03 апрель 2019 2 197

Класичний рецепт і секрети приготування горохового супу

Наваристий суп на основі гороху має дуже давню історію. Перші згадки про гороховому блюді з'явилися в середньовіччі. У стародавній Греції гарячу горохову юшку продавали прямо на вулицях. З тих пір вона користується неймовірною популярністю. До якої саме кухні належить суп з сушеного гороху, визначити складно. У різних рецептурних варіаціях його готують по всьому світу. В італійській кухні страва належить додавати багато твердого сиру і вино.

У китайській — сметану і томатний сік. В Українській кухні під кінець варіння в каструлю з гороховим супом додають свіжу зелень і часник. Особливо популярна страва у німців, вони додають в нього копченості.

У Нідерландах його готують зі свининою і зеленим колотим горохом. У Фінляндії гороховий супчик прийнято подавати по четвергах. Росіяни і поляки його подають з грінками. Популярність обґрунтовано його насиченою консистенцією і чудовим смаком.

Гаряче блюдо почали готувати у багатьох країнах ще до появи картоплі. Горох завжди був доступний і недорогий, юшки на його основі готували бідні селяни, представники робочого класу.

Кулінари запевняють, що гороховий суп треба їсти на другий день, на їхню думку, настоявшееся блюдо смачніше. Готувати суп можна без додавання м'яса. Сьогодні його часто включають в свій раціон вегетаріанці, прихильники правильного або дієтичного харчування.

Покроковий класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
горох сухий - 250 г
велика цибулина - 1 шт.
морква - 1 шт.
бекон - 120 г
картопля - 3 шт.
спеції, лавровий лист, сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 127 Ккал

Добре промити горох, залити його водою і відставити ненадовго. Тим часом, поки горох набухає, необхідно підготувати інші продукти.

Очистити цибулю, моркву, картоплю.

Нарізати кубиками бекон, покласти його на сковорідку, обсмажити до золотистого кольору.

Викласти бекон на тарілку, а на отриманому жирі зробити піджарку для страви з подрібненої цибулі і моркви. Коли піджарка буде готова, довести до кипіння воду, всипати туди злитий від рідини горох. Проварити, зняти піну, що утворилася, зменшити вогонь. Варити до напівготовності гороху.

Час варіння залежить від сорту горохової культури. Далі всередину каструлі покласти нарізану кубиками картоплю. Як закипить, зняти піну, посолити. Варити 7-10 хвилин, додати піджарку, сіль, спеції. Зменшити на самий повільний вогонь, дати гороховому супу потомитися півгодини.

Вимкнути вогонь, накрити рушником, дати настоятися. Бекон додасть страві приємний аромат. Горох добре розвариться, обсмажена морква подарує супу красивий колір.

Візьміть на замітку рецепт рубленого м'яса зі свининою.

Читайте наші поради як зробити начинку для пиріжків з капусти. З чим найкраще поєднувати овоч і як урізноманітнити начинки.

Рецепт шарлотки з вишнею напевно сподобається любителям смачної, домашньої випічки. До того ж ці рецепти відрізняються простотою і легкістю.

Як варити смачний гороховий суп в мультиварці

Необхідні інгредієнти:

  • копчене ребро — 250 гр;
  • горох лущений — 160 гр.;
  • цибулина велика;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля порей — 50 гр.;
  • хліб білий — 100 гр.;
  • прованські трави;
  • 0, 5 ст. л. оливкова олія;
  • сіль, спеції.

Час приготування: півгодини (або в залежності від налаштувань мультиварки).

Калорійність: 1903 ккал.

Щоб заощадити час і порадувати своїх близьких ароматним супчиком з горохом, його можна приготувати в мультиварці. Кладемо В чашу ребра, подрібнені овочі.

Зверху додаємо добре промитий і ошпарений окропом лущений горох. Заливаємо нормою води, солимо. Включаємо режим «Приготування супів» або «Кип'ятіння». Перед готовністю додаємо спеції і, при необхідності, сіль.

Після того, як суп буде готовий, необхідно дати йому настоятися півгодини. А тим часом приготувати сухарики з білого хліба. Нарізаний кубиками хліб змішати з прованськими травами і оливковою олією. Підсушити в духовці або на сковороді. Подавати до супу.

Корисні поради

  1. Щоб горох швидко зварився, його необхідно промити з водою і помістити в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин. Додавати при приготуванні першого страви разом з картоплею.
  2. Якщо немає копчених ребер або бекону для супу, можна додавати копчену ковбасу.
  3. Бобові можна замочувати на ніч у холодній воді.
  4. Солити суп в останню чергу. Так як горох надає супу солодкуватий присмак, солити потрібно його два рази.
  5. Якщо раптом горох недостатньо зварився, його можна збити блендером. Після чого поставити на повільний вогонь і доварити.
  6. За горохової юшкою потрібно стежити, у щільно закритій каструлі вгору може сильно піднятися піна.
  7. Додати супу копчений аромат можна за допомогою кубиків бульйону з беконом.
  8. З горохом добре поєднуються чорний і червоний пекучий перець, лавровий лист 1-2 шт., зелень кропу, петрушка або часник.
  9. У тарілку готового горохового супу можна покласти сметану, обсмажений бекон, грінки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: