Як приготувати чанахи в горщиках
Чанахи – страва, яка готується в порційних горщиках з натуральної глини.
Завдяки високій температурі і натуральним судинах, вона завжди являє собою тушковане блюдо, наприклад, баранину в сукупності з овочами або просто овочеві інтерпретації.
Сьогодні багато країн мають свої варіанти цього рецепта, наприклад, чанахи по-турецьки або по-українськи.
Подібні інтерпретації говорять про те, що це грузинське блюдо за смаком багатьом народам світу і кожна кухня, так чи інакше, намагається додати його в свій список.
Грузинська кухня: особливості приготування страв
Варто зазначити, що Грузія – це поліфункціональна країна і навіть кулінарія цьому підтвердження.
Західна та східна частини країни мають не тільки різні природні умови, але і рецепти приготування одного і того ж страви.
На сході грузини воліють баранину і яловичину, а західна частина віддає пріоритет птиці (крім гуски і качки).
Напевно, у кожної людини грузинська кухня асоціюється з прянощами і травами.
Великим плюсом в її смакових якостях є вживання тільки свіжих трав, ні в якому разі не сушених.
Саме тому всі страви Грузії наповнені соковитими ароматами, яскравими смаками і чудовою якістю.
За словами самих грузинів, блюдо чанахи має дуже довгу історію, довжиною в 5 століть, а починається вона з тих самих пір, коли на континенті з'явився картоплю.
Згідно іншої версії, грузини їли його ще задовго до появи картоплі, замість нього використовували гарбуз.
Спочатку, в автентичних варіантах готування, використовувалася тільки баранина, але сьогодні в багатьох закладах можна зустріти рецепт приготування чанахи в горщиках зі свинини або яловичини.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баранина - | 0,4 кг |
картопля середній - | 4 шт |
баклажан середній - | 2 шт |
помідор середній - | 2 шт |
перець солодкий червоний - | 1 шт |
перець солодкий жовтий - | 1 шт |
квасоля стручкова - | 100 г |
цибуля ріпчаста - | 2 шт |
часник - | 8 зубків |
перець чилі - | половинка |
грузинська аджика - | 4 чайн. ложки |
зелень - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 99 Ккал |
На думку грузинів, 50% залежить від правильного вибору глиняного посуду.
Стінки горщика повинні бути товстими, щоб страва мліло у власному соку і не пригоріло.
Отже, приступимо!
Поставте горщики в духовку або на електричну плиту, щоб потім від різкого стрибка температури (духовка розігріта або піч) вони не тріснули.
Для рецепту чанахи в горщиках всі інгредієнти нарізати крупно.
Спочатку необхідно нарізати баранину, потім всі овочі.
На дно кожного горщика укладаємо:
- Середній шматочок баранячого жирку, щоб потім він розтопився і просочив все блюдо своїм ароматом і м'ясо укладаєте рівно в центр.
- Цибуля.
- Часник.
- Картопля.
- Стручкову квасолю.
- Баклажани.
- Перчик солодкий, томати, чилі і трохи аджики.
Залийте кожен горщик до країв гарячою кип'яченою водою, можна додати трохи червоного вина.
У розігріту духовку до 220-240°C ставимо всі посудини на 90 хвилин.
Як тільки блюдо буде готове, необхідно додати сіль за смаком, а також не забудьте про зелень (кінзу, петрушку, кріп, базилік).
Чанахи з бараниною готово!
Кращий рецепт чанахи в горщиках з квасолею і баклажанами
Даний рецепт користується великою популярністю завжди, але особливо влітку.
В цей період року на столі завжди велике достаток овочів, а з-за жаркого палючого сонця, вживати важке м'ясо не завжди хочеться.
Спробуйте вегетаріанський варіант приготування чанахи в горщиках за рецептом грузинів.
Вам знадобиться:
- 2 кг баклажанів;
- 0,8 кг квасолі (боби);
- 1,5 кг томатів;
- 0,5 кг моркви;
- 3 шт солодкого перцю;
- 3 цибулини;
- головка часнику;
- сіль, цукор, оцет і зелень.
Баклажани нарізаємо середніми кубиками, трохи посипаємо сіллю і відставляємо.
Варимо квасолю, в якості альтернативи можна взяти готову консервовану.
Моркву натріть на крупній тертці.
Цибулю, перець і помідори наріжте середніми півкільцями.
Пасеруйте цибулю з морквою на олії чи смальці.
Всі інгредієнти необхідно скласти в глибоку сковороду або вок.
Додайте за смаком цукор, сіль, трохи оцту або лимонний сік.
Зверху побризкайте трохи оливковою або будь-яким іншим маслом.
Ставте на повільний вогонь і тушкуйте все разом близько півгодини.
В кінці наріжте зелень і видавіть часник для додання пікантності.
Через зазначений час ваше блюдо готове.
Їсти чанахи в горщиках з квасолею і баклажанами можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Ось так просто можна приготувати відмінний обід або вечеря в дусі грузинських традицій:
Практичні поради
- Щоб страва була смачною, слід купувати м'ясо худоби, не старше 3 років, інакше вона буде занадто жорстке.
- Свіже м'ясо має світло-червоний колір.
- Найбільш відповідними частинами будуть грудинка або лопатка.
- Для грузинського чанахи м'ясо і овочі беріть в пропорції 1:5, інакше баранина буде занадто важка на шлунок.
- Використовуйте багато зелені, вона допоможе шлунку перетравити м'ясо, і ніхто з гостей не буде відчувати важкість.
- Готуйте тільки з стиглих літніх овочів, інакше смак страви буде зіпсований.
Саме просте печиво, яке ви можете приготувати вдома самостійно, — це вівсяне. Воно може бути калорійним і дієтичним. Все залежить від обраної рецептури і ваших особистих переваг. Рецепти корисної вівсяного печива в домашніх умовах.
Ви ще не вмієте робити правильне здобне тісто? Тоді вам сюди. З нашими інструкціями ви будете піч здобні пироги на рівні кваліфікованих кондитерів!
Для тих, хто любить джеми і різні солодощі, наша наступна стаття рецепт яблучного варення. Вже воно точно має бути в запасі ласуни.
Тепер ви знаєте, як приготувати чанахи в горщиках за рецептами грузинської кухні.
Це блюдо стане не тільки ідеальним для сімейного вечері, але і дуже корисним, завдяки поєднанню м'яса, овочів і зелені.
Ще одним плюсом є гасіння та ловлення у власному соку.
Також чанахи чудово підходить і для урочистих вечорів, ніхто з ваших гостей не відмовиться скуштувати справжню грузинську кухню.
Для повної гармонії, можна включити грузинську національну музику і на мить перенестися в країну з багатою культурою і традиціями.
Приємного апетиту!
Представляємо вам ще один відеозапис, з якої ви дізнаєтеся не тільки як приготувати цю страву під кислим соусом, але і багато іншої корисної інформації: