15 июнь 2019 5 973

Як посмажити смачні манники на сковороді

Смажені манники на сковороді – дуже простий і швидкий варіант десерту до чаювання. Досить нейтральний смак дозволяє подавати їх з різними соусами, фруктами, ягодами, варенням. Приготувати манник можна на будь-якій плиті в сковорідці, якщо немає можливості використовувати духовку.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
крупи манної, цукру і молока - по 1 ст.
яєць - 3 шт.
соди гашеного оцтом - ½ Ч. л.
вершкового масла розтопленого - 50 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 272 Ккал

Манник – досить скромний пиріг, до якого краще подавати якісь добавки або соуси, щоб він був смачніше і цікавіше. Тому його часто готують на дачі, за містом, де може не бути духовки, але є фрукти і ягоди, з якими він добре поєднується.

Яйця змішуються з цукром і збиваються. До них засипається крупа: поступово, потроху при постійному помішуванні, щоб не з'являлися згустки. Потім додають молоко, соду і замішують тісто.

Всю поверхню сковороди змащують розтопленим заздалегідь маслом. Ставлять її на плиту, включену на найменший температурний режим. Виливають суміш на манній крупі в сковорідку і готують під кришкою півгодини.

Потім при вимкненій плиті залишають ще на 10-15 хвилин. Щоб дістати пиріг з ємності, її потрібно акуратно перевернути (це роблять, коли виріб вже трохи охолоне). Можна використовувати лопатку для полегшення процесу.

Манники з манної каші

Приготувати десерт або блюдо для сніданку можна не тільки з сирої крупи, але і з звареним манної каші, навіть вчорашній. З неї зручно робити невеликі манники, що нагадують за формою сирники і оладки.

Продукти:

  • ½ Ст. і окремо 3 ст. л. манної крупи;
  • 500 мл молока;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 яйце;
  • раст. масло – знадобиться, щоб додавати на сковороду при смаженні;
  • 3 г солі.

Затрати часу: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 133 ккал.

Щоб зварити кашу, потрібно поставити на плиту каструлю з молоком і почекати, поки вона закипить. Потім акуратно засипати крупу, помішуючи молоко ложкою. Зробити температуру не вище середньої і, не припиняючи заважати, варити кашу 10 хвилин. Перед приготуванням манников каша повинна охолонути (але не бути холодною).

Яйце збивають з цукром, заливають суміш в кашу і руками змішують масу до однорідного стану. На плиту з виставленої середньою температурою ставлять сковороду з олією.

З маси, замішаною на каші, формують невеликі оладки і, попередньо обвалявши їх повністю в манній крупі (для цього 3 столових ложки сирої крупи висипають на тарілку), відправляють в розігріте на сковороді олію. Манники обсмажують на кожній із сторін, поки вони не стануть золотистого кольору.

Читайте як приготувати ніжну і соковиту курочку з морквою і цибулею.

Читайте як приготувати кекс з сухофруктами — смачна домашня випічка з чаю.

Спробуйте приготувати окрошку з курицой на кефірі або сироватці за нашими рецептами.

Рецепт смажених манников з сиром

Манники можна приготувати з різними начинками, наприклад, з сиром та родзинками. Консистенція постигла манної каші добре тримає форму і при обсмажуванні вироби не розповзаються.

Продукти:

  • 12 ст. л. крупи;
  • 200 г борошна (вид не важливий, вона потрібна тільки для обвалювання манних виробів);
  • 1 л молока;
  • 50 г родзинок (попередньо помити і замочити на півгодини в гарячій воді, потім дати висохнути);
  • 3 яйця;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 400 г сиру 9 %;
  • 50 мл раст. олії (для обжарювання манников);
  • 1 уп. ванільного цукру;
  • 3 г солі.

На приготування потрібно витратити 1 ч.

Калорійність в 100 г: 251 ккал.

Сир перемішують із звичайним і ванільним цукром. Вбивають жовток одного яйця, добре перемішують. Потім треба засипати підсохлий родзинки, змішати з сиром, щоб він рівномірно розподілився по всій масі.

Зварити з молока і крупи з сіллю і 1 чайною ложкою цукру манну кашу, дати їй охолонути і добре перемішати. В окремій мисці збивають яйця, що залишилися, і білок від третього яйця.

Потім потрібно брати трохи манки, скачувати з неї невеликий пиріжок, обвалювати в борошні і формувати на долоні невелику коржик. У її середину кладуть сирну начинку і закривають пиріжок, щоб каша щільно обволікала начинку.

Вийшло виріб змочують в і відкладають яйця на тарілку. Коли будуть готові манники з усієї заготовленої маси, на середній вогонь включають плиту і ставлять на неї сковороду з олією.

Манники смажать на кожній із сторін, поки не утвориться скоринка світло-коричневого кольору. Щоб скло зайве масло, готові вироби можна відкладати на тарілку, покриту паперовим рушником.

Манний пиріг на кефірі на сковороді

На приготування цього лепешняку без духовки потрібно зовсім небагато часу і продуктів. У результаті виходить смачний десерт, улюблений багатьма з дитинства.

Продукти:

  • 2 яйця;
  • 120 г цукру;
  • 250 г крупи манної сирої;
  • 2 ст. кефіру 3,2 %;
  • 30 г слив. масла (його потрібно підготувати заздалегідь, щоб воно не було холодним, тоді його буде легше розтопити);
  • 1 уп. розпушувача;
  • 3 г солі.

Приготувати манник можна за 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 227 ккал.

Манна крупа засипається в кефір і отставляется на півгодини або годину. Сіль, цукор, розпушувач збивають з яйцями, поки цукор не розчиниться до кінця. Отримана суміш збивається до пінистого стану.

Яєчна маса змішується з манкою і кефіром. Масло розтоплюється в мікрохвильовій печі або над парою, виливається на сковорідку. Плита включається на найнижчу температуру, на неї ставиться сковорода, в яку виливається тісто.

Сковороду накривають кришкою і залишають приблизно на півгодини, ближче до кінця починаючи перевіряти стан пирога. Якщо його верх став желеподібний, плиту можна вимкнути, знову закрити кришку і почекати ще 10 хвилин.

Діставати манник з сковороди краще, коли він вже трохи охолоне. Робити це потрібно акуратно, за допомогою лопатки, щоб не зруйнувати виріб.

Корисні поради

Щоб урізноманітнити смак пирога, можна додавати до тіста лимонну цедру, какао, мак, родзинки, порізані на шматочки сухофрукти. В якості добавок до вже готового десерту використовують згущене молоко, сметану, варення, перемелені в блендері ягоди, джем, різні кулінарні соуси.

Температура для приготування манников (як пирога, так і невеликих виробів у формі пиріжків) не повинна бути високою, інакше вони не пропечуться рівномірно.

Манники – універсальний десерт, який люблять дорослі і діти. Він добре поєднується з будь-якими добавками і легко засвоюється, не залишаючи відчуття тяжкості або переїдання.

Що ще почитати: