Як спекти повітряний пиріг з капустою і яйцем
Недарма останнім часом пироги з капустою і яйцем завоювали увагу. Це смачно, презентабельно і головне – швидко. Такий пиріг і на вечерю можна приготувати, і коли треба швидко когось пригостити.
Його вистачить на велику компанію. Ваші гості будуть ситі і задоволені. У статті рецептів буде кілька, а начинка одна. Запорукою успіху пирогів буде смачна і поживна начинка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста - | 700 г |
сіль, кмин, мускатний горіх, кріп, чорний мелений перець - | за смаком |
будь жир - | для смаження |
яйце - | 2-3 штуки |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Використовувати краще качан з соковитими і грубими листками. Нарізаємо його кубиками 2*2 див. після чого подрібнюємо в блендері, обов'язково солимо і віджимаємо сік. Після чого тушкуємо на повільному вогні, на рослинному або вершковому маслі, 7-10 хвилин, накривши кришкою.
Перчимо і додаємо кмин, він додасть пікантності начинці. Додаємо мускатний горіх, кріп. Мускатний горіх можна замінити волоським, злегка обсмаженою і дрібно посіченим ножем.
Відварюємо яйця, охолоджуємо, подрібнюємо на тертці. Змішуємо яйця з капустою. Начинка повинна охолонути.
Швидкий рецепт
Пиріг №1
Інгредієнти:
- два яйця;
- 300 мл кефіру;
- сода — 13 їдальні ложки;
- півкілограма борошна.
Приготування займе 1 годину 15 хвилин. Калорійність 180-200 ккал на 100 грам пирога.
У кефір потрібно ввести соду, щоб погасилась. Міксером збиваємо яйця, після чого вливаємо кефір, не поспішаючи вводимо борошно. Пергаментним папером вистилаємо форму для випічки. На дно викладаємо начинку, зверху виливаємо тісто і випікаємо при t=200 ºC, 40 хв до золотавої скоринки.
Пиріг №2
Інгредієнти:
- три яйця;
- три ложки майонезу;
- двісті грам сметани;
- дві чайні ложки розпушувача;
- борошно – 1 склянка;
- сіль – щіпка.
Час готування — близько години. Калорійність — 200-230 ккал на 100 грам пирога.
Процес приготування дуже простий. Такий пиріг вийде, навіть якщо ви ще жодного разу не пекли. Збиваємо міксером яйця з сіллю, сметаною і майонезом. Змішану борошно з розпушувачем додаємо до яєць маленькими дозами. Половину отриманої суміші виливаємо на застелену пергаментом форму, потім начинку і ще шар тіста. Випікаємо при 200 градусах 40 хвилин.
Дріжджовий пиріг з капустою і яйцем в духовій печі
Для тіста:
- одне яйце;
- столова ложка цукру;
- пів-літри молока;
- дріжджі сухі швидкорозчинні – 1 ст. ложка;
- масло вершкове – 2 ст. ложки;
- 5-7 грам солі;
- півтора кілограма борошна;
Приготування займе 2 години. Калорійність — 220-250 ккал на 100 грам.
Дріжджові пироги з капустою і яйцем в духовці, мабуть, найпопулярніші з усіх, вони виходять повітряними і неповторними на смак.
Отже, спочатку наливає півсклянки молока, до нього додаємо сухі дріжджі з цукром і залишаємо хвилин на 10. Решту молока вливаємо в посуд, вбиваємо туди яйце, кладемо цукор, сіль, розігріте вершкове масло (остигле) і 1 склянку борошна. Вливаємо попередньо отриману рідину. Замішуємо тісто, підсипаючи потроху борошно.
Воно не повинно приставати до рук, після замісу стане податливим. Накриваємо його бавовняною серветкою і залишаємо десь на годинку в теплі. За цей час воно подвоїться в об'ємі.
Тепер викладаємо тісто на поверхню, посипану борошном. Розкачуємо тісто не дуже тонко за розміром форми. Формуємо пиріг, закладаємо начинку.
Укладаємо заготовку на деко, натертий маслом або покритий пергаментом, даємо відпочити 15 хвилин під рушником. Готуємо в духовій печі, виставивши температуру 200 градусів, хвилин 20-30.
Капустяний пиріг з листкового тіста в духовці
Знадобиться приготувати два тесту.
Для тесту №1 потрібно вершкове масло або маргарин – 200 грам борошно – 23 склянки.
Для тесту №2:
- холодна вода;
- яйце – 1 штука;
- борошно – 2 склянки;
- оцет – чайна ложка;
- сода – на кінчику чайної ложки.
Приготування такого тесту займе багато часу, близько двох годин, але воно того варто. Тісто добре зберігається в морозильній камері, воно швидко розморожується – 1,5-2 години. Цей рецепт складно назвати дієтичним. Калорійність десь 350 ккал /100 р.
Готуємо тісто під номером 1.Вершкове масло з холодильника нарізаємо на дрібні шматочки, засипаємо їх борошном і подрібнюємо до утворення дрібної крихти. Чим дрібніше, тим краще. Формуємо з тіста кулю.
Тепер готуємо тісто номер два. У посуд просіваємо борошно — поки 1,5 склянки. Додаємо соду, яку заздалегідь погасили оцтом, після – сіль. Розбиваємо одне яйце в посудину, розвести його водою. Вводимо муку отриману рідину. Замішуємо некруте тісто, досипаючи решту борошно.
Розкачуємо тісто №2 не дуже тонко. По центру кладемо тісто №1, щоб можна було його згорнути в конвертик. Загортаємо. У нас вийшло тісто №1 в тесті №2. Цей згорточок, швом вниз, поміщаємо на посуд, яку попередньо посипаємо борошном, залишаємо нудитися в холодильнику протягом півгодини.
Дістаємо і знову розгортаємо, але не дуже тонко, щоб можна було згорнути знову в конвертик. Загортаємо, після чого відправляємо тісто назад, нудитися в холодильник на протязі півгодини. Готово!
А тепер найцікавіше – сформуємо листковий пиріг з капустою і яйцем для запікання в духовці. Спочатку змащуємо форму з високими бортиками і ¾ частини тесту не дуже тонко розкачуємо, укладаючи його в форму.
Викладаємо начинку.
Із залишків тіста робимо джгутики і, у вигляді решітки, прикрашаємо пиріг зверху.
Готується 30-40 хв при температурі 180-200 градусів.
Заливний пиріг з капустою і яйцем в мультиварці
Знадобиться для тіста:
- три курячих яйця;
- середній брусочок вершкового масла, десь 100 грам;
- чайна ложка без гірки розпушувача;
- один стакан кефіру;
- склянка борошна;
- трохи цукру і солі, приблизно половинка чайної ложки.
На приготування пирога піде 1 година 30 хв. Такий пиріг самий корисний і низькокалорійний – 120 — 150 ккал.
Яйця необхідно збити, додаючи цукор, сіль і розм'якшене масло. Змішуємо з кефіром. Вводимо борошно, змішану з розпушувачем, в отриману рідину. Тісто готове.
Ємність від мультиварки змащуємо маслом, виливаємо половину отриманого тіста, потім начинку з капусти і яйця, заливаємо рештою тіста. Випікаємо в режимі «випічка» протягом сорока хвилин, після чого перевертаємо і готуємо ще 20 хв.
Деруни з кабачків — цікаве блюдо яке обов'язково потрібно спробувати в літній сезон.
Цікаві котлети з рисом і консервою. Це недороге блюдо, яке напевно знайде своїх шанувальників.
Кільця кальмарів у пивному клярі — приготуйте цю закуску вже сьогодні! Рецепт тут!
Пиріг «пікантний» з капустою
Продукти:
- борошно – 200 грам;
- кефір – 150 мл;
- яйце – 3 штуки;
- перо цибулі (зелень) – 1 пучок;
- сметана – 100 грам;
- сода – 0.5 ч. ложки;
- сіль – щіпка.
На приготування пирога потрібно близько години часу. Калорійність його буде десь 200 ккал /100 р.
У кефір вводимо соду. Яйця і сіль збиваємо міксером, при цьому додаємо сметану. Вливаємо кефір. Вводимо частинами борошно. Після додаємо в ємність зелений лук, який ми попередньо помили і порізали на маленькі шматочки.
Виливаємо Половину тіста у форму, яка була оброблена маслом. У готову начинку треба додати 1 зубок часнику. Викладаємо начинку на тісто. Залишками тіста покриваємо начинку. Випікаємо при температурі 180 градусах 30-40 хвилин.
Цікаво знати
- Смачний пиріг на 70% залежить від начинки, для цього не бійтеся пробувати нові інгредієнти;
- Щоб пиріг з капустою і яйцем вдався, обов'язково ставте його готуватися в розігріту духовку;
- Дріжджові пироги треба готувати теплі, інакше вони сядуть або ж погано підійдуть і будуть жорсткими і непридатною для вживання;
- Краще відразу готовий пиріг не виймати з духовки, а просто відкрити дверцята і почекати хвилин 10-15, щоб трохи охолов і не сів;
- Знизити калорійність можна, поекспериментувавши з заміною компонентів: сметану на кефір з низьким відсотком жирності, оливковою олією замінити вершкове масло, не смажити, а гасити.
Смачних вам пирогів і відмінного настрою!