Як приготувати суп-пюре з цвітної капусти
Цей овоч відомий корисними дієтичними властивостями і багатством вітамінів і мінералів. Він не викликає негативних реакцій в організмі людини і показаний навіть при проблемах з травною системою.
Рецептів дуже багато, з тієї причини, що кольорова капуста чудово гармонує з різними продуктами, тому господині вибирають компоненти в залежності від свого бажання і смаку або вмісту холодильника.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цвітна капуста - | 600 г |
цибулини - | 2 шт. |
картоплини - | 3 шт. |
морквина - | 1 шт. |
соняшникова олія - | за смаком |
чорний мелений перець - | за смаком |
сіль - | за смаком |
білий або житній хліб - | для запікання сухариків |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 30 Ккал |
Цей рецепт гарний своєю простотою – можна обійтися без використання якихось дорогих складових. Тільки овочі і спеції.
Овочі промити, очистити. Картоплю, капусту, цибулю порізати на частини, моркву порізати соломкою.
Для початку на соняшниковій олії обсмажити моркву і цибулю. Слідом додати до них картоплю, капусту і залити водою, щоб поверхня овочів була покрита. Варити на середньому вогні.
Тим часом можна приготувати грінки. Для цього хліб порізати на кубики, трохи вспрыснуть рослинною олією і обсмажити в духовій печі або на сковороді.
Через 25 хвилин овочі повинні зваритися. Зливаємо відвар і мелемо овочі блендером. Отримане пюре до необхідної консистенції доводимо, поступово вливаючи бульйон. Всипати перець і сіль в каструлю з супом. Подавати в гарячому вигляді з сухариками.
Крем-суп з цвітної капусти з вершками
Особливість і ніжність страви додають вершки, підкреслюючи неповторний смак цвітної капусти. Для цього варіанту знадобляться такі складові:
- 500 гр. суцвіть капусти;
- 3 картоплини;
- 1 морквина;
- 2 цибулини;
- 2 плавлених молочних сирка;
- зелень базиліка, петрушки;
- 200 гр. вершків 20%;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Ви приготуєте страву за 40 хвилин, калорійність буде – 37 ккал на 100 гр. супу.
Овочі помити, очистити, нарізати, покласти в окріп і варити, поки компоненти не стануть м'якими.
Тим часом сир натерти на тертці, для зручності його можна попередньо заморозити або змочити водою.
Як тільки овочі зваряться, додати до них натертий сирок і дати закипіти.
Далі, все подрібнити в блендері і знову повернути на конфорку. Додати вершки, а також перець, сіль і як тільки закипить відразу зняти.
Нехай трохи постоїть. Порції прикрасити зеленню.
Дієтичний суп-пюре
Вам потрібні:
- середній качан цвітної капусти;
- 50-60 гр. кореня селери;
- 1 морквина;
- 2 цибулини;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Приготування займе – 50 хвилин, на 100 гр. продукту – 27 ккал.
Овочеві інгредієнти необхідно промити і очистити. Порізати на невеликі частини. Цибулю і моркву занурити у воду і встановити на плиту. Як тільки вони закиплять додати селеру і варити до м'якості (хвилин 20-30). Потім помістіть капусту, соліть, перчіть, додати сік лимона і довариваете (ще 10-15 хвилин). Перемолоти за допомогою блендера і знову закип'ятити. Дати супу постояти.
Пісний ніжний, кремовий суп
При появі необхідності або бажання приготувати страву для поста, то пісний суп-пюре з цвітної капусти відмінно для цього підійде. А надати йому родзинку допоможуть гриби. Отже, компоненти:
- 0,5 кг цвітної капусти;
- 1-2 морквини;
- 1-2 цибулини;
- 0,5 кг печериць;
- рослинна олія;
- перець, сіль.
Час готування – 40-45 хвилин, на 100 гр. страви – 40-50 ккал.
Цибулю, гриби, капусту, моркву ретельно вимити, очистити і порізати. Помістити суцвіття капусти в таку кількість киплячої води, щоб вона покрила їх і проварити 15 хвилин. Зробити піджарку з моркви і цибулі на олії, можна з грибами, але краще їх приготувати окремо.
Варену капусту змішати з цибулею, морквою, грибами і збити все блендером. Приправити спеціями і відваром цвітної капусти пюре довести до необхідної густоти – прокип'ятити. Дати настоятися.
Порада: деяку кількість смажених грибів не можна змолоти блендером, а шматочками додати в суп. Цілі гриби надають пікантність.
Як запекти соковиту курку з картоплею для сімейного, недільного обіду. Спробуйте нашу добірку рецептів.
Читайте як приготувати вишуканий рецепт десерту — полуницю в шоколаді. Це цікаво і незвично.
Читайте як приготувати смачну і корисну запіканку з цвітної капусти.
Суп з цвітної капусти з куркою
Курячий бульйон і філе не порушать дієтичних властивостей овочів, а додадуть ситність і наваристого. Для втілення в життя цього методу вам потрібні:
- 0,5 кг цвітної капусти;
- 0,5 кг курячого філе;
- 3-4 ст. л. вершкового масла;
- 1 морквина;
- 200 гр. 20% вершків;
- 1 цибулина;
- зелень цибулі, петрушки, базиліка;
- сіль, перець.
Приготування займе 1 годину, калорійність – 40-50 ккал на 100 гр. супу.
У 500 мл окропу опустити філе курки. Готувати близько 30 хвилин. Тим часом промити, очистити, порізати овочі і трохи обсмажити на вершковому маслі.
З бульйону вийняти курку. Залити овочі, щоб вони були покриті рідиною і тушкувати до готовності (приблизно 15 хвилин).
Слідом тушковані овочі перемолоти блендером в пюре (при цьому шматочки курки можна теж подрібнити, або ж залишити цілими, на ваш розсуд). Розбавити до потрібної густоти бульйоном. Влити вершки, посолити, поперчити, дати закипіти і зняти з конфорки. Трохи настояти. Порції прикрасити зеленню.
Рецепт приготування страви для дитини
Кольорова капуста не відноситься до важкої клітковині і її можна вводити в раціон дітей з 6 місяців. Вона м'яка і тому навіть у діток не викликає побічних процесів в животику і не ускладнює стілець.
Спочатку готуйте звичайне пюре з цього сорту капусти, відвареного в молоці, м'ясному бульйоні або воді. Для цього заливаєте 100-200 гр. суцвіть капусти водою або м'ясним бульйоном, готуєте 15 хвилин. Через 10 хвилин можна до води додати молоко і ще 5 хвилин прокип'ятити. Потім перемолоти все блендером і пюре для малюка готово.
Після року діткам можна варити справжні вершкові супи-пюре. Наприклад, візьміть такі компоненти:
- 500-600 гр. цвітної капусти;
- 4 картоплини;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 3 ст. л. рису;
- 100 гр. 20% вершків (або 2,5 ст. л. сметани);
- сіль.
Суп буде готовий через 40 хвилин, калорійність страви – 40-50 ккал на 100 гр. супу.
Як приготувати суп-пюре з цвітної капусти для дитини? Овочі потрібно промити, очистити, порізати і покласти в каструлю з водою. Варити приблизно 25 хвилин.
Окремо потрібно приготувати рис, зануривши його невелику кількість окропу (на 3 ст. л. рису взяти 5 ст. л. води) і готувати 15 хвилин на середньому вогні.
Злити рідину з овочів у склянку (її використовуєте трохи пізніше). Рис пересипати до овочів і перетворити все в однорідну масу з допомогою блендера. Необхідно присолити блюдо, додати вершки і масло вершкове. Суміш придбає світлий молочний колір. Густоту супу до необхідної регулюйте за допомогою злитого овочевого відвару.
Малюкам суп-пюре подавати краще в звичайному вигляді. Діткам ж постарше цікавіше його буде їсти з сухариками.
Суп-пюре з рибою
Багатьом таке поєднання може видатися підозрілим, але потрібно просто спробувати один раз, щоб розвіяти свої сумніви. Компоненти:
- середній качан цвітної капусти;
- 0,5 кг філе білої риби;
- 1 морквина;
- 300-400 гр. рибного бульйону;
- 1 цибулина;
- рослинна олія;
- спеції.
Суп-пюре буде готовий через 45 хвилин, калорійність 100 гр. страви складе 36 ккал.
Овочі та філе риби нарізати. Частину моркви і цибулі обсмажити окремо на рослинному маслі. Іншу ж половину додати в сковороду з рибою і тушкувати зі спеціями 20 хвилин під кришкою. Капусту варити 10 хвилин, так, щоб окріп покривав її. Наприкінці всипати засмажені моркву, цибулю і рибу. Подрібнити все блендером. Поставити на піч і дати закипіти, регулюючи консистенцію рибним бульйоном.
Варто звернути увагу!
- Обов'язково вибирайте свіжу капусту, щоб листя її були зеленими і не млявими. Зберігати овоч в холодильнику не більше 10 днів.
- Щоб суцвіття капусти зберегли максимум своїх цінних властивостей, її потрібно піддавати мінімальної температурній обробці.
- Суп-пюре необов'язково має на увазі повне подрібнення всіх компонентів. За вашим бажанням, можна залишити в нього деякий кількість шматочків картоплі, грибів, курочки і т. д.
- Коли відварюєте курку, краще спочатку опустити в окріп і дати 3 хвилини поваритися. Потім злити бульйон і набравши свіжої води знову поставити на конфорку, на 30 хвилин. Таким чином, ви уникаєте появи пінки, та й все негативне виходить з курочки в сливаемую воду.
- Якщо ви вирішили запекти сухарики до супу самостійно, то для рум'яної скоринки їх потрібно трохи вспрыснуть рослинним маслом. Просто обсмажити На сковороді. Духовку ж необхідно заздалегідь розжарити до 200 градусів. Потім помістити в неї деко з кубиками хліба (білого або житнього) і смажити 5 хвилин. Потім духовку вимкнути і дати сухарів трохи постояти.
- Пікантний смак вносить в суп-пюре часник, але це на любителя. Якщо ви не маєте нічого проти цієї пряності, то обов'язково включіть його компоненти супу.
- А також добре з кольоровою капустою поєднуються брокколі, цибуля-порей, зелений горошок, бекон, фрикадельки, різні види сирів (в тому числі солоні філадельфія і бринза) і навіть риба.
Якщо вас відвідала свіжа ідея варіанти супу-пюре з цвітної капусти – не бійтеся експериментувати і створювати нові страви досвідченим шляхом, адже всі рецепти, які сьогодні відомі, придумані нами!