Рецепти консервування спаржевої квасолі на зиму
Спаржева квасоля, на думку багатьох дієтологів, є низькокалорійним і в теж час дуже поживним продуктом. У неї входить високий рівень корисних речовин і вітамінів, які так необхідні для повноцінного функціонування всіх внутрішніх органів.
Заготівля на зиму
Солоні стручки
Для приготування буде потрібно:
- Пару кілограм молодих квасолеві стручків;
- Листя вишні – 4-5 штук;
- 5 листя смородини;
- Корінець хрону – 1 штука;
- 10 горошин запашного чорного перцю;
- 2-3 зубчики часнику;
- Сіль – 80 грам;
- 500 мл води;
- 50 грам горілки.
Як робити солону стручкову квасолю на зиму:
- Для початку стручки ретельно промиваємо під прохолодною водою. Намагаємося змити весь бруд і пил;
- Обов'язково з квасолі з боків зрізаємо кінчики;
- Споліскуємо листочки вишні і смородини;
- З зубчиків часнику видаляємо шкірку;
- Корінь хрону слід очистити від шкірки і ретельно промити;
- Розрізаємо хрін на кілька частин;
- Банки для консервування потрібно промити прохолодною водою, попередньо їх чистимо миючим засобом або харчової собою;
- Потім тару стерилізуємо над парою або в духовій шафі;
- У ємності укладаємо шарами стручкову квасолю, листя вишні і смородини, часник і хрін, наприкінці викладаємо залишки стручків;
- У каструлю наливаємо воду і ставимо на вогонь;
- Як тільки рідина почне кипіти, засипаємо сіль;
- Знімаємо розсіл і заливаємо в банки зі всіма компонентами;
- У кожну літрову банку з остившім розсолом і овочами наливаємо по 2 ч. ложці горілки, закриваємо кришками і ставимо в темне місце.
Квасоля з морквою
Що потрібно:
- 500 грам молодий спаржевої квасолі в стручках;
- 1-2 моркви молодий;
- 3 часникового зубчики;
- Кілька кроповий парасольок;
- Базилік в свіжому вигляді, тархун, мелена паприка – все на свій смак;
- 2 лаврушки;
- Сіль – 50 грам;
- Оцет столовий 9 % — 4 ч. ложки;
- Півлітра води.
Рецепт стручкової квасолі з морквою на зиму:
- Готуємо банку для консервування. Для приготування потрібно літрова ємність;
- Банку потрібно сполоснути, очищаємо весь бруд з тари;
- Проводимо стерилізацію ємності. Для стерилізації її можна встановити на чайник і простерилізувати над паром або помістити в духовку;
- Укропные парасольки, тархун, базилік споліскують водою і викладаємо на дно банки. Також додаємо до зелені лавровий лист і мелену паприку. Ці компоненти додадуть смак і аромат квасолі;
- Потім готуємо квасолю. Промиваємо її в прохолодній воді, видаляємо з двох сторін кінчики;
- У невелику ємність наливаємо воду і ставимо на плиту;
- Після закипання рідини, засипаємо туди стручки і проварюємо до м'якості, приблизно 5 хвилин;
- Витягуємо спаржеву квасолю в чашку і відставляємо в сторону;
- Моркву миємо, чистимо з неї шкірку і нарізаємо соломкою. Також її можна протерти теркою з крупною решіткою;
- Засипаємо моркву до стручків;
- Зчищають з зубчиків часнику лушпиння і шаткуємо пластинками;
- Засипаємо часник до квасолі і моркви;
- Всі компоненти викладаємо в банку;
- Воду, в якій варилася квасоля, відливаємо наполовину і знову прогріваємо до кипіння, засипаємо сіль і розмішуємо до розчинення крупинок;
- Готовий розсіл заливаємо в банку з усіма компонентами;
- Зверху закручуємо кришку, накриваємо теплою матерією і залишаємо остигати;
- Заготівля зберігається в темному приміщенні, наприклад в коморі або подполом.
Мариновані стручки
Що знадобиться для приготування:
- 600 г стручкової спаржевої квасолі;
- Перець запашного типу – 6 штук;
- Лаврушка – 1 штука;
- 2-3 зубчики часнику;
- Шматочок гострого перцю приблизно на 2 див.
Маринадный розчин:
- Вода – півлітра;
- Сіль неповна столова ложка;
- Цукровий пісок – 2 ч. ложки;
- 80 грам оцту столового 9%.
Процес заготівлі маринованої спаржевої квасолі на зиму:
- Промиваємо стручки холодною водою, видаляємо бруд і пил;
- Розрізаємо стручки на відрізки по 2-3 див Ці відрізки буде набагато зручніше укладати в банки;
- Приступаємо до бланшированию квасолі. Для цього потрібно налити в каструлю води і поставити на вогонь розігріватися;
- Тим часом стручки засипаємо в друшляк. Після закипання рідини, опускаємо туди друшляк зі стручковою квасолею і тримаємо близько 3-5 хвилин;
- Поміщаємо друшляк під холодну воду і тримаємо близько 3-5 хвилин;
- Готуємо банки для маринування. Їх слід ретельно промити, очистити;
- Далі потрібно простерилізувати їх на пару або в духовій шафі;
- Кришки стерилізуємо в киплячій воді близько 10-15 хвилин;
- Видаляємо з часточок часнику шкірку і викладаємо їх на дно банок;
- Також туди кладемо лаврушку, шматочок гіркого перцю і запашний перець;
- Щільно закладаємо квасолеві стручки у банки;
- Виливаємо воду в ємність і поміщаємо на газ грітися;
- Після закипання води, підсипаємо туди солі, цукрового піску, підливаємо оцту;
- Розливаємо суміш по банкам;
- Після цього поміщаємо тару в каструлю, зверху прикриваємо кришки, підливаємо води трохи вище половини банок і поміщаємо на газ. Не забудьте на дно каструлі постелити рушник;
- Стерилізуємо все півгодини;
- В кінці зверху закручуємо кришки, закутуємо теплою матерією і залишаємо остигати;
- Заготовки зберігаються подполом або в коморі.
Салат зі спаржі
З овочами і зеленню
Що буде потрібно для готування:
- 2,5 кілограма молодий спаржевої квасолі;
- 600 грам ріпчастої цибулі;
- Морквина – 600-700 грам;
- Помідори стиглі – 1 кг;
- Великий пучок зелені петрушки на 50 грам;
- 100 грам кореня петрушки;
- 1,5 великі ложки рослинного масла;
- Цукор-пісок – 2 ст. ложки;
- 1 ст. ложка з гіркою кухонної солі;
- 3 %-й оцет – 80 мл;
- Перець запашний – 10-15 горошин.
Як будемо готувати цей салат із стручкової квасолі на зиму:
- Для початку промиваємо стручки в прохолодній воді, змиваємо з них весь бруд, пил;
- Після цього розрізаємо кожен стручок на відрізки приблизно по 2 см;
- З лука прибираємо лушпиння, промиваємо очищені цибулини і рубаємо півкільцями;
- У сковорідку підливаємо рослинного масла, ставимо на плиту грітися;
- У розігріте масло кладемо цибульні півкільця і пасеруємо кілька хвилин до рум'яного кольору;
- Моркву і корінь петрушки чистимо, промиваємо і шаткуємо кружечками;
- Засипаємо до цибулі, туди ж викладаємо шматочки квасолі, смажимо 10 хвилин і прибираємо з вогню;
- Томати споліскуємо, ріжемо на невеликі часточки;
- Кладемо помідори в окрему каструлю, наливаємо трохи рідини і тушкуємо близько 15-20 хвилин;
- Потім до помідорів кладемо обсмажені овочі;
- Підсолюємо, кладемо перець запашний;
- Далі підливаємо оцет, засипаємо трохи цукру, наливаємо ще води і продовжуємо тушкувати;
- Петрушку споліскуємо, дрібно шаткуємо;
- В кінці овочі викладаємо порізану зелень петрушки і знімаємо з плити;
- Банки для консервування споліскуємо, чистимо весь бруд;
- Стерилізуємо скляну ємність над парою;
- У простерилизованную тару засипаємо тушковані овочі зі спаржевої квасолею, закатуємо металевими кришками;
- Всі закутуємо теплою матерією, залишаємо остигати;
- На зберігання можна помістити в підвал або комору кімнату.
Як приготувати квашені огірки в банках за бабусиним рецептом, читайте тут.
А ви знаєте як маринувати стручковий перець на зиму, щоб не втратити гостроту. Рецепти у нашій статті.
Рагу з спаржі, капусти і баклажанів
Що потрібно для приготування:
- 1 кілограм спаржевої квасолі, бажано молодий;
- Кілограм червоних стиглих помідорів;
- Цибуля ріпчаста – 600-700 грам;
- 2 невеликого кабачки або цукіні;
- 5 штучок солодкого перцю;
- 1 кілограм баклажан;
- 200 грам цвітної капусти;
- Півкілограма капусти белокочанного виду;
- 1,5 великі ложки рослинного масла;
- Кінза – на свій смак;
- Петрушка кілька гілочок;
- Зелень селери – 5-7 гілочок;
- Сіль – 1 велика ложка;
- Перець духмяний в горошинах – 7-8 штучок;
- Лаврове листя – 2-3 штуки.
Як робити рагу зі спаржевої квасолею і овочами на зиму:
- Помідори покласти на кілька хвилин у гарячу воду і очищаємо від шкірки;
- Нарізаємо помідори невеликими шматочками і викладаємо в чашку;
- З перцю вичищаємо насіння і ріжемо його соломкою;
- З лука знімаємо шкірку і шаткуємо півкільцями;
- Далі стручкову квасолю необхідно проварити в солоній воді близько 10-15 хвилин;
- Після цього виймаємо стручки з води, нарізаємо на невеликі відрізки по 3-4 см;
- Баклажани промиваємо, ріжемо кубиками, посипаємо сіллю і віджимаємо;
- На сковороду наливаємо масло, ставимо на плиту, викладаємо баклажани і обсмажуємо;
- З кабачків видаляємо шкірку, розрізаємо на дві частини і видаляємо насіння;
- М'якоть кабачків нарізаємо невеликими скибочками;
- На окрему сковорідку наливаємо масло, ставимо на газ і засипаємо туди кабачки, цибуля, перець. Все обсмажуємо 10 хвилин;
- Білокачанну капусту ріжемо соломкою і промиваємо гарячою водою;
- Цветню капусту ділимо на суцвіття і бланшируем 3-4 хвилини;
- Всі овочі – томати, квасолю, зажарку і кабачків, цибулі, перцю, капусту двох видів, баклажани викладаємо в каструлю;
- Всі компоненти перемішуємо, підсолюємо і додаємо зелень;
- Ставимо на плиту і кип'ятимо хвилин 25-30;
- Тим часом промиваємо і стерилізуємо банки;
- Готову овочеву суміш розкладаємо по банках;
- Банки ставимо в ємність, попередньо на дно кладемо рушник, заливаємо воду трохи більше половини банок і прикриваємо їх кришками. Стерилізуємо протягом 30 хвилин;
- Після цього закручуємо кришки, закутуємо теплою шубою і залишаємо остигати;
- На зберігання поміщаємо в комору або підпідлогу.
Заморожування бобів в стручках на зиму
Головні особливості заморозки:
- У першу чергу проводиться обробка продукту, вона повинна бути зроблена правильно;
- Спаржева квасоля слід перебрати, зрізати з двох кінців стручки і плодоніжки;
- Також з боку є жорстка перетинка, її слід видалити ножем;
- Після цього квасоля ретельно промивається під прохолодною водою;
- Після промивання її слід відкинути на друшляк або помістити на марлевий матеріал, щоб вона повністю висохла;
- Стручки можна заморожувати в цілому вигляді або порізати невеликими шматочками. Цей пункт виконуємо на свій розсуд;
- Для заморозки бажано використовувати спеціальні вакуумні пакети або контейнери, з яких можна буде спустити повітря;
- Стручки розфасовуються по пакетах і забираються в морозильник для повної заморозки.
Корисні поради
- Для приготування слід використовувати свіжу, молоду спаржеву (стручкову) квасоля;
- Для додання смаку і аромату обов'язково використовуйте зелень і спеції;
- Обов'язково обрізайте квасоля з двох сторін і проваривайте хвилин 10-15. В іншому випадку вона вийде жорсткою і несмачною.
Смачно заготовити спаржеву квасолю на зиму зовсім не складно. Скориставшись цими рецептами, можна зробити відмінне блюдо, яке доповнить обід або вечеря в зимовий час.
Крім цього, заморожену стручкову квасолю можна використовувати для приготування багатьох страв, супів і салатів.