22 апрель 2019 4 032

Як приготувати манну запіканку в духовці

Діти не завжди полюбляють манну кашу. Але вихід є! Можна приготувати їм смачну запіканку з тієї ж манної крупи. Її часто подають у дитячих садках – і діти з'їдають все до останньої крихти! А до домашніми рецептами завжди можна підмішати щось особливо смачне.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
манки - 180 г
вершкового масла - 30 г
яєць - 2 шт.
ванілі - 1 уп.
молока - 1 л
цукру - 60 г
солі - 4 р
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 137 Ккал

Як приготувати:

  1. Вилити молоко в сотейник і вмішати одну ложку цукру і все манку. Поставити на невеликий вогонь.
  2. Поступово нагрівати, постійно помішуючи. Коли маса перетвориться на густу кашу, яка буде булькати, треба зняти сотейник з плити.
  3. Перекласти в миску для швидкого охолодження. Час від часу потрібно перемішувати, щоб не утворилася плівка зверху.
  4. Яйця збити з рештою цукром і потім пишну масу змішати з остиглої кашею.
  5. Додати трохи олії і всю ваніль, перемішати.
  6. Вогнетривку форму змастити маслом і присипати невеликою кількістю манки, потім перекласти сюди рідке тісто.
  7. Розрівняти і відправити запікатися при середній температурі до повної готовності. Зверху буде золота скоринка. Щоб вона з'явилася раніше, в кінці приготування температуру потрібно буде підвищити.

Манна запіканка з сиром

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сметани 0,1 л
манки 0,2 кг
цукру 150 г
родзинок 70 г
розпушувача 10 г
сиру 2 уп.
яєць 2 шт.
ванілі за смаком

Знадобиться на приготування – 45 хвилин.

Скільки калорій – 229.

Як приготувати:

  1. Сир середньої жирності треба розім'яти виделкою. Його потрібно не більше 500 г, зазвичай він продається в упаковках по 200 р.
  2. Змішати його зі сметаною (або кислим молоком), ваніллю і пекарським порошком.
  3. Потім вбити сюди яйця і додати манку, все ретельно перемішати. Щоб легше і швидше цукор розтанув, його можна заздалегідь збити з яйцями.
  4. В кінці додати родзинки. Перемішувати його потрібно ложкою, не міксером, щоб він не втратив форму.
  5. Змастити форму для випічки рослинним або вершковим маслом по всій поверхні.
  6. Зверху присипати манкою сухий, в тому числі і бортики.
  7. Перекласти сюди сирну масу, розрівняти ложкою або лопаткою.
  8. Духовку розігріти на середньому вогні і поставити запіканку максимум на півгодини.
  9. Перед подачею трохи остудити, інакше вона розвалиться.

Як приготувати на кефірі

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошна 45 г
манки 220 г
кефіру 0,4 л
цедри лимонної 45 г
сухарів панірувальних за смаком
яєць 2 шт.
родзинок 60 г
соди 3 р
масла вершкового 0,1 кг
цукру 170 г

Знадобиться на приготування – 2 години.

Скільки калорій – 248.

Як приготувати:

  1. Залити всю манну крупу кефіром, бажано кімнатної температури. Розмішати і залишити на годину, щоб крупа встигла добряче набрякнути.
  2. Всі вершкове масло покласти в маленький сотейник, розтопити його на невеликому вогні.
  3. В окремій мисці необхідно яйця збити з усім цукром. Його кількість можна регулювати за смаком.
  4. Після закінчення часу яєчну масу додати до набряклої манки. Сюди ж влити вже остигле розтоплене масло. Все перемішати.
  5. Також сюди потрібно додавати соду, борошно і цедру.
  6. Ізюм замочити в теплій воді мінімум на десять хвилин. Потім злити Воду, а сушені ягоди вмішати до решти інгредієнтів.
  7. Змастити маленьким шматочком вершкового масла форму і присипати її панірувальними сухарями. Бажано, щоб вони були як порошок, не крупинками.
  8. Перелити сюди манное тісто, розрівняти його і відправити в духовку.
  9. Запікати при середній температурі до рум'яної скоринки. Готовність перевіряти зубочисткою.

Запіканка з манної каші в духовці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
готової каші манної 0,4 кг
розпушувача 8 г
цукру 150 г
мандаринів 2 шт.
борошна 190 г
яєць 2 шт.

Знадобиться на приготування – 1 годину 20 хвилин.

Скільки калорій – 184.

Як приготувати:

  1. Готову і вже остигнула (а краще вчорашню) манну кашу потрібно збити міксером з яйцями. Сюди ж додати і цукор. Збивати потрібно близько трьох хвилин.
  2. Потім вмішати борошно і пекарський порошок.
  3. Мандарини вимити і зняти з них цедру за допомогою терки. Можна використовувати і лимон. З м'якоті вичавити весь сік.
  4. Додати цедру і сік до іншим продуктам і ще раз перемішати. Вийде досить рідка суміш.
  5. Підготувати промаслений форму і перелити в неї все тісто.
  6. Запікати на середньому вогні приблизно сорок п'ять хвилин. Навіть наприкінці готування тісто буде вологим, так і повинно бути. Головне, щоб воно підрум'янилося.
  7. Дати охолонути прямо у формі, а потім подавати зі сметаною або кислим варенням.

Можливо, вас також зацікавить, як приготувати сирну запіканку без манки в духовці.

Рецепти приготування манної каші читайте тут.

Збираєтеся в гості? Спечіть чудовий пиріг з журавлиною, щоб бесіда за чаюванням стала ще приємніше!

Гарбузово-манна запіканка

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
гарбуза 150 г
молока 0,4 л
кураги 4 шт.
масла вершкового 30 г
цукру за смаком
яєць 4 шт.
крупи манної 90 г
солі 6 р

Знадобиться на приготування – 1 годину 25 хвилин.

Скільки калорій – 133.

Як приготувати:

  1. Окропом залити курагу і залишити її на кілька хвилин, щоб вона стала м'якою.
  2. Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати невеликими шматочками. Її треба відварити в малій кількості води до м'якості або приготувати на пару. Це займає близько двадцяти хвилин.
  3. У зазначеній кількості молока потрібно зварити манку. Вона повинна вийти злегка густоватой, щоб залишалася борозенка після помішування ложкою.
  4. Далі в готову кашу відразу ж додати масло і розмішати. Дати їй охолонути до кімнатної температури.
  5. В цей час готову гарбуз потрібно витягнути з води і подрібнити блендером в пюре. Якщо його немає, можна скористатися ситом або м'ясорубкою. Теж дати охолонути.
  6. Витягнути курагу з води, прибрати серветками вологу, порубати її маленькими шматочками.
  7. За допомогою міксера збити яйця до появи першої піни. Занадто сильно збивати не потрібно.
  8. Змішати яйця з гарбузовим пюре, кашею, курагою. Додати цукор за смаком. Якщо гарбуз і курага солодкі, він може зовсім не знадобиться.
  9. Отриману масу перелити в широку форму, щоб вийшов в міру тонкий шар.
  10. Запікати сорок хвилин на середньому вогні.
  11. За бажанням можна дістати майже готову випічку з духовки, змастити її солодкою сметаною і дати запектися ще кілька хвилин.
  12. Подавати до столу можна відразу.

Корисні поради

Щоб манка не схопилася грудочками, її стоїть перед приготуванням замочити в холодній воді хвилин на десять. Молоко в сотейнику потрібно розігріти, але не кип'ятити. Коли воно буде гарячим, перекласти в нього манку без води і перемішати. Ніяких грудочок не буде, але заважати крупу потрібно в будь-якому випадку до готовності.

Доповнити класичний смак можна шоколадними краплями, вони продаються в кондитерських магазинах. Можна використовувати навіть білі краплі, з білої глазурі. Помітно їх не буде, але смак і текстуру вони дадуть. Також додають і кокосову стружку або борошно, але тоді кашу потрібно буде приготувати порідко.

Влітку цю запіканку можна готувати з додаванням свіжих ягід. Їх необов'язково вмішувати в тісто. Можна просто ягоди подрібнити в пюре і покласти нижній або верхній шар. Так як запіканка виходить солодкої, додавати цукор в ягоди не потрібно. Можна використовувати і фруктове пюре, і овочеве.

Ніжна манна запіканка чудово підійде на сніданок: вона поживна і корисна, тому ситно буде до самого обіду.

Що ще почитати: