12 март 2019 2 288

Як швидко і смачно загасити цвітну капусту

Цвітна капуста — це продукт, який можна готувати різними способами, не тільки обсмажуючи суцвіття в клярі. Тушковану капусту можна також приготувати різними способами. У цій статті будуть описані кілька з них.

Готуємо смачну страву легко і просто
Інгредієнти Кількість
сіль кухонна, зелень - за бажанням
ріпчаста цибуля - 2 середні головки
масло рослинне - для обсмажування
суцвіття капусти - 1 качан
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Найпростіший рецепт приготування цього овоча передбачає мінімум додаткових інгредієнтів. Серед таких може виявитися цибуля, морква або зелень для прикраси.

Як готувати тушковану цвітну капусту:

  1. Суцвіття помити, розділити на частини, обдати окропом;
  2. Цибулю нарізати довільно. На сковороді з гарячим маслом обсмажити цибулю;
  3. Покласти в сковороду суцвіття. Іноді заважаючи, смажити хвилин 5;
  4. Додати сіль і склянку окропу. Закрити кришкою;
  5. Тушкувати, періодично перевіряючи готовність.

Після закінчення кулінарної обробки посипати вміст сковороди рубаною зеленню.

Тушкована кольорова капуста з овочами

Якщо цей овоч тушкувати з додаванням різних овочів, то приготоване блюдо можна використовувати в якості готового вечері або гарнір до м'ясних страв. Зазначені в рецепті овочі можна урізноманітнити, додавши інші. В кінцевому підсумку важливо дотримуватися пропорції продуктів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
спеції, сіль, зелень за бажанням
часник 2 зубки
томати червоні стиглі 5 шт.
солодкий перець 5 шт.
капуста цвітна 300 г

Готується страва протягом 50 хвилин.

В порції 100 г міститься близько 155 калорій.

Покроковий рецепт:

  1. Капусту розділити на частини, часник тонко порізати, перець нарізати маленькими квадратиками, а помідори, попередньо обдавши окропом і очистивши від шкірки, нарізати кубиками;
  2. Цибулю дрібно порубати і обсмажити з додаванням часнику. Додати перець, смажити кілька хвилин;
  3. Покласти в сковороду помідори, посолити, протушкувати, додати зелень петрушки, покласти підготовлені суцвіття, перемішати і тушкувати до готовності.

Якщо часник не гострий, можна взяти його в два рази більше зазначеного кількості.

М'яка кольорова капуста, тушкована в сметані

Як відомо, сметана надає особливу ніжність і м'якість продуктів. Цей капустяний овоч, особливо відварену, сам по собі є дуже м'яким. Тому, томя його в сметані, слід готувати на повільному вогні, щоб уникнути частих змішувань вмісту сковороди. Це вбереже маленькі суцвіття від перетворення в пюре.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулина 1 головка
спеції, зелень за бажанням
масло для обсмажування
сметана невисокої жирності 100 мл
капуста цвітна 1200 г

Готується страва протягом 50 хвилин.

Калорійність 100 г складає близько 70 калорій.

Як готувати:

  1. Суцвіття зварити, відкинути на друшляк і остудити;
  2. Нарізати цибулю, обсмажити його;
  3. Суцвіття розділити на дрібні шматочки, додати до цибулі і обсмажити разом;
  4. Додати сметану і спеції, тушкувати 10 хвилин;
  5. Додати зелень і тушкувати до готовності. Подавати блюдо гарячим.

Сметану краще вибирати зі зниженою жирністю, в ній краще тушкують продукти.

Гарнір з овочів з грибами і сосисками

Приготоване з додаванням печериць це суцвіття саме по собі може виступити гарніром. В рецепті цієї страви використовується також сосиски, що робить тушкований таким чином овоч готовим блюдом, якої не вимагає гарніру або м'ясного інгредієнта.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
олія рослинна для смаження
цибуля ріпчаста 2 головки
сосиски 300 г
печериці свіжі 200 г
капуста цвітна 1000 м

Час приготування становить 45 хвилин.

У 1 порції (100 г) приблизно 100 ккал.

Як готувати:

  1. Цвітну капусту зварити, потім розділити на маленькі шматочки;
  2. Цибулю почистити, нарізати, злегка обсмажити;
  3. Сосиски нарізати кружечками, додати до цибулі, трохи обсмажити;
  4. Гриби крупно нарізати, додати до цибулі, обсмажувати, помішуючи, поки вони не пустять достатню кількість соку;
  5. Суцвіття покласти в сковороду, додати спеції, тушкувати до готовності всіх інгредієнтів.

При бажанні, можна збільшити кількість доданих грибів або сосисок. Всі продукти потрібно вибирати свіжі, без пошкоджень.

Тушкована в сметані кольорова капуста з курячим філе

Час, за який куряче філе доходить до готовності, відрізняється від часу приготування кольорової капусти. Тому на початковому етапі їх краще обсмажити окремо. Смажити суцвіття можна в тій сковороді, в якій обсмажувати філе, оскільки в кінцевому підсумку всі інгредієнти все одно перемішаються.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
спеції за бажанням
бульйон 1 склянка
рідка сметана 60 г
кабачки 1 шт.
цибулина 1 головка
цвітна капуста свіжа 400 г
куряче філе або грудка 0,5 кг

Готується блюдо по цьому рецепту протягом 1 години.

Калорійність порції 100 г приблизно 95 калорій.

Як готувати кучеряву капусту з курятиною:

  1. Куряче м'ясо нарізати і обсмажити. Прибрати зі сковороди;
  2. Суцвіття розділити на дрібні шматочки, обсмажити. Цибулю дрібно порізати, додати до капусти;
  3. Кабачок також порізати, додати в сковороду. Покласти до овочів обсмажене філе;
  4. Додати спеції. Перемішати, налити бульйон, тушкувати 20 хвилин;
  5. Додати сметану, тушкувати до готовності.

Куряче філе для цього рецепта можна зняти з будь-якої частини курки — з гомілки, стегна і так далі. Якщо цей продукт був заморожений, обсмажувати його можна лише після повного розморожування.

Рецепти свинячої корейки — ми підготували кілька варіантів, які різноманітять ваше меню.

Спробуйте наш рецепт тушкованого кролика з овочами — це дуже смачно і корисно.

Як приготувати лимонний пиріг з пісочного тіста читайте в нашій статті.

Приготування в мультиварці

Мультиварка значно спрощує процес приготування багатьох страв. І все ж, для отримання більш насиченого смаку, перед гасінням капусту потрібно обсмажити, а при гасінні додати потрібну кількість спецій. З цвітною капустою добре поєднується кмин.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
спеції (перець, кмин, сіль) за бажанням
рубана зелень ½ Склянки
суцвіття 400 г
вода 150 мл

Готується страва в мультиварці 30 хвилин.

Калорійність 100 г не перевищує 40 калорій.

Як готувати:

  1. Включити режим «Смаження». Обсмажити суцвіття протягом 5 хвилин;
  2. Додати 150 мл води, покласти спеції, включити режим гасіння на 20 хвилин;
  3. Після закінчення програми додати рубану зелень.

Кількість доданої води може змінюватися в залежності від обсягу мультиварки. Вода повинна ледве покривати продукт.

Цікаві факти та важливі поради

Цвітна капуста вариться не довго — приблизно 10 хвилин, якщо вона свіжа.

Як і у білокачанної, так і в цій капусті може завестися якась живність. Щоб від неї позбутися, перед використанням качан капусти потрібно замочити в солоній воді. Ця Процедура триває 10 хвилин, потрібно використовувати 60 г солі. Після замочування капусту потрібно помити під проточною водою.

Не можна готувати цей овоч в алюмінієвому посуді. Для його варіння повинна використовуватися емальована каструля.

Якщо є можливість, її краще варити в пароварці. В такому випадку лише збільшиться час приготування, воно складе близько 15 хвилин. Однак, при такому способі приготування, корисні властивості овоча будуть збережені.

Як і будь-який інший продукт, цей капустяний овоч може викликати алергію. І хоча його рекомендують у дитячому харчуванні, перед введенням його в раціон дитини потрібно проконсультуватися з лікарем. Якщо у дитини є схильність до алергій, проблеми з нирками або підвищена кислотність, то в такому випадку давати йому цю капусту заборонено.

Уникнути пошкодження суцвіть при вариві і допомогти їм у збереженні привабливого кольору допоможе чайна ложка цукрового піску, додана в киплячу воду перед закладанням овоча.

Суцвіття капусти можна відварювати і цілком. В такому разі, потрібно збільшити час приготування капусти, і готувати на мінімальному вогні.

З цвітної капусти можна приготувати безліч страв. Наприклад, варену капусту можна використовувати для приготування салатів, закусок, других тушкованих і запечених страв. Якщо суцвіття відварюється для приготування з нього дієтичних котлет, варити його можна цілком — так воно збереже в собі більше корисних речовин і не стане дуже водянистим.

Для дитячого харчування можна використовувати тільки варену цвітну капусту. Дітям заборонено вживати в їжу смажену, печену, і приготовану зі спеціями капусту.

При обсмажуванні або гасінні цього овоча на сковороді, не рекомендується часто розмішувати блюдо. Справа в тому, що суцвіття дуже м'які і тендітні, а це значить, що їх дуже легко пошкодити. Крім цього, перемішувати вміст сковороди можна тільки дерев'яною лопаткою.

Що ще почитати: