Як приготувати варення з червоної смородини
Червона смородина – одна з найбільш цілющих садових ягід, в якій міститься багато вітамінів. Вона прекрасно зміцнює імунітет і лікує серце.
Красносмородиновое варення – чудовий і смачний спосіб зберегти цю ягоду, так і приготувати продукт можна різними способами.
Представляємо нижче кілька простих рецептів солодких заготовок варення з червоної смородини, які можна легко приготувати в домашніх умовах без спеціальних інструментів.
Класичний рецепт без особливих зусиль
Це найпоширеніший класичний рецепт варення, варити його просто і легко.
Що вам знадобиться:
Червона смородина | 1 кілограм |
Цукор | 1,2 кілограма |
Вода | 240 мілілітрів |
Ванілін (за смаком) | 30 грам. |
Спосіб приготування:
- Промийте плоди і ретельно висушіть;
- Перекладіть ягоди в каструлю і засипте їх зверху цукровим піском. Розрівняйте зверху цукор, щоб той накрив «шапкою» плоди;
- Залиште заготовку на 5 годин, за цей час смородина пустить сік, залийте суміш водою;
- Каструлю з отриманої заготівлею починайте гріти на помірному вогні. Помішуйте майбутнє варення;
- Коли сироп закипить, зменшіть полум'я до мінімуму. Залиште масу варитися 40 хвилин, періодично помішуючи її, але при цьому, не прибираючи пінку;
- По закінченню часу, перевірте суміш на готовність. Ложкою капніть варення на тарілку, якщо воно зварилося, то крапля не розтечеться навіть при нахилі тарілки;
- Вимкніть газ і повністю зніміть пінку. Розлийте десерт по заздалегідь приготовленим банкам.
«5 хвилинка»
Багато хто вважає, що варення, джем тощо готується дуже складно і довго. Але є такі рецепти, які легко можна приготувати буквально за п'ять хвилин і кінцевий результат теж виходить дуже смачним.
Варення із червоної смородини «5 хвилинка» – ласощі, яке готується швидко і просто. Його цікавий кислий смак точно вам запам'ятається.
Компоненти, які вам знадобляться:
Червона смородина | 1 кілограм |
Цукор | 250 мілілітрів |
Цукор | 1,3 кілограма |
З цих пропорцій вийде приблизно 1,3 літра ласощі.
Процес приготування:
- Підготуйте всі необхідні компоненти. Промийте ягоди, очистіть їх від сміття, видалити хвостики, гілочки, приберіть все недостиглі і зіпсовані плоди;
- Влийте в сотейник воду і насипте туди цукровий пісок. Варіть суміш, поки вона не закипить;
- Після зменшіть вогонь до мінімального рівня і чекайте, коли цукор розчиниться;
- Висипте отчищенную смородину в сотейник з цукром і додайте вогонь. Продовжуйте готувати ягідний сироп, а після закипання знову зменшіть газ і тримайте варення на плиті ще 5 хвилин;
- Раз у хвилину помішуйте масу і прибирайте піну;
- Промийте та стерилізуйте банки, залийте в них варення і закрийте їх кришками;
- Поставте банки верх дном і загорніть їх у ковдру. Дайте десерту повністю охолонути, а після ви можете покласти його на зберігання.
Заготівля чудово поєднується з морозивом і млинцями.
Як варити «рубінове» желе
Це рецепт відмінного варення-желе з червоної смородини з дуже ніжною текстурою, що особливо приємно відкривати взимку. Адже його смак, аромат і навіть насичений рубіновий колір швидко піднімуть настрій.
Склад:
Плоди смородини | 1 кілограм |
Цукор | 1 кілограм |
Вода | 0,5 склянки |
Процес приготування:
- Переберіть смородину, відчистіть її від плодоніжок, ретельно промийте і обсушіть;
- Перекладіть сухі ягоди в емальований ємність, у якій буде готуватися ласощі. Додайте воду;
- Запаліть плиту і почніть варити суміш, поки вона не нагріється. Перемішуйте смородину, щоб процес проходив рівномірно;
- Коли ягоди повністю прогріються, то вони стануть м'якше, а їх колір трохи блідий. Тоді відкиньте місиво на сито і протріть ягоду, щоб відокремити м'якоть смородини від кожурок і кісточок;
- У кінцевому рахунку, повинно залишитися густе пюре з смородини;
- Вийшло пюре поверніть назад у ємність. Зверху насипте цукор і почніть варити сироп близько 5-10 хвилин, періодично розмішуючи суміш;
- В приготовані банки (чисті стерилізовані) розлийте отриману варення-желе. Закрийте кришки, укутайте щільніше банки;
- Залиште продукт вкутаним протягом доби.
Перед вживанням поставте десерт в холодильник, що б його желеподібна консистенція стала більш вираженою.
Готуємо варення з червоної смородини на зиму
Цей рецепт з мінімальною термічною обробкою, завдяки чому ягода зберігає більшу частину своїх корисних елементів. Варення зміцнить ваш імунітет і нагадає про літніх днях холодною зимою.
Склад:
Червона смородина | 1 кілограм |
Цукровий пісок | 1,5 кілограм |
А тут читайте рецепт і секрети приготування компоту з черноплодки.
Цікаві рецепти салатів з капусти на зиму можна подивитися тут. Покрокові фото, докладні інструкції і поради господинь допоможуть вам приготувати чудові заготовки.
Як готувати варення:
- У прохолодній воді акуратно промийте ягоди. Повторіть процес три рази;
- Приберіть листя, гілочки і погані ягідки;
- Подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки, якщо ж хочете, щоб вийшла чиста суміш без шкірки і зерен – протріть через сито. Постарайтеся подрібнити ягоди як можна швидше, так як смородина може окислитися, і це погано вплине на кінцевий смак продукту;
- Приготоване пюре перекладіть в каструлю. Не використовуйте металевий посуд без покриття;
- Засипте ягідну суміш цукром і поставте ємність на середній вогонь. Перемішувати всю масу дерев'яною ложкою;
- Коли маса почне кипіти, а цукор розчиниться в ній, вимкніть вогонь. Постарайтеся відразу ж остудити заготовку (наприклад, поставте її в холодильник), а після розлийте по банках. Закрийте їх пластиковими кришками;
- Десерт готовий.
У літній час зберігайте вийшло ласощі в прохолоді. Якщо ж такої можливості немає, то варіть ягоди з цукром після закипання 10 хвилин, а кількість цукрового піску збільшити на 500 грам, це законсервує продукт, і він не зможе зіпсуватися навіть у спеку.
Желеподібне варення з червоної і чорної смородини на зиму
Якщо ви жодного разу не змішували в заготівлі червону і чорну смородину, то зробіть це обов'язково. Поєднання цих ягід просто вражає смакові рецептори: солодкий, з помітною кислинкою смак відтінений терпким лимонним ароматом.
Таке желеподібне варення необхідно для зміцнення здоров'я, адже смородина чудово заповнює недолік вітамінів в організмі.
Що вам знадобиться:
Чиста вода | 1,5 склянки |
Чорна смородина | 2 склянки |
Червона смородина | 3 склянки |
Свіжовичавлений сік лимона | 1 половинка фрукта |
Цукровий пісок | 1,5 склянки цукрового піску на 1 склянку смородинового соку |
Цедра лимона | 1 половинка фрукта |
Спосіб приготування:
- Вимийте ягоду, відчистіть її від плодоніжок;
- Візьміть ємність з товстим дном, насипте в неї чисту смородину і подрібніть за допомогою блендера. Під час подрібнення додайте в масу воду, лимонний сік і цедру;
- На середньому вогні проваріть суміш, поки вона не закипить. Потримайте ягоди киплячими ще 10 хвилин і вимкніть вогонь;
- Відкиньте готову смородину на марлю, закрутіть її у вузол і помістіть в друшляк. Закрийте друшляк кришкою, повісьте його над мискою і почекайте 4 години, цього вистачить, щоб з смородини витік весь сік;
- Щоб не чекати, поки сік не витече самостійно, можна просто віджати його руками (тільки він вийде не прозорим, а досить каламутним);
- Заміряйте кількість отриманого соку і насипте в нього цукрового піску. Перемішайте суміш;
- Поставте сік з піском варитися на середній вогонь;
- Киплячу масу зніміть з плити через 5-7 хвилин;
- Капніть варення на блюдце і приберіть його в холодильник. Якщо на желе утворюється тонка плівка, значить десерт готовий (в іншому випадку потримайте продукт на вогні ще 3-4 хвилини);
- Варення розлийте по банках, закрити кришки. Ласощі готовий.
Корисні поради
Секрети й тонкощі приготування десертів з червоної смородини:
- Після протирання ягід не викидайте залишилася шкірку і кісточки. Краще зваріть з них компот, він вийде дуже смачним;
- У червоній смородині багато пектину, завдяки чому ягоду можна піддавати мінімальній термічній обробці. Це дозволить зберегти якомога більше корисних речовин;
- Якщо ви дуже любите солодке варення, то збільшуйте кількість цукрового піску. Це дуже кисла ягода і перебити її кислинку складно;
- Для домашніх заготовок найбільше підходить великоплідна ягода, так як її більш насичений смак і готується вона швидше.