01 апрель 2019 4 165

Як зварити смачний суп з білої квасолі

Біла квасоля чудово зберігає структуру після варіння, тому її часто використовують в супах. Наші сьогоднішні рецепти – це незвичайні страви, якими можна швидко і смачно нагодувати всю сім'ю.

Класичний суп з білою квасолею і м'ясом
Інгредієнти Кількість
моркви - 1 шт.
часнику - 3 зубця
спецій - за смаком
м'яса - 0,3 кг
квасолі білої - 170 г
олії соняшникової - 25 мл
картоплі - 3 шт.
зелені - 25 г
цибулин - 1 шт.
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Ніякої складності в приготуванні класики немає. Квасоля чудово розкриває свій смак і насичує перше блюдо.

Як приготувати:

  1. Замочити квасолю, якщо вона не консервована. Замочувати потрібно не менше трьох годин. Потім варити приблизно двадцять хвилин, а в самому кінці посолити.
  2. Порізати вимите м'ясо на брусочки, перекласти до квасолі, якщо треба, долити води. Можна використовувати і м'ясо на кості.
  3. Варити ще півгодини, щоб і м'ясо, і боби повністю приготувалися.
  4. Порізати кубиками очищену картоплю, цибулю без лушпиння порубати дрібно.
  5. Натерти моркву без шкірки.
  6. Перекласти картоплю до м'яса і бобів.
  7. У розігріте на сковороді масло відправити цибулю і моркву. Обсмажити.
  8. Додати в суп за п'ять хвилин до готовності картоплі. Приправити.
  9. Розлити страву по тарілках і прикрасити рубаною зеленню і тертим часником.
Порада: щоб суп вийшов більш наваристим, квасоля потрібно добре розварити.

Суп з консервованої білої квасолі та овочами

Рецепт, в якому не потрібно заздалегідь готувати боби, що здорово економить час.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
капусти 0,5 шт.
цибулин 1 шт.
петрушки за смаком
солодких перців 1 шт.
моркви 2 шт.
білої квасолі 1 банку
помідорів 2 шт.
олії соняшникової 20 мл
томатної пасти 30 г
спецій за смаком
часнику 3 зубця

Піде на приготування – 50 хвилин.

В одній порції – 66 калорій.

Як приготувати:

  1. Моркву крупно натерти, а цибулю подрібнити.
  2. Кубиками нарізати вимиті помідори без плодоніжки.
  3. Витягнути насінну коробочку у перцю і нашаткувати м'якоть смужками.
  4. Спочатку на олії потрібно обсмажити цибулю протягом трьох хвилин, а потім додати моркву і перець.
  5. Через чотири хвилини вмішати томатну пасту, прогріти.
  6. Набрати в невелику каструлю воду і дочекатися закипання.
  7. Тонко нашаткувати капусту, знявши верхні листки, покласти в окріп і варити хвилин двадцять.
  8. Потім перекласти сюди всі овочі зі сковороди і помідори. Приправити і варити хвилин п'ятнадцять.
  9. Злити на друшляк квасоля, гарненько її промити і покласти в суп. Готувати ще хвилин п'ять.
  10. Дрібно порубати петрушку і часник, вмішати в суп, а потім подавати до столу.

Порада: замість води для ситності можна використовувати будь-м'ясний бульйон.

Як варити квасолевий суп-пюре

Ніжна текстура цього супу сподобається всім любителям незвичайних страв.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
паприки меленої солодкої за смаком
квасолі великої білої 0,3 кг
борошна 30 г
масла топленого 45 мл
цибулин 1 шт.
спецій за смаком

Піде на приготування – 2 години 30 хвилин.

В одній порції – 187 калорій.

Як приготувати:

  1. Квасолю попередньо замочити на ніч або просто годин на десять. Після чого промити, залити двома літрами води і варити близько години на середньому вогні. Накрити кришкою.
  2. Перелити на друшляк, але при цьому відвар зберегти. Подрібнити боби в пюре разом зі склянкою відвару.
  3. У суху розігріту сковороду висипати борошно, обсмажити її до світло-коричневого кольору. Додати дві третини склянки відвару, прокип'ятити три хвилини, постійно заважаючи.
  4. Дрібно порубати лук і обсмажити на топленому маслі. Потім разом з бобовим пюре помістити його в каструлю, додати борошно зі сковороди й інший відвар. Перешкодити.
  5. Дати закипіти, приправити, потім подавати, присипавши зверху паприкою.

Порада: для більш ніжної консистенції можна вмішати в квасолеве пюре трохи нежирних вершків. Тоді калорійність буде вище.

Приготування з куркою

Суп на основі наваристого бульйону, який дуже швидко зігріває і насичує.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулі-шалот 3 шт.
спецій за смаком
моркви 3 шт.
квасолі білої сухої 150 г
курки 1 шт.
твердого сиру 0,1 кг
цибулин репчатых 1 шт.
олії оливи 15 мл
зелені 10 г

Піде на підготовку – 5 годин.

В одній порції – 167 калорій.

Як приготувати:

  1. Замочити квасолю на ніч, а потім відварити її протягом півгодини. Для аромату можна у воду покласти зубок часнику без лушпиння.
  2. Вимити тушку курки і помістити її в каструлю. Залити водою. Покласти сюди ж очищені цибулю, моркву і селеру. Варити три години.
  3. Дві моркви нашаткувати брусочками.
  4. Цибуля-шалот, порізати тонкими кружечками.
  5. Готовий бульйон процідити і вилити 2,5 л. Додати в цей обсяг готову квасолю і нарізані овочі.
  6. Аарить на маленькому вогні приблизно півтори години. Кришка повинна бути закритою.
  7. М'ясо розібрати на волокна, все прибрати кістки.
  8. Перекласти курку назад в каструлю, приправити, проварити ще хвилини дві, а потім подавати з зеленню, ложкою оливкової олії і тертим сиром.

Порада: якщо немає цілої курки, для бульйону можна взяти її стегна, ніжки або спинку. Бульйон з грудки вийде не таким смачним.

Читайте, як смачно приготувати пісний квасолевий суп за простими рецептами.

Візьміть на замітку рецепти салатів з консервованої білої, червоної квасолею і сухариками.

Тут ви знайдете усю інформацію про корисні властивості і протипоказання квасолі.

Рецепт з грибами по-закарпатськи

Дуже наваристий і ароматний суп, який часто готують горяни. Поживно і смачно!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
коріння петрушки 2 шт.
моркви 2 шт.
води 3 л
спецій за смаком
великої білої квасолі 180 г
селери 1 шт.
сметани 0,2 л
олії соняшникової 40 мл
білих грибів 0,3 кг
масла вершкового 30 г
часнику 2 зубці
картоплин 4 шт.

Піде на приготування – 55 хвилин.

В одній порції – 33 калорії.

Як приготувати:

  1. На ніч замочити квасолю, а вранці зварити її.
  2. Очищений від шкірки картоплю потрібно порізати на кубики середньої величини, а потім трохи обсмажити на соняшниковій олії.
  3. Білі гриби почистити і відварити, але не зливати відвар. У нього потрібно покласти наполовину готову картоплю. Закип'ятити і потім варити на мінімальному вогні, додавши сіль.
  4. Селера, корінь петрушки і моркву очистити і однаково натерти. Теж обсмажити на соняшниковій олії.
  5. Перекласти до картоплі і готувати близько дванадцяти хвилин. Додати порубаний часник.
  6. Половину вареної квасолі з кількома шматочками картоплі і невеликою кількістю бульйону пюрировать блендером, а потім перекласти до решти продуктів і перемішати.
  7. Відварені гриби дрібно порубати, так само подрібнити і очищену цибулю. Обсмажити їх на олії і відправити в каструлю з залишками квасолі.
  8. Вмішати сюди склянку сметани, спеції. Варити протягом хвилини.
  9. Порубати зелень і присипати зверху її при подачі.
Порада: можна використовувати і сушені гриби, і заморожені. Але сушені потрібно буде спочатку замочити, щоб вони наситилися води.

Корисні поради

Якщо немає часу довго замочувати квасоля, її можна приготувати в скороварці. Також можна години на три боби замочити в гарячій воді, при цьому воду потрібно міняти кожного разу, як тільки вона остигає.

Під час варіння бобів у воду часто кладуть шавлія, розмарин та інші пряні трави, а також часник. Квасоля добре вбирає їх аромат. Солити потрібно в самому кінці, інакше процес варіння затягнеться.

Приголомшливо смачний, ароматний і незвичайний суп з додаванням квасолі стане прекрасним вибором в період посту. Боби містять білка більше, ніж м'ясо, цим успішно користуються всі вегетаріанці. До того ж їх так легко доповнювати!

Що ще почитати: