упаковці є рідина, значить, була порушена технологія зберігання;
  • м'ясо не повинно бути липким;
  • натисніть на м'якоть — свіже м'ясо пружне, шматочок швидко прийме вихідну форму;
  • охолоджене м'ясо краще свіжомороженого.

Отже, м'ясо вибране. Так, які ж страви можна приготувати з свинини?

Свиняча грудинка в спеціях
Інгредієнти Кількість
свинячої грудинки - 700 г
солі - 15 г
чорного перцю горошком - 3 р
лаврового листа - 2 шт.
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 520 Ккал

Це ситне блюдо може бути подано як у гарячому, так і в холодному вигляді. Набір спецій може змінюватись в залежності від настрою. Все одно, грудинка вийде смачною.

Вимиту грудинку поміщаємо в посуд з товстим дном (гусятницю), наливаємо 2/3 води, додаємо перець, сіль, лавровий лист. Накриваємо кришкою, ставимо в гарячу духовку (або просто на вогонь) на 2,5 години. Через 1,5 години грудинку потрібно перевернути.

Якщо грудинка буде подаватися як холодна закуска, її можна додатково панірувати сумішшю спецій. Змішайте по 3 г паприки, сухого часнику, меленого лаврового листа; пересипте спеції в щільний целофановий кульок. Теплу грудинку занурюємо в сік, що утворився при гасінні, потім відправляємо в пакет зі спеціями. Зав'яжіть і гарненько струсніть кульок. Готову грудинку охолодіть. Залишається тільки порізати м'ясо до столу.

Якщо страва буде подаватися гарячим, подайте до нього гострий гірчичний соус, або хрін.

Рецепт смачного і корисного козячого сиру, який так легко можна приготувати в домашніх умовах.

Смачний салат — рецепт на швидку руку з покроковими фото.

Рецепти смачних дієтичних страв з кабачків на будь-який смак.

Окіст на подушці з овочів

Яскрава гармонь зі свинячого окосту гідна красуватися в центрі святкового столу. Спекотне готується досить просто, більшу частину часу займе запікання. Вам знадобиться (на 8 порцій):

  • 1,5 кг молодої свинини (тазостегнова частина);
  • 700 г картоплі;
  • 300 р помідорів;
  • 2 шт. жовтого болгарського перцю;
  • 30 г часнику;
  • 4 червоних цибулини;
  • 250 г моркви;
  • 70 г рослинного масла;
  • 180 мл десертного вина (білого);
  • 4 г сухої паприки;
  • 4 г чорного меленого перцю;
  • 4 г коріандру;
  • 4 г чебрецю;
  • 1 лимон;
  • 15 г кухонної солі.

Приготування займе 1,5 години, калорійність — 540 ккал.

Нам знадобиться плоский шматок свинячого окосту, що має форму півмісяця, окантований по краю ніжним жирком. Вимите і обсушенное м'ясо викладаємо на дошку, з зовнішньої сторони глибоко надсекаем м'ясо кожні 3 див. Трохи пізніше, в ці пази ми вставимо колечка овочів.

Змішаємо всі сухі спеції із сіллю, додамо до них 1 дрібно нарізану цибулину, 30 р масла, пропущений через прес часник, сік лимона, вино. Перемішуємо і щедро змащуємо маринадом весь окіст, включаючи розрізи. Відставляємо на 15 хвилин.

Очищаємо і моєму овочі, просушуємо їх паперовими рушниками. Картоплю ріжемо кружечками, висипаємо в керамічний посуд, приправляємо чебрецем і маслом. Видавлюємо часник, додаємо сіль, перемішуємо і відставляємо.

Морквину шаткуємо брусочками, цибулю — кільцями, перець — кубиками. Овочі досить злегка підсолити і поперчити.

Помідори (без шкірки) і цибулю потрібно нарізати кільцями, потім вставити їх в розрізи на зовнішній стороні стегна. Він злегка розсунеться, вийде імпровізована гармошка.

Збираємо блюдо для запікання на аркуші. Висипаємо в рукав картоплю, потім — перець, моркву і цибулю, зверху викладаємо нафарширований окіст. Зав'язуємо рукав, ставимо спекотне запікатися на 1 годину. Через 40 хвилин рукав потрібно розрізати, полити м'ясо утворився соком. Запікати ще 20 хвилин до утворення хрусткої скоринки.

Свинячі котлетки в картопляній паніровці

Ці ароматні котлети можна подати до святкового столу, або урізноманітнити щоденне меню. Вам знадобиться (на 8 порцій):

  • 600 г фаршу;
  • 300 г цибулі;
  • 300 г картоплі;
  • 2 яйця;
  • 70 г крохмалю;
  • 70 г рослинного масла;
  • 5 г меленого чорного перцю;
  • 10 г солі.

Час приготування — 45 хвилин (з готового фаршу), калорійність — 480 ккал.

Швидко чистимо цибулю, подрібнюємо його блендером, або за допомогою м'ясорубки.

У зручній посуді змішуємо цибулю і фарш, додаємо перець і сіль, розбиваємо 1 яйце.

Добре перемішуємо ложкою, потім 5 хвилин вимішуємо фарш руками (як тісто). Він стане однорідним і пухнастим. Відставляємо на 5 — 10 хвилин.

В цей час займемося паніровкою. Потрібно очистити і вимити картоплю, натерти на крупній тертці, залишити на пару хвилин, щоб стік зайвий сік. У мисці злегка збити 1 яйце з сіллю, додати натертий картоплю, перемішати.

Включаємо розігріватися духовку. Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо олію. Формуємо з фаршу плоскі котлетки, паніруємо їх у крохмалі, потім занурюємо в картопляну суміш.

Завдяки крохмалю, картопляну суміш буде триматися на котлетах. На гарячу сковороду викладаємо котлетки ложкою. На сильному вогні швидко підрум'янюємо їх з двох сторін, викладаємо на тарілку, застелену паперовою серветкою.

Через пару хвилин котлети можна викладати на застелений пергаментом лист, і відправляти в духовку на 20 хвилин.

М'ясні шпажки з свинини

Апетитний і соковитий аналог традиційного шашлику, який легко приготувати вдома, відмінно підходить для дружньої вечірки. Для приготування цього смачного страви з м'яса свинини знадобиться сковорідка для гриля і дерев'яні кулінарні шпажки (20 см).

Приготуйте наступні продукти (на 4 порції):

  • 1 кг м'якоті (філейна частина або лопатка);
  • 1 лимон;
  • 120 г соєвого соусу;
  • 30 г оливкової олії;
  • 15 г часнику;
  • 30 р їдальні гірчиці;
  • 2 г подрібненого мускатного горіха;
  • 3 г меленого чорного перцю;
  • 2 г паприки.

Час приготування — 45 хвилин; калорійність — 255 ккал.

Кілограмовий цільний шматок свинини моєму в проточній воді, потім видаляємо зайву вологу паперовим рушником. Нарізаємо м'ясо упоперек волокон тонкими скибками (товщина 5 мм, довжина 20 см, ширина 15 см). Вийде близько 15 шт.

Підготовлене м'ясо потрібно замаринувати. Змішайте гірчицю, паприку, чорний мелений перець, соєвий соус, подрібнений мускатний горіх. Пропустіть 2 зубчики часнику через прес, видавіть сік з лимона, розмішайте суміш. Опускаємо м'ясо в пряну суміш, перемішуємо так, щоб маринад розподілився рівномірно. Залишаємо на 15 хвилин.

Всі шматочки потрібно акуратно відбити, не порушуючи структури м'яса. Для цього застеляємо обробну дошку харчовою плівкою, викладаємо шматочок м'яса, зверху знову накриваємо плівкою. Відбиваємо плоскою стороною молоточка для м'яса (або качалкою до товщини 3 мм Кожну відбивну звертаємо трубочкою, всі трубочки викладаємо на обробну дошку, щільно притискаючи один до одного. Виходить прямокутник 20×15 див.

Проткніть трубочки чотирма довгими шпажками, гострим ножем розріжте м'ясо між шпажками. Чотири шашлику готові до смаження.

Добре розігрійте сковороду для гриля, підсмажте свинячі шпажки на олії по 2 хвилини з кожного боку.

Мішечки з консервованими ананасами в беконі

Святкове ситне блюдо запечемо в духовці, щоб заощадити час і частково знизити калорійність. З інвентарю додатково знадобиться 8 керамічних форм для запікання. Приготуйте такі продукти:

  • 650 г м'якоті;
  • 250 р копченого бекону;
  • 2 шт. курячих грудок;
  • 170 г ананасів (кубиками);
  • 5 г сухої аджики;
  • 2 апельсина;
  • 1 лимон;
  • 70 г зелені петрушки;
  • 10 г солі.

Час приготування м'ясних мішечків — 1 годину, калорійність — 284 ккал.

Починаємо з маринаду для свинини. Сполосніть і висушити паперовим рушником зелень петрушки. Видавіть апельсиновий і лимонний сік в суху аджику, додайте сіль і нашатковану зелень петрушки.

М'ясо поріжте скибочками, оберніть харчовою плівкою, відбийте тильною стороною молотка (без зубців) до товщини 5 мм, звільнити від плівки, відправте в маринад.

Включаємо духовку на розігрів (180°). В цей час швидко готуємо начинку. Курячу грудку (без шкірки) нарізаємо кубиками в1 см, додаємо ананаси, сіль, добре перемішуємо.

У кожну формочку викладаємо хрестиком 2 смужки бекону. Зверху кладемо замариновану відбивну, злегка притискаємо до стінок і дну форми. Наповнюємо формочки начинкою з курячого філе з ананасами, щільно загортаємо м'ясної конверт. Смужки бекону теж загортаємо до центру (внахлест).

Формочки ставимо на лист, закриваємо його фольгою, відправляємо в гарячу духовку на 35 хвилин. Через 20 хвилин знімаємо фольгу, щоб м'ясні мішечки зарум'янилися. Ще 15 хвилин в духовці, і ніжне печеня готова.

Дорослі і діти обожнюють свята. Весела метушня, очікування гостей, святковий стіл. Сподіваємося, що запропоновані рецепти допоможуть в організації застілля, а приготовані страви з свинини порадують господарів і гостей.

Що ще почитати: