Правильна сервірування новорічного столу 2017
При оформленні столу, крім його зовнішнього вигляду, потрібно звернути увагу на умови комфорту гостей – при правильній сервіровці людям буде зручно спілкуватися, і користуватися своїми столовими приладами. Новорічну атмосферу можна створити за допомогою самих звичайних речей – скатертини, серветок, свічок та квітів. Треба тільки по-новому побачити і використовувати ці речі.
Правила сервірування новорічного столу
Новорічний стіл сервірується в наступній послідовності:
- Скатертина – її кінці повинні звисати на 30-35 см з усіх боків;
- Серветки. Їх можна скласти в трикутник чи скрутити в трубочку. На кожен комплект тарілок треба покласти красиво складену серветку;
- Тарілки ставляться в послідовності, в якій будуть подаватися страви. Якщо першою стоїть тарілка для гарячого, то на неї ставиться тарілка для закусок. Всі тарілки повинні стояти на відстані від краю столу на 2 см;
- Столові прилади. Виделку кладуть зліва від тарілки зубцями догори. Ніж – праворуч, повернувши вістрям до тарілки. Десертні ложки кладуть праворуч від ножа, опуклістю вниз;
- Келихи і чарки ставлять праворуч від тарілок в тій послідовності, в якій будуть подані напої. Розставлені келихи не повинні заважати користуватися приладами;
- Солонка і перечниця ставляться на середині столу у спеціальних підставках. До них можна додати гірчицю і ємності з соусами і вершковим маслом;
- Вази з квітами – для великого столу знадобиться кілька букетів, або по маленькому букетику біля кожного гостя. Квіти не повинні обсипати на стіл пелюстки і дрібні тичинки або загороджувати страви і гостей;
- Виносяться холодні закуски. Кожне блюдо краще продублювати на іншому кінці столу, щоб гості могли самостійно дотягнутися.
Для сервірування шведського столу страви потрібно розташувати групами (м'ясне, рибне, десертне, овочеве). Їжа готується з розрахунку на те, що її можна взяти виделкою і їсти без допомоги ножа – це різні канапе, тарталетки і нарізки.
Посуд розміщується на краях столу – тарілки ставлять стопкою, поруч виставляють келихи і розкладають виделки.
Вибір скатертини, серветок, свічок, різних аксесуарів і дрібниць
Слід уважно поставитися до дизайну святкового столу, адже кожна дрібниця може або відмінно влитися в загальний стиль, або зіпсувати вже майже закінчена оформлення.
Вибираємо аксесуари для святкового столу:
- Скатертина. Вона може бути з льону, бавовни або шовку, з прикрасами з мережива і вишивки. Обмежень по колірній гамі для новорічної скатертини, головне – вона повинна бути чистою і добре випрасуваний;
- Серветки. Для новорічного столу краще всього підійдуть тканинні, так як паперові виглядають не досить урочисто. Вони повинні поєднуватися за кольором з скатертиною і тарілками. Серветки можуть бути яскравих кольорів або прикрашені новорічними візерунками. Складені серветки, що лежать на тарілках, прикрасити ялинової гілочкою або маленьким ялинковим кулею з стрічкою. Зручні спеціальні кільця для серветок – таке рішення виглядає оригінально, і майже не вимагає часу;
- Зелені композиції. В середині столу можна помістити велику глибоке блюдо для зелених гілок хвої з шишками. Замість великої композиції, можна розставити вази з гілками біля гостей;
- Освітлення. Слід придбати великі свічки, щоб їх світла вистачило на весь свято. Прості білі свічки витончено виглядають в скляних свічниках, а в напівтемряві світло від полум'я свічки буде гарно грати на склі.
Поради для оформлення новорічного столу:
- Допустимо не використовувати скатертину, а замість неї постелити доріжку – це широка смуга тканини, на яку ставляться загальні блюда. Індивідуальні тарілки бажано підібрати в тон настільної доріжці;
- Для традиційного оформлення слід використовувати червоний і зелений колір, або їх поєднання. Також використовується посуд зі вставками цього кольору. При такому дизайні не повинно бути занадто багато свічок або прикрас;
- Ніжки келихів з шампанським слід обв'язати тонкими стрічками – це зробить їх більш ошатними;
- У проміжки між тарілками можна розсипати блискуче конфетті.
На новорічному столі має бути символ тваринного цього року – це може бути його зображення на блюді або фігурка.
Посуд для оформлення святкового застілля 2017
Новий рік 2017 рік – це рік дерев'яного Півня, тому святковий стіл оформляється в сільському стилі, з використанням посуду з дерева і виробів з ротанга. Півень трохи схильний до марнотратства, тому посуд на святі повинна бути якісною, а які-небудь елементи сервірування – ще й дорогими. При сервіровці столу в новому році 2017 слід уникати металевих виробів.
Стихія Півня – земля, а сам він дуже любить яскраві фарби, тому відмінним вибором посуду будуть:
- Керамічні вироби;
- Сервізи з фаянсу та порцеляни;
- Розписані дерев'яні ложки і миски;
- Чайний сервіз з розписом гжель.
Якщо за святковим столом будуть маленькі діти – для них можна придбати тематичну посуд із зображенням півня. На тарілки і кружки нанесені його картинки, а верх ложок і виделок прикрашений пластмасовими фігурками птахів.
Така жартівлива сервірування підійде і для невеликий дружній компанії. Можна самостійно виготовити тримач для серветок у вигляді невеликого сарайчика, звідки визирає курка з курчатами. Сервіровку можна доповнити дерев'яними вазами, і скляними склянками.
Намагайтеся ставити на стіл, яскравий посуд, що милує око і залучає увагу – тоді Півень залишиться задоволений.
Як приготувати заморожені мідії в мушлях — екзотичне блюдо, яке можна подати на святковий стіл, рецепт.
Смачний рецепт свинячого мови рецепт приготування тут.
Ідеї прикраси і способи сервірування столу 2017
Колірна гамма сервірування столу повинна бути переважно червоних відтінків у поєднанні з золотим кольором. Це може червоний, малиновий, бордовий, фіолетовий, жовтий і помаранчевий. Якщо хочеться оформити стіл в більш спокійних відтінках, то ці кольори можна комбінувати з білим молочним і бежевим.
Готуємо новорічний стіл:
- Стіл можна накрити двома скатертинами, сполучаються або контрастними за кольором – особливо красиво перехід кольору буде виглядати на круглої або овальної поверхні. Таке рішення зробить стіл більш яскравим і барвистим;
- Квіти – підійдуть сухі букети з колосками пшениці, розставлені у дерев'яних або глиняних вазах. Також на тарілку гостя або біля неї, можна покласти маленький букетик ялинових гілочок;
- Серветки повинні бути лляними, а за кольором поєднуватися зі скатертиною. Добре підійдуть серветки, із зображенням півня або вишивкою з маленькими курчатами. Серветки можна красиво згорнути і перев'язати червоними, золотими і срібними стрічками;
- Свічки на святковому столі має бути багато свічок – це сподобається Вогняного Півня. Можна поставити по свічці в маленькому підсвічнику біля кожного гостя. Потрібно стежити, щоб запалені свічки не заважали дотягуватися до частувань або спілкуватися з іншими гостями.
На столі можуть бути солом'яні підставки і саморобні свічники – їх можна зробити з грецької шкаралупи, стійко закріпивши свічку всередині.
При оформленні можна активно використовувати зображення півня – це свічки в його формі, півняча солонка і перечниця, і маленькі фігурки з порцеляни, розставлені по всьому столу.
Тішимо Вогняного Півня: секрети та поради
Вогненний Півень обіцяє принести в наступаючий новий рік 2017 стабільність та процвітання, але для цього півня потрібно як слід зустріти.
Всі приготування до свята варто зробити заздалегідь – це сподобається працьовитому і домовитому півневі.
Півень любить прості і нехитрі речі, так що його легко порадувати:
- Покладіть в крісла пледи з картатої забарвленням;
- Додасте до оформлення столу серветки, вишиті усіма членами сім'ї;
- Розкладіть на стільцях гостей подушечки з зображенням сільській місцевості;
- Додайте півнів – їх можна намалювати, зв'язати, купити плюшеві іграшки, вишити картину і навіть зшити яскравого півня на чайник.
Щоб не відлякати півня, потрібно поховати всі зображення, фігурки і шкури хижих тварин, так птах відчує себе в безпеці і комфорті.
Для створення святкової атмосфери, допоможуть прості дрібниці:
- До люстри над новорічним столом прикріпіть золоті кулі і гілки ялини – кулі можна розташувати на різній висоті, а з гілок зробити вінок;
- Зробіть кілька гнізд із соломи або зв'яжіть з ниток – в них можна покласти шоколадні яйця, великі червоні яблука і цукерки в золотистої обгортці. Такі гнізда можна поставити на святковий стіл;
- Приготуйте панчохи для подарунків, і развешайте їх на спинках стільців гостей – опівночі вони відразу зможуть отримати подарунки.
Прикрашаючи квартиру, потрібно дотримуватися стилю, використаного для святкового столу. Кольори оформлення теж повинні поєднуватися.
Висновок
Для святкового сервірування столу потрібно:
- Пам'ятати про зручність гостей – посуд, свічки та аксесуари не повинні заважати людям;
- Стежити, щоб всі елементи оформлення добре поєднувалися один з одним: скатертина, серветки, посуд, букети квітів та джерела освітлення;
- Використовувати зображення і фігурки півня, а також його улюблені кольори – яскраво червоний і золотий.
Ретельно продумавши святкову та зручну для гостей сервіровку, можна зустріти рік Півня в атмосфері веселощів і радості.
Щасливого Нового Року!