30 апрель 2019 1 540

Домашня закачування помідор на зиму без клопоту

У помідорах більше корисних властивостей, ніж шкідливих. Так як вони мають червоне забарвлення, позитивно впливають на кров, збагачуючи її склад і борючись з тромбами.

У вареному вигляді вони краще засвоюються, а вживати у свіжому вигляді радять, додаючи рослинну олію і покришивши часточку часнику.

Корисні властивості мають і мариновані помідори. Виявляється, у них є антиоксиданти, які виводять з організму людини шкідливі речовини. Поєднання помідор з м'ясом допомагає його кращому засвоєнню.

Закачування помідор на зиму зараз у самому розпалі, тому пропонуємо вам звернути увагу на наступні рецепти.

Консервовані томати без додання оцту

Простий і смачний рецепт, який підходить людям, погано переварюють оцет.

Склад:

  • Помідори на трилітрову банку – 1 кг 700 г;
  • Цукровий пісок на літр води – 125 р.;
  • Гвоздика;
  • Запашний перець;
  • Перець горошком;
  • Свіжий естрагон, або острогін;
  • Сіль кам'яна, на літр води – 25 грам без гірки;
  • Лимонна кислота – третя частина чайної ложки.

Банку добре промити, при бажанні можна простерилізувати. На дно покласти по 4 гвоздики, запашного і чорного перцю, 3-4 гілочки естрагону.

Овочі помити, обсушити і зробити хрестоподібні надколи виделкою, щоб шкірка в процесі термообробки не лопнула. Укласти вільно, до плічок банки.

В цей час кришку слід простерилізувати. Покласти в миску, налити гарячої води і залишити на п'ять хвилин стерилізуватися. Зібрана банку заливається крутим окропом, закривають кришкою і залишають на десять або п'ятнадцять хвилин.

Через зазначений час окріп зливається в каструлю і залишається виміряти кількість води для приготування маринаду. Треба запам'ятати, що для кожного літра води використовується одна столова солі, п'ять столових ложок цукру і третина чайної ложки лимонної кислоти.

Після закипання, маринад вариться ще одну хвилину і можна розливати його в банку. Заливати треба до самого верху. Закатують гвинтовими кришками або за допомогою машинки.

Мариновані овочі перевертаються, закриваються теплою ковдрою. Залишається почекати до повного охолодження. Зберігається закачування помідор в прохолодному місці.

Часу пішло зовсім небагато, максимум півгодини.

Додайте хрін — вийде відмінна закуска!

У цьому рецепті закачування помідорів на зиму буде використовуватися разом з томатами та іншими інгредієнтами ще й хрін. У підсумку помідори виходять з «характером», а рецепт просять всі, хто хоч раз спробує їх.

Отже, для приготування знадобляться:

  • Помідори, з розрахунком на 8 літрових банок – 5 кг;
  • Пучок петрушки;
  • Хрін – 150 г;
  • Часник – 3-4 головки;
  • Болгарський перець – 3 шт.

Помідори бажано брати з щільною м'якоттю і одного розміру. Для зручності, в консервації використовуються подовжені невеликі томати.

Овочі нарізати навпіл, видаляються хвостики, хрін слід нарізати великими кільцями, з перцю видалити насіння і всі, крім помідорів і петрушки (її треба дрібно порубати), прокрутити через м'ясорубку.

В результаті вийде смачна овочева каша. Банки слід промити і простерилізувати в духовці або у воді.

На дно кожної банки кладеться по одній столовій ложці овочевої маси, потім шар помідорів, складаючи зрізом вниз. Зверху знову овочеву масу, потім помідори зрізом вниз і так робити, поки банки не заповняться. Останнім шаром йде овочева маса, банки заповнювати треба до плічок.

Для маринаду потрібно:

  • Вода – 2,5 л;
  • Сіль – 100 грам;
  • Цукровий пісок – 200 грам;
  • Столовий 9% оцет – 1 стакан.

У каструлю всипається сіль, цукор і ставлять на плиту. У процесі варіння треба стежити, щоб сіль з цукром розчинилися. Як тільки маринад закипить, чекати ще дві хвилини, потім налити оцет, закрити кришкою і через хвилину зняти з вогню.

Залити гарячий маринад в банки так, щоб вони не лопнули, і закрити попередньо простерилизованными кришками. Рівень маринаду повинен бути на сантиметр нижче краю банки.

Залишається банки тільки простерилізувати. Для цього готується глибока каструля, в неї кладуть банки по дві або три штуки, все заливається окропом і ставлять на вогонь. Рівень води в каструлі має бути на 2 см нижче плічок банок.

Після закипання, стерилізувати ще від 5 до 15 хвилин, хто як звик. Бурхливого кипіння не повинно бути. Банки долити до самого верху маринадом і закатати.

Зберігати закатку з помідорами в прохолодному місці, хоча і при кімнатній температурі вони чудово зберігаються.

Солодкі мариновані помідори

В середньому на літрову банку доводиться 600 грам помідор, хоча багато чого залежить від щільності укладання. В результаті вони виходять дуже смачними, солодкуватими. Рецепт закачування солодких помідорів на зиму простий і в цьому його перевага.

Склад:

  • Помідори – 1,5 до 2 кг;
  • Сіль – 30 грам;
  • Цукор – 200 г;
  • Лавровий лист – 3 шт.;
  • Чорний перець горошком – 5 шт.;
  • Столовий 9% оцет – 100 мл

Помідори слід помити, обсушити і щоб шкірка не лопнула, у плодоніжки зробити два хрестоподібних надкола виделкою.

У цьому рецепті стерилізувати банки не обов'язково, головне, щоб вони були чисті і сухі. Банки з томатами обережно залити крутим окропом і залишити в такому вигляді хвилин на десять.

Воду треба злити і виміряти. На один або півтора літра води, потрібно 30 г солі і склянка цукру (200 г). Каструля з маринадом ставиться на плиту, туди ж додаються лавровий лист, перець горошком, а оцет додасться в самому кінці.

Маринад доводиться до кипіння, мішається, за дві хвилини до готовності вливається оцет і закривається кришкою.

Маринадом заливаються банки і відразу закриваються простерилизованными кришками.

Мариновані солодкі помідори на зиму готові, зберігаються в прохолодному місці, можна і при кімнатній температурі.

Соковита і смачна заправка для борщу з буряками на зиму. Пропонуємо вам отличнейшую добірку цікавих рецептів.

Смачні мариновані кабачки на зиму — це відмінна закуска до зимового столу. Візьміть на замітку кілька наших рецептів.

Дізнайтесь з нашої статті як правильно заготовити баклажани на зиму, щоб не зіпсувати чудовий смак цього овочу.

Рецепт закачування зелених помідорів з горілкою

Представники сильної статі, дізнавшись, що в рецепті є горілка, завжди просять добавки. Насправді, цей міцний напій виконує роль консерванту, але своя родзинка все ж таки присутня.

Склад:

  • Помідори – 2 кг;
  • Кріп – 2 парасольки;
  • Листя хрону – 2-3 штуки;
  • Лавровий лист – по штуці на кожну банку;
  • Стручок червоного гострого перцю – по штуці на банку;
  • Зубчик часнику – по 5 штук на кожну банку.

Для маринаду потрібно:

  • Вода – 1,5 л на три банки;
  • Велика сіль – 50 р;
  • Цукровий пісок – 125 г;
  • Столовий оцет – 100 мл;
  • Горілка – 2 ст. л.

Закачування зелених помідор з горілкою на зиму виконується легко і просто.

У помідорів зробити надрізи поруч з плодоніжкою і вставити туди часник, нарізаний на дві половинки.

На дно кожної банки кладеться пекучий перець, листя хрону, лавровий лист, кріп і зверху помідори.

Залити овочі крутим окропом, почекати хвилин десять, воду злити, поставити на вогонь, всипати сіль і цукор. Як тільки закипить, почекати ще дві хвилини і додати оцет з горілкою.

Розливати маринад слід у гарячому вигляді. Зберігаються в прохолодному місці.

Салат із зелених плодів на зиму

Цей рецепт закачування зелених помідорів на зиму сподобається навіть самим вибагливим господиням, овочі виходять кисло-солодкими, а готуються просто і швидко.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Помідори зелені – 5-6 кг;
  • Часник – 2 головки;
  • Червоний пекучий перець за смаком;
  • Червоний болгарський перець – 4 шт.;
  • Кріп – по парасольці на кожну банку;
  • Аспірин – 1 таблетка на кожну банку.

Для маринаду потрібно:

  • Вода – 3 л;
  • Сіль – 1,5 склянки на все;
  • Цукор – 150 г;
  • Столовий оцет – 1 стакан.

На дно кожної банки кладеться по парасольки кропу, нарізані на 3-4 частини помідори. Часник дрібно нарізати або пропустити через прес, болгарський і пекучий перець перемолоти в м'ясорубці, змішати з часником і рівномірно розподілити по банкам.

Таблетка аспірину кладеться в банки по одній.

Підготувати маринад, змішавши всі інгредієнти, поставити на плиту і довести до кипіння. В кінці додати оцет, закрити кришкою і через хвилину розлити по банках.

Розлити маринад в кожну банку. Слідом за допомогою машинки треба банки закатати, повернути догори дном і укутати. Банки з помідорами на зиму можна не стерилізувати, тільки кришки потримати п'ять хвилин під крутим окропом.

Поради і підказки

Деякі люди запитують: чому треба перевертати і укутувати банки? Це робиться для того, щоб кришка додатково простерилизовалась. До того ж, буде відразу помітно, добре закаталась банку чи ні.

Укутують банки з метою стерилізації вже не тільки кришок, але і продуктів.

Помідори для закачування на зиму краще вибирати невеликі з довгастою формою. Їх зручніше розкладати в банки, вони більш м'ясисті, краще витримують крутий окріп, яким заливаються.

Калорійність помідор низька, 20 ккал на 100 г, їх також рекомендують більше їсти для схуднення.

У складі помідорів є кальцій, калій, магній, залізо та інші, життєво важливі для людського організму речовини.

Багато світові кухні, наприклад італійська, не змогли б проіснувати без цього продукту. Вдалої вам закачування помідорів на зиму!

Що ще почитати: