Як готувати помідори «в снігу» з часником на зиму
Звичка російських господинь заготовляти консервовані овочі на зиму обумовлена кліматичними умовами країни.
Вартість свіжих овочів узимку, які завозяться з південних країн, зашкалює, тому прийнято влітку займатися заготовками.
Як приємно відкрити баночку з помідорками, консервованими своїми руками.
Давайте приготуємо смачні помідори «в снігу» з часником на зиму.
Класичний рецепт
Звичайно ж, ніякого сніг серед літа в банках бути не може, ми замінимо його головним борцем проти вірусів і простудних захворювань – часником.
Приготування помідорів «в снігу» за класичним рецептом здійснюється в трилітровій ємності. Рецепт складається з основних складових – це помідори і маринад.
Інгредієнти:
- Помідори середнього розміру або помідори-чері.
Інгредієнти для маринаду на одну 3-х літрову банку:
- 1,5 л води;
- 100 гр цукру;
- 1 ст. ложки солі;
- 2 головки часнику;
- 3 ст. ложки оцту (краще 9-процентний).
Процес приготування маринаду:
- У киплячу воду висипаємо цукор, помішуємо;
- Додаємо сіль;
- Залишаємо покипіти пару хвилин.
Тепер опишемо безпосереднє приготування помідорів «в снігу» з часником на зиму.
Овочі добре вимиваємо до повного видалення забруднень, потім щільно укладаємо в простерилізовані банки.
Під час укладання намагаємося не притискати їх. Заливаємо окропом і накриваємо кришкою, щоб помідори мали можливість пропарити.
Готуємо «сніг», який є головним компонентом рецепта. Очищаємо зубчики часнику від шкірки і подрібнюємо його. Методи подрібнення можуть бути різними, можна використовувати як блендер, так і чеснокодавку. Міра кришення буде визначати розмір «майбутнього снігу».
Далі зливаємо воду з банки, закладаємо столову ложку з гіркою подрібненого часнику. Потім заливаємо банку по плечики маринадом і додаємо три столові ложки оцту.
Закатуємо жерстяної кришкою, перевертаємо банку догори дном і накриваємо теплим пледом. З-під пледа не витягуємо до повного охолодження.
Помідори «під снігом» з часником без оцту на зиму
Оцет, використовуваний для маринаду, надає овочам специфічний смак і запах «з кислинкою».
Так само бореться з бактеріями, які швидко розвиваються в сприятливому середовищі, таким чином, продовжує їм життя.
Але що робити людям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту?
Інгредієнти на літрову банку для заготівлі:
- Дрібні помідори;
- 2 головки часнику;
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти;
- Кріп.
Інгредієнти для маринаду:
- 1 ст. ложка солі;
- 100 гр цукру.
Процес приготування помідорів «під снігом» з часником без оцту на зиму не дуже складний, головне – слідувати рецептом.
На дно літрових банок укладаємо кілька гілочок кропу. Потім маленькі помідори кладемо в ємність. Заливаємо окропом і залишаємо настояти кілька хвилин. Зливаємо і заливаємо окропом вдруге, знову на кілька хвилин.
На «другий воді» буде готуватися маринад, тому зливаємо воду в каструлю. Додаємо сіль і цукор, залишаємо покипіти кілька хвилин.
У кожну банку з пропареними помідорами засипаємо подрібнений часник і лимонну кислоту. Заливаємо киплячий маринад. Закатуємо кришкою, перевертаємо догори дном і накриваємо теплим пледом. Залишаємо банки під ковдрою до повного охолодження.
Корисні поради
- Щоб помідори «під снігом» не лопалися, перед тим як укласти їх в банки проткніть кожну штучку зубочисткою в місці, де розташовувалася плодоніжка;
- Щоб розсіл не помутнів, додайте листочки дрібно нарізаного хрону, тоді розсіл залишиться прозорим;
- Для консервації овочів краще використовувати велику сіль;
- Заміна оцту аспірином – поганий варіант. Продукт хімічного складу у великих дозах шкідливий для здоров'я;
- Ознаки хорошого оцту – це оцет, приготований на натуральних інгредієнтах. Опади на дні пляшки – доказ натурального складу. Термін придатності не повинен перевищувати 4 років. В скляній тарі оцет краще зберігає свої смакові якості. Зазвичай концентрація натурального оцту не перевищує 4-6 відсотків.
Не знаєте, як потрібно заморожувати кабачки на зиму? Тут ми підкажемо найпопулярніші і доступні способи.
Виявляється, варення може бути не тільки смачним, але і красивим. Так-так, наприклад, прозоре варення з яблук часточками задовольняє не тільки смакові рецептори, але й приносить естетичну насолоду! А ось і рецепти. Удачі вам, милі господині!
Використовуючи лимонну кислоту, помідори зберігають свій первісний відтінок і виходять більш ніжними, ніж з оцтом.
З точки зору здоров'я, лимонна кислота меншою мірою дратують слизову шлунка, що дозволяє споживання невеликої кількості маринади людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Зараз, коли виявлено таке розмаїття концентратів для консервування, замість столового оцту можна використовувати:
- Концентрований яблучний, винний, виноградний, малиновий оцет;
- Сік або ягоди червоної смородини, журавлини, брусниці (200 мл соку на літр розсолу);
- Щавель (100 гр на літрову банку);
- Кислі яблука (2 штуки на банку).
Смачних вам помідорів «в снігу» з часником і приємного апетиту!