Як приготувати суп харчо з свинини
Коли розмова заходить про грузинської кухні, перше, що приходить на розум – суп харчо. Саме цей наваристий і поживний суп став улюбленцем широкої публіки далеко за межами країни, в якій народився.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свиняча вирізка (охолоджена) - | 0,6 кг |
вода - | 2 літра |
цибулини - | 2 шт. |
морквина - | 1 шт. |
картоплини - | 2-3 шт. |
томати свіжі - | 3-4 штуки |
вершкове масло - | 1 ст. л. |
рис - | 100 г |
горіхи (волоські або будь-які інші) - | 100 г |
часник - | головка |
гвоздика - | 4 штуки |
хмелі-сунелі - | чайна ложка |
масло для засмажки - | 2 ст. л. |
оцет - | 20 мл |
сіль, перець - | по дрібці |
кріп або петрушка - | для подачі |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 75 Ккал |
Приготування супу харчо з свинини покроково:
- Свинину добре помити, а потім підсушити і порізати порційними шматочками приблизно 3х3 див. Поставити варитися, заливши двома літрами води. Як тільки м'ясо закипить, зняти піну і зменшити вогонь. Після цього м'ясо має варитися ще близько 40 хвилин;
- Почистити картоплю і нарізати кубиками;
- Залити рис холодною водою і дати постояти 20 хвилин. Злити воду і ще раз промити;
- Після того як м'ясо в бульйоні зварилося, додати до нього рис разом з картоплею. Варити на середньому вогні півгодини;
- Цибулини і моркву очистити. Лук порубати квадратними шматочками, а моркву натерти на тертці;
- З помідорів видалити шкірку, попередньо обдавши їх окропом;
- Порізати дрібно або подрібнити за допомогою терки. У блендері подрібнити волоські горіхи і додати до них всі спеції, часник і масло. Змішати разом з помідорами;
- Розігріти масло на сковороді і викласти порізані овочі. Додати до них помідори з заправкою і тушкувати хвилин 15;
- Додати всю масу в суп і залишити на плиті ще на пару хвилин. Зняти з плити і посипати посіченою зеленню, давши настоятися близько півгодини. Приємного апетиту!
Суп харчо з свинини в горщику
Продукти:
- свинина – 300 гр.;
- дві цибулини;
- рис – 150 гр.;
- головка часнику;
- одна морквина;
- горіхи – 100 гр.;
- томати – пару штук;
- 30 гр. вершкового масла;
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.;
- сіль, перець (червоний і чорний), гвоздика – за смаком;
- кріп, петрушка – по половинці пучка.
Час: 2 години.
Калорійність: 90 калорій на 100 грам.
Покроковий рецепт приготування супу харчо з свинини в горщику:
- Духовку розігріти до 220-225 градусів;
- Свинину промити і підсушити вафельним рушником. Нарізати на однакові невеликі шматочки 3х3 див. Викласти м'ясо порівну в два горщика;
- Почистити моркву і порізати її. Найкраще півкільцями, але можна і по-іншому. Додати до м'яса;
- Залити горщики гарячою водою, додати сіль, закрити кришкою і відправити в духовку на годину;
- У блендері подрібнити часник, волоські горіхи і всі спеції. Помідори покласти на пару хвилин в окріп, почистити від шкірки і змішати з горіховою сумішшю;
- Цибулю почистити і порізати тонкою соломкою. На сковороді розтопити масло і додати цибулю. Смажити, помішуючи, поки цибуля не стане золотистим;
- Рис потримати кілька хвилин під струменем води, щоб змити всю пил;
- Дістати горщики з духовки і додати в них рис, смажена цибуля, помідорно-горіхову заправку. Додати води так, щоб вона покривала всі інгредієнти;
- Поставити горщики в духовку ще на годину. Подавати гарячими, посипавши зеленню. Приємного апетиту!
Харчо з м'ясом і рисом в мультиварці
Мультиварка – це відмінний помічник на кухні, який зробить всю основну роботу. Тому якщо немає часу сидіти на кухні довго, а наваристого супу хочеться – цей рецепт ідеальний варіант.
Продукти:
- свинина – 500 гр.;
- дві цибулини;
- одна морквина;
- два солодких перцю;
- два томата;
- рис – 1 мультистакан;
- пару картоплин;
- 2 літри води;
- одна невелика головка часнику;
- масло рослинне для обсмажування;
- сіль, перець – 0,5 ч. л.;
- пару листочків лавра;
- хмелі-сунелі –за смаком;
- зелень – для прикраси.
Час: 1 година 50 хвилин.
Калорійність: 80 калорій на одну порцію
Рецепт харчо з свинини з рисом в мультиварці покроково:
- М'ясо промити водою і обсушити. Нарізати шматочками 3х3 див. Всі овочі почистити, видалити насіння у перцю і промити. Цибулю і перець нарізати середніми шматочками, моркву натерти на тертці, помідори звільнити від шкірки і покришити;
- Мультиварку включити на режими «Смаження» або «Випічка» (в залежності від моделі мультиварки). Додати масло і обсмажити м'ясо протягом півгодини. Потім до м'яса додати всі овочі і обсмажити ще 20 хвилин. Овочі з м'ясом необхідно час від часу помішувати;
- Рис добре промити водою, очищену картоплю нарізати невеликими шматочками. Після того як овочі з м'ясом будуть готові вимкнути режим «Смаження» і додати до них картопля з рисом, залити 1,5 літрами води, додати спеції. Поставити каструлю на режим «Гасіння» на годину-півтора (час залежить від потужності мультиварки);
- Почистити і подрібнити часник. Часник, лавровий лист і залишилися спеції разом із зеленню покласти в суп за 15 хвилин до кінця;
- Залишити суп настоятися на підігріві, а потім розливати по тарілках. Подавати з лавашем. Приємного апетиту!
Візьміть на замітку рецепт м'яса по-купецькому — за нашим рецептом вийде шикарне, соковите блюдо з кисло-пряним смаком.
Візьміть на замітку рецепт смачної вареної ковбаси, приготовленої в домашніх умовах. Спробуйте!
Рецепт вівсяної каші для схуднення — ці рецепти допоможуть вам тримати себе у формі.
Харчо з свинячих копчених реберець
Цей рецепт підійде для тих гурманів, які люблять дуже наваристі супи. За рахунок реберець суп виходить дуже ситним і поживним.
Продукти:
- свинячі реберця – 500 гр.;
- дві репчатых цибулини;
- дві моркви;
- картопля – 500 гр.;
- 4-5 зубчики часнику;
- рис – 100 гр.;
- томатна паста – 100 гр.;
- масло для обжарювання – 50 мл;
- щіпка солі;
- щіпку перцю;
- лаврушка – 2-4 штуки;
- вода – 2, 5 літра.
Час: 1 година 40 хвилин.
Калорійність: 120 ккал. на порцію.
Як готувати страву:
- Ребра помити, нарізати на шматочки, які зручно було б їсти. На середній вогонь поставити каструлю з водою, закласти туди ребра і залишити варитися на одну годину;
- Почистити одну цибулину і моркву, промити і відправити в бульйон. Додати туди ж спеції і лаврушку;
- Почистити овочі, що залишилися. Натерти цибулю і моркву на тертці, а часник подрібнити в пресі;
- На сковороду, додати олію, розігріти і відправити туди томатну пасту. Потім, в гарячу пасту, додати часник, почекати поки він віддасть пасті свій аромат і додати туди ж цибулю. Просмажити масу близько 5 хвилин, а потім кинути туди моркву. Тушкувати 15 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи помішувати. Потім додати бульйон і згасити ще хвилин 5;
- У киплячий бульйон додати почищений і порізаний на шматочки картоплю. Промити рис і додати до картоплі. Як тільки бульйон закипить ще раз спробувати на солоність і варити 20 хвилин;
- Перекласти зажарку в суп і варити суп ще близько 5 хвилин.
Секрети приготування
Існує безліч різновидів цього супу, його рецепт можна змінювати і підлаштовувати під свій смак. Як і будь-яке блюдо, харчо має свої секрети приготування:
- Замість помідорів можна додати трохи томатної пасти або домашній густий томат хорошої якості;
- В якості спецій також можна додавати соус сацебелі, він додасть в суп невелику кислинку;
- Щоб суп зі свинини був менш жирним, замість рослинного масла можна використовувати оливкову;
- Спеції можна варіювати в пропорціях і видах орієнтуючись на свій смак. Особливо смачно виходить, якщо додати хмелі-сунелі, гвоздика, кориця, гострий перець, майоран, базилік, кардамон;
- Суп харчо можна готувати в казані, тоді краще всього використовувати баранячий жир в якості м'ясної складової.
Суп харчо давно вже вийшов з грузинської кухні і стала інтернаціональною стравою. Простий у приготуванні і неймовірно смачний — відмінний вибір для будь-якого застілля або простого обіду.