28 июнь 2019 1 295

Що з страв і напоїв приготувати на Новий рік 2017

Новий Рік — свято чарівне. Варто тільки з шумом і веселощами його відзначити, загадати бажання, кинувши попіл від папірця, з написаним на ній потаємним бажанням пузиряться келих з шампанським, як вже не за горами наступний.

І вже з трудом можна згадати, що було написано на тій заповітної папірці, яка була погода на минуле свято, смутно пригадується символ року, що минає, проте господині точно пам'ятають одне — що було на їх торішньому святковому столі і вже терзають себе думками — що б такого приготувати до свята, що наближається, щоб вразити всіх гостей, домашніх порадувати і східного господаря року задобрити?

Якими повинні бути новорічні страви і напої

Наступаючий 2017 рік за східним календарем пройде під заступництвом Вогняного Півня. Що відомо про Півника? Він птах хоч і домашня, і проста, але при цьому дуже драчливая, запальна і «легко займиста».

У деяких країнах півнячі бої навіть виведені в окремий вид спорту. Цей птах завжди тримає дисципліну в своєму курнику, а його підлеглі курочки знають, хто в домі господар.

Чим харчується півник відомо всім — це і зернові, і овочі-фрукти. Само собою, уподобання майбутнього господаря року потрібно враховувати, складаючи меню для новорічного столу.

Ось три умови, дотримуючи які під час приготування новорічних страв, можна задовольнити і Вогняного Півня, і гостей, присутніх зустріти Новий 2017 рік:

  • Всі страви на новорічному столі повинні бути яскравими і строкатими, як сам Півень. Домогтися цього ефекту допоможе залучення в рецептуру інгредієнтів сміливих яскравих кольорів;
  • Не варто забувати, що півень — птах травоядная, а значить, рецепти страв повинні бути легкими, не тільки як данина поваги символу року, а і ще щоб дати можливість гостям спробувати все, що є на столі, а не з відчуттям важкості в животі відправитися по будинках відлежуватися всі вихідні;
  • Як виходець із села, Півень звик до простої їжі, а тому «заморочуватися» з рецептами від шеф-кухарів елітних ресторанів, маринуючи грушу у вині 1812 року і починаючи її креветками не варто. Але це зовсім не означає, що вдасться відстрілятися черговими «Шубою» та «Олів'є», без них, звичайно, нікуди, але краще приготувати страву, в якому немає екзотичних складових, однак, звичайні і звичні всім інгредієнти постануть в незвичному світлі.

Так що ж приготувати, щоб смачно і гарно зустріти Новий 2017 рік?

Гратен: рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
картоплин - 8-10 штук
сметани - жирність 20% - 150 грам
вершків - жирність 25% - 300 грам
часнику - 4 зубчики
печериць - 4 великих
мускатного горіха - 1/3 чайної ложки
сиру - 200 грам
зелені петрушки або кінзи - половина пучка
бекону - 100 грам
сіль, перець, суміш прованських трав - за смаком
оливкової олії - 1 ст. ложка
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Відмінним гарніром до основної страви стане одне з найстаріших страв класичної французької кухні. У перекладі на російську назву страви означає «корочка» і дійсно його родзинкою є золота сирна скоринка.

Це, звичайно, гратен. Для новорічного столу він зручний простотою приготування, яскравим святковим виглядом і порціонної подачею.

Чистий картоплю очистити, потім нарізати кружками товщиною не більше полусантиметра. Тим часом покласти бекон на заморозку в холодильник на 15 хвилин, щоб була можливість нарізати його як можна більш тонкими скибочками.

Ретельно вимиті гриби нарізати тонкими смужками уздовж ніжок. Приготувати соус збити блендером сметану з вершками, потім додати подрібнені зубчики часнику, мускатний горіх, сіль, перець, прянощі і довести блендером до однорідної маси.

Тепер черга сиру — його потрібно натерти на самій дрібній тертці, так в духовці він стане більш «пухнастим» і дасть ту саму скоринку, за яку гратен так прозвали французи. Кожну форму, а їх має бути 6, це можуть бути глиняні горщики, спеціальні одноразові святкові формочки з фольги змастити маслом.

Отже, починається укладання інгредієнтів. Компоненти в страві будуть лежати пошарово, але трохи під кутом, як би імітуючи луску риби.

Шари чергуються так: картопля-бекон — гриби і так до верху форми, потім все це потрібно залити соусом і від душі посипати тертим сиром.

Випікати гратен потрібно в духовці, розігрітій до 200 градусів на протязі 45 хвилин, до досягнення знаменитої золотистої скоринки. Подавати на стіл потрібно відразу, гарячим, прикрасивши зеленню.

Свинина фарширована чорносливом

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячого стоколосу;
  • 20 штук чорносливу без кісточок;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 1 склянку сухого червоного вина;
  • 4 ст. ложки зерен гірчиці;
  • Сіль, перець мелений;
  • 1 чайна ложка чебрецю.

Перед приготуванням м'ясо потрібно ретельно промити під проточною водою і промокнути рушником. Тепер у ньому потрібно зробити розрізи (поперечні) через кожні півтора сантиметра, не дорізуючи до кінця трьох сантиметрів.

У невелику ємність налити вино, поставити на плиту і безперервно помішуючи розігріти до температури, близької до кипіння, однак не давати йому закипіти. Зняти гаряче вино з вогню і помістити туди крупно нарізаний чорнослив, залишивши маринуватися на 20 хвилин.

Крупно нарізати 5 зубчиків часнику і змішати з чорносливом, попередньо відцідити вино.

Всі розрізи в м'ясі ретельно посолити, поперчити, натерти чебрецем і посипати зернами гірчиці. Заповнити кожен розріз чорносливом і залишити фаршироване м'ясо в холодильнику на півтори години.

Духовку розігріти до 200 градусів. Загорнути м'ясо у харчову фольгу, помістити в духовку і залишити готуватися на 40 хвилин. Після закінчення цього часу перевернути згорток і запікати ще 40 хвилин. Потім акуратно, не забуваючи про високої температури в духовій шафі, розгорнути фольгу, щоб дати м'ясу підрум'янитися протягом 10 хвилин.

Сьомга з горіховою скоринкою

Інгредієнти:

  • Філе сьомги – 1 — 1,5 кг;
  • Сухарі панірувальні – 5 столових ложок;
  • Вершкове масло – 30 грам;
  • Гірчиця – 5 столових ложок;
  • Мед – 2 столові ложки;
  • Волоські горіхи – 10 штук;
  • Зелень петрушки – половина пучка;
  • Сіль, чорний перець мелений;
  • Олія рафінована рослинна – 1 столова ложка;
  • Лимон – 1 штука.

Блюдо це одночасно дуже несподіване, вишукане, смачне і просте у приготуванні. Як раз те, що потрібно для новорічного столу 2017.

Спочатку потрібно зробити всі підготовчі роботи. У невеликому сотейнику розтопити вершкове масло, мед, ввести гірчицю. Вимиту і висушену зелень петрушки дрібно нарізати і з'єднати з панірувальними сухарями і чищенными і подрібненими волоськими горіхами.

Рибу, нарізану порційними шматками (без хребетних кісток) викласти на змащену маслом форму, де буде готуватися блюдо. Кожен шматочок полити соусом з меду і гірчиці і посипають паніровкою.

Поставити форму в духовку, розігріту до 190 градусів. Готується риба 30 хвилин. При подачі на стіл прикрасити тонко нарізаними часточками лимона.

Прованський тіан

Інгредієнти:

  • Кабачки цукіні – 5 штук;
  • Свіжі помідори – 5 штук;
  • Червоний цибуля – 3 штуки;
  • Баклажани – 3 штуки;
  • Фільтрована вода – 50 мл;
  • Базилік свіжий або сухий;
  • Чебрець – 1 чайна ложка;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Бекон – 100 г;
  • Сіль, чорний перець мелений;
  • Рослинна олія рафінована – 3 столові ложки.

В основі цього класичного французького страви – овочі, щедро приправлені прянощами. Воно чудово доповнить будь-яке м'ясне або рибне блюдо.

Хтось вважає недоречним такий рецепт до новорічного столу, адже за вікном зима в самому розпалі, проте якщо використовувати свіжі томати і часник, а інші овочі – в замороженому вигляді, вийти справжній тіан, нічим не поступається класичної середземноморської кухні.

Підготувати вимиті нарізані кружечками товщиною півсантиметра кабачки. Так само вчинити з помідорами, цибулею і баклажанами. Пресом зробити кашку з часнику і нанести її на круглу форму для запікання, в якій буде готуватися блюдо.

Тепер овочі викласти у форму по колу так, щоб вони чергувалися один за одним. Дно форми, покрити водою і олією висотою в один палець. Овочі посолити і поперчити.

Головна родзинка страви – прянощі. Нехтувати ними ні в якому разі не варто. Додати базилік, чебрець. У розігрітий до температури 200 градусів духовку відправити тіан на 50 хвилин.

Святкова новорічна сервіровка столу 2017 року в традиційному стилі і екстравагантністю притаманною півневі.

Читайте , як зробити гарячі бутерброди на сковороді Якщо ви думаєте, що їх неможливо зробити святковим блюдом, ви помиляєтеся адже все залежить від начинки.

Подайте на гаряче запеченого в сметані сазана — за нашим рецептом вийде справжній шедевр.

Фондю «Гаряча ніч 2017»

Настав час десерту. Коли вже в наступному році господарем свята стане Півник не простий, а Вогняний, то чому б на столі не бути не звичайним десерту, а палаючого фондю?

Інгредієнти:

  • Вершки жирністю 30% — 200 мл;
  • Гіркий шоколад – 200 грам;
  • Коньяк – 30 мл;
  • Мед – 1 столова ложка;
  • Рубані волоські, мигдальні горіхи – по 1 столовій ложці;
  • Будь-які свіжі фрукти, порізаний кубиками бісквіт.

Підготувати фондюшницю, встановити її чашу на водяну баню. Змішати шоколад (попередньо поламати на кубики), вершки, горіхи, мед, коньяк, щоб вийшла однорідна тепла маса.

Після досягнення однорідності переставити чашу на підставку, запалити свічку. Приготовані шматочки фруктів, бісквіта, насаджуючи на шпажки занурювати в теплу ароматну масу і насолоджуватися новорічної ночі в колі сім'ї та друзів!

Коктейль «Мері Крістмас»

Інгредієнти на 1 порцію:

  • 1 частина горілки;
  • 3 частини томатного соку;
  • Часточка лимона;
  • Щіпка солі.

Це звичайно, всім відома «Кривава Мері». Колір цього коктейлю як раз гармонує з новорічним столом 2017. Ну а назва придумана спеціально для зустрічі цього улюбленого всіма свята.

Головне в цьому коктейлі – дотримання черговості складових. Такі коктейлі прийнято називати «шотами», від англійського short – короткий. Тому в маленьку чарочку у співвідношенні 1:3 спочатку потрібно налити густий томатний сік. (Соку повинно бути втричі більше горілки).

Томатний сік повинен бути густим, щоб він міг утримати на своїй поверхні горілку, і не дав їй «загрузнути в його глибинах». Потім у томатний сік потрібно додати дрібку солі, видавити сік часточки лимона і тільки потім, акуратно по лезу ножа влити горілку.

Кількість горілки має бути втричі меншою, ніж кількість соку. Краще, якщо горілка буде крижаною. Коктейль готуватися відразу перед тим, як буде випито, інакше складові змішаються.

Які продукти особливо любить Півень

Якщо при складанні меню стоїть завдання не тільки смачно нагодувати домашніх і гостей, але ще й задобрити господаря наступаючого року для його подальшого заступництва протягом усього 2017 року, потрібно запам'ятати головне табу — на новорічному столі не повинно бути курки.

Куряче м'ясо настільки невід'ємна частина більшої половини новорічних страв, що багато можуть злякатися і вирішити, що готувати тепер просто нема чого, раз курки на столі не буде. Це зовсім не так!

Ось лише приблизний перелік продуктів, які можна і потрібно використовувати при приготуванні святкових новорічних страв:

  1. Найбільше на столі повинно бути овочів. Це можуть бути салати, овочевий шашлик, овочі, запечені в духовці в горщиках і фаршировані овочі. Варіантів приготування існує необмежену кількість;
  2. Не варто забувати і про фрукти. Їх не тільки додають у десерти, ними закушують вина, прикрашають столи, додають в гарячі страви, кладуть в салати;
  3. На столі має бути багато зелені. Незважаючи на те, що за вікном зима, доведеться роздобути побільше різної зелені, щоб додати її у всілякі страви і прикрасити стіл, щоб він був «квітучим»;
  4. Не варто скупитися на борошняні вироби. Домашні пиріжки, маленькі бутерброди-канапе — все це Вогненний Півень схвалить, так і зібралися за святковим столом оцінять по достоїнству. А якщо хліб для бутербродів приготувати своїми руками за яким-небудь унікальним рецептом — з кунжутом, часником, кмином або томатом, навколишні точно оцінять це по гідності;
  5. Злакові та крупи — це основна їжа Півня. Якщо замість звичного картоплі гарніром до основним блюдом стане рис, це і різноманітить, і полегшить новорічне меню;
  6. Ну який же Новий Рік без...м'яса! Ну не можна курку, і не треба. Її і протягом року наїдаються всі вдосталь, а от вміло приготовану свинячу рульку, телятину або баранину за особливим рецептом спробувати в Новий рік — це вже інша справа;
  7. Раз вже сільська пташка господарювати буде в 2017 році, то молочні продукти теж повинні бути на столі — салати краще заправляти не знайомим за стільки років майонезом, а соусом із сметани і зелені, потрібно обов'язково поставити на стіл сирну тарілку — вона стане відмінною закускою до вина і шампанського;
  8. З алкогольних напоїв кожен вибере з чим зустріти свято по своєму смаку, однак коктейлі на столі повинні бути обов'язково. Красиві, яскраво прикрашені, з парасольками, трубочками і скибочками фруктів. Адже недарма cock tail перекладається як «півнячий хвіст»!

Поради по сервіровці столу

Оскільки разом з Новим роком намічається зустріч домашньої птиці, правда Вогненної, в оформленні столу доречно використовувати стиль кантрі. В цьому напрямку основним принципом є простота, природність, наближеність до природи і на селі.

Контраст вогненності Півня та його сільського походження дає величезний простір для дизайнерської думки господині, яка готується до зустрічі Нового 2017 року. На перший погляд простенький стіл буде наповнений яскравими і колоритними деталями:

  • Біла порцеляновий посуд буде вигідно відтіняти яскраві страви;
  • Скатертина та серветки повинні бути виготовлені з льону або бавовни;
  • Серветки повинні бути яскраво-червоного кольору — Півень адже Вогненний;
  • На столі має бути якомога більше аксесуарів з натуральних матеріалів — дерев'яний піднос, плетена корзинка для хліба, дерев'яна солонка;
  • Привітати Вогняного Півня можна, розставивши по столу невеликі свічки в червоних свічниках.

Щасливої зустрічі Нового 2017 року!

Що ще почитати: