Як приготувати манну запіканку в духовці
Діти не завжди полюбляють манну кашу. Але вихід є! Можна приготувати їм смачну запіканку з тієї ж манної крупи. Її часто подають у дитячих садках – і діти з'їдають все до останньої крихти! А до домашніми рецептами завжди можна підмішати щось особливо смачне.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
манки - | 180 г |
вершкового масла - | 30 г |
яєць - | 2 шт. |
ванілі - | 1 уп. |
молока - | 1 л |
цукру - | 60 г |
солі - | 4 р |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 137 Ккал |
Як приготувати:
- Вилити молоко в сотейник і вмішати одну ложку цукру і все манку. Поставити на невеликий вогонь.
- Поступово нагрівати, постійно помішуючи. Коли маса перетвориться на густу кашу, яка буде булькати, треба зняти сотейник з плити.
- Перекласти в миску для швидкого охолодження. Час від часу потрібно перемішувати, щоб не утворилася плівка зверху.
- Яйця збити з рештою цукром і потім пишну масу змішати з остиглої кашею.
- Додати трохи олії і всю ваніль, перемішати.
- Вогнетривку форму змастити маслом і присипати невеликою кількістю манки, потім перекласти сюди рідке тісто.
- Розрівняти і відправити запікатися при середній температурі до повної готовності. Зверху буде золота скоринка. Щоб вона з'явилася раніше, в кінці приготування температуру потрібно буде підвищити.
Манна запіканка з сиром
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сметани | 0,1 л |
манки | 0,2 кг |
цукру | 150 г |
родзинок | 70 г |
розпушувача | 10 г |
сиру | 2 уп. |
яєць | 2 шт. |
ванілі | за смаком |
Знадобиться на приготування – 45 хвилин.
Скільки калорій – 229.
Як приготувати:
- Сир середньої жирності треба розім'яти виделкою. Його потрібно не більше 500 г, зазвичай він продається в упаковках по 200 р.
- Змішати його зі сметаною (або кислим молоком), ваніллю і пекарським порошком.
- Потім вбити сюди яйця і додати манку, все ретельно перемішати. Щоб легше і швидше цукор розтанув, його можна заздалегідь збити з яйцями.
- В кінці додати родзинки. Перемішувати його потрібно ложкою, не міксером, щоб він не втратив форму.
- Змастити форму для випічки рослинним або вершковим маслом по всій поверхні.
- Зверху присипати манкою сухий, в тому числі і бортики.
- Перекласти сюди сирну масу, розрівняти ложкою або лопаткою.
- Духовку розігріти на середньому вогні і поставити запіканку максимум на півгодини.
- Перед подачею трохи остудити, інакше вона розвалиться.
Як приготувати на кефірі
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошна | 45 г |
манки | 220 г |
кефіру | 0,4 л |
цедри лимонної | 45 г |
сухарів панірувальних | за смаком |
яєць | 2 шт. |
родзинок | 60 г |
соди | 3 р |
масла вершкового | 0,1 кг |
цукру | 170 г |
Знадобиться на приготування – 2 години.
Скільки калорій – 248.
Як приготувати:
- Залити всю манну крупу кефіром, бажано кімнатної температури. Розмішати і залишити на годину, щоб крупа встигла добряче набрякнути.
- Всі вершкове масло покласти в маленький сотейник, розтопити його на невеликому вогні.
- В окремій мисці необхідно яйця збити з усім цукром. Його кількість можна регулювати за смаком.
- Після закінчення часу яєчну масу додати до набряклої манки. Сюди ж влити вже остигле розтоплене масло. Все перемішати.
- Також сюди потрібно додавати соду, борошно і цедру.
- Ізюм замочити в теплій воді мінімум на десять хвилин. Потім злити Воду, а сушені ягоди вмішати до решти інгредієнтів.
- Змастити маленьким шматочком вершкового масла форму і присипати її панірувальними сухарями. Бажано, щоб вони були як порошок, не крупинками.
- Перелити сюди манное тісто, розрівняти його і відправити в духовку.
- Запікати при середній температурі до рум'яної скоринки. Готовність перевіряти зубочисткою.
Запіканка з манної каші в духовці
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
готової каші манної | 0,4 кг |
розпушувача | 8 г |
цукру | 150 г |
мандаринів | 2 шт. |
борошна | 190 г |
яєць | 2 шт. |
Знадобиться на приготування – 1 годину 20 хвилин.
Скільки калорій – 184.
Як приготувати:
- Готову і вже остигнула (а краще вчорашню) манну кашу потрібно збити міксером з яйцями. Сюди ж додати і цукор. Збивати потрібно близько трьох хвилин.
- Потім вмішати борошно і пекарський порошок.
- Мандарини вимити і зняти з них цедру за допомогою терки. Можна використовувати і лимон. З м'якоті вичавити весь сік.
- Додати цедру і сік до іншим продуктам і ще раз перемішати. Вийде досить рідка суміш.
- Підготувати промаслений форму і перелити в неї все тісто.
- Запікати на середньому вогні приблизно сорок п'ять хвилин. Навіть наприкінці готування тісто буде вологим, так і повинно бути. Головне, щоб воно підрум'янилося.
- Дати охолонути прямо у формі, а потім подавати зі сметаною або кислим варенням.
Можливо, вас також зацікавить, як приготувати сирну запіканку без манки в духовці.
Рецепти приготування манної каші читайте тут.
Збираєтеся в гості? Спечіть чудовий пиріг з журавлиною, щоб бесіда за чаюванням стала ще приємніше!
Гарбузово-манна запіканка
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
гарбуза | 150 г |
молока | 0,4 л |
кураги | 4 шт. |
масла вершкового | 30 г |
цукру | за смаком |
яєць | 4 шт. |
крупи манної | 90 г |
солі | 6 р |
Знадобиться на приготування – 1 годину 25 хвилин.
Скільки калорій – 133.
Як приготувати:
- Окропом залити курагу і залишити її на кілька хвилин, щоб вона стала м'якою.
- Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати невеликими шматочками. Її треба відварити в малій кількості води до м'якості або приготувати на пару. Це займає близько двадцяти хвилин.
- У зазначеній кількості молока потрібно зварити манку. Вона повинна вийти злегка густоватой, щоб залишалася борозенка після помішування ложкою.
- Далі в готову кашу відразу ж додати масло і розмішати. Дати їй охолонути до кімнатної температури.
- В цей час готову гарбуз потрібно витягнути з води і подрібнити блендером в пюре. Якщо його немає, можна скористатися ситом або м'ясорубкою. Теж дати охолонути.
- Витягнути курагу з води, прибрати серветками вологу, порубати її маленькими шматочками.
- За допомогою міксера збити яйця до появи першої піни. Занадто сильно збивати не потрібно.
- Змішати яйця з гарбузовим пюре, кашею, курагою. Додати цукор за смаком. Якщо гарбуз і курага солодкі, він може зовсім не знадобиться.
- Отриману масу перелити в широку форму, щоб вийшов в міру тонкий шар.
- Запікати сорок хвилин на середньому вогні.
- За бажанням можна дістати майже готову випічку з духовки, змастити її солодкою сметаною і дати запектися ще кілька хвилин.
- Подавати до столу можна відразу.
Корисні поради
Доповнити класичний смак можна шоколадними краплями, вони продаються в кондитерських магазинах. Можна використовувати навіть білі краплі, з білої глазурі. Помітно їх не буде, але смак і текстуру вони дадуть. Також додають і кокосову стружку або борошно, але тоді кашу потрібно буде приготувати порідко.
Влітку цю запіканку можна готувати з додаванням свіжих ягід. Їх необов'язково вмішувати в тісто. Можна просто ягоди подрібнити в пюре і покласти нижній або верхній шар. Так як запіканка виходить солодкої, додавати цукор в ягоди не потрібно. Можна використовувати і фруктове пюре, і овочеве.
Ніжна манна запіканка чудово підійде на сніданок: вона поживна і корисна, тому ситно буде до самого обіду.