19 апрель 2019 1 828

Як консервувати помідори у власному соку на зиму

Помідор – це не тільки дуже смачний і соковитий овоч, але і ще джерело цілого запасу вітамінів і мікроелементів, що приносять неоціненну користь для здоров'я людини.

Щоб не тільки влітку, але і взимку, і навесні у вас була можливість побалувати себе пікантним смаком цих овочів, рекомендуємо вдатися до заготівлі помідорів у власному соку на зиму.

Такі заготовки, оселившись у вашому погребі, будуть розходитися на ура у ваших рідних.

Якими тільки способами можна готувати такі закуски!

Існують рецепти з томатною пастою, кропом, часником, без оцту і стерилізації, загалом, кожен гурман знайде рецепт собі за смаком.

Томати з оцтом для любителів гострих закусок

Ви не проти скуштувати ароматної річної закуски у вигляді помідорів у власному соку? Тоді сміливо приступайте до їх заготівлі на зиму. Освоїти цей простий рецепт під силу кожній хазяєчці. Отже, менше слів, більше діла. Що ж необхідно для консервування?

На 1,5 літрову банку нам будуть потрібні наступні продукти:

  • Стиглі помідори: великі і дрібні;
  • Цукровий пісок – 1 ст. ложка;
  • Сіль – 1 ст. ложка;
  • Оцтова кислота – 0,5 чайної ложки.

Спосіб приготування помідорів у власному соку на зиму без стерилізації з оцтом дуже простий.

Для початку відберіть дрібні помідори і наколіть їх зубочисткою для того, щоб сіль змогла проникнути всередину томатів. Таким чином, на смак готових овочів вийде апетитним і насиченим.

Якщо ви вибрали занадто тверді плоди, то рекомендується проколоти їх в декількох місцях. Далі щільно укладаємо томати в простерилізовані банки.

Тепер приділимо увагу великих плодів, з яких будемо готувати сік. Для цього нарізаємо їх довільно шматочками, кладемо в емальовану ємність і ставимо на середній вогонь. Після нагрівання маси її необхідно зняти з плити, не доводячи при цьому до кипіння.

Нагріті скибочки томатів пропустити через сито. У вас повинен вийти дуже смачний томатний сік, який необхідно додати сіль і цукор. На 1,5 літра – по 1 ст. ложці. Якщо ви є шанувальником кориці, то можете включити її рецепт.

Оцет кладеться з розрахунку пів чайної ложки на 1,5 літра соку. Далі, не промедляя, томатний сік вилити назад в ємність і довести до кипіння.

Наступний крок – влити в банки до томатів гарячий киплячий сік. Тим же часом приступити до закочування банок. А після цього помістити їх в прохолодне місце.

Консервація виходить просто відмінною, а ваші близькі взимку будуть їсти її так, що за вуха не відтягнеш!

В чому суть засолювання помідорів у власному соку?

Такий вид консервації, як засолювання помідорів у власному соку, по праву вважається одним з найкращих. До того ж, не треба витрачати багато часу на приготування заготовок на зиму. Це прекрасна ароматна закуска, яка ідеально поєднується з гарніром.

Отже, що потрібно зробити, щоб узимку ласувати насиченими червоними помідорами у власному соку, смак яких позбавляє розуму?

Для засолювання нам потрібні такі компоненти, як:

  • Щільні помідори середнього розміру – 1 кг;
  • М'які томати – 1 кг;
  • 2 горошини запашного перцю;
  • Оцтова кислота – 30 мл;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Сіль – 1 ст. ложка;
  • Масло рослинне – 50 мл;
  • Часник – 1головка;
  • Лист лавровий – 1шт;
  • Петрушка.

Для початку необхідно ретельно промити під проточною водою овочі: томати і петрушку. В простерилізовані банки покласти лавровий лист, перець горошком, далі щільно укладаємо помідори.

Очищені від шкірки томати згодяться для виготовлення заливки. Їх необхідно нарізати на невеликі шматочки, укласти в каструлю і поставити на середній вогонь.

Доводити до кипіння не можна, краще зменшити і залишити нудитися на вогні.

Рослинна олія буде не зайвим у цій ароматною закуски, кладемо вказане його кількість.

Далі томатну масу приправити цукром, сіллю і часником. Варити до отримання однорідної консистенції, після чого влити оцет.

Після другого закипання процес заготівлі повинен супроводжуватися розливанням томатної заливки в банки з томатами. Не забудьте в кожну баночку попередньо покласти нашатковану петрушку.

Кришки простерилізувати, після чого закатати банки. Готові солоні помідори виходять просто смакота!

Про те, як маринувати патисони на зиму, читайте далі на нашому сайті!

Любите кабачки? Тоді обов'язково заготуйте їх на зиму! Тут ви знайдете цікаві рецепти маринованих кабачків по-домашньому.

Зарядитися вітамінами в холодну пору року можна з допомогою компоту з аґрусу. Тут описані рецепти його приготування на зиму.

Різані помідори без оцту – золотий рецепт

У розпал літа багато господині прагнуть закрити побільше сезонних продуктів: овочів і фруктів, вирощених на власних грядках, адже магазинні продукти не можна порівняти за смаком і цінних властивостей з домашніми, натуральними.

Отже, як законсервувати різані м'ясисті і солодкі помідори у власному соку на зиму?

Ось список необхідних інгредієнтів на 2-х літрову банку:

  • Помідори (скільки влізе в банку);
  • Перець горошком – 2 шт;
  • Сіль – 1 ст. ложка;
  • Цукровий пісок – 5 ст. ложок.

Спосіб приготування заготовки на зиму: беремо м'які соковиті помідори і ріжемо. Розрізавши їх на частини, потрібно укласти в банки.

З м'якими переспевшими помідорами виконати наступну маніпуляцію: розрізати і злегка їх здавити в руках, щоб домогтися позбавлення від насіння. Отриманий сік з насінням рекомендується пропустити через сито.

Далі необхідна частина рецепта – покласти помідори в м'ясорубку і пропустити через неї. Отриману масу змішати з томатним соком. Ємність з томатною масою поставити на середній вогонь і тушкувати близько 1 години.

Спочатку в банки покласти перець горошком і часник, а ще цукор і сіль у кількості, зазначеному в рецепті на 2-х літрову банку.

На завершення 3-4 ополоника томату залити в банку. Готово! Смачно, красиво і апетитно!

Рекомендації господаркам

Бажаєте, щоб в результаті у вас вийшла яскрава і ароматна закуска? Тоді виконуйте наступні поради з приготування помідорів у власному соку на зиму:

  1. У банку закладайте томати середнього розміру, обов'язково щільні. Стиглі, м'ясисті помідори повинні бути розраховані на приготування заливки;
  2. Якщо ви бажаєте використовувати томати для приготування страв, то знімайте з них шкірку перед закладкою в банки;
  3. Не переборщіть з кількістю солі. Кладіть точно стільки, скільки вказано за рецептом. Кориця, спеції грають роль додаткових, але необов'язкових інгредієнтів;
  4. Не використовуйте для заготовок надто кислі томати.

Завдяки перерахованим вище рецептами томатів у власному соку на зиму ваш стіл завжди буде сповнений вишуканими консервованими закусками, які на смак – просто пальчики оближеш!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: