25 март 2019 2 072

Як приготувати варення з червоної смородини

Червона смородина – одна з найбільш цілющих садових ягід, в якій міститься багато вітамінів. Вона прекрасно зміцнює імунітет і лікує серце.

Красносмородиновое варення – чудовий і смачний спосіб зберегти цю ягоду, так і приготувати продукт можна різними способами.

Представляємо нижче кілька простих рецептів солодких заготовок варення з червоної смородини, які можна легко приготувати в домашніх умовах без спеціальних інструментів.

Класичний рецепт без особливих зусиль

Варення з червоної смородини — це не дуже популярний десерт на зиму, адже, зазвичай, з неї роблять желе та варення. І дарма, адже красносмородиновое варення не тільки надає сприятливу дію на здоров'я, але так само володіє цікавим і незабутнім смаком.

Це найпоширеніший класичний рецепт варення, варити його просто і легко.

Що вам знадобиться:

Червона смородина 1 кілограм
Цукор 1,2 кілограма
Вода 240 мілілітрів
Ванілін (за смаком) 30 грам.

Спосіб приготування:

  1. Промийте плоди і ретельно висушіть;
  2. Перекладіть ягоди в каструлю і засипте їх зверху цукровим піском. Розрівняйте зверху цукор, щоб той накрив «шапкою» плоди;
  3. Залиште заготовку на 5 годин, за цей час смородина пустить сік, залийте суміш водою;
  4. Каструлю з отриманої заготівлею починайте гріти на помірному вогні. Помішуйте майбутнє варення;
  5. Коли сироп закипить, зменшіть полум'я до мінімуму. Залиште масу варитися 40 хвилин, періодично помішуючи її, але при цьому, не прибираючи пінку;
  6. По закінченню часу, перевірте суміш на готовність. Ложкою капніть варення на тарілку, якщо воно зварилося, то крапля не розтечеться навіть при нахилі тарілки;
  7. Вимкніть газ і повністю зніміть пінку. Розлийте десерт по заздалегідь приготовленим банкам.

«5 хвилинка»

Багато хто вважає, що варення, джем тощо готується дуже складно і довго. Але є такі рецепти, які легко можна приготувати буквально за п'ять хвилин і кінцевий результат теж виходить дуже смачним.

Варення із червоної смородини «5 хвилинка» – ласощі, яке готується швидко і просто. Його цікавий кислий смак точно вам запам'ятається.

Компоненти, які вам знадобляться:

Червона смородина 1 кілограм
Цукор 250 мілілітрів
Цукор 1,3 кілограма

З цих пропорцій вийде приблизно 1,3 літра ласощі.

Процес приготування:

  1. Підготуйте всі необхідні компоненти. Промийте ягоди, очистіть їх від сміття, видалити хвостики, гілочки, приберіть все недостиглі і зіпсовані плоди;
  2. Влийте в сотейник воду і насипте туди цукровий пісок. Варіть суміш, поки вона не закипить;
  3. Після зменшіть вогонь до мінімального рівня і чекайте, коли цукор розчиниться;
  4. Висипте отчищенную смородину в сотейник з цукром і додайте вогонь. Продовжуйте готувати ягідний сироп, а після закипання знову зменшіть газ і тримайте варення на плиті ще 5 хвилин;
  5. Раз у хвилину помішуйте масу і прибирайте піну;
  6. Промийте та стерилізуйте банки, залийте в них варення і закрийте їх кришками;
  7. Поставте банки верх дном і загорніть їх у ковдру. Дайте десерту повністю охолонути, а після ви можете покласти його на зберігання.

Заготівля чудово поєднується з морозивом і млинцями.

Як варити «рубінове» желе

Це рецепт відмінного варення-желе з червоної смородини з дуже ніжною текстурою, що особливо приємно відкривати взимку. Адже його смак, аромат і навіть насичений рубіновий колір швидко піднімуть настрій.

Склад:

Плоди смородини 1 кілограм
Цукор 1 кілограм
Вода 0,5 склянки

Процес приготування:

  1. Переберіть смородину, відчистіть її від плодоніжок, ретельно промийте і обсушіть;
  2. Перекладіть сухі ягоди в емальований ємність, у якій буде готуватися ласощі. Додайте воду;
  3. Запаліть плиту і почніть варити суміш, поки вона не нагріється. Перемішуйте смородину, щоб процес проходив рівномірно;
  4. Коли ягоди повністю прогріються, то вони стануть м'якше, а їх колір трохи блідий. Тоді відкиньте місиво на сито і протріть ягоду, щоб відокремити м'якоть смородини від кожурок і кісточок;
  5. У кінцевому рахунку, повинно залишитися густе пюре з смородини;
  6. Вийшло пюре поверніть назад у ємність. Зверху насипте цукор і почніть варити сироп близько 5-10 хвилин, періодично розмішуючи суміш;
  7. В приготовані банки (чисті стерилізовані) розлийте отриману варення-желе. Закрийте кришки, укутайте щільніше банки;
  8. Залиште продукт вкутаним протягом доби.
Якщо плоди дуже соковиті, то не додавайте воду, вони самі дадуть потрібну кількість соку і продукт вийде більш смачним.

Перед вживанням поставте десерт в холодильник, що б його желеподібна консистенція стала більш вираженою.

Готуємо варення з червоної смородини на зиму

Цей рецепт з мінімальною термічною обробкою, завдяки чому ягода зберігає більшу частину своїх корисних елементів. Варення зміцнить ваш імунітет і нагадає про літніх днях холодною зимою.

Склад:

Червона смородина 1 кілограм
Цукровий пісок 1,5 кілограм
Ароматний компот із червоної смородини – здоров'я і свіжість у банку. І ніяких газованої води не треба!

А тут читайте рецепт і секрети приготування компоту з черноплодки.

Цікаві рецепти салатів з капусти на зиму можна подивитися тут. Покрокові фото, докладні інструкції і поради господинь допоможуть вам приготувати чудові заготовки.

Як готувати варення:

  1. У прохолодній воді акуратно промийте ягоди. Повторіть процес три рази;
  2. Приберіть листя, гілочки і погані ягідки;
  3. Подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки, якщо ж хочете, щоб вийшла чиста суміш без шкірки і зерен – протріть через сито. Постарайтеся подрібнити ягоди як можна швидше, так як смородина може окислитися, і це погано вплине на кінцевий смак продукту;
  4. Приготоване пюре перекладіть в каструлю. Не використовуйте металевий посуд без покриття;
  5. Засипте ягідну суміш цукром і поставте ємність на середній вогонь. Перемішувати всю масу дерев'яною ложкою;
  6. Коли маса почне кипіти, а цукор розчиниться в ній, вимкніть вогонь. Постарайтеся відразу ж остудити заготовку (наприклад, поставте її в холодильник), а після розлийте по банках. Закрийте їх пластиковими кришками;
  7. Десерт готовий.

У літній час зберігайте вийшло ласощі в прохолоді. Якщо ж такої можливості немає, то варіть ягоди з цукром після закипання 10 хвилин, а кількість цукрового піску збільшити на 500 грам, це законсервує продукт, і він не зможе зіпсуватися навіть у спеку.

Желеподібне варення з червоної і чорної смородини на зиму

Якщо ви жодного разу не змішували в заготівлі червону і чорну смородину, то зробіть це обов'язково. Поєднання цих ягід просто вражає смакові рецептори: солодкий, з помітною кислинкою смак відтінений терпким лимонним ароматом.

Таке желеподібне варення необхідно для зміцнення здоров'я, адже смородина чудово заповнює недолік вітамінів в організмі.

Що вам знадобиться:

Чиста вода 1,5 склянки
Чорна смородина 2 склянки
Червона смородина 3 склянки
Свіжовичавлений сік лимона 1 половинка фрукта
Цукровий пісок 1,5 склянки цукрового піску на 1 склянку смородинового соку
Цедра лимона 1 половинка фрукта

Спосіб приготування:

  1. Вимийте ягоду, відчистіть її від плодоніжок;
  2. Візьміть ємність з товстим дном, насипте в неї чисту смородину і подрібніть за допомогою блендера. Під час подрібнення додайте в масу воду, лимонний сік і цедру;
  3. На середньому вогні проваріть суміш, поки вона не закипить. Потримайте ягоди киплячими ще 10 хвилин і вимкніть вогонь;
  4. Відкиньте готову смородину на марлю, закрутіть її у вузол і помістіть в друшляк. Закрийте друшляк кришкою, повісьте його над мискою і почекайте 4 години, цього вистачить, щоб з смородини витік весь сік;
  5. Щоб не чекати, поки сік не витече самостійно, можна просто віджати його руками (тільки він вийде не прозорим, а досить каламутним);
  6. Заміряйте кількість отриманого соку і насипте в нього цукрового піску. Перемішайте суміш;
  7. Поставте сік з піском варитися на середній вогонь;
  8. Киплячу масу зніміть з плити через 5-7 хвилин;
  9. Капніть варення на блюдце і приберіть його в холодильник. Якщо на желе утворюється тонка плівка, значить десерт готовий (в іншому випадку потримайте продукт на вогні ще 3-4 хвилини);
  10. Варення розлийте по банках, закрити кришки. Ласощі готовий.

Корисні поради

Секрети й тонкощі приготування десертів з червоної смородини:

  • Після протирання ягід не викидайте залишилася шкірку і кісточки. Краще зваріть з них компот, він вийде дуже смачним;
  • У червоній смородині багато пектину, завдяки чому ягоду можна піддавати мінімальній термічній обробці. Це дозволить зберегти якомога більше корисних речовин;
  • Якщо ви дуже любите солодке варення, то збільшуйте кількість цукрового піску. Це дуже кисла ягода і перебити її кислинку складно;
  • Для домашніх заготовок найбільше підходить великоплідна ягода, так як її більш насичений смак і готується вона швидше.

Що ще почитати: