21 июнь 2019 1 539

Відкрийте для себе рецепти по-справжньому смачного шашлику з баранини!

Шашлик саме з баранячого м'яса традиційно вважається найбільш правильним і справжнім.

Давайте дізнаємося, як приготувати його смачно і за всіма правилами. Адже в процесі приготування цього всіма улюбленого страви є свої особливості і тонкощі.

Шашлик почали готувати ще наші далекі предки за доісторичних часів, як тільки навчилися добувати вогонь. З тих пір це страва, звичайно, удосконалили, але без перебільшень, можна сказати, що це найдавніша їжа.

Поради щодо вибору баранини для шашлику

Якщо ви ознайомитеся з основними нюансами вибору м'яса для шашлику, наведеними нижче, то купити правильний шматок баранини для вас не складе великої праці.

Дуже ніжний шашлик практично без специфічного баранячого запаху виходить з м'яса молодого тварини до двох місяців від народження. Такий шашлик можна приготувати тільки з лютого по квітень, так як народжуються тварини на самому початку року.

А ось цілий рік для шашлику можна використовувати м'ясо дорослої барана. В хорошому м'ясі не повинно міститися більше 15% жиру.

Чим більше жиру, тим специфічний смак і запах баранини буде сильніше. Зовсім відмовитися від жиру теж не можна, вибирайте середній варіант.

Жир повинен бути молочного або білого кольору, жовтуватий відтінок говорить про старість тварини.

Хороша баранина має рівномірний і природний червоний колір (не бордовий і рожевий), а ще пружність.

Темний відтінок говорить, що баран був старий. М'ясо не має ковзати, з нього не повинна сочитися кров.

Не беріть баранину зі смутним або відразливим запахом. Хороше м'ясо на запах приємно, із солодкуватими нотками.

Відмінний шашлик вийде з хребтової частини, також добре підійде корейка, задня нога, вирізка, тільки не лопатка.

Для любителів ароматної специфічної баранини додатково візьміть курдюк. Нанизуйте його між м'ясними шматочками тонкими скибочками на шампур. Цінителі баранини обов'язково подякують за такий жест.

На шашлик з баранини, як правило, використовують м'ясо охолоджене, але не морозиво.

Класичний рецепт: дотримуємося правила приготування
Інгредієнти Кількість
баранини - кілограм
лука - п'ять середніх головок
сухого вина - стакан
масла рослинного - трохи
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 115 Ккал

Класичний шашлик пробували все. І більшість людей цінують це блюдо по достоїнству.

Вирізавши плівку і сухожилля з баранини, нарізаємо її шматочками розміром з волоський горіх. Далі солимо і перчимо м'ясо за смаком.

Нарізані кільцями цибулини, перемішуємо разом з м'ясом.

Туди ж додаємо трішки олії і приготоване заздалегідь вино.

М'ясо ягняти замаринується вже через 15 хвилин. А при використанні баранини цей час збільшується в рази.

В ідеалі для маринаду використовуйте скляний або керамічний посуд. Головне, щоб не було окислення, як при використанні металевого посуду. Можна з легкістю отримати отруєння.

Промаринованное м'ясо, надіте на шампури, відправляємо на вогонь.

Вся смаження займе приблизно 15 хвилин.

В процесі м'ясо перевертаємо і кропимо вином. Стежте, щоб воно не підгоріло.

На стіл страву подають з великою кількістю зелені. Підібрати її можна на свій смак.

Готові пізнати усі таємниці приготування шалено смачного шашличка з баранячого м'яса? Якщо так, дивіться відео:

Надзвичайно смачний шашлик з баранини по-кавказьки

Хто, як не кавказький гірський народ, найкраще вміють приготувати соковитий, ароматний, смачний шашлик. Обов'язково випробуйте таке блюдо.

Для такого рецепта ароматного шашлику знадобиться:

  • Кілограм м'якоті баранини;
  • Півкіло ріпчастої цибулі;
  • Чорний помелений перець;
  • Сіль;
  • Виноградний оцет;
  • Свіжа зелена петрушка;
  • Свіжа зелена кінза;
  • Холодна чиста вода.

Після очищення цибулі від шкірки, добре промиваємо його в проточній воді. Подрібнюємо інгредієнт на тонкі кільця.

М'ясо добре промиваємо теплою водою. Нарізаємо невеликими шматочками (ніж шматочки менше, тим швидше воно промаринується і буде соковитіше). Але головне — не перемельчить в цій справі.

Далі м'ясо солимо і перчимо до смаку, перемішуємо і відставляємо хвилин на 15. За цей час воно вбере в себе спеції.

Окремо приготуємо маринад. Для цього змішуємо чисту холодну воду і кілька столових ложок виноградного оцту.

У глибоку миску з неокисляющегося матеріалу викладаємо м'ясо. Поверх нього — кільця цибулі. Заливаємо все це маринадом і щільно закриваємо кришкою миску.

Тепер протягом 4-7 годин настоюється це все в холодильнику.

Замість холодильника м'ясо можна наполягати в будь-якому прохолодному місці без прямих променів сонця.

Смажимо шашлик по-кавказьки 20-25 хвилин, при цьому кожні пару хвилин повертаючи шампури. Залишком маринаду періодично збризкуємо жарящееся м'ясо, щоб воно не підгоріло.

Подаємо до столу страву в гарячому вигляді, прикрасивши його зеленню кінзи і петрушки. Оцет в маринаді можна замінити соком лимона, за смаком можна додати будь-які спеції.

Нетрадиційний спосіб приготування в духовці

Такий метод приготування буде зручний жителям багатоповерхових будинків, адже у них не завжди є можливість виїхати на природу або на дачу.

Поласувати улюбленою смакотою можливо і в домашніх умовах. Та й на смак це блюдо досить привабливо, хоч і відрізняється від традиційної готування м'яса на вугіллі.

Для шашлику з баранини в духовці знадобиться:

  • Кіло баранини;
  • Курдючне сало — 300 гр;
  • 1 лимон;
  • 2 цибулини;
  • Червоний перець;
  • Сіль;
  • Мелений коріандр;
  • Зіра;
  • Куркума.

Нарізаємо м'ясо шматками по 3-4 см, а сало курдюка ще більш маленькими шматочками. Змішуємо це все між собою.

Тремо на дрібній тертці цибулю. Кашку цибулі, по дрібці всіх перерахованих вище спецій, сік лимона, додаємо в загальну масу і ретельно перемішуємо. На 2-3 години залишаємо при кімнатній температурі.

На бамбукові палички надягаємо замариноване м'ясо. До речі, палички спочатку варто замочити у воді.

В нагріту до 250-300 градусів духовку викладаємо палички. Під решітку потрібно поставити деко, застелене фольгою. На фольгу помістити кілька шматочків сала.

В процесі повертаємо кілька разів палички з шашликом, слідкуючи, щоб просмажене все рівномірно. Відразу після приготування подаємо смакоту на стіл.

Враховуючи всі описані тонкощі в готуванні, ваш шашлик дійсно буде по-справжньому дуже смачний.

Експериментуємо з маринадом

Маринадів існує величезна безліч. Для цього використовують і сік ківі, і ананаса, і навіть гранатовий сік.

Ще маринад буває кефірно-цибулевий і кавово-цибулевий. Всі можливі варіанти не перелічити.

Але парочку особливо смачних видів давайте ще розглянемо.

Маринуємо в томатному соку з хлібом

Щоб приготувати цей рецепт маринаду для шашлику з баранини знадобиться:

  • Кілограм м'яса;
  • Літр томатного соку;
  • Півкіло лука;
  • Невелика буханка сірого хліба;
  • Спеції за смаком;
  • Сіль;
  • Помідори свіжі.

Порізавши м'ясо на невеликі шматочки, додайте в нього нарізану кільцями цибулю. Посоліть і покладіть спеції, які ви любите, в помірній кількості. Перемішайте все добре, залиште хвилин на п'ять.

Далі невеликими шматками порвіть буханець хліба і помістіть в загальну масу. Залийте все томатним соком зверху.

Ретельно все змішуємо і на 7-10 годин відправляємо в прохолодне місце.

Після закінчення цього часу можете приступати до смаження. Вона займе від 20 до 30 хвилин.

Не забувайте перевертати, щоб м'ясо не підгоріло. Збризкувати можна слабким розчином оцту.

Відразу після приготування подати до столу з кільцями нарізаного свіжого цибулі і помідорами.

Йогурт – додайте шарму!

Незвичайний йогуртовий маринад. М'ясо виходить дуже ніжним і цікавим на смак, варто усім випробувати такий вид маринаду.

Знадобиться:

  • 1,5 кг баранини;
  • 350 мл натурального йогурту;
  • 5-6 цибулин;
  • Пучок м'яти;
  • 1 ст. ложка базиліка;
  • Сіль;
  • Перець.

У ємність з нарізаною бараниною додати крупно порізану кільцями цибулю. Туди ж крупно порубати м'яту.

Поперчити, посолити, додати базилік. Руками перемять масу. Залити йогурт, при цьому продовжуючи заважати.

Настояти кілька годин або навіть добу. Ось тепер шашлик готовий до смаження. Приємного апетиту!

Влаштувавши пікнік, одного шашличка буде мало для великої компанії. Поки смажиться м'ясо, на «ура» розійдуться закуски, заздалегідь приготовлені вдома. Тещин язик з баклажанів — красива, смачна і корисна закуска. Прекрасного відпочинку!

Не зайвими будуть і чебуреки до таких посиденьок на природі. Тут ви можете ознайомитися з різними способами приготування смачного тіста для хрустких чебуреків. Виберіть кращий!

Популярні рецепти приготування мантів з фото ви знайдете тут. Їх можна дружно ліпити всією родиною!

Наостанок пара рад

  1. Не варто різати м'ясо дуже дрібно або крупно, в першому випадку воно може перетворитися на вугілля, а в другому просто залишитися сирими всередині. Цілком нормальний розмір для різання — із сірникову короб;
  2. Якщо в маринад додається часник, обов'язково наріжте його. Не треба використовувати часниковий прес, це додасть непотрібний гірчинку м'яса;
  3. Якщо потрібен швидкий маринад, то використовуйте ківі. У цій суміші м'ясо можна тримати максимум 1,5-2 години. Навіть через півгодини вона вже придатне для смаження.

Виберіть рецепт приготування шашлику з баранини на свій смак і насолоджуйтеся цим смачним і чудовим блюдом!

А зараз ми пропонуємо подивитися відео, в якому розкажуть і покажуть всі тонкощі маринування м'яса барана:

Що ще почитати: