24 май 2019 1 706

Правильна сервірування новорічного столу 2017

При оформленні столу, крім його зовнішнього вигляду, потрібно звернути увагу на умови комфорту гостей – при правильній сервіровці людям буде зручно спілкуватися, і користуватися своїми столовими приладами. Новорічну атмосферу можна створити за допомогою самих звичайних речей – скатертини, серветок, свічок та квітів. Треба тільки по-новому побачити і використовувати ці речі.

Правила сервірування новорічного столу

Святковий стіл накривається на велику кількість людей, тому необхідно дотримуватися правила сервіровки, щоб на столі було все необхідне для кожного гостя.

Новорічний стіл сервірується в наступній послідовності:

  1. Скатертина – її кінці повинні звисати на 30-35 см з усіх боків;
  2. Серветки. Їх можна скласти в трикутник чи скрутити в трубочку. На кожен комплект тарілок треба покласти красиво складену серветку;
  3. Тарілки ставляться в послідовності, в якій будуть подаватися страви. Якщо першою стоїть тарілка для гарячого, то на неї ставиться тарілка для закусок. Всі тарілки повинні стояти на відстані від краю столу на 2 см;
  4. Столові прилади. Виделку кладуть зліва від тарілки зубцями догори. Ніж – праворуч, повернувши вістрям до тарілки. Десертні ложки кладуть праворуч від ножа, опуклістю вниз;
  5. Келихи і чарки ставлять праворуч від тарілок в тій послідовності, в якій будуть подані напої. Розставлені келихи не повинні заважати користуватися приладами;
  6. Солонка і перечниця ставляться на середині столу у спеціальних підставках. До них можна додати гірчицю і ємності з соусами і вершковим маслом;
  7. Вази з квітами – для великого столу знадобиться кілька букетів, або по маленькому букетику біля кожного гостя. Квіти не повинні обсипати на стіл пелюстки і дрібні тичинки або загороджувати страви і гостей;
  8. Виносяться холодні закуски. Кожне блюдо краще продублювати на іншому кінці столу, щоб гості могли самостійно дотягнутися.

Для сервірування шведського столу страви потрібно розташувати групами (м'ясне, рибне, десертне, овочеве). Їжа готується з розрахунку на те, що її можна взяти виделкою і їсти без допомоги ножа – це різні канапе, тарталетки і нарізки.

Посуд розміщується на краях столу – тарілки ставлять стопкою, поруч виставляють келихи і розкладають виделки.

Вибір скатертини, серветок, свічок, різних аксесуарів і дрібниць

Слід уважно поставитися до дизайну святкового столу, адже кожна дрібниця може або відмінно влитися в загальний стиль, або зіпсувати вже майже закінчена оформлення.

Вибираємо аксесуари для святкового столу:

  1. Скатертина. Вона може бути з льону, бавовни або шовку, з прикрасами з мережива і вишивки. Обмежень по колірній гамі для новорічної скатертини, головне – вона повинна бути чистою і добре випрасуваний;
  2. Серветки. Для новорічного столу краще всього підійдуть тканинні, так як паперові виглядають не досить урочисто. Вони повинні поєднуватися за кольором з скатертиною і тарілками. Серветки можуть бути яскравих кольорів або прикрашені новорічними візерунками. Складені серветки, що лежать на тарілках, прикрасити ялинової гілочкою або маленьким ялинковим кулею з стрічкою. Зручні спеціальні кільця для серветок – таке рішення виглядає оригінально, і майже не вимагає часу;
  3. Зелені композиції. В середині столу можна помістити велику глибоке блюдо для зелених гілок хвої з шишками. Замість великої композиції, можна розставити вази з гілками біля гостей;
  4. Освітлення. Слід придбати великі свічки, щоб їх світла вистачило на весь свято. Прості білі свічки витончено виглядають в скляних свічниках, а в напівтемряві світло від полум'я свічки буде гарно грати на склі.
Зручною знахідкою для заставленого столу стануть канделябри – вони займають мало місця, так як більша частина канделябра знаходиться в повітрі.

Поради для оформлення новорічного столу:

  • Допустимо не використовувати скатертину, а замість неї постелити доріжку – це широка смуга тканини, на яку ставляться загальні блюда. Індивідуальні тарілки бажано підібрати в тон настільної доріжці;
  • Для традиційного оформлення слід використовувати червоний і зелений колір, або їх поєднання. Також використовується посуд зі вставками цього кольору. При такому дизайні не повинно бути занадто багато свічок або прикрас;
  • Ніжки келихів з шампанським слід обв'язати тонкими стрічками – це зробить їх більш ошатними;
  • У проміжки між тарілками можна розсипати блискуче конфетті.

На новорічному столі має бути символ тваринного цього року – це може бути його зображення на блюді або фігурка.

Посуд для оформлення святкового застілля 2017

Новий рік 2017 рік – це рік дерев'яного Півня, тому святковий стіл оформляється в сільському стилі, з використанням посуду з дерева і виробів з ротанга. Півень трохи схильний до марнотратства, тому посуд на святі повинна бути якісною, а які-небудь елементи сервірування – ще й дорогими. При сервіровці столу в новому році 2017 слід уникати металевих виробів.

Стихія Півня – земля, а сам він дуже любить яскраві фарби, тому відмінним вибором посуду будуть:

  • Керамічні вироби;
  • Сервізи з фаянсу та порцеляни;
  • Розписані дерев'яні ложки і миски;
  • Чайний сервіз з розписом гжель.

Якщо за святковим столом будуть маленькі діти – для них можна придбати тематичну посуд із зображенням півня. На тарілки і кружки нанесені його картинки, а верх ложок і виделок прикрашений пластмасовими фігурками птахів.

Така жартівлива сервірування підійде і для невеликий дружній компанії. Можна самостійно виготовити тримач для серветок у вигляді невеликого сарайчика, звідки визирає курка з курчатами. Сервіровку можна доповнити дерев'яними вазами, і скляними склянками.

Намагайтеся ставити на стіл, яскравий посуд, що милує око і залучає увагу – тоді Півень залишиться задоволений.

Простий рецепт карамелі на паличці в домашніх умовах.

Як приготувати заморожені мідії в мушлях — екзотичне блюдо, яке можна подати на святковий стіл, рецепт.

Смачний рецепт свинячого мови рецепт приготування тут.

Ідеї прикраси і способи сервірування столу 2017

Колірна гамма сервірування столу повинна бути переважно червоних відтінків у поєднанні з золотим кольором. Це може червоний, малиновий, бордовий, фіолетовий, жовтий і помаранчевий. Якщо хочеться оформити стіл в більш спокійних відтінках, то ці кольори можна комбінувати з білим молочним і бежевим.

Готуємо новорічний стіл:

  • Стіл можна накрити двома скатертинами, сполучаються або контрастними за кольором – особливо красиво перехід кольору буде виглядати на круглої або овальної поверхні. Таке рішення зробить стіл більш яскравим і барвистим;
  • Квіти – підійдуть сухі букети з колосками пшениці, розставлені у дерев'яних або глиняних вазах. Також на тарілку гостя або біля неї, можна покласти маленький букетик ялинових гілочок;
  • Серветки повинні бути лляними, а за кольором поєднуватися зі скатертиною. Добре підійдуть серветки, із зображенням півня або вишивкою з маленькими курчатами. Серветки можна красиво згорнути і перев'язати червоними, золотими і срібними стрічками;
  • Свічки на святковому столі має бути багато свічок – це сподобається Вогняного Півня. Можна поставити по свічці в маленькому підсвічнику біля кожного гостя. Потрібно стежити, щоб запалені свічки не заважали дотягуватися до частувань або спілкуватися з іншими гостями.

На столі можуть бути солом'яні підставки і саморобні свічники – їх можна зробити з грецької шкаралупи, стійко закріпивши свічку всередині.

При оформленні можна активно використовувати зображення півня – це свічки в його формі, півняча солонка і перечниця, і маленькі фігурки з порцеляни, розставлені по всьому столу.

Тішимо Вогняного Півня: секрети та поради

Вогненний Півень обіцяє принести в наступаючий новий рік 2017 стабільність та процвітання, але для цього півня потрібно як слід зустріти.

Всі приготування до свята варто зробити заздалегідь – це сподобається працьовитому і домовитому півневі.

Півень любить прості і нехитрі речі, так що його легко порадувати:

  • Покладіть в крісла пледи з картатої забарвленням;
  • Додасте до оформлення столу серветки, вишиті усіма членами сім'ї;
  • Розкладіть на стільцях гостей подушечки з зображенням сільській місцевості;
  • Додайте півнів – їх можна намалювати, зв'язати, купити плюшеві іграшки, вишити картину і навіть зшити яскравого півня на чайник.

Щоб не відлякати півня, потрібно поховати всі зображення, фігурки і шкури хижих тварин, так птах відчує себе в безпеці і комфорті.

Для створення святкової атмосфери, допоможуть прості дрібниці:

  • До люстри над новорічним столом прикріпіть золоті кулі і гілки ялини – кулі можна розташувати на різній висоті, а з гілок зробити вінок;
  • Зробіть кілька гнізд із соломи або зв'яжіть з ниток – в них можна покласти шоколадні яйця, великі червоні яблука і цукерки в золотистої обгортці. Такі гнізда можна поставити на святковий стіл;
  • Приготуйте панчохи для подарунків, і развешайте їх на спинках стільців гостей – опівночі вони відразу зможуть отримати подарунки.

Прикрашаючи квартиру, потрібно дотримуватися стилю, використаного для святкового столу. Кольори оформлення теж повинні поєднуватися.

Висновок

Для святкового сервірування столу потрібно:

  1. Пам'ятати про зручність гостей – посуд, свічки та аксесуари не повинні заважати людям;
  2. Стежити, щоб всі елементи оформлення добре поєднувалися один з одним: скатертина, серветки, посуд, букети квітів та джерела освітлення;
  3. Використовувати зображення і фігурки півня, а також його улюблені кольори – яскраво червоний і золотий.

Ретельно продумавши святкову та зручну для гостей сервіровку, можна зустріти рік Півня в атмосфері веселощів і радості.

Щасливого Нового Року!

Що ще почитати: