Як приготувати швидкий маринад для шашлику з свинини
Провести день на свіжому повітрі, готуючи шашлик — що ще може бути привабливішим, приємніше і смачніше? У будь сім'ї або дружній компанії є свої фірмові, перевірені роками, блюда для пікніка.
Звичайно, це блюдо не зовсім корисне, але його аромат і смакові якості настільки привабливі, що про корисність мало хто розмірковує при його приготуванні, тим більше, що готують його не так часто. А позитивні емоції, які супроводжують процес приготування і поїдання шашлику в дружній компанії на тлі мальовничої природи, безсумнівно, додадуть користі всім присутнім.
Весна вже заявила про себе, зовсім скоро потеплішає і потягнеться народ на природу із задушливих квартир і будинків, назустріч зеленій траві, шелесту молодого листя і яскравого сонця. Весна, особливо травень, завжди асоціюється з пікніком та шашликом.
Вибір і підготовка свинини для шашлику
Свинина м'якше яловичини, але в ній міститься більше жиру і менше білків і води. Для шашлику можна взяти різні частини свинини: м'якоть задньої ноги, лопатку, корейку, але смачніше і м'якше інших буде шийна частина. М'якоть шийки ніжна і соковита, з жировими прожилками, така найкраще підходить для приготування шашлику.
Колір шматка м'яса повинен бути рожевий з рівними прожилками, запах властивий свіжому м'ясу без сторонніх домішок, жир на такому м'ясі повинен мати кремовий або білий колір. Краще брати свіже ароматне м'ясо на шашлик, його можна два або три дні зберігати в холодильнику, але на крайній випадок підійде і заморожене, яке зберігалося в морозилці недовго і не размораживалось.
З кожного шматка м'яса необхідно зрізати зайвий жир, різні сухожилля і плівки, нарізати шматочками, розміром в сірникову коробку, приблизно по 30-40 грамів кожен.
Отже, вибір м'яса зроблено, тепер справа за маринадом, будь маринад є кислим середовищем, завдання якого розм'якшити волокна м'яса.
Ось кілька способів маринування.
Рецепти швидких маринадів
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
М'якоть свинини - | 2 кг |
Мінеральна вода - | 1,5 літра |
Спеції - | 1 магазинна упаковка або суміш будь-яких інших |
Цибуля ріпчаста - | 4 штучки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Мабуть, це рецепт найкращого швидкого маринаду для шашлику з свинини. Цей маринад унікальний у своїй швидкості зробити м'ясо ніжним і м'яким, так як мінеральна вода дуже швидко розщеплює м'ясні волокна.
Рецепт для тих, у кого мало часу возитися з м'ясом і вирушати на пікнік доводиться зараз же.
Такий шашлик буде готовий для смаження всього через годину або два, що дуже зручно, можна не переживати за його ніжність, мінеральна вода його вже добре размягчила, наситила, зробила соковитим, а смак його після приготування буде просто чудовим.
Метод приготування простий. Взяти шматок свинини, додати будь-які спеції, цибуля. Добре розім'яти руками, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися і просочили м'ясо.
Залити майбутній шашлик мінеральною водою, відразу можна побачити, як продукти вступають у взаємодію і почути характерне шипіння.
Потім накрити плоскою кришкою і покласти зверху будь гніт. Населити м'ясо на шампури і смажити на вугіллі, періодично перевертаючи в різні сторони.
На мінеральній воді з використанням вина
Продукти:
- Свинина — 3 кг;
- Приправи — 2 упаковки;
- 2-3 цибулини;
- Мінеральна вода — 1,5 літра;
- Вино, краще червоне — 1 літр;
- Оцет — за смаком, можна замінити соком двох лимонів;
- Часник — 4 зубки;
- 2 лаврових аркуша.
Свіже м'ясо нарізати на шматки середнього розміру, щоб добре надевалось на шампури, просмажене, і було соковитим. Висипати приправи, додати воду і вино, цибулю, нарізану кільцями, все ретельно перемішати. Вилити отриману суміш в м'ясо, щоб рідина закрила його.
З цибулею і кефіром
Продукти:
- Свинина — 3 кг;
- Пара середніх цибулин;
- Сіль ;
- Спеції;
- 1 літр кефіру.
Цибулю перемолоти або дрібно нарізати за допомогою ножа. Для шашлику сік цибулі незамінний, він чудово розщеплює м'ясо. Додати сіль і спеції, залити кефіром і залишити маринуватися 3 — 4 години.
Рецепт швидкого маринаду для дуже соковитого шашлику
Інгредієнти:
- М'ясо свинини — 3 кг;
- 1 кг стиглих помідорів;
- 200 грам цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 1 червоний гострий перець;
- 1 ч. л. насіння коріандру;
- Чорний перець;
- 150 г будь-якого рослинного масла.
Свинину підготувати, нарізати великими шматками, такий шашлик буде більш соковитим. Інші продукти перемолоти на м'ясорубці, додати масло та інші продукти.
У такій суміші замаринувати м'ясо і витримати 3-4 години, шашлик добре просочиться і після зняття з шампурів буде дуже ніжним, соковитим і смачним.
Маринад для шашлику в мікрохвильовій печі
Буває, що вибратися з будинку ніяк не виходить, навіть носа показувати не хочеться в погану погоду, в такому випадку на допомогу прийде відмінна техніка на кухні, мікрохвильова піч з грилем або духовка газова та електрична.
Для такого випадку підійде наступний рецепт.
Інгредієнти:
- М'ясо — 800 грам;
- 1 цибулина;
- 1 головка часнику;
- 1 столова ложка соняшникової олії;
- 4 столових ложки оцту;
- Сіль, перець, спеції за смаком.
Порізати цибулю і часник, змішати з маслом, спеціями, оцтом, сіллю, скласти у велику ємність. М'ясо нарізати кубиками 5 см і замаринувати в суміші на 3 години, іноді перемішуючи.
Після закінчення часу, насадити шматочки м'яса на шампури, встановити їх в утримувач і помістити в мікрохвильову піч, вибравши відповідну програму.
Спробуйте наш маринад для курячої грудки, це додасть страві незвичайний аромат.
Шашлик з курячих сердечок це цікаве і смачне блюдо, з східним колоритом.Рецепт тут.
Як правильно замаринувати шашлик в маринаді з мінеральної води і спецій, фото-рецепт з покроковими рекомендаціями.
Варіант маринування свинини з салом
Складові такого швидко маринаду:
- 3 кг м'яса;
- 500 грам сала;
- 8 шт. помідорів;
- 8 цибулин;
- 100 грам солі;
- 15 грам чорного меленого перцю;
- 10 лаврових листочків;
- 150 грам яблучного оцту;
- 750 грам томатного соусу.
Нарізане шматками м'ясо покласти в скляну або емальовану миску.
Змішати сіль, перець, лавровий лист, яблучний оцет, томатний соус. Додати кільця цибулі, ретельно перемішати і відправити в холодильник для просочення.
Сало нарізати маленьким кубиками, обваляти в спеціях. М'ясо на кожному шампурі чергувати з цибулею, шматочками сала і помідорами. Готовий, просмажений шашлик посипати зеленню.
Корисні поради
Каструлю або миску для маринування шашлику з свинини потрібно підібрати містку, з матеріалу, що не контактують з кислотою, алюміній не підійде, а дерево забирає вологу.
В якості дров краще вибирати тільки фруктові дерева, краще всього підійдуть вишня, береза, яблуня, слива, необхідно пам'ятати, що шашлик вбирає в себе запах дров, не можна використовувати сосну або інші горючі матеріали, в кращому випадку буде зіпсований смак шашлику, в гіршому можливе отруєння через які перебувають у дровах токсинів.
Розрахунок м'яса для кожної компанії свій, але на одну людину достатньо 500-800 грам свіжого м'яса, залежно від апетиту присутніх і наявності інших страв.
Краще додати в маринад лимонний сік одного або двох лимонів замість порції оцту, кислота лимона розм'якшить м'ясо не гірше оцту, додасть йому приємний запах.
І, наостанок, шашлик — страва досить примхлива, тому в процесі приготування не можна від нього відходити. За ним необхідно спостерігати, періодично перевертати, збризкувати вином або водою, особливо в разі появи полум'я.
На гарнір подають свіжі або консервовані овочі, зелений лук, прикрашають листками салату або іншої їстівної зеленню, і, звичайно ж, кетчуп, майонез або будь-який інший соус.
Нехай ці рецепти змусять усіх читаючих зібратися всією сім'єю в парку або в лісі, на свіжому повітрі, вдосталь насолодитися ароматним шашличком і неквапливим спілкуванням зі своїми близькими. Чудового веселого всім відпочинку і смачних соковитих шашликів!