25 июнь 2019 1 411

Як приготувати суп-пюре з цвітної капусти

Цей овоч відомий корисними дієтичними властивостями і багатством вітамінів і мінералів. Він не викликає негативних реакцій в організмі людини і показаний навіть при проблемах з травною системою.

Такий сорт капусти можна приготувати різними способами – пекти, варити, тушкувати, обсмажити, фарширувати цілий качан і т. д. Але найбільш прості в приготуванні і популярні супи з цими суцвіттями. Їх можна використовувати в рубаному вигляді овочевих супчиках, або ж в молотом – в супах-пюре.

Рецептів дуже багато, з тієї причини, що кольорова капуста чудово гармонує з різними продуктами, тому господині вибирають компоненти в залежності від свого бажання і смаку або вмісту холодильника.

Простий рецепт супу-пюре
Інгредієнти Кількість
цвітна капуста - 600 г
цибулини - 2 шт.
картоплини - 3 шт.
морквина - 1 шт.
соняшникова олія - за смаком
чорний мелений перець - за смаком
сіль - за смаком
білий або житній хліб - для запікання сухариків
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 30 Ккал

Цей рецепт гарний своєю простотою – можна обійтися без використання якихось дорогих складових. Тільки овочі і спеції.

Овочі промити, очистити. Картоплю, капусту, цибулю порізати на частини, моркву порізати соломкою.

Для початку на соняшниковій олії обсмажити моркву і цибулю. Слідом додати до них картоплю, капусту і залити водою, щоб поверхня овочів була покрита. Варити на середньому вогні.

Тим часом можна приготувати грінки. Для цього хліб порізати на кубики, трохи вспрыснуть рослинною олією і обсмажити в духовій печі або на сковороді.

Через 25 хвилин овочі повинні зваритися. Зливаємо відвар і мелемо овочі блендером. Отримане пюре до необхідної консистенції доводимо, поступово вливаючи бульйон. Всипати перець і сіль в каструлю з супом. Подавати в гарячому вигляді з сухариками.

Крем-суп з цвітної капусти з вершками

Особливість і ніжність страви додають вершки, підкреслюючи неповторний смак цвітної капусти. Для цього варіанту знадобляться такі складові:

  • 500 гр. суцвіть капусти;
  • 3 картоплини;
  • 1 морквина;
  • 2 цибулини;
  • 2 плавлених молочних сирка;
  • зелень базиліка, петрушки;
  • 200 гр. вершків 20%;
  • чорний мелений перець;
  • сіль.

Ви приготуєте страву за 40 хвилин, калорійність буде – 37 ккал на 100 гр. супу.

Овочі помити, очистити, нарізати, покласти в окріп і варити, поки компоненти не стануть м'якими.

Тим часом сир натерти на тертці, для зручності його можна попередньо заморозити або змочити водою.

Як тільки овочі зваряться, додати до них натертий сирок і дати закипіти.

Далі, все подрібнити в блендері і знову повернути на конфорку. Додати вершки, а також перець, сіль і як тільки закипить відразу зняти.

Нехай трохи постоїть. Порції прикрасити зеленню.

 

Дієтичний суп-пюре

Цвітна капуста – овоч сам по собі дієтичний. Якщо ж дієта повинна бути низькокалорійною, то в дієтичний суп-пюре з цвітної капусти можна додати ще корисних складових.

Вам потрібні:

  • середній качан цвітної капусти;
  • 50-60 гр. кореня селери;
  • 1 морквина;
  • 2 цибулини;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • чорний мелений перець;
  • сіль.

Приготування займе – 50 хвилин, на 100 гр. продукту – 27 ккал.

Овочеві інгредієнти необхідно промити і очистити. Порізати на невеликі частини. Цибулю і моркву занурити у воду і встановити на плиту. Як тільки вони закиплять додати селеру і варити до м'якості (хвилин 20-30). Потім помістіть капусту, соліть, перчіть, додати сік лимона і довариваете (ще 10-15 хвилин). Перемолоти за допомогою блендера і знову закип'ятити. Дати супу постояти.

Пісний ніжний, кремовий суп

При появі необхідності або бажання приготувати страву для поста, то пісний суп-пюре з цвітної капусти відмінно для цього підійде. А надати йому родзинку допоможуть гриби. Отже, компоненти:

  • 0,5 кг цвітної капусти;
  • 1-2 морквини;
  • 1-2 цибулини;
  • 0,5 кг печериць;
  • рослинна олія;
  • перець, сіль.

Час готування – 40-45 хвилин, на 100 гр. страви – 40-50 ккал.

Цибулю, гриби, капусту, моркву ретельно вимити, очистити і порізати. Помістити суцвіття капусти в таку кількість киплячої води, щоб вона покрила їх і проварити 15 хвилин. Зробити піджарку з моркви і цибулі на олії, можна з грибами, але краще їх приготувати окремо.

Варену капусту змішати з цибулею, морквою, грибами і збити все блендером. Приправити спеціями і відваром цвітної капусти пюре довести до необхідної густоти – прокип'ятити. Дати настоятися.

Порада: деяку кількість смажених грибів не можна змолоти блендером, а шматочками додати в суп. Цілі гриби надають пікантність.

Як запекти соковиту курку з картоплею для сімейного, недільного обіду. Спробуйте нашу добірку рецептів.

Читайте як приготувати вишуканий рецепт десерту — полуницю в шоколаді. Це цікаво і незвично.

Читайте як приготувати смачну і корисну запіканку з цвітної капусти.

Суп з цвітної капусти з куркою

Курячий бульйон і філе не порушать дієтичних властивостей овочів, а додадуть ситність і наваристого. Для втілення в життя цього методу вам потрібні:

  • 0,5 кг цвітної капусти;
  • 0,5 кг курячого філе;
  • 3-4 ст. л. вершкового масла;
  • 1 морквина;
  • 200 гр. 20% вершків;
  • 1 цибулина;
  • зелень цибулі, петрушки, базиліка;
  • сіль, перець.

Приготування займе 1 годину, калорійність – 40-50 ккал на 100 гр. супу.

У 500 мл окропу опустити філе курки. Готувати близько 30 хвилин. Тим часом промити, очистити, порізати овочі і трохи обсмажити на вершковому маслі.

З бульйону вийняти курку. Залити овочі, щоб вони були покриті рідиною і тушкувати до готовності (приблизно 15 хвилин).

Слідом тушковані овочі перемолоти блендером в пюре (при цьому шматочки курки можна теж подрібнити, або ж залишити цілими, на ваш розсуд). Розбавити до потрібної густоти бульйоном. Влити вершки, посолити, поперчити, дати закипіти і зняти з конфорки. Трохи настояти. Порції прикрасити зеленню.

Рецепт приготування страви для дитини

Кольорова капуста не відноситься до важкої клітковині і її можна вводити в раціон дітей з 6 місяців. Вона м'яка і тому навіть у діток не викликає побічних процесів в животику і не ускладнює стілець.

Спочатку готуйте звичайне пюре з цього сорту капусти, відвареного в молоці, м'ясному бульйоні або воді. Для цього заливаєте 100-200 гр. суцвіть капусти водою або м'ясним бульйоном, готуєте 15 хвилин. Через 10 хвилин можна до води додати молоко і ще 5 хвилин прокип'ятити. Потім перемолоти все блендером і пюре для малюка готово.

Після року діткам можна варити справжні вершкові супи-пюре. Наприклад, візьміть такі компоненти:

  • 500-600 гр. цвітної капусти;
  • 4 картоплини;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 3 ст. л. рису;
  • 100 гр. 20% вершків (або 2,5 ст. л. сметани);
  • сіль.

Суп буде готовий через 40 хвилин, калорійність страви – 40-50 ккал на 100 гр. супу.

Як приготувати суп-пюре з цвітної капусти для дитини? Овочі потрібно промити, очистити, порізати і покласти в каструлю з водою. Варити приблизно 25 хвилин.

Окремо потрібно приготувати рис, зануривши його невелику кількість окропу (на 3 ст. л. рису взяти 5 ст. л. води) і готувати 15 хвилин на середньому вогні.

Злити рідину з овочів у склянку (її використовуєте трохи пізніше). Рис пересипати до овочів і перетворити все в однорідну масу з допомогою блендера. Необхідно присолити блюдо, додати вершки і масло вершкове. Суміш придбає світлий молочний колір. Густоту супу до необхідної регулюйте за допомогою злитого овочевого відвару.

Малюкам суп-пюре подавати краще в звичайному вигляді. Діткам ж постарше цікавіше його буде їсти з сухариками.

Суп-пюре з рибою

Багатьом таке поєднання може видатися підозрілим, але потрібно просто спробувати один раз, щоб розвіяти свої сумніви. Компоненти:

  • середній качан цвітної капусти;
  • 0,5 кг філе білої риби;
  • 1 морквина;
  • 300-400 гр. рибного бульйону;
  • 1 цибулина;
  • рослинна олія;
  • спеції.

Суп-пюре буде готовий через 45 хвилин, калорійність 100 гр. страви складе 36 ккал.

Овочі та філе риби нарізати. Частину моркви і цибулі обсмажити окремо на рослинному маслі. Іншу ж половину додати в сковороду з рибою і тушкувати зі спеціями 20 хвилин під кришкою. Капусту варити 10 хвилин, так, щоб окріп покривав її. Наприкінці всипати засмажені моркву, цибулю і рибу. Подрібнити все блендером. Поставити на піч і дати закипіти, регулюючи консистенцію рибним бульйоном.

Варто звернути увагу!

  1. Обов'язково вибирайте свіжу капусту, щоб листя її були зеленими і не млявими. Зберігати овоч в холодильнику не більше 10 днів.
  2. Щоб суцвіття капусти зберегли максимум своїх цінних властивостей, її потрібно піддавати мінімальної температурній обробці.
  3. Суп-пюре необов'язково має на увазі повне подрібнення всіх компонентів. За вашим бажанням, можна залишити в нього деякий кількість шматочків картоплі, грибів, курочки і т. д.
  4. Коли відварюєте курку, краще спочатку опустити в окріп і дати 3 хвилини поваритися. Потім злити бульйон і набравши свіжої води знову поставити на конфорку, на 30 хвилин. Таким чином, ви уникаєте появи пінки, та й все негативне виходить з курочки в сливаемую воду.
  5. Якщо ви вирішили запекти сухарики до супу самостійно, то для рум'яної скоринки їх потрібно трохи вспрыснуть рослинним маслом. Просто обсмажити На сковороді. Духовку ж необхідно заздалегідь розжарити до 200 градусів. Потім помістити в неї деко з кубиками хліба (білого або житнього) і смажити 5 хвилин. Потім духовку вимкнути і дати сухарів трохи постояти.
  6. Пікантний смак вносить в суп-пюре часник, але це на любителя. Якщо ви не маєте нічого проти цієї пряності, то обов'язково включіть його компоненти супу.
  7. А також добре з кольоровою капустою поєднуються брокколі, цибуля-порей, зелений горошок, бекон, фрикадельки, різні види сирів (в тому числі солоні філадельфія і бринза) і навіть риба.

Якщо вас відвідала свіжа ідея варіанти супу-пюре з цвітної капусти – не бійтеся експериментувати і створювати нові страви досвідченим шляхом, адже всі рецепти, які сьогодні відомі, придумані нами!

Що ще почитати: