Як можна самостійно з 70% оцту зробити 9 процентний
На кухні у кожної господині знайдеться пляшка з оцтом, а можливо і декілька з різними видами. Це не дивно, оскільки він широко використовується в кулінарії для створення різних заправок для салатів і соусів, під час консервації заготовок на зиму і навіть для додання пухкості деяких видів тіста.
Крім приготування їжі, оцет також використовується в побуті, наприклад, для усунення неприємного запаху в холодильнику або накипу в чайнику. У цій статті ви дізнаєтеся, як з 70% оцту зробити 9 відсотковий. Але для початку поговоримо трохи про його видах.
Різновиди есенції
Найбільш поширеними вважаються такі види оцту:
- Білий винний – приготований в результаті переробки білих сортів вин. Його відмітна особливість приємний пікантний смак;
- Червоний винний, який відповідно є результатом переробки червоного вина (мальбек, каберне, мерло). Набагато рідше зустрічається рожевий винний оцет;
- Бальзамічний – це найдавніший різновид, технології виробництва якого вже більше тисячі років. Завдяки настаиванию в спеціальних дерев'яних бочках у нього темний колір, тягуча консистенція і м'який насичений смак;
- Хересовый — найдорожчий, оскільки процес приготування більш тривалий, а в якості вихідного продукту використовується дороге вино з винограду сорту Паломіно Вино;
- Яблучний – має гарний бурштиновий колір і островато-кислий смак. Сировиною для його виробництва служить сидр або яблучні макухи;
Також в кулінарії застосовуються рисовий винний, кокосовий і солодовий види оцту.
Як правильно розводити оцет
Оскільки концентрована оцтова есенція і навіть розбавлений столовий оцет часто стають винуватцями опіків і отруєнь, тому дуже важливо правильно розводити есенцію до потрібної концентрації, дотримуючи всі правила техніки безпеки:
- Завчасно підготувати достатню кількість холодної фільтрованої питної води;
- Не вживати їжу і не пити ніякі напої під час роботи з агресивною рідиною;
- Використовувати для вимірювання необхідної кількості води і оцту тільки мірні склянки, а не столові ложки та інші підручні ємності. Тим більше не розводити «на око»;
- Якщо в процесі крапля розведеної або концентрованої рідини потрапить на шкіру або в очі, терміново потрібно промити це місце великою кількістю води;
- Оскільки кислота дуже швидко випаровується, то її і готовий розчин треба зберігати в щільно закритій тарі без доступу сонячного світла.
Був 70% — став 9 процентний
Як з 70% оцту зробити 9 процентний? В кулінарних рецептах часто вказується необхідна кількість оцтової кислоти 9% концентрації, яке необхідно взяти. Оскільки ці значення невеликі, то не варто відразу розводити всю пляшку 70% есенції. Можна приготувати задану кількість речовини, скориставшись наступною формулою:
Е=(Доу*Оу)/ДоЕ,
де Е – необхідна кількість есенції;
Дов – необхідна концентрація оцту;
Проу – необхідний обсяг готового розчину;
ДоЕ – концентрація есенції.
Наприклад, якщо за рецептом потрібно 100 мл дев'яти процентного оцту з 70% концентрованої есенції, то підставивши у формулу дані, отримаємо:
Е=(Доу*Оу)/КЕ=(9*100)/70=13.
Це означає, що потрібно взяти 13 мл 70% оцту і долити решту холодною питною водою. Таким способом можна приготувати будь-яку кількість оцту будь-якої концентрації і з будь-якого вихідного сировини.
Як отримати 9% оцет з есенції різної концентрації
Часто застосовуваний для приготування різних маринадів в консервуванні 9% оцет можна приготувати не тільки з 70% есенції, але і з розчинів іншої концентрації.
Якщо концентрація есенції була дорівнює 80%, то на одну її частину знадобиться води у вісім разів більше для отримання 9% розчину.
На одну одиницю обсягу 70% оцтової есенції потрібно сім одиниць води, щоб одержати розчин потрібної концентрації.
У випадку з 30% есенцією це співвідношення буде 1 до 2, тобто на 50 мл оцтової кислоти потрібно буде взяти 100 мл води.
a href=»#deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/testo-dlya-kulichej-na-pashu.html»>Яким має бути тісто для пасок — візьміть на замітку наші поради допоможуть вам зробити смачну випічку до свята.
Читайте як приготувати соковиту курочку в панірувальних сухарях в нашій статті.
Грибний соус з печериць з грибами — відмінне доповнення до будь-якої страви.
Мірна таблиця
Оскільки в кулінарії, косметології та побуті використовуються рідини різної концентрації, то багатьом господиням стане незамінною помічницею мірна таблиця, яка підкаже, скільки потрібно води і вихідного продукту для отримання необхідного розчину.
Вихідна концентрація оцтової есенції | Скільки на одну частину води потрібно взяти оцтової есенції вихідної концентрації, щоб отримати оцет | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
3% | 5% | 6% | 9% | 10% | 30% | |
80% | 25,5 | 15 | 12 | 8 | 7 | 1,5 |
70% | 22 | 13 | 10,5 | 7 | 6 | 1 |
30% | 9 | 5 | 4 | 2 | 2 | — |
Не зайвим буде ще раз звернути увагу на те, що робота з концентрованої оцтової кислотою вимагає особливої обережності. Небезпека представляє не тільки сама рідина, але і її пари, які при вдиханні можуть викликати опіки слизових оболонок дихальних шляхів.
Зберігати розчин оцтової кислоти в будь-якій його концентрації потрібно в місці, яке залишиться недосяжним для дітей, і ні в якому разі не використовувати оцет в нерозведеному вигляді.