Найцікавіші соуси для мантів
Для мантів існує багато соусів, які їх роблять більш соковитими, відтіняють смак начинки. Представляємо добірку цікавих рецептів.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| стиглих і солодких помідорів - | 0,5 кг | 
| білих цибулин - | 2 шт. | 
| часнику - | 3-4 зубчики | 
| сметани - | 100 г | 
| чорного і червоного перцю - | щіпка | 
| бульйону (м'ясного) - | 200 мл | 
| зіри - | щіпка | 
| дрібної солі - | за смаком | 
| Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 57 Ккал | 
Класика жанру – це східний соус «Шакарап». В його основі стиглі томати з натуральними підсилювачами смаку, та ще й зіра, яка додає заправці особливий смак і східний колорит.
Як зробити:
- Помідори дрібно нарізати, перекласти в підходящу за розміром ємність.

 - Цибулину, часник очистити, подрібнити. Надіслати до помідорів, додавши чорний і червоний перець, сіль.

 - Налити м'ясний бульйон, додати сметану, щіпку зіри. Всі нарізані продукти добре віджати, а соус процідити.
 
Порада: дати соусу настоятися протягом півгодини.
Соуси зі сметани
Використовуйте в сметанних соусів більше спецій і пряних трав. Можна додати базилік або петрушку, кріп замінити зеленим цибулею, всипати дрібку хмелі-сунелі. Варіантів маса.
З гірчицею і пряними травами
Інгредієнти:
- 60 г сметани;
 - 4 зубчики часнику;
 - 60 мл кисломолочного напою;
 - 2 гілочки базиліка;
 - невеликий пучок кропу;
 - за смаком листя петрушки;
 - 10 г м'якої гірчиці;
 - щіпка чорного перцю.
 
Час: 20 хвилин.
Кількість калорій: 104.
Приготування:
- В чаші блендера подрібнити зелень. Посипати його сіллю, пом'яти до появи соку. Зубчики часнику натерти і змішати з зеленню. Перекласти інгредієнти в чисту ємність і добре приправити меленим перцем.
 - Зєднати гірчицю з кисломолочним напоєм і сметаною, приправити, додати зелень, часник, все перемішати. Перед подачею заправку охолодити.
 
На замітку: приготуйте соус заздалегідь, настоявшейся заправці аромат пряних трав помітно ніжніше.
З хмелі-сунелі і часником
Інгредієнти:
- 2-3 зубчики часнику;
 - за смаком зелена цибуля і петрушка;
 - щіпка хмелі-сунелі;
 - 350-400 г сметани.
 
Готування: 20 хвилин.
Калорійність: 96 ккал.
Як робити:
- Розчавити плоскою стороною ножа очищені зубчики часнику і нарізати їх невеликими шматочками. Перо зеленого цибулі, листову петрушку дрібно порубати.
 - Нарізані інгредієнти викласти в миску, посипати хмелі-сунелі. Додати сметану, перець, трохи солі, все перемішати. Готовий соус охолодити в холодильнику.
 
Варіанти з часником
Молочні продукти, які використовуються в якості основи, відмінно поєднуються з часником. Зелень вибирайте на свій смак – можна взяти свіжий кріп, петрушку.
З натуральним йогуртом
Інгредієнти:
- 200 г натурального йогурту без цукру;
 - ½ Частина великої головки часнику;
 - 75 мл оливкової олії.
 
Вимагається: 15-20 хвилин.
Порція: 55-60 ккал.
Як робити:
- Розтерти очищені зубчики часнику в пюре, потім з'єднати часникову кашу з йогуртом, все збити міксером.
 - Додати до йогурту оливкову олію, ще раз збити. Приправити за смаком.
 
Господині на замітку: не варто пропускати часникові зубчики через прес, краще їх розтерти в ступці.
На відео — приготування часникового соусу для мантів:
З соєвим соусом
Інгредієнти:
- 200-250 г сметани;
 - 20-25 мл соєвого соусу;
 - 3 великі часточки часнику;
 - 2 краплі оцту бальзамічного;
 - 4-5 гілочок кропу.
 
Приготування займе: 10-15 хвилин.
Калорійність: близько 75 ккал.
Як робити:
- Буквально в кашу розтерти очищений часник. Кріп нарізати дуже дрібно.
 - Після цього сметану з'єднати в чаші блендера з бальзамічним оцтом і соєвим соусом. Потім викласти часник з кропом і подрібнити до однорідної суміші.
 
На замітку: соусу відразу можна зробити більше, він прекрасно «проживе» кілька днів в холодильнику.
Томатний соус для мантів
Головну роль в цьому соусі завжди грає томатна паста, вона своїм кольором ще й прикрашає заправку. Дуже важливо, що в пасту додати. Хороший смак дасть ріпчаста цибуля, часник, червоний і чорний перець.
Східний
Інгредієнти:
- 150 г нерафінованої олії;
 - часник (1 головка);
 - 30 г томатної пасти;
 - їдальня ложка (без гірки) червоного перцю.
 
Знадобиться 10-20 хвилин.
Кількість калорій: 85.
Як зробити:
- Добре розігріти масло в казані або сковорідці з товстим дном. Поки масло нагрівається, в іншій сковорідці обсмажити натертий часник, томат і червоний перець.
 - Обжарку перекласти в казан і добре перемішати. Манти зверху полити охолодженим томатним соусом.
 
Традиційний
Інгредієнти:
- дві головки солодкого лука;
 - 2 ст. л. томатної пасти;
 - трохи рафінованої олії;
 - 3 листа лаврушки;
 - 1 щіпка цукру;
 - трохи солі;
 - 1 щіпка перцю.
 
Потрібно 20 хвилин.
Порція: 60-70 ккал.
Як робити:
- Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. У казані (сковороді з товстим дном) прожарити рафіновану олію, викласти цибулю і обсмажити при постійному помішуванні до м'якості.
 - Розвести томатну пасту охолодженою водою, приготовану суміш вилити до цибулі. Довести соус до кипіння, додати лаврушку, щіпку цукру, спеції. Остудити і подавати до манта.
 
На замітку: головне, цибулю не пересушити, він повинен бути м'яким.
Цибульно-оцтова приправа
Цибулевий соус не тільки розкішно виглядає, але і чудово поєднується за смаком з м'ясною начинкою мантів.
Інгредієнти:
- 3 білі цибулини;
 - 1 пучок листової петрушки;
 - 5 стебел зеленої цибулі;
 - за смаком додати хмелі-сунелі;
 - 1 щіпка чорного перцю;
 - за смаком сіль;
 - 6% оцет за смаком.
 
Знадобиться 15 хвилин.
Калорійність: 65-75 ккал.
Як зробити:
- Нарізати цибулю дуже тонкими кільцями. Перемішати зі спеціями.
 - Цибулю злегка замаринувати в оцті, щоб видалити зайву гіркоту і зробити його пікантним. Зверху цибульні кільця посипати нарізаною зеленню.
 
На замітку: перед тим як подавати, дайте соусу настоятися 15 хвилин.
За посиланням можна прочитати, як зварити манти в мультиварці.
По ссылке описаний рецепт білого соусу до шашлику.
Для риби можна приготувати вершковий соус. Тут можна знайти рецепт з фото.
Кулінарні хитрості
При готуванні врахуйте деякі особливості:
- Помідори повинні бути максимально стиглими і солодкими.
 - Використовувати сметану краще низької жирності.
 - Збивати не міксером, а звичайним віночком.
 - Рослинне масло додавати по краплі, безперервно збиваючи.
 
На відео — традиційний соус для мантів бурятської кухні:
Детальний перелік компонентів для соусу до манта ніхто не стверджував. Йому можна надати різні смаки: зробити томатним, часниковим, сметанним або смарагдово-зеленим зі свіжою зеленню.









