28 май 2019 3 236

Як приготувати тонкі млинці на кисляку

Млинці – найдавніше борошняне блюдо, корінням йде в доісторичні часи. Приготувати їх досить просто, і якщо це зробити правильно, то виходить солодкість, якої неможливо насититися. Товсті млинці подаються з різними закусками, а в тонкі загортають різні начинки.

Існує величезна кількість варіантів млинцевого тесту, проте кожна господиня вибирає для себе один, самий підходящий і зручний. Його роблять на воді, молоці, на кисляку, на кефірі, на сироватці і навіть на сухому молоці, і результат виходить зовсім різним.

Якість млинців багато в чому залежить від сковороди: незважаючи на різноманітність сучасних антипригарних моделей найкращий результат дає правильно підготовлена чавунна посудина.

Якщо вам дісталася така річ від прабабусі – ви щасливиця! Чим старше сковорідка – тим краще. Виключіть контакт з миючими речовинами і смажте на ній тільки млинці – прекрасний результат гарантований.

Класичний рецепт для тих, хто особливо шанує всі традиції
Інгредієнти Кількість
борошно - 500 г
яйце - 6 шт.
кисляк - 500 мл
сода - 0.5 ч. л
сіль, цукор - по дрібці
масло - 3 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 96 Ккал
Млинці на кисломолочних продуктах готують як тоненькі, так і товсті, які більше схожі на оладки або панкейкі. Все залежить від ваших уподобань. Отже, готуємо класичні млинці на кисляку.

В міксер розбиваємо яйця з дрібкою солі і цукру.

По трохи підсипаємо протрушенную борошно: спочатку – половину. Коли структура стане досить густий, вливаємо кисляк і висипаємо борошно з харчовою содою.

Коли тісто буде готове, додаємо олію, промешиваем і даємо постояти півгодини.

Ставимо млинцеву сковороду на плиту на середній вогонь і прогріваємо. Черпаком наливаємо тісто і обертанням кисті розподіляємо по всій поверхні. Підливати масло в сковороду вже не потрібно. Його достатньо в тесті, щоб млинці не прилипали.

Підчіплюємо край коржі, перевертаємо на другий бік, даємо полежати ще півтори – дві хвилини і знімаємо з вогню. За таким принципом виробляємо все тісто і викладаємо млинці стопкою один на одного.

Тонкі млинці на кисляку з дірочками

Для більш тоненьких млинців на кисляку тісто робиться не надто густим, наливають на сковороду не більше одного черпака, а процес приготування проходить значно швидше, ніж для товстих. Найчастіше в такі млинці загортають начинку.

Склад:

  • борошно – 450 г;
  • яйце – 5 шт.;
  • кисле молоко – 1 л;
  • олія – 4 ст. л.;
  • сіль, цукор – щіпка.

Приготування: 35 хвилин.

Калорії: 94 Ккал/100 р.

Беремо кефір з самої низькою жирністю, всипаємо в неї сіль і цукор, перемішуємо. Збиваємо окремо великі курячі яйця, додаємо в кисломолочну суміш і віночком все ще раз перемішуємо.

Обов'язково борошно просіваємо, щоб збагатити його киснем і видалити сміття. В рідку суміш всипаємо сухий, але не поспішаючи, щоб не з'явилося грудок, від яких потім важко позбутися.

В самому кінці вливаємо нерафінована олія, і можна приступати до жарению млинців. Розжарюємо сковороду змащуємо шматочком сала, нанизаним на вилку і наливаємо тісто, рівномірно розподіливши його по дну посуду.

Тонкі млинці на кисляку з дірочками смажаться дуже швидко, тому відходити від плити не варто, щоб не згоріли.

Заварні на кислому молоці

Традиційні заварні млинці готуються з додаванням крутого окропу. Виходять вони дуже м'якими і пластичними, з характерним малюнком по всьому периметру і більше ажурними, ніж класичні. Розглянемо рецепт покроково.

Склад:

  • борошно 550 г;
  • яйце – 5 шт.;
  • кисле молоко – 300 мл;
  • окріп – 200 мл;
  • масло – 3 ст. л.;
  • сіль, цукор;
  • сода – 0.5 ч. л.

Приготування: 45 хвилин.

Калорії: 89 Ккал/100 р.

У блендері перебиваємо цукор і курячі яйця. Якщо млинці призначені для заматывания несолодкої начинкою, то досить щіпки цукру, щоб вийшов гарний колір, а для десерту можна збільшити дозу до кількох ложок.

В яєчну суміш додаємо харчову соду, сіль і всипаємо просіяне борошно. Вливаємо кисляк, перемішуємо і завершуємо приготування тіста заливаючи крутий окріп, не припиняючи заважати. Маса вийде однорідної досить густою. Залишаємо постояти мінімум на п'ятнадцять хвилин, потім вливаємо олію і приступаємо до жаренью млинців.

Як приготувати шоколадний кекс з родзинками в мультиварці читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт рогаликів на сметані з фото і покроковими рекомендаціями.Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого м'яса з підливою.

Рецепт млинчиків на кефірі без соди

Деяким господиням не дуже подобається тісто з харчовою содою. Вважається, що у страви з'являється характерний запах цього порошку. Тому існує багато інших рецептів, без додавання соди.

Склад:

  • борошно – 600 г;
  • кисляк – 550 мл;
  • яйце – 6 шт.;
  • сіль, цукор;
  • масло – 2 ст. л.;
  • вершки – 100 мл

Приготування: 50 хвилин.

Калорії: 92 Ккал/100 р.

Робимо гоголь-моголь з яйцями, сіллю і цукром, вийде гомогенна повітряна маса. Додаємо ваніль і тонкою цівкою підливаємо кисляк. Після цього додаємо просіяне борошно невеликими партіями і завершуємо соняшниковою олією. Його можна замінити на лляна або оливкова олія.

Тісто з кисляку без соди вийде повітряним і м'яким. Даємо йому відпочити близько двадцяти хвилин. Розігріваємо сковороду, наливаємо борошняну масу і рухом рук розподіляємо по всіх поверхні. Як тільки почнуть відставати краю, піддягаємо пальцями і перевертаємо на другу сторону.

Готовий млинець розкладаємо на блюдо, промазуємо вершками і притрушиваем цукром. На нього зверху кладемо наступний і теж промазуємо. Так вийде ціла піраміда солодкого і смачного десерту.

Корисні поради

  1. Якщо тісто здалося вам не в міру рідким, досить додати ще трохи борошна. Якщо навпаки, то розбавити водою або залишками кисляку.
  2. Не варто смажити млинці на дуже великому вогні, вони почнуть швидко горіти і вийдуть сухими. Сковороду на початку потрібно добре прогріти, а потім відрегулювати конфорку до потрібного рівня полум'я.
  3. Складності з прилипання і перевертанням млинців можуть виникнути, якщо наливати тісто на холодну або недостатньо чисту сковороду.
  4. Колір млинців на кисляку залежить не тільки від кількості цукру в тісті, але і від якості яєць. Зазвичай на домашніх вони виходять більш жовтими і красивими, ніж на магазинних.
  5. Кисляк легко замінити будь-яким кисломолочним продуктом: кефіром, ряжанкою або просто скисшим домашнім молоком.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: