Як швидко і смачно загасити цвітну капусту
Цвітна капуста — це продукт, який можна готувати різними способами, не тільки обсмажуючи суцвіття в клярі. Тушковану капусту можна також приготувати різними способами. У цій статті будуть описані кілька з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сіль кухонна, зелень - | за бажанням |
ріпчаста цибуля - | 2 середні головки |
масло рослинне - | для обсмажування |
суцвіття капусти - | 1 качан |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 50 Ккал |
Найпростіший рецепт приготування цього овоча передбачає мінімум додаткових інгредієнтів. Серед таких може виявитися цибуля, морква або зелень для прикраси.
Як готувати тушковану цвітну капусту:
- Суцвіття помити, розділити на частини, обдати окропом;
- Цибулю нарізати довільно. На сковороді з гарячим маслом обсмажити цибулю;
- Покласти в сковороду суцвіття. Іноді заважаючи, смажити хвилин 5;
- Додати сіль і склянку окропу. Закрити кришкою;
- Тушкувати, періодично перевіряючи готовність.
Після закінчення кулінарної обробки посипати вміст сковороди рубаною зеленню.
Тушкована кольорова капуста з овочами
Якщо цей овоч тушкувати з додаванням різних овочів, то приготоване блюдо можна використовувати в якості готового вечері або гарнір до м'ясних страв. Зазначені в рецепті овочі можна урізноманітнити, додавши інші. В кінцевому підсумку важливо дотримуватися пропорції продуктів.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
спеції, сіль, зелень | за бажанням |
часник | 2 зубки |
томати червоні стиглі | 5 шт. |
солодкий перець | 5 шт. |
капуста цвітна | 300 г |
Готується страва протягом 50 хвилин.
В порції 100 г міститься близько 155 калорій.
Покроковий рецепт:
- Капусту розділити на частини, часник тонко порізати, перець нарізати маленькими квадратиками, а помідори, попередньо обдавши окропом і очистивши від шкірки, нарізати кубиками;
- Цибулю дрібно порубати і обсмажити з додаванням часнику. Додати перець, смажити кілька хвилин;
- Покласти в сковороду помідори, посолити, протушкувати, додати зелень петрушки, покласти підготовлені суцвіття, перемішати і тушкувати до готовності.
Якщо часник не гострий, можна взяти його в два рази більше зазначеного кількості.
М'яка кольорова капуста, тушкована в сметані
Як відомо, сметана надає особливу ніжність і м'якість продуктів. Цей капустяний овоч, особливо відварену, сам по собі є дуже м'яким. Тому, томя його в сметані, слід готувати на повільному вогні, щоб уникнути частих змішувань вмісту сковороди. Це вбереже маленькі суцвіття від перетворення в пюре.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулина | 1 головка |
спеції, зелень | за бажанням |
масло | для обсмажування |
сметана невисокої жирності | 100 мл |
капуста цвітна | 1200 г |
Готується страва протягом 50 хвилин.
Калорійність 100 г складає близько 70 калорій.
Як готувати:
- Суцвіття зварити, відкинути на друшляк і остудити;
- Нарізати цибулю, обсмажити його;
- Суцвіття розділити на дрібні шматочки, додати до цибулі і обсмажити разом;
- Додати сметану і спеції, тушкувати 10 хвилин;
- Додати зелень і тушкувати до готовності. Подавати блюдо гарячим.
Сметану краще вибирати зі зниженою жирністю, в ній краще тушкують продукти.
Гарнір з овочів з грибами і сосисками
Приготоване з додаванням печериць це суцвіття саме по собі може виступити гарніром. В рецепті цієї страви використовується також сосиски, що робить тушкований таким чином овоч готовим блюдом, якої не вимагає гарніру або м'ясного інгредієнта.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
олія рослинна | для смаження |
цибуля ріпчаста | 2 головки |
сосиски | 300 г |
печериці свіжі | 200 г |
капуста цвітна | 1000 м |
Час приготування становить 45 хвилин.
У 1 порції (100 г) приблизно 100 ккал.
Як готувати:
- Цвітну капусту зварити, потім розділити на маленькі шматочки;
- Цибулю почистити, нарізати, злегка обсмажити;
- Сосиски нарізати кружечками, додати до цибулі, трохи обсмажити;
- Гриби крупно нарізати, додати до цибулі, обсмажувати, помішуючи, поки вони не пустять достатню кількість соку;
- Суцвіття покласти в сковороду, додати спеції, тушкувати до готовності всіх інгредієнтів.
При бажанні, можна збільшити кількість доданих грибів або сосисок. Всі продукти потрібно вибирати свіжі, без пошкоджень.
Тушкована в сметані кольорова капуста з курячим філе
Час, за який куряче філе доходить до готовності, відрізняється від часу приготування кольорової капусти. Тому на початковому етапі їх краще обсмажити окремо. Смажити суцвіття можна в тій сковороді, в якій обсмажувати філе, оскільки в кінцевому підсумку всі інгредієнти все одно перемішаються.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
спеції | за бажанням |
бульйон | 1 склянка |
рідка сметана | 60 г |
кабачки | 1 шт. |
цибулина | 1 головка |
цвітна капуста свіжа | 400 г |
куряче філе або грудка | 0,5 кг |
Готується блюдо по цьому рецепту протягом 1 години.
Калорійність порції 100 г приблизно 95 калорій.
Як готувати кучеряву капусту з курятиною:
- Куряче м'ясо нарізати і обсмажити. Прибрати зі сковороди;
- Суцвіття розділити на дрібні шматочки, обсмажити. Цибулю дрібно порізати, додати до капусти;
- Кабачок також порізати, додати в сковороду. Покласти до овочів обсмажене філе;
- Додати спеції. Перемішати, налити бульйон, тушкувати 20 хвилин;
- Додати сметану, тушкувати до готовності.
Куряче філе для цього рецепта можна зняти з будь-якої частини курки — з гомілки, стегна і так далі. Якщо цей продукт був заморожений, обсмажувати його можна лише після повного розморожування.
Рецепти свинячої корейки — ми підготували кілька варіантів, які різноманітять ваше меню.
Спробуйте наш рецепт тушкованого кролика з овочами — це дуже смачно і корисно.
Як приготувати лимонний пиріг з пісочного тіста читайте в нашій статті.
Приготування в мультиварці
Мультиварка значно спрощує процес приготування багатьох страв. І все ж, для отримання більш насиченого смаку, перед гасінням капусту потрібно обсмажити, а при гасінні додати потрібну кількість спецій. З цвітною капустою добре поєднується кмин.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
спеції (перець, кмин, сіль) | за бажанням |
рубана зелень | ½ Склянки |
суцвіття | 400 г |
вода | 150 мл |
Готується страва в мультиварці 30 хвилин.
Калорійність 100 г не перевищує 40 калорій.
Як готувати:
- Включити режим «Смаження». Обсмажити суцвіття протягом 5 хвилин;
- Додати 150 мл води, покласти спеції, включити режим гасіння на 20 хвилин;
- Після закінчення програми додати рубану зелень.
Кількість доданої води може змінюватися в залежності від обсягу мультиварки. Вода повинна ледве покривати продукт.
Цікаві факти та важливі поради
Цвітна капуста вариться не довго — приблизно 10 хвилин, якщо вона свіжа.
Як і у білокачанної, так і в цій капусті може завестися якась живність. Щоб від неї позбутися, перед використанням качан капусти потрібно замочити в солоній воді. Ця Процедура триває 10 хвилин, потрібно використовувати 60 г солі. Після замочування капусту потрібно помити під проточною водою.
Не можна готувати цей овоч в алюмінієвому посуді. Для його варіння повинна використовуватися емальована каструля.
Якщо є можливість, її краще варити в пароварці. В такому випадку лише збільшиться час приготування, воно складе близько 15 хвилин. Однак, при такому способі приготування, корисні властивості овоча будуть збережені.
Як і будь-який інший продукт, цей капустяний овоч може викликати алергію. І хоча його рекомендують у дитячому харчуванні, перед введенням його в раціон дитини потрібно проконсультуватися з лікарем. Якщо у дитини є схильність до алергій, проблеми з нирками або підвищена кислотність, то в такому випадку давати йому цю капусту заборонено.
Уникнути пошкодження суцвіть при вариві і допомогти їм у збереженні привабливого кольору допоможе чайна ложка цукрового піску, додана в киплячу воду перед закладанням овоча.
Суцвіття капусти можна відварювати і цілком. В такому разі, потрібно збільшити час приготування капусти, і готувати на мінімальному вогні.
Для дитячого харчування можна використовувати тільки варену цвітну капусту. Дітям заборонено вживати в їжу смажену, печену, і приготовану зі спеціями капусту.
При обсмажуванні або гасінні цього овоча на сковороді, не рекомендується часто розмішувати блюдо. Справа в тому, що суцвіття дуже м'які і тендітні, а це значить, що їх дуже легко пошкодити. Крім цього, перемішувати вміст сковороди можна тільки дерев'яною лопаткою.