17 апрель 2019 1 846

Як приготувати чанахи в горщиках

Чанахи – страва, яка готується в порційних горщиках з натуральної глини.

Завдяки високій температурі і натуральним судинах, вона завжди являє собою тушковане блюдо, наприклад, баранину в сукупності з овочами або просто овочеві інтерпретації.

Сьогодні багато країн мають свої варіанти цього рецепта, наприклад, чанахи по-турецьки або по-українськи.

Подібні інтерпретації говорять про те, що це грузинське блюдо за смаком багатьом народам світу і кожна кухня, так чи інакше, намагається додати його в свій список.

Грузинська кухня: особливості приготування страв

Варто зазначити, що Грузія – це поліфункціональна країна і навіть кулінарія цьому підтвердження.

Західна та східна частини країни мають не тільки різні природні умови, але і рецепти приготування одного і того ж страви.

На сході грузини воліють баранину і яловичину, а західна частина віддає пріоритет птиці (крім гуски і качки).

Напевно, у кожної людини грузинська кухня асоціюється з прянощами і травами.

Великим плюсом в її смакових якостях є вживання тільки свіжих трав, ні в якому разі не сушених.

Саме тому всі страви Грузії наповнені соковитими ароматами, яскравими смаками і чудовою якістю.

За словами самих грузинів, блюдо чанахи має дуже довгу історію, довжиною в 5 століть, а починається вона з тих самих пір, коли на континенті з'явився картоплю.

Згідно іншої версії, грузини їли його ще задовго до появи картоплі, замість нього використовували гарбуз.

Спочатку, в автентичних варіантах готування, використовувалася тільки баранина, але сьогодні в багатьох закладах можна зустріти рецепт приготування чанахи в горщиках зі свинини або яловичини.

Справжній грузинський рецепт чанахи з баранини в горщиках
Інгредієнти Кількість
баранина - 0,4 кг
картопля середній - 4 шт
баклажан середній - 2 шт
помідор середній - 2 шт
перець солодкий червоний - 1 шт
перець солодкий жовтий - 1 шт
квасоля стручкова - 100 г
цибуля ріпчаста - 2 шт
часник - 8 зубків
перець чилі - половинка
грузинська аджика - 4 чайн. ложки
зелень - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

На думку грузинів, 50% залежить від правильного вибору глиняного посуду.

Стінки горщика повинні бути товстими, щоб страва мліло у власному соку і не пригоріло.

За 1 годину до того, як почати готувати чанахи в горщиках, тару необхідно заповнити доверху водою, глина насититься рідиною і страва вийде соковитим.

Отже, приступимо!

Поставте горщики в духовку або на електричну плиту, щоб потім від різкого стрибка температури (духовка розігріта або піч) вони не тріснули.

Для рецепту чанахи в горщиках всі інгредієнти нарізати крупно.

Спочатку необхідно нарізати баранину, потім всі овочі.

На дно кожного горщика укладаємо:

  1. Середній шматочок баранячого жирку, щоб потім він розтопився і просочив все блюдо своїм ароматом і м'ясо укладаєте рівно в центр.
  2. Цибуля.
  3. Часник.
  4. Картопля.
  5. Стручкову квасолю.
  6. Баклажани.
  7. Перчик солодкий, томати, чилі і трохи аджики.

Залийте кожен горщик до країв гарячою кип'яченою водою, можна додати трохи червоного вина.

У розігріту духовку до 220-240°C ставимо всі посудини на 90 хвилин.

Як тільки блюдо буде готове, необхідно додати сіль за смаком, а також не забудьте про зелень (кінзу, петрушку, кріп, базилік).

Чанахи з бараниною готово!

Кращий рецепт чанахи в горщиках з квасолею і баклажанами

Даний рецепт користується великою популярністю завжди, але особливо влітку.

В цей період року на столі завжди велике достаток овочів, а з-за жаркого палючого сонця, вживати важке м'ясо не завжди хочеться.

Спробуйте вегетаріанський варіант приготування чанахи в горщиках за рецептом грузинів.

Вам знадобиться:

  • 2 кг баклажанів;
  • 0,8 кг квасолі (боби);
  • 1,5 кг томатів;
  • 0,5 кг моркви;
  • 3 шт солодкого перцю;
  • 3 цибулини;
  • головка часнику;
  • сіль, цукор, оцет і зелень.

Баклажани нарізаємо середніми кубиками, трохи посипаємо сіллю і відставляємо.

Варимо квасолю, в якості альтернативи можна взяти готову консервовану.

Моркву натріть на крупній тертці.

Цибулю, перець і помідори наріжте середніми півкільцями.

Пасеруйте цибулю з морквою на олії чи смальці.

Всі інгредієнти необхідно скласти в глибоку сковороду або вок.

Додайте за смаком цукор, сіль, трохи оцту або лимонний сік.

Зверху побризкайте трохи оливковою або будь-яким іншим маслом.

Ставте на повільний вогонь і тушкуйте все разом близько півгодини.

В кінці наріжте зелень і видавіть часник для додання пікантності.

Через зазначений час ваше блюдо готове.

Їсти чанахи в горщиках з квасолею і баклажанами можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Ось так просто можна приготувати відмінний обід або вечеря в дусі грузинських традицій:

Практичні поради

  1. Щоб страва була смачною, слід купувати м'ясо худоби, не старше 3 років, інакше вона буде занадто жорстке.
  2. Свіже м'ясо має світло-червоний колір.
  3. Найбільш відповідними частинами будуть грудинка або лопатка.
  4. Для грузинського чанахи м'ясо і овочі беріть в пропорції 1:5, інакше баранина буде занадто важка на шлунок.
  5. Використовуйте багато зелені, вона допоможе шлунку перетравити м'ясо, і ніхто з гостей не буде відчувати важкість.
  6. Готуйте тільки з стиглих літніх овочів, інакше смак страви буде зіпсований.

Саме просте печиво, яке ви можете приготувати вдома самостійно, — це вівсяне. Воно може бути калорійним і дієтичним. Все залежить від обраної рецептури і ваших особистих переваг. Рецепти корисної вівсяного печива в домашніх умовах.

Ви ще не вмієте робити правильне здобне тісто? Тоді вам сюди. З нашими інструкціями ви будете піч здобні пироги на рівні кваліфікованих кондитерів!

Для тих, хто любить джеми і різні солодощі, наша наступна стаття рецепт яблучного варення. Вже воно точно має бути в запасі ласуни.

Тепер ви знаєте, як приготувати чанахи в горщиках за рецептами грузинської кухні.

Це блюдо стане не тільки ідеальним для сімейного вечері, але і дуже корисним, завдяки поєднанню м'яса, овочів і зелені.

Ще одним плюсом є гасіння та ловлення у власному соку.

Також чанахи чудово підходить і для урочистих вечорів, ніхто з ваших гостей не відмовиться скуштувати справжню грузинську кухню.

Ідеальним доповненням буде червоне грузинське вино.

Для повної гармонії, можна включити грузинську національну музику і на мить перенестися в країну з багатою культурою і традиціями.

Приємного апетиту!

Представляємо вам ще один відеозапис, з якої ви дізнаєтеся не тільки як приготувати цю страву під кислим соусом, але і багато іншої корисної інформації:

Що ще почитати: