24 май 2019 2 199

Пхали з червоної, білої і зеленої квасолі по-грузинськи

У Грузії буквально в кожній сім'ї є свій рецепт пхали: хтось кладе шпинат і бурякову гичку, хтось- червону, білу і зелену квасолю. Але незмінні компоненти страви – волоські горіхи, червоний гострий перець, часник, кінза, хмелі-сунелі.

Пхали з червоної квасолі по-грузинськи
Інгредієнти Кількість
горіхів (волоських) - 150 г
червоної квасолі - 220 г
кінзи - 6 гілочок
гострого перцю чилі - 1 г
часнику - 2 зубчики
хмелі-сунелі - за смаком
зерен граната - для прикраси
солі - за смаком
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 203 Ккал

Волоські горіхи дрібно розтовкти разом з часником, червоним перцем, сіллю в єдину масу і з'єднати з квасолею.

Приготування:

  1. Замочити квасолю у холодній воді (1-2 години). Зварити, враховуючи основні правила приготування: не додавати воду в процесі варіння, не солити, поки не звариться овоч.
  2. Готовий овоч перетворити в пюре: можна прокрутити на м'ясорубці або подрібнити блендером (міксером).
  3. Волоські горіхи разом з очищеним часником розтовкти в ступці або прокрутити на м'ясорубці. Зелень дрібно нашаткувати.
  4. З'єднати всі компоненти і гарненько перемішати. Приправити за смаком.
  5. Сформувати кульки з отриманої однорідної суміші.

На замітку: розкласти на плоскому блюді закуску і прикрасити гранатовими зернятами і зеленню.

Рецепти страви з зеленої стручкової квасолею

Пхали готують з різноманітних овочів і зелені. Найбільш відомий варіант – із зеленої квасолі.

Традиційний

Вам знадобиться:

  • 500 г зеленої квасолі;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 5 гілочок кінзи;
  • ¼ Стручка гострого зеленого перцю;
  • 140 грам горіхів (волоських);
  • хмелі-сунелі за смаком;
  • 3 зубчики часнику;
  • гранатові зерна;
  • сіль додати за смаком.

Тушкована картопля з м'ясом і квасолею — відмінне блюдо до обіду.

Рецепти стручкової квасолі зі свининою ви знайдете тут.

В якості першої страви зваріть суп зі стручковою квасолею. Тут рецепт.

Приготування: 35 хвилин.

Одна порція: 205 ккал.

Приготування:

  1. Відварити протягом 7 хвилин зелену квасолю на мінімальному вогні, по закінченні готування воду треба злити, овоч остудити.
  2. Горіхи прокрутити на м'ясорубці, використовуючи дрібну решітку. Часник подрібнити, пропустивши через прес, подрібнити кінзу в чаші блендера. Всі підготовлені продукти з'єднати, налити сік лимона і ретельно перемішати.
  3. На м'ясорубці встановити середню грати, пропустити через неї квасолю. До овочевого пюре додати горіхову масу, хмелі-сунелі.
  4. З приготовленої маси сформувати невеликі круглі котлети. Подавати на красивій тарілці.
Іноді пхали подають як паштет, викладаючи в піалу.

Рецепт від шеф-кухаря ресторану

Інгредієнти:

  • 0,5 кг зеленої квасолі;
  • 75-80 г цибулі;
  • 3-4 гілочки кінзи і петрушки;
  • ¼ Частина стручка зеленого гострого перцю;
  • 145 грам волоських горіхів;
  • хмелі-сунелі додати за смаком;
  • часточка часнику;
  • на свій розсуд гранатові зерна;
  • 6 грам дрібної солі.

Вимагається: 25-35 хвилин.

Порція: 203 ккал.

Спосіб готування покроковий:

  1. Відварити протягом півгодини квасолю на мінімальному вогні, потім злити воду, овоч остудити.
  2. Додати до квасолі цибулю, часник, горіхи, зелень, гострий перець, все прокрутити на м'ясорубці, перемішати, приправити спеціями за смаком.
  3. З гладкою квасолевої маси сформувати вироби бажаної форми (биточки, кульки, пірамідки). Викласти на блюдо і прикрасити гранатовими зернами.

Пхали з білої квасолі

Пхалі – це не конкретне блюдо, а спосіб приготування. Важливо зрозуміти принцип готування і вибрати точні пропорції.

Традиційний варіант

Інгредієнти:

  • 230 г білої квасолі;
  • 8 гілочок кінзи;
  • 130-140 г волоських горіхів;
  • гострий перець зелений додати за смаком;
  • 1 великий зубчик часнику;
  • сіль додавати за своїм смаком.

Готування: 30 хвилин. Цінність порції: 204 ккал.

Приготування:

  1. На кілька годин замочити квасолю. Потім промити, залити чистою водою і варити до повної готовності, потім відкинути овочі на друшляк, остудити. Не забувати, що сіль кладеться в самому кінці готування.
  2. Зробити квасолеве пюре, пропустивши її через решітку м'ясорубки. З іншими продуктами вчинити так само.
  3. З'єднати всі продукти разом, ретельно перемішати, приправити сіллю.
  4. З цієї маси сформувати невеликі кульки або коржі.

На замітку: холодну закуску можна подати окремо, а можна намазати на скибочку хліба.

Сучасний рецепт

Інгредієнти:

  • 2 банки білої квасолі (800 г);
  • 3 зубчики часнику;
  • 100 грам волоських горіхів;
  • 6-7 гілочок кінзи;
  • 5-6 пір'їн цибулі;
  • столова ложка хмелі-сунелі;
  • столова ложка шафрану імеретинського (порошок);
  • жменя гранатових зерен;
  • за смаком червоний гострий перець і дрібна сіль.

Знадобиться: 25 хвилин. Порція: 202 ккал.

Готуємо:

  1. Овоч з банок відкинути на сито, щоб рідина стекла.
  2. Розчавити, очистити і порубати зубчики часнику, викласти у фарфорову ступку, додати хорошу щіпку дрібної солі і невелику частину горіхів. Розминати, підсипаючи горіхи невеликими порціями, поки не вийде однорідна і густа паста.
  3. Пару гілочок кінзи залишити для прикраси. Залишки кінзи і перо зеленого цибулі викласти в ступку, додати хмелі-сунелі, імеретинський шафран. Приправити за смаком гострим перцем, все разом розтовкти до однорідної маси. Налити трохи води, якщо паста буде дуже густий.
  4. Трохи розім'яти білу квасолю товкачем або виделкою. З'єднати овоч з горіховою масою, зробити це акуратно, щоб не пхали перетворити в пюре.
  5. Закуску розкласти по мисках, посипати зернами граната і кінзою.
Можна подати пхали відразу або протягом 1 години настоятися, затягнувши миску харчовою плівкою.

Кулінарні хитрості

Грузинська закуска нагадує за структурою паштет. Ось тому всі компоненти необхідно перетворити в однорідну гладку масу. Краще використовувати звичну м'ясорубку, в чаші блендера горіхи добре подрібнити складно.

Руками перемішати масу, щоб вона стала еластичною. Після цього з неї можна легко зліпити вироби різної форми. Хтось любить кульки, хтось- пірамідки. Це виключно питання особистих уподобань. А ось в холодильник готову страву треба відправляти обов'язково.

Підготовлені за рецептом овочі з'єднують із соусом з волоських горіхів і розкладають в салатниці або на плоску тарілку, розрівнюють і малюють ножем різноманітні візерунки або формують однакові биточки. Подають пхали в якості холодної закуски, прикрасивши гранатовими зернами.

На відео детально розповідається, як робити пхали із зеленої квасолі:

Пхали по-грузинськи з квасолею – це однорідна маса з квасолі, волоських горіхів, часнику, пряних трав і спецій, прикрашена зернами граната. Приголомшлива в легкості приготування холодна закуска з яскравим смаком.

Що ще почитати: