06 март 2019 17 141

Рецепти консервування спаржевої квасолі на зиму

Спаржева квасоля, на думку багатьох дієтологів, є низькокалорійним і в теж час дуже поживним продуктом. У неї входить високий рівень корисних речовин і вітамінів, які так необхідні для повноцінного функціонування всіх внутрішніх органів.

Саме закачування на зиму дозволить зберегти всі ці унікальні властивості у повному обсязі. Тим більше, зараз є безліч способів заготівлі цього продукту на зиму. А деякі рецепти приготування з них ми розглянемо нижче докладніше.

Заготівля на зиму

Солоні стручки

Для приготування буде потрібно:

  • Пару кілограм молодих квасолеві стручків;
  • Листя вишні – 4-5 штук;
  • 5 листя смородини;
  • Корінець хрону – 1 штука;
  • 10 горошин запашного чорного перцю;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Сіль – 80 грам;
  • 500 мл води;
  • 50 грам горілки.

Як робити солону стручкову квасолю на зиму:

  1. Для початку стручки ретельно промиваємо під прохолодною водою. Намагаємося змити весь бруд і пил;
  2. Обов'язково з квасолі з боків зрізаємо кінчики;
  3. Споліскуємо листочки вишні і смородини;
  4. З зубчиків часнику видаляємо шкірку;
  5. Корінь хрону слід очистити від шкірки і ретельно промити;
  6. Розрізаємо хрін на кілька частин;
  7. Банки для консервування потрібно промити прохолодною водою, попередньо їх чистимо миючим засобом або харчової собою;
  8. Потім тару стерилізуємо над парою або в духовій шафі;
  9. У ємності укладаємо шарами стручкову квасолю, листя вишні і смородини, часник і хрін, наприкінці викладаємо залишки стручків;
  10. У каструлю наливаємо воду і ставимо на вогонь;
  11. Як тільки рідина почне кипіти, засипаємо сіль;
  12. Знімаємо розсіл і заливаємо в банки зі всіма компонентами;
  13. У кожну літрову банку з остившім розсолом і овочами наливаємо по 2 ч. ложці горілки, закриваємо кришками і ставимо в темне місце.

Квасоля з морквою

Що потрібно:

  • 500 грам молодий спаржевої квасолі в стручках;
  • 1-2 моркви молодий;
  • 3 часникового зубчики;
  • Кілька кроповий парасольок;
  • Базилік в свіжому вигляді, тархун, мелена паприка – все на свій смак;
  • 2 лаврушки;
  • Сіль – 50 грам;
  • Оцет столовий 9 % — 4 ч. ложки;
  • Півлітра води.

Рецепт стручкової квасолі з морквою на зиму:

  1. Готуємо банку для консервування. Для приготування потрібно літрова ємність;
  2. Банку потрібно сполоснути, очищаємо весь бруд з тари;
  3. Проводимо стерилізацію ємності. Для стерилізації її можна встановити на чайник і простерилізувати над паром або помістити в духовку;
  4. Укропные парасольки, тархун, базилік споліскують водою і викладаємо на дно банки. Також додаємо до зелені лавровий лист і мелену паприку. Ці компоненти додадуть смак і аромат квасолі;
  5. Потім готуємо квасолю. Промиваємо її в прохолодній воді, видаляємо з двох сторін кінчики;
  6. У невелику ємність наливаємо воду і ставимо на плиту;
  7. Після закипання рідини, засипаємо туди стручки і проварюємо до м'якості, приблизно 5 хвилин;
  8. Витягуємо спаржеву квасолю в чашку і відставляємо в сторону;
  9. Моркву миємо, чистимо з неї шкірку і нарізаємо соломкою. Також її можна протерти теркою з крупною решіткою;
  10. Засипаємо моркву до стручків;
  11. Зчищають з зубчиків часнику лушпиння і шаткуємо пластинками;
  12. Засипаємо часник до квасолі і моркви;
  13. Всі компоненти викладаємо в банку;
  14. Воду, в якій варилася квасоля, відливаємо наполовину і знову прогріваємо до кипіння, засипаємо сіль і розмішуємо до розчинення крупинок;
  15. Готовий розсіл заливаємо в банку з усіма компонентами;
  16. Зверху закручуємо кришку, накриваємо теплою матерією і залишаємо остигати;
  17. Заготівля зберігається в темному приміщенні, наприклад в коморі або подполом.

Мариновані стручки

Що знадобиться для приготування:

  • 600 г стручкової спаржевої квасолі;
  • Перець запашного типу – 6 штук;
  • Лаврушка – 1 штука;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Шматочок гострого перцю приблизно на 2 див.

Маринадный розчин:

  • Вода – півлітра;
  • Сіль неповна столова ложка;
  • Цукровий пісок – 2 ч. ложки;
  • 80 грам оцту столового 9%.

Процес заготівлі маринованої спаржевої квасолі на зиму:

  1. Промиваємо стручки холодною водою, видаляємо бруд і пил;
  2. Розрізаємо стручки на відрізки по 2-3 див Ці відрізки буде набагато зручніше укладати в банки;
  3. Приступаємо до бланшированию квасолі. Для цього потрібно налити в каструлю води і поставити на вогонь розігріватися;
  4. Тим часом стручки засипаємо в друшляк. Після закипання рідини, опускаємо туди друшляк зі стручковою квасолею і тримаємо близько 3-5 хвилин;
  5. Поміщаємо друшляк під холодну воду і тримаємо близько 3-5 хвилин;
  6. Готуємо банки для маринування. Їх слід ретельно промити, очистити;
  7. Далі потрібно простерилізувати їх на пару або в духовій шафі;
  8. Кришки стерилізуємо в киплячій воді близько 10-15 хвилин;
  9. Видаляємо з часточок часнику шкірку і викладаємо їх на дно банок;
  10. Також туди кладемо лаврушку, шматочок гіркого перцю і запашний перець;
  11. Щільно закладаємо квасолеві стручки у банки;
  12. Виливаємо воду в ємність і поміщаємо на газ грітися;
  13. Після закипання води, підсипаємо туди солі, цукрового піску, підливаємо оцту;
  14. Розливаємо суміш по банкам;
  15. Після цього поміщаємо тару в каструлю, зверху прикриваємо кришки, підливаємо води трохи вище половини банок і поміщаємо на газ. Не забудьте на дно каструлі постелити рушник;
  16. Стерилізуємо все півгодини;
  17. В кінці зверху закручуємо кришки, закутуємо теплою матерією і залишаємо остигати;
  18. Заготовки зберігаються подполом або в коморі.

Салат зі спаржі

З овочами і зеленню

Що буде потрібно для готування:

  • 2,5 кілограма молодий спаржевої квасолі;
  • 600 грам ріпчастої цибулі;
  • Морквина – 600-700 грам;
  • Помідори стиглі – 1 кг;
  • Великий пучок зелені петрушки на 50 грам;
  • 100 грам кореня петрушки;
  • 1,5 великі ложки рослинного масла;
  • Цукор-пісок – 2 ст. ложки;
  • 1 ст. ложка з гіркою кухонної солі;
  • 3 %-й оцет – 80 мл;
  • Перець запашний – 10-15 горошин.

Як будемо готувати цей салат із стручкової квасолі на зиму:

  1. Для початку промиваємо стручки в прохолодній воді, змиваємо з них весь бруд, пил;
  2. Після цього розрізаємо кожен стручок на відрізки приблизно по 2 см;
  3. З лука прибираємо лушпиння, промиваємо очищені цибулини і рубаємо півкільцями;
  4. У сковорідку підливаємо рослинного масла, ставимо на плиту грітися;
  5. У розігріте масло кладемо цибульні півкільця і пасеруємо кілька хвилин до рум'яного кольору;
  6. Моркву і корінь петрушки чистимо, промиваємо і шаткуємо кружечками;
  7. Засипаємо до цибулі, туди ж викладаємо шматочки квасолі, смажимо 10 хвилин і прибираємо з вогню;
  8. Томати споліскуємо, ріжемо на невеликі часточки;
  9. Кладемо помідори в окрему каструлю, наливаємо трохи рідини і тушкуємо близько 15-20 хвилин;
  10. Потім до помідорів кладемо обсмажені овочі;
  11. Підсолюємо, кладемо перець запашний;
  12. Далі підливаємо оцет, засипаємо трохи цукру, наливаємо ще води і продовжуємо тушкувати;
  13. Петрушку споліскуємо, дрібно шаткуємо;
  14. В кінці овочі викладаємо порізану зелень петрушки і знімаємо з плити;
  15. Банки для консервування споліскуємо, чистимо весь бруд;
  16. Стерилізуємо скляну ємність над парою;
  17. У простерилизованную тару засипаємо тушковані овочі зі спаржевої квасолею, закатуємо металевими кришками;
  18. Всі закутуємо теплою матерією, залишаємо остигати;
  19. На зберігання можна помістити в підвал або комору кімнату.
Закачування помідор на зиму — найбільш цікава добірка рецептів.

Як приготувати квашені огірки в банках за бабусиним рецептом, читайте тут.

А ви знаєте як маринувати стручковий перець на зиму, щоб не втратити гостроту. Рецепти у нашій статті.

Рагу з спаржі, капусти і баклажанів

Що потрібно для приготування:

  • 1 кілограм спаржевої квасолі, бажано молодий;
  • Кілограм червоних стиглих помідорів;
  • Цибуля ріпчаста – 600-700 грам;
  • 2 невеликого кабачки або цукіні;
  • 5 штучок солодкого перцю;
  • 1 кілограм баклажан;
  • 200 грам цвітної капусти;
  • Півкілограма капусти белокочанного виду;
  • 1,5 великі ложки рослинного масла;
  • Кінза – на свій смак;
  • Петрушка кілька гілочок;
  • Зелень селери – 5-7 гілочок;
  • Сіль – 1 велика ложка;
  • Перець духмяний в горошинах – 7-8 штучок;
  • Лаврове листя – 2-3 штуки.

Як робити рагу зі спаржевої квасолею і овочами на зиму:

  1. Помідори покласти на кілька хвилин у гарячу воду і очищаємо від шкірки;
  2. Нарізаємо помідори невеликими шматочками і викладаємо в чашку;
  3. З перцю вичищаємо насіння і ріжемо його соломкою;
  4. З лука знімаємо шкірку і шаткуємо півкільцями;
  5. Далі стручкову квасолю необхідно проварити в солоній воді близько 10-15 хвилин;
  6. Після цього виймаємо стручки з води, нарізаємо на невеликі відрізки по 3-4 см;
  7. Баклажани промиваємо, ріжемо кубиками, посипаємо сіллю і віджимаємо;
  8. На сковороду наливаємо масло, ставимо на плиту, викладаємо баклажани і обсмажуємо;
  9. З кабачків видаляємо шкірку, розрізаємо на дві частини і видаляємо насіння;
  10. М'якоть кабачків нарізаємо невеликими скибочками;
  11. На окрему сковорідку наливаємо масло, ставимо на газ і засипаємо туди кабачки, цибуля, перець. Все обсмажуємо 10 хвилин;
  12. Білокачанну капусту ріжемо соломкою і промиваємо гарячою водою;
  13. Цветню капусту ділимо на суцвіття і бланшируем 3-4 хвилини;
  14. Всі овочі – томати, квасолю, зажарку і кабачків, цибулі, перцю, капусту двох видів, баклажани викладаємо в каструлю;
  15. Всі компоненти перемішуємо, підсолюємо і додаємо зелень;
  16. Ставимо на плиту і кип'ятимо хвилин 25-30;
  17. Тим часом промиваємо і стерилізуємо банки;
  18. Готову овочеву суміш розкладаємо по банках;
  19. Банки ставимо в ємність, попередньо на дно кладемо рушник, заливаємо воду трохи більше половини банок і прикриваємо їх кришками. Стерилізуємо протягом 30 хвилин;
  20. Після цього закручуємо кришки, закутуємо теплою шубою і залишаємо остигати;
  21. На зберігання поміщаємо в комору або підпідлогу.

Заморожування бобів в стручках на зиму

Головні особливості заморозки:

  1. У першу чергу проводиться обробка продукту, вона повинна бути зроблена правильно;
  2. Спаржева квасоля слід перебрати, зрізати з двох кінців стручки і плодоніжки;
  3. Також з боку є жорстка перетинка, її слід видалити ножем;
  4. Після цього квасоля ретельно промивається під прохолодною водою;
  5. Після промивання її слід відкинути на друшляк або помістити на марлевий матеріал, щоб вона повністю висохла;
  6. Стручки можна заморожувати в цілому вигляді або порізати невеликими шматочками. Цей пункт виконуємо на свій розсуд;
  7. Для заморозки бажано використовувати спеціальні вакуумні пакети або контейнери, з яких можна буде спустити повітря;
  8. Стручки розфасовуються по пакетах і забираються в морозильник для повної заморозки.

Корисні поради

  • Для приготування слід використовувати свіжу, молоду спаржеву (стручкову) квасоля;
  • Для додання смаку і аромату обов'язково використовуйте зелень і спеції;
  • Обов'язково обрізайте квасоля з двох сторін і проваривайте хвилин 10-15. В іншому випадку вона вийде жорсткою і несмачною.

Смачно заготовити спаржеву квасолю на зиму зовсім не складно. Скориставшись цими рецептами, можна зробити відмінне блюдо, яке доповнить обід або вечеря в зимовий час.

Крім цього, заморожену стручкову квасолю можна використовувати для приготування багатьох страв, супів і салатів.

Що ще почитати: