01 июнь 2019 20 428

Як смачно приготувати квасоля у томатному соусі

Належить квасолю до бобовому сімейства. Існує кілька видів цієї сільськогосподарської культури. Раніше на Русі вона носила назву – «царські стручки». Вирощують і готують її по всьому світу, адже кожна кухня світу славиться своїми особливими способами приготування.

Частіше вона служить гарніром. У сирому вигляді її вживати не потрібно, тому її варять, смажать, тушкують, консервують, роблять різні супи. Також її багато використовують в якості компонента у різні страви. Вона здатна зберігати в собі високий вміст білка і в консервованому вигляді, і тому вона може спокійно виступати як замінник м'яса. Крім білка, в ній є багато заліза, кальцію і магнію. А вміст жирів присутній мале.

Квасоля в томатному соусі: простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Квасоля - 250 г
Цибулю - 1 штука
Томатна паста - 4 ст. л.
Часник - 2 зубчики
Рослинна олія - для обсмажування
Перець, сіль і зелень - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал

Перш квасолю треба правильно підготувати. Для цього з вечора її потрібно залити холодною водою. Вранці воду злити і промити її. Варити до готовності.

Поки вона вариться, займемося соусом. Обсмажте цибулю. Додайте томатну пасту до цибулі. Далі додайте зелень, перець і сіль. Соус готувати до густого стану. Додаємо до квасолі дрібно нарізаний часник. Ретельно перемішуємо і тушкуємо 3 хвилини.

Подавати бажано в гарячому вигляді.

Червона тушкована квасоля у томатному соусі

По своїй користі червона квасоля перевершує білу. У ній велика кількість антиоксидантів. І її називають їжею молодості. Є навіть певна норма споживання, яка становить в тиждень три склянки. Можна робити страви, наприклад, 2-3 рази за тиждень. Цього буде достатньо для організму.

Важливо пам'ятати — необхідно вимочити її в холодній воді. У сирому вигляді він містить токсини, небезпечні для організму. А після такої обробки небезпечні речовини виводяться, а її корисні властивості розкриваються.

Необхідні інгредієнти:

  • Червона квасоля – 400 грам;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • Томатна паста – 2 столові ложки;
  • Олія рослинна;
  • Свіжий зелений лук;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Зелень (наприклад, петрушка або кріп).

Час приготування — 60 хвилин, а вимочувати квасолю треба не менше восьми годин.

Вона буде відмінним вибором при дієтичному харчуванні, адже вона дуже корисна і містить небагато калорій – 292 кілокалорії на 100 грам.

Потрібно замочити червону квасолю у воді. Залиште на вісім годин. Зливаємо стару воду і наливаємо нову. Варити 30 хвилин.

Наріжте в цей час дрібно цибулю, зелену цибулю, потріть моркву. Обсмажте цибулю і моркву. Додайте зелений лук. Перемішати і тушкувати ще 3 хвилини. До тушкованих овочів додайте томатну пасту і не велика кількість води. Продовжуйте тушкувати.

Варену квасолю покладіть на сковорідку. Перемішайте і налийте води, щоб вона покривала квасолю. Далі додайте перець і сіль, перемішайте. Накрийте кришкою. Тушкуйте 20 хвилин. Посипте петрушкою і кропом.

Печена квасоля в соусі з помідорів

Приготувати її можна і в запеченому вигляді з томатним соусом.

Для цієї страви знадобляться:

  • Половина кілограма квасолі;
  • Томати у власному соку — 400 грам;
  • 1 цибулина;
  • Олія рослинна;
  • Морська сіль;
  • Зелень за смаковими уподобаннями.

Готується страва — 30 хвилин. Відмінно підходить і для дієтичного харчування, в ній вміст кілокалорій налічується 90.

На всю ніч замочіть бобові в холодній воді. З ранку міняємо воду і варимо до готовності. У самому кінці варіння насипте сіль.

Цибулю ріжемо і обсмажуємо. Помідори очищаємо від шкіри і дрібно ріжемо. Додаємо їх до цибулі і перемішуємо. Доводимо до готовності.

Готуємо блюдо для запікання. Викладаємо на нього квасолю і соус. Перемішуємо і ставимо в розігріту до 250 градусів духовку. Блюдо приготується через 15 хвилин. Подавайте гарячим. Посипте блюдо зеленню.

Червона риба на пару в мультиварці — хороший рецепт для будинку і для пікніка.

Як смачно приготувати пиріг на кефірі з варенням в мультиварці, читайте цікаві і прості рецепти, які вам точно сподобаються.

А ви знаєте як приготувати пиріг з куркою з листкового тіста правильно і смачно? Читайте тут рецепт.

Гостра квасоля з овочами і помідорами

Любителям гострої їжі можна запропонувати рецепт з додаванням при готуванні червоного гострого перцю. Блюдо виходить в результаті смачним, корисним і пікантним. Знадобляться такі продукти:

  • Біла суха квасоля — 1 склянка;
  • Кабачок невеликих розмірів;
  • 1 морква;
  • 1 невелика цибулина;
  • 3 томата;
  • Олія рослинна;
  • Червоний гострий перець;
  • Сіль за смаком.

Час приготування — близько години. Для тих, хто дотримується дієти, що міститься в ній 120 кілокалорій.

На 8 годин замочити квасолю у холодній воді. Промийте і перекладіть в каструлю з холодною водою. Варіть 40 хвилин. Сіль додавати не треба.

Трьом моркву на тертці. Дрібно ріжемо цибулю. Обсмажуємо цибулю з морквою в глибокій сковорідці. Відварену квасолю додаємо до обсмаженою овочам. Заливаємо половиною склянки води, яка залишилася з-під квасолі. Кабачок чистимо і ріжемо кубиками. Додаємо його до квасолі. Солимо, додаємо перець. Перемішуємо і залишаємо гаситися під кришкою.

Чистимо 2 томата від шкірки. Третій томат залишаємо з шкіркою. Легше їх очистити від шкірки так: опускаємо спочатку в гарячу воду, а потім в холодну. Потім потрібно ножиком підчепити шкірку і вона відмінно відійде від м'якоті. Всі томати потрібно нарізати і покласти у сковорідку. Перемішати і тушкувати 7 хвилин. Бобові з овочами посипте улюбленої зеленню.

Як приготувати стручкові боби в томатному соусі

Таке блюдо можна зробити, як гарнір. Хто дотримується дієти, може їсти його як самостійну страву. З-за білка, який міститься у великій кількості в бобових, відчуття ситості буде присутній досить довгий час.

Для страви потрібні такі інгредієнти:

  • Квасоля стручкова — 200 грам;
  • Паста томатна або свіжі помідори (3 ложки або 3 штуки відповідно);
  • Часник — 3 зубчики;
  • Сухий орегано — 0,5 ст. ложки;
  • Перець чорний
  • Сіль за смаком

На приготування піде 30 хвилин. Калорійність у такої їжі не висока на 100 гр – 112 кілокалорій.

Відварити квасолю протягом 10 хвилин. Вода повинна бути подсолена. Коли буде готова, залийте холодною водою. Вода потрібна холодна, щоб квасоля була яскравою і хрусткою.

Коли квасоля буде варитися, займіться соусом. Очистіть помідори від шкірки і дрібно поріжте. Вони повинні стати схожими на пюре. Часник дрібно нарізуйте. Змішати помідори, орегано, перець, сіль і часник. Тушкувати 15 хвилин. Робити це потрібно на слабкому вогні і перемішуючи.

Стручки, які вже зварилися, потрібно почистити. Для цього обрізаємо кінчики. Стручки можна нарізати прямокутною формою або залишити цілими. В густий соус, який вже готовий, додайте квасолю. Все перемішуємо і залишаємо тушкуватися пару хвилин.

Коли страва буде готова, посипати його зеленню, яка вам більше подобається.

Корисні рекомендації

При виборі квасолі в магазині звертайте увагу на її зовнішній вигляд. Зерна обов'язково повинні бути гладкими, без будь-яких ушкоджень і не зіпсованими шкідниками. Квасоля не повинна бути слипшейся, якщо помітите це, то значить була порушена герметичність упаковки. Перевірте упаковку на цілісність. Понюхайте її, не повинно бути сторонніх запахів. Коли щось не подобається, краще відмовитися від покупки, адже з неї явно не вийде гарне блюдо.

Коли прийдете додому, ще раз уважно огляньте вже відкриту упаковку. Якщо будуть пошкоджені зерна, то сміливо викиньте їх.

Бобові зберігайте в посуді, яка щільно закривається. Від комах, на дно посуду для зберігання покладіть неочищені зубчики часнику.

Зберігайте в темних і сухих місцях. Квасолю можна ставити в холодильник, але на нижні полиці, там, де прохолодно. Зберігати сухі зерна можна від 12 до 16 місяців.

Сіль додавайте тільки в кінці процесу варіння. Потрібно це, щоб квасоля була м'якою, а з доданою відразу сіллю, вона залишиться жорсткою.

Різноманітність приготування цієї сільськогосподарської культури дуже велике. Спробуйте і насолоджуйтеся корисними властивостями і смаком!

Що ще почитати: