05 май 2019 2 097

Як приготувати свинину на пару в мультиварці і пароварці

Свинина – м'ясо, яке дуже часто використовується в приготуванні різних варіантів страв. Його застосовують в якості основи для супів, других страв і закусок, готують шашлики і смажене на вугіллі м'ясо, котлети і тефтелі. Саме тому дуже важливо знати кілька рецептів, щоб урізноманітнити меню або зуміти здивувати гостей.

Приготування цього м'яса на пару знижує кількість жирів в готовому продукті або блюді з його застосуванням, отже, допускається до вживання усіма членами сім'ї, включаючи дітей.

Скільки калорій у свинині на пару

Розрахункова кількість калорій, яке наводиться в рецептах – 199 ккал. Такий показник міститься в 100 г свинини. Саме ця кількість є основою при підрахунках калорійності всього об'єму їжі.

Також у 100 г паровий свинини містяться жири і білки – 8,3 і 27,7 г, відповідно, а вуглеводів в продукті немає взагалі. Цей показник може відрізнятися, так як саме по собі м'ясо буває з жиром і без нього – залежить від виду купується для приготування вирізки, тому дуже важливо приділяти процесу вибору максимальну увагу, особливо якщо страва на пару позиціонується в якості дієтичного.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжа свиняча вирізка - 400 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
зубчики часникові - 3 шт.
сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

Процес приготування свинини на пару в пароварці:

  1. Обробка м'яса – основне завдання приготування. Свинину потрібно розрізати на порційні шматочки, промити 2-3 рази в проточній воді, потім обрізати всі наявні жилки і волокна;
  2. Цибулю потрібно очистити і розрізати на півкільця;
  3. Часникові зубчики очистити і розрізати на кілька частин або пропустити через прес;
  4. Посипати на м'ясо вибрані спеції, посолити;
  5. Включити пароварку, заповнити ємність водою, викласти підготовлену свинину;
  6. Запустити таймер на 50 хвилин, готувати до відключення звукового сигналу (для мультиварки потрібно використовувати спеціальну ємність, програма «варка на пару»);
  7. М'ясо викласти в чашу, зверху покласти цибулю і рівномірно розподілити часник.

Після завершення приготування рекомендується перевірити м'ясо – якщо воно вогкувато, то можна додати ще 20 хвилин. В якості гарніру використовується відварну картоплю чи овочі, також приготовані на пару.

Свинина на пару в маринаді

Ароматний рецепт, який не залишить байдужими нікого – свинина в маринаді, приготована на пару. Для того щоб отримати це блюдо, необхідно придбати такі інгредієнти:

  • свинина – 1-2 кг;
  • масло рослинне – 2-3 ст. л (залежить від кількості м'яса);
  • соус соєвий – 20 мл;
  • вино (біле сухе) – 30 мл;
  • зубчики свіжого часнику – 6 шт;
  • суміш перців – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • лавровий лист – 4-6 шт.

Готувати свинину необхідно, використовуючи фольгу, також можна додати будь-які спеції за смаком – паприку, сушену зелень. Важливо пам'ятати, що перш ніж готувати свинину в маринаді на пару, її потрібно витримати в розсолі не менше 12 годин.

Час приготування – 110 хвилин (вже замариноване м'ясо).

Калорійність 100 г – 246 ккал.

Процес приготування:

  1. Перше – обробка м'яса (необхідно свинину розрізати на порційні шматочки, потім промити і обрізати всі зайві частини – жилки, жир);
  2. Необхідно приготувати соус для маринаду – вино, соєвий соус, приправу, сіль, вино, рослинне масло. Всі компоненти перемішати;
  3. У ємності закласти м'ясо і залити маринадом, прибрати в холодильник на 12 годин (тому краще починати приготування ввечері);
  4. Очистити часник і пропустити його через прес або, як варіант – часник розрізати на частини, потім зробити надрізи на м'ясі і зробити «шпик»;
  5. Після того як пройде 12 годин, потрібно взяти форму для приготування на пару, прокласти фольгою з урахуванням того, що м'ясо необхідно загортати;
  6. В піддон пароварки або на дно чаші мультиварки потрібно покласти лавровий лист;
  7. Виставити таймер на 120 хвилин.

Після приготування свинину потрібно розгорнути, порізати на тонкі шматочки або розкласти на порції. Подавати зі свіжими овочами або відварною картоплею, також таке м'ясо можна використовувати як інгредієнт для салатів.

Рецепт для мультиварки

У більшості сучасних господинь є на кухні такий вид техніки, як мультиварка. Для неї також існує смачний рецепт приготування свинини на пару. В холодильнику повинні бути такі інгредієнти:

  • свинина – 450 г;
  • ріпчаста цибуля – 1-2 шт;
  • часник – 2 зубчики середньої величини;
  • спеції – перець за смаком;
  • сіль – за смаком.

Час приготування – 60-70 хвилин.

Калорійність свинини на пару в мультиварці – 239 ккал.

Процес приготування страви:

  1. Підготувати м'ясо. Його необхідно ретельно промити 2 рази під проточною водою;
  2. Потім обрізати з нього всі жилки і плівочки, якщо є, то видалити жир;
  3. Розрізати на шматочки, товщина яких не повинна перевищувати 2 см (так м'ясо швидше приготується і буде м'яким);
  4. Підготовлене до приготування м'ясо потрібно щедро посипати спеціями і не забути посолити;
  5. Цибулю і часник потрібно почистити від лушпиння, потім порізати обидва овоча тонкими кільцями;
  6. Цибулю потрібно обсмажити до золотистого кольору;
  7. На м'ясі зробити надрізи і покласти в них часник;
  8. У чашу мультиварки налити воду;
  9. Поставити піддон з м'ясом і виставити таймер на 50-60 хвилин.

Також можна додати до свинини свіжу або сушену зелень, пір'я зеленої цибулі. Якщо дозволяє мультиварка, то поруч (в іншому відсіку) рекомендується приготувати гарнір – овочі на пару.

Дріжджовий пиріг з варенням — візьміть на замітку цей незвичайний рецепт.

Як приготувати безалкогольний прохолоджувальний напій «Мохіто». Ви просто не уявляєте наскільки це просто!

Прості і смачні салати на швидку руку. Ці рецепти завжди повинні бути під рукою!

Котлети з свинини на пару

Якщо звичайне м'ясо не подобається або хочеться приготувати більш складне блюдо, то відмінним варіантом стануть котлети на пару зі свинини. Їх можна включити в меню дітям або людям, які дотримуються дієтичного харчування.

Кількість і входять до складу інгредієнти:

  • свинина (вирізка) – 400 г;
  • білий хліб -100 г;
  • пакетоване молоко пастеризоване – 50 мл (можна замінити на звичайну проточну воду, так як цей інгредієнт необхідний для замочування хліба);
  • яйце свіже куряче – 1 шт (використовується повністю);
  • цибуля ріпчаста – 1 шт (або ¼ від великої головки);
  • часник – за бажанням;
  • масло вершкове – 1 ст. л.

Сіль, перець або інші спеції і приправи – за смаком.

Час приготування – 50 хвилин (безпосередньо готується на пару 30 хвилин).

Калорійність котлет на 100 г – 211 ккал.

Процес приготування:

  1. М'ясо обробити, провернути через м'ясорубку;
  2. Розмочити в молоці хліб, пропустити слідом за свининою через м'ясорубку;
  3. Очистити цибулю і часник (за бажанням) – також подрібнити і додати у фарш;
  4. Потім додати у фарш яйце, спеції і сіль, перемішати;
  5. Розтопити масло і додати у фарш – він вийде соковитим і м'яким;
  6. У пароварку налити воду;
  7. Накрити ємність фольгою;
  8. Сформувати з приготованого фаршу котлети, помістити в пароварку, виставити таймер на 30 хвилин.

Після приготування викласти в окрему ємність. Подавати з тушкованою капустою або відварною картоплею (пюре).

Як приготувати парову свинину з овочами

Дієтичне харчування не буде мізерним, якщо підібрати компоненти меню правильно. Одним з блюд, яке сподобається всім і буде корисним, є свинина парова з овочами. Для приготування потрібно використовувати наступні інгредієнти:

  • м'ясо свиняче – 300 г;
  • суміш овочева (свіжа або заморожена) – 600 г;
  • зубчики часнику – 3 шт;
  • прянощі і сіль – за смаком.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність на 100 г – 216 ккал.

Процес приготування:

  1. Підготувати свинину промити, порізати на шматочки;
  2. Засипати прянощами, спеціями, посолити;
  3. Помістити в ємність для приготування на пару, що входить в комплект мультиварки;
  4. В окрему ємність або у відсік поруч помістити фольгу, покласти овочеву суміш;
  5. Закрити каструлю кришкою, виставити таймер на 50 хвилин.

Подавати блюдо гарячим.

Для того щоб парове м'ясо вийшло соковитіше і ніжніше, рекомендується перед приготуванням перев'язати його ниточкою. Цей метод допоможе збереженню форми при приготуванні м'яса єдиним шматком. Для досягнення ніжності можна трохи відбити свинину. Ароматні трави в складі страви запобіжать прісність.

Що ще почитати: