10 март 2019 12 140

Пропорції молока і манка для приготування ідеальної манної каші

Турбота про здоров'я сім'ї — завдання кожної господині. Замислюючись про приготуванні ситного і смачного сніданку, можна зупинити свій вибір на манної каші. Смак її знайома багатьом ще з дитинства, а користь продукту полягає в очищенні травної системи від жиру, слизу.

Ідеальні пропорції молока і манки

Ключовою особливістю каші з манної крупи є дотримання правильних пропорцій крупи і молока. Стандартним розрахунком прийнято вважати додавання в один літр киплячого молока шести столових ложок крупи. Багатьом не зовсім зрозумілий розрахунок продуктів і часом важко уявити, що ложки, стакани у всіх однакового обсягу.

При виборі свіжого домашнього молока прийнято розбавляти його водою у співвідношенні три до одного – на 300 мл молочного продукту береться 100 мл води або, відповідно, 1,5 склянки до 1/2 склянки. Магазинне молоко можна не розчиняти, а крупу відразу ж засипати в холодну молочну рідину на десять хвилин перед початком варіння.

Приготування слід почати з додавання стандартних 6-ти столових ложок манної питлівки з невеликою гіркою. Тільки після цього можна вже самостійно вибирати кількість ложок з манкою для того, щоб каша була потрібної консистенції, густини, в'язкості.

В одній ложці міститься близько тридцяти грамів манної крупи, що дає можливість зважити на вагах кухонних її потрібну кількість, становить в середньому 180 р.

При приготуванні ароматною каші з манної крупи слід дотримуватися головне правило, яке полягає в частому помішуванні при варінні каші і виставлений максимально низько вогонь на плиті.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
молоко - 0,6 л
манна крупа - 110 г (6 ст. л. без гірки)
цукровий пісок - 30 г
вода - 50 мл
вершкове масло - 30 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 142 Ккал
Готувати манну кашу досить легко, але при цьому потрібно приділити увагу, проявити активність під час термічного процесу. Найбільш смачною, ніжною та насиченою каша виходить на молоці.

При цьому збільшується вміст корисних вітамінів і мінералів у страві, що позитивно впливає на організм і додає йому енергію на весь день.

Всі складові страви слід заздалегідь підготувати, особливу увагу приділити вказаною кількістю манної крупи і правильно відміряти. В каструлю, де буде варитися смачне блюдо, налити воду, повільно повертати ємність по колу, щоб рідина торкнулася кожного борту.

На повільному вогні підігріти воду на дні каструлі і влити молоко. Довести до кипіння всю рідину. Однією рукою, роблячи кругові рухи, помішувати молоко, а другий повільно всипати крупу, а потім цукор. Хвилин п'ять слід постійно помішувати вміст каструлі, щоб не утворилися несмачні, некрасиві грудочки.

Потім манну кашу потрібно накрити кришкою, знявши з вогню, залишити «доходити» ще на п'ять хвилин. Олію слід додавати перед подачею блюда на кожну окрему порцію.

Рецепт домашніх пряників з імбиром або лимонною начинкою в наш статті в покроковими фото.

Фаршировані кабачки-човники з рисом і сиром — рецепт тут.

Як приготувати неймовірно смачний коктейль з морозивом та фруктами читайте в нашій статті.

Манна каша на молоці з ягодами в мультиварці

Ніжним, неповторним, але знайомим багатьом з дитячих років смаком манної каші здивувати сім'ю не вийде. Але, поєднуючи її з різноманітними ягодами, цілком можливо приготувати страву, яке припаде до душі кожному.

При цьому зберігається та збільшується користь каші, яка перетравлюється в нижньому відділі кишечнику. А от скоротити і полегшити весь процес створення манної каші з ягодами допоможе мультиварка.

Для приготування чудового блюда з цієї крупи на молоці будуть необхідні:

  • 120 г манки;
  • 0,8 л молока;
  • по 100 г чорної смородини, малини (або чорниці, малини, агрусу);
  • 40 г цукру;
  • 25 г вершкового масла.

Каша з ягодами буде готова вже через тридцять хвилин, а 100 грам її буде містити 120 ккал.

Універсальне кухонне обладнання, представлене у вигляді мультиварки, дозволяє приготувати ароматну, але трохи «примхливу», манну кашу, яка на плиті може вийти неоднорідною з грудочками або підгоріти.

Відмірявши потрібне за рецептом кількість крупи, чашу обладнання слід змастити маслом, а після всипати манку, влити молоко і додати цукор.

На мультиварці слід виставити режим «Молочна каша», а якщо такого немає, то «Суп/Каша» або «Мультиповар» на час, що становить десять хвилин.

Кришку кухонного приладу не слід закривати, а манну кашу періодично помішувати.

Ягоди промити, видалити хвостики і всипати до манної каші за одну хвилину до закінчення варіння.

Потім у режимі «Підігрів» протягом п'ятнадцяти хвилин слід довести кашу до повного приготування, не забувши закрити кришку. Страва з ягодами потрібно подавати теплим, не гарячим, прикрасивши цукатами, горіхами, родзинками з розсуд.

Корисні поради та факти

Манна крупчатка не така корисна, як інші види круп, але чудово насичує організм, здатна зарядити енергією на весь день.

Її часто використовують при монодиетах, де віддають перевагу одному продукту, що входить в склад всіх страв, а також рекомендують вживати в період відновлення правильної роботи всього організму після операцій, людям з хронічними захворюваннями шлунка, кишечника.

При приготуванні манної каші слід дотримуватися кількох правил:

  1. Дотримуватися правильну пропорцію крупи і рідини, в якій проходить готування;
  2. Не збільшувати вогонь – це призведе не тільки до утворення зайвих грудок, але і страва підгорить, з'явиться неприємний присмак;
  3. Сіль, цукор, а також ягоди, ароматичні добавки потрібно додавати в самому кінці приготування за 1-2 хвилини до кінця термічного процесу;
  4. Перед кип'ятінням молока слід сполоснути холодною водою ємність або помістити в неї кубик льоду.

При використанні мультиварки в процесі приготування манна каша виходить більш пишною, має однорідну, м'яку консистенцію. Також можна відварити крупу на бульйоні, зробивши її ситним, гарячим і трохи рідкуватим стравою.

Діткам подобається більш густа каша, яку можна вживати в холодному вигляді, порізавши на шматочки і полив зверху вершками, варенням, згущеним молоком.

Що ще почитати: