23 май 2019 80

Як зварити желеподібне варення з чорної смородини на зиму

Смородина – це незвичайна ягода, адже в ній стільки вітамінів. Особливо прекрасним і незвичайним десертом з неї виходить желе.

Желеподібне варення з смородини подобається абсолютно всім — і дорослим, і дітям. Це ласощі можна їсти разом з хлібом, додавати в чай і вживати просто так в чистому вигляді.

Крім цього, якщо під час готування точно дотримуватися рецептуру, желе можна буде зберігати практично всю зиму, воно не зіпсується.

Якщо ви хочете зробити це ласощі, то радимо скористатися нашими рецептами.

Рецепт желеподібного варення з чорної смородини на зиму

Для приготування потрібно:

  • Стигла чорна смородина – 2 кілограми;
  • 2 кг цукрового піску.

Як робити:

  1. Ягоду потрібно ретельно перебрати, вибрати всі листочки, гілочки і плодоніжки;
  2. Промиваємо смородину теплою водою від грязі і пилу;
  3. Розстелити на столі, рушник і засипати на нього у кілька шарів ягоду і залишити до повного висихання;
  4. Потім засипати смородину у велику чашку і за допомогою товкачика потрібно гарненько розім'яти всю ягоду;
  5. Після роздавлювання, всі суміш викладаємо на сіту і гарненько протираємо;
  6. Рештки від макухи смородини можна викинути або залишити для приготування інших страв;
  7. Далі протерту смородиновую суміш викладаємо в емальований ємність;
  8. Прикриваємо ємність кришкою і на середньому вогні доводимо до кипіння;
  9. Далі в ємність засипаємо цукровий пісок, гарненько перемішуємо. Зменшуємо вогонь і знову розмішуємо до повного розчинення цукру;
  10. Потім всі прикриваємо кришкою і залишаємо варитися близько 10 хвилин;
  11. Після цього відкриваємо кришку, ставимо на середній вогонь і відварюємо протягом 5 хвилин. Все розмішуємо, для розмішування бажано використовувати дерев'яну ложку;
  12. Знімаємо ємність з джемом з вогню і залишаємо постояти при кімнатній температурі близько 2 годин;
  13. Далі знову поміщаємо ємність на плиту і відварюємо до утворення потрібної густоти;
  14. Після цього готовий желеподібне варення з чорної смородини знімаємо з плити і залишаємо остигати;
  15. Тим часом стерилізуємо банки і кришки;
  16. Розливаємо варення по банках і закрити капроновими кришками;
  17. Зберігати можна в будь-якому прохолодному темному місці або в холодильнику.

Інший спосіб — відміряємо склянками

Що потрібно для готування:

  • Стигла чорна смородина – 5 склянок;
  • Вода – 2 склянки;
  • Цукровий пісок – 7 склянок.

Як зробити варення з чорної смородини желеподібне склянками:

  1. Для початку промиваємо банки. Для цього можна використовувати миючий кухонний засіб і губку. Промиваємо банки з усіх боків і споліскують кілька разів водою;
  2. Далі банки просушуємо. Обсушені банки слід простерилізувати. Для цього їх можна поставити в духовку хвилин на 15 або потримати на чайнику, на пару 15 хвилин. А можна просто обдати окропом і залишити обсушиваться;
  3. Потім ягоду засипаємо в ємність, перебираємо від листочків, гілочок, гнилий ягоди;
  4. Заливаємо смородину водою і прибираємо залишився сміття. Добре промиваємо ягоду;
  5. Перекладаємо все на сито, струшуємо від зайвої рідини;
  6. На стіл кладемо рушник і викладаємо на нього у кілька шарів смородину, щоб вона просохла;
  7. Наливаємо воду в ємність і ставимо на вогонь розігріватися;
  8. Якщо є бажання надати варенню аромат, то у воду можна додати ванілін або кориця;
  9. Як тільки вода закипить, засипаємо туди ягоду;
  10. Проварюємо до кипіння і засипаємо цукровий пісок;
  11. Проварюємо ще хвилин 5-7 і знімаємо з вогню. Варення готове;
  12. Остигле желеподібне варення з чорної смородини розливаємо по банках, закриваємо щільно кришками;
  13. Прибираємо в тепле місце, закриваємо пледом і залишаємо там до повного охолодження;
  14. Після цього ставимо в прохолодне місце до зими – погріб, гараж, підвал або в холодильник.

Як зварити желеподібне варення з чорної смородини та малини

Складові компоненти:

  • Чорна смородина – 400 грам;
  • Свіжа малина – 700 грам;
  • Цукровий пісок – 1 кілограм;
  • Щіпка ванільного порошку.
Не знаєте, як зварити джем з чорної смородини? Наші кулінари вже підготували цікаві рецепти!

А тут ви можете ознайомитися зі способами варіння компоту з вишні на зиму.

Якщо напої з вишні вам не подобаються, то компоти з абрикосів відмінно їх замінять. Тут є рецепти з покроковими інструкціями.

Як робити:

  1. Чорну смородину висипаємо в чашку, очищаємо від листочків, гілочок і іншого стороннього сміття. Заливаємо водою і добре промиваємо;
  2. Далі воду зливаємо. Заливаємо ягоди окропом. Це потрібно для того, щоб шкіра стала м'якою і легко відходила;
  3. Малину також промиваємо. Робимо це обережно, щоб ягода не розвалилася;
  4. Пересипаємо смородину та малину в одну велику ємність;
  5. У результаті повинно вийти близько 700 мл желеподібного варення з чорної смородини на зиму, якщо потрібно щоб його було більше, то просто потрібно збільшити кількість ягід;
  6. Потім ягоду потрібно подрібнити. Подрібнити можна двома способами – блендером або пропустити через м'ясорубку. Зручніше за все подрібнити блендером;
  7. Далі ягідне пюре треба засипати цукровим піском;
  8. Всю суміш гарненько перемішуємо, додаємо ванілін і знову перемішуємо. Залишаємо постояти півгодини;
  9. Через півгодини потрібно знову перемішати, намагаємося розтирати цукровий пісок. Залишаємо постояти ще 2-3 години;
  10. Далі ставимо суміш варитися на невеликий вогонь. Періодичні її перемішуємо;
  11. Проварюємо джем після закипання 10-15 хвилин і знімаємо з плити для остигання. Потім знову ставимо і проварюємо 10-15 хвилин після закипання. Робимо це 3-4 рази;
  12. Готовий джем охолодити до теплого стану;
  13. Тим часом промиваємо банки. Для промивання можна використовувати миючий кухонний засіб або соду. Промиваємо банки з усіх боків, споліскують кілька разів чистою водою;
  14. Обсушуємо і стерилізуємо. Простерилізувати їх можна в духовій шафі при температурі 130-140 градусів протягом 15 хвилин;
  15. Далі розкладаємо желеподібне варення по банках;
  16. Закручуємо все щільно кришками і ставимо в тепле місце. Ставимо верх дном, накриваємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження;
  17. Після цього зберігати варення-желе з чорної смородини і малини можна в прохолодному темному місці – погребі, коморі, підвалі або холодильнику.

Рекомендації господаркам

Обов'язково перед тим викладати варення по банках, стерилізуйте їх. У стерилізованих ємностях воно буде зберігатися довше і не вспухнет.

Можна використовувати чорну смородину разом з червоною ягодою. Червона смородина додасть гарний колір варення і доповнить його своїм ароматом.

Обов'язково добре промийте ягоду і очистіть від сміття. Інакше сміття може опинитися в варення і зіпсує його вигляд і смак.

Не шкодуйте цукру. Кисле варення мало кому сподобається, а ось солодке, навпаки, розійдеться на ура.

Желеподібний варення зі смородини та малини в подальшому можна використовувати в лікувальних цілях, наприклад, для лікування застуди його можна буде додати в чай разом з лимоном.

Для того щоб желеподібне варення з смородини на зиму вийшло ще краще і пахучіше, в нього можна додати лимон або апельсин.

Обов'язково зробіть желеподібне варення з смородини на зиму, адже це ласощі виходить неймовірно смачним. Воно відмінно поєднується з чаєм і лимоном.

Крім цього, з ним можна пекти пироги, булочки та іншу смачну випічку. Не відкладайте його готування на потім, а зробіть прямо зараз.

Що ще почитати: