Як приготувати тушковану квасолю з овочами
Квасоля, як і будь-які бобові, дуже корисна для людського організму. Готувати її, звичайно, дуже довго, але в підсумку виходить неймовірно смачне блюдо. З неї найчастіше готують салати, рагу, додають її у борщ і навіть запікають з м'ясом в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
квасоля - | 500 г |
помідори - | 2 шт. |
кабачок - | 2 шт. |
цибулю - | 2 шт. |
сіль - | 1 ч. л. |
масло - | 50 мл |
вода - | 0,5 склянки |
часник - | 4 часточки |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 67 Ккал |
Одним з бюджетних і дуже смачних страв є боби, тушковані з різними овочами. Підібрати можна абсолютно будь-які дари природи, експерименти в цьому випадку доречні.
Замочіть квасолю у холодній воді на кілька годин. Злийте воду і залийте нової, варіть на повільному вогні до придбання м'якості. Це займе не менше години. Кабачок почистіть, наріжте на кубики і посоліть.
З цибулини зніміть піну і наріжте півкільцями. Розігрійте в сковороді масло і пасеруйте цибулю до прозорості. З кабачка злийте рідину, відіжміть і додайте в сковороду.
Помідор помийте і поріжте кубиками, часник – слайсами.
Квасоля зцідіть, перекладіть в казанок. Слідом вывалите запашні і нарізані овочі. Все перемішайте, підсолити, додайте теплої води.
Закрийте щільно кришкою і тушкуйте на слабкому вогні двадцять п'ять хвилин. В кінці можна посипати чорним перцем і свіжою зеленню.
Це блюдо буде відмінним доповненням до будь-якого гарніру замість м'яса або риби.
Стручкова квасоля тушкована з овочами
Склад:
- стручкова квасоля – 450 г;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- перець – 2 шт.;
- часник – 2 шт.;
- масло пісне – 4 ст. л.;
- сіль, спеції – щіпка;
- помідори – 3 шт.
Приготування: 60 хвилин.
Калорії: 55 Ккал/100 р.
Розморозьте стручкову квасолю, налийте в сотейник нерафіноване масло і підсмажте бобові (досить десять – п'ятнадцять хвилин при постійному помішуванні. Моркву миємо і трьом. Цибулину очистити і шаткуємо кубиками. Помідори покласти в окріп на кілька секунд, знімаємо шкірку і нарізаємо шматочками. Часник подрібнюємо гострим ножем.
Квасоля перекладаємо в каструлю. Підсмажуємо цибулю з морквою, через п'ять хвилин додаємо нарізаний соломкою перець і часник. В кінці – помідори. Все перемішуємо і пасеруємо п'ятнадцять хвилин.
Від овочів з'явиться юшка, разом з нею все викладаємо до стручкової квасолі. Вимішуємо посипаємо спеціями, сіллю і тушкуємо п'ятнадцять хвилин. Не варто збільшувати час приготування – страва перетвориться на кашу і буде виглядати неапетитно.
М'ясо по-тайськи читайте як цікаво приготувати це екзотичне блюдо.
Сирний кекс з вишнями приготувати не так просто, потрібно знати кілька секретів. Рецепт.
Читайте рецепти коржиків на кефірі — покрокові рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Квасоля тушкована з м'ясом та овочами
Бобові культури досить часто використовуються в російській кухні. Їх часто додають у котлети, вінегрет, пиріжки, тушкують у вигляді рагу з м'ясом і овочами.
Склад:
- квасоля – 300 г;
- м'ясо – 400 г;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цукіні – 1 шт.;
- перець – 2 шт.;
- олія – 50 мл;
- сіль – 2 ч. л.
Приготування: 1.5 години.
Калорії: 82 Ккал/100 р.
Замочуємо квасолю на ніч, рідина додаємо дрібку харчової соди, щоб вона не забродила. Вранці зливаємо, промиваємо і ставимо варитися, знову залив водою. М'ясо обробляємо на середні кубики, підійде будь-яке, наявне в наявності: курка, яловичина, свинина. Головне, щоб воно було свіжим і без зайвого жиру. Обсмажуємо підготовлене м'ясо на сковороді.
Овочі чистимо і нарізаємо соломкою, додаємо в сковороду: спочатку – цибулю з морквою, потім через десять хвилин – цукіні, в самому кінці – солодкий перець. Коли всі продукти будуть в змозі напівготовності, складаємо їх разом в казанок, наливаємо сто грамів води і тушкуємо двадцять хвилин. В кінці підсолюємо, відставляємо з плити і залишаємо під герметично прикритою кришкою.
Тушкована квасоля в мультиварці під соусом
Приготувати овочеве рагу з квасолею в мультиварці не тільки легко, але і дуже швидко, оскільки не треба буде стояти біля плити і контролювати процес. Достатньо завантажити в чашу приладу, виставити режим – і можна займатися іншими справами.
Склад:
- квасоля – 300 г;
- томатна паста – 4 ст. л.;
- вода – 1 склянка;
- баклажан – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- масло – 2 ст. л.;
- морква – 2 шт.;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування: 60 хвилин.
Калорії: 68 Ккал/100 р.
Овочі миємо, чистимо шкірку, нарізаємо шматочками. Баклажан підсолюємо і залишаємо на п'ятнадцять хвилин. У склянці теплої води розвести томатну пасту. Запускаємо агрегат в режим смаження, наливаємо в чашу масло і підсмажити цибулю з морквою. З баклажана зливаємо рідину і додаємо в прилад. Перемішуємо дерев'яною лопаткою, щоб не пошкодити дно, і готуємо десять хвилин.
До прожареним овочів додаємо зварену раніше квасоля, заливаємо все томатною пастою. Закриваємо кришкою, перемикаємо в режим гасіння і залишаємо на тридцять хвилин. В кінці підсолюємо і даємо страві постояти.
Це блюдо можна трохи змінити, додавши кілька видів квасолі: червону і білу або взагалі стручкову. Вийде теж незвичайний і цікавий смак.
Рецепт тушены бобів з овочами в духовці
Приготувати святкову страву можна навіть з квасолі з овочами, потрібно тільки знати кілька цікавих рецептів. Поєднання квасолі, грибів і овочів, приготованих в глиняних горщиках в електродуховці, не залишить байдужим жодного гостя.
Склад:
- гриби – 200 г;
- квасоля – 450 г;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- перець – 2 шт.;
- олія – 30 мл;
- спеції, сіль – щіпка;
- бульйон – 300 мл
Приготування: 70 хвилин.
Калорії: 72 Ккал/100 р.
Бобові замочуємо у воді на дві години. Зливаємо, перекладаємо в каструльку з новою водою і ставимо варитися на півтори години. Гриби миємо і шаткуємо слайсами, викладаємо на сковороду, підливаємо рослинне масло й обсмажуємо до повного випаровування рідини. Перець, цибулю і моркву миємо і чистимо, нарізаємо соломкою або брусками, як вам подобається, і підсмажуємо разом з грибами.
Включаємо електродуховку на 180 °С. Виставляємо на столі горщики, наповнюємо їх, рівномірно розподіляючи в кожен квасоля і овочі з грибами, підливаємо три – чотири ложки бульйону і відправляємо тушкуватися на двадцять п'ять хвилин.
На завершення можна додати ложку домашньої сметани або майонезу. До його складу також підійде обсмажений картопля або відварені майже до готовності рис. В такому випадку вийде повноцінний обід, не вимагає додаткового гарніру.
Корисні поради
- Щоб уникнути здуття живота після вживання бобових, рекомендується першу воду після закипання злити, залити новою і варити до готовності;
- Не соліть квасоля в процесі відварювання, це збільшить час її приготування, краще це зробити вже в самому кінці;
- Уважно переберіть бобові і старанно промийте їх, перш ніж ставити готуватися;
- Якщо квасолю попередньо не вимочити у воді, то час приготування збільшиться як мінімум на півтора – дві години;
- Якщо гасити бобові в казанку або товстому сотейнику, вона приготуватися трохи швидше, ніж в емальованій каструлі;
- Якщо у вас не вирощена власноруч квасоля, а купівельна, зверніть увагу на її стан, у неї не повинно бути ознак гнилі, цвілі або почорніння;
- У страву можна додавати і готову консервовану квасоля, тільки треба врахувати, що вона вже добре посолена;
- Відварену квасолю заздалегідь можна зберігати в холодильнику до двох діб в щільно закупореній темному контейнері або каструлі;
- Не варто захоплюватися поїданням бобових, особливо людям в літньому віці. Це може стати причиною загострення ряду захворювань. Всього має бути в міру;
- Якщо занурити заморожену стручкову квасолю на секунду в закипілу воду, а потім у холодну, вона швидше приготується. Це стосується будь-яких бобових продуктів;
- В овочеве рагу з квасолею можна вбити кілька сирих яєць, проте таку їжу не рекомендується давати дітям.
Приємного апетиту!