Як зварити варення з білої смородини
Безумовно, сама корисна біла смородина – це ягода, щойно зірвана з куща. У рецептах термічна обробка займає кілька хвилин, завдяки чому зберігається зовнішній вигляд ягід.
Всі вітаміни по максимуму ми намагаємося зберегти, для того, щоб зимовим вечором відкрити баночку вареньица і згадати літні липневі дні.
Варіантів заготовок варення з білої смородини ціла маса, тут (у статті зібрані самі смачні та перевірені рецепти консервації.
Цінна ягодка
Біла смородина не так популярна, як чорна або червона. Смородина – це джерело вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів. Якщо їсти кожен день по 35-40 штук, то ягода збагачує організм залізом, вітаміном С і Е.
Ягода показана при захворюваннях серця, грипу, вірусних інфекціях. Також така смородина нітрохи не поступається гранату та інжиру в корисних властивостях.
Старі бабусині способи відійшли на задній план, зараз готується свіже варення, яке зберігає в собі більше вітамінів. Ягоду пропускають через м'ясорубку, щоб уникнути бродіння, а повільний нагрів не руйнує вміст вітамінів у смородині.
Класичний рецепт на зиму
Ароматне варення з білої смородини здивує всіх членів сім'ї і підійде до смаку навіть самим маленьким гурманам.
Компоненти:
- Біла смородина – 1 кг;
- Цукор – 1 кг
- Для сиропу — цукор (1 склянка).
Відразу потрібно підготувати ягоди, акуратно промити і обрізати плодоніжки.
Почнемо з варіння сиропу. Для нього взяти необхідні інгредієнти (воду і цукор) і змішати в емальованому або нержавіючої тарі. Ставимо на плиту, нагріваємо і періодично постійно помішуємо силіконової ложкою до повного розчинення цукру.
У киплячий сироп всипати потроху білої смородини і прокип'ятити. Як тільки з'явилася піна, всипати наступну порцію ягід. Акуратно помішувати і проварити 5 – 7 хвилин. Неприпустимо бурхливо кип'ятити.
Налити прокип'ячений десерт з вимитим содою банкам і дати охолонути при кімнатній температурі. Закрити варення з білої смородини на зиму пластиковою кришкою.
«П'ятихвилинка» для тих, хто поспішає
Варення з білої смородини на зиму «П'ятихвилинка» — така заготовка, яка відмінно підійде в якості напівфабрикату до випічки і десертів. У цей рецепт ягода підійде будь стиглості.
Компоненти:
- Біла смородина – 1 кг;
- Цукор – 1,5 кг;
- Вода.
З цього числа продуктів утворюється 3,5 літра десерту.
Щоб правильно зварити сироп, необхідно взяти 200 мл гарячої води і одну третину цукру. В емальованому або нержавіючої тарі (це обов'язково, оскільки ягоди містять багато кислоти) прокип'ятити, періодично помішуючи силіконової ложкою. Вогонь повинен бути середній, щоб цукор не підгорів.
Для того щоб ягода красиво виглядала в десерті, не втратила свою форму, є невеликий секрет – обов'язково смородину обдати окропом.
У сироп висипати білу смородину, помішуючи. Довести знову до кипіння, висипати цукор, що залишився. Вогонь зменшуємо на мінімум. Ягоди повинні покіпятіться 5 хвилин.
Варення з білої смородини «П'ятихвилинка» загусло, змінило колір на більш темний. Готово! Розлити гарячу смородину з вимитим содою банкам і закрити пластиковою кришкою.
Варення з червоної і білої смородини
Ароматне варення виходить ніжно–рожевого відтінку з різнокольоровими ягодами. Справжній літній коктейль, щоб ласувати зимовим вечором.
Компоненти:
- Біла смородина – 0,5 кг;
- Червона смородина – 0,5 кг;
- Цукор – 1 кг
Ягоди перебрати від плодоніжок, промити і засипати цукром. Залишити на пару годин до відділення соку.
В емальованому або нержавіючої каструлі поставити смородину нагріватися. Періодично підмішувати силіконової ложкою або лопаткою, уварювати 5 хвилин. Дати повністю охолонути. Процедуру повторити не менше трьох разів.
Гаряче варення розлити в гарячі вимиті содою банки і закрити пластиковою кришкою. Залишити остигати.
Рецепт приготування желе на зиму
Желеподібне варення з білої смородини на зиму дуже зручно і правильно робити з пом'ятої ягоди, втратила свій презентабельний вигляд. Основою цієї заготовки є смородинове пюре.
У ягоді міститься природний пектин, за рахунок чого, густіє вона сама. Десерт використовують для приготування морсів і як основу для киселів.
Компоненти:
- Біла смородина – 1 кг;
- Цукор – 500 грам.
Ягоди вимити і видалити плодоніжки. Для пюре необхідно використовувати блендер, ніж м'ясорубку.
Завдяки цьому, желе буде ніжніше, частинки шкірки смородини не будуть відчуватися.
У чашу смородину насипаємо потроху і починаємо збивати.
Потім вийшло пюре перетерти через сито або марлю для більшої однорідності.
Вичавки відставити, вони підійдуть для приготування мармеладу.
Приступаємо до соку, невеликими порціями всипаємо цукор. Кількість цукру залежить від умов, в яких Ви будете зберігати варення.
Будь це холодильник, цукру потрібно в пропорції до соку один до одного. За умови зберігання в приміщенні, кількість цукру збільшується вдвічі.
В емальованому або нержавіючої каструлі нагріваємо сік, постійно помішуючи, поки цукор не розпуститься. Не можна доводити до кипіння. Заважати слід тільки дерев'яною ложкою, щоб уникнути процесу окислення. Консистенція на даному етапі рідка.
Розливаємо варення з вимитим содою банкам в гарячому вигляді і закриваємо пластиковою кришкою. Після охолодження, пюре придбає желеподібну консистенцію.
Мармелад для дітей
У кожної господині на кухні безвідходне виробництво. Так, зробивши желе зі смородини, залишаються вичавки ягоди. Якраз вони і підійдуть для цього рецепта. Отриманий продукт нітрохи не поступається покупному аналогу. До того ж, в ньому залишаються всі вітаміни. Корисно і смачно для дітей.
Компоненти:
- Біла смородина – 1 кг;
- Цукор – 700 гр.
Вичавок (макухи) від приготування желе після віджимання 1 кг ягід залишається приблизно 600 грам. Для рівної кількості слід додати решту 400 грам свіжих ягід. Перед цим розпарити їх з невеликою кількістю води.
З допомогою м'ясорубки перекрутити ягоди з макухою до однорідності. Наступний етап – це перетирання утворилася маси через сито. В емальованому або нержавіючої каструлі пюре ставимо на слабкий вогонь і поступово додаємо цукор.
Якщо ви відчуваєте, що маса сильно густіє, то слід додати кілька столових ложок води. При цьому етапі відлучатися можна і необхідно помішувати ягоди, т. к. вони швидко густішають. Процес триває приблизно 25 хвилин.
Правильно уварений мармелад з білої смородини після уварювання знову важить 1 кг Перевірити готовність можна наступним чином: капнути на тарілку краплю уваренной маси, якщо вона не розтікається і тримає форму – готово!
Розлити по силіконових форм і дати застигнути в холодильнику. Розрізати на дольки і обсипати цукром або цукровою пудрою.
Королівське варення в тандемі з апельсином
Варення з білої смородини з апельсином – ласощі легке, неприторное, її залюбки їдять діти.
Компоненти:
- Біла смородина – 1 кг;
- Апельсини – 2 великі штуки;
- Цукор – 1,5 кг
Ягоди як слід вимити, перебрати від гілочок. Білу смородину перекрутити в м'ясорубці на крупній решітці. Якщо немає під рукою техніки, можна старим перевіреним методом перебити товкачиком в склянці.
Апельсини промити і розрізати на невеликі часточки. Кісточки обов'язково слід видалити, оскільки вони будуть гірчити, і перебивати смак смородини. Разом з цедрою фрукт пропускаємо через м'ясорубку.
На цю пропорцію беремо не менше 1,5 літрів цукру. Зручніше міряти банками. Заготівлю ретельно перемішуємо вручну ложкою. Залишаємо варення з білої смородини з апельсином настоятися 1 – 2 години, щоб цукор розчинився.
Підготувати банки: промити содою і стерилізувати 30 хвилин. Для того щоб варення не забродило, наливаємо не до кінця банки, залишаємо 2 див. Закрити пластиковою кришкою.
Зберігати варення потрібно в холодильнику або льосі. Крім цього, можна зберігати в пластикових контейнерах в морозильнику.
Оригінальне ласощі з білої, червоної смородини і вишні
Незвичайний присмак і, звичайно, аромат надає вишня. У дуеті зі смородиною, виходить досить незабутній десерт. А метод настоювання сиропу допоможе вишні розкритися.
Компоненти варення:
- Смородина біла – 500 гр;
- Смородина червона – 500 гр;
- Вишня (або черешня) – 300 гр;
- Цукор – 1 стакан (для любителів якнайсолодше норму збільшити в півтора рази).
Ягоди ретельно помити, у смородини плодоніжки можна залишити і не видаляти, у вишні прибрати кісточки.
Підготувати банки: промити содою і стерилізувати 30 хвилин. Наповнити банки ягодами на дві третини обсягу, літраж тут неважливе. Заливаємо банки окропом, накриваємо металевої простерилізованій (кип'яченою) кришкою і даємо настоятися 5 – 10 хвилин.
По закінченню часу злити воду в емальований або нержавіючу каструлю, ягоди залишити в банку. Посуд поставити на плиту нагріватися і невеликими порціями додавати цукор.
Якщо ви використовуєте черешню, слід взяти 1,5 склянки цукру. Прокип'ятити до закипання і повного розчинення цукру. Потім потроху додавати ягоди. Проварити 5 хвилин і наповнити вмістом банки. Закатати варення металевою кришкою, укутати і дати охолонути банку в перевернутому стані.
Дуже багато господинь недолюблюють кабачки, але це абсолютно марно. З них можна приготувати масу смачних страв, чудових заготовок на зиму і навіть компот зі смаком ананаса. Тут описана технологія приготування такого надзвичайно смачного кабачкового напою.
А тут читайте про те, як консервувати огірки з гірчицею на зиму в банках.
Корисні поради
Ви зварили ласощі з малим вмістом цукру і боїтеся, що воно може заграти? Є невелика хитрість – вирізати пергамент або папір по діаметру горлечка банки і обмокнуть в горілці. Залити варення і накласти паперову заготівлю поверх ягід.
Варити десерт краще в мідному тазі. Тим самим збережеться аромат і колір ягід. Не буде відбуватися процес окислення.
Застава неразваренных ягід – ідеальні достигли і зібрані плоди. Краще взяти недоспелые, ніж переспілі ягоди.
Не полінуйтеся зварити варення з білої смородини на зиму по одному з описаних рецептів, в холодну пору воно, безсумнівно, стане в нагоді вам. Вдалих заготовок!