Як зварити желеподібне варення з чорної смородини на зиму
Смородина – це незвичайна ягода, адже в ній стільки вітамінів. Особливо прекрасним і незвичайним десертом з неї виходить желе.
Желеподібне варення з смородини подобається абсолютно всім — і дорослим, і дітям. Це ласощі можна їсти разом з хлібом, додавати в чай і вживати просто так в чистому вигляді.
Якщо ви хочете зробити це ласощі, то радимо скористатися нашими рецептами.
Рецепт желеподібного варення з чорної смородини на зиму
Для приготування потрібно:
- Стигла чорна смородина – 2 кілограми;
- 2 кг цукрового піску.
Як робити:
- Ягоду потрібно ретельно перебрати, вибрати всі листочки, гілочки і плодоніжки;
- Промиваємо смородину теплою водою від грязі і пилу;
- Розстелити на столі, рушник і засипати на нього у кілька шарів ягоду і залишити до повного висихання;
- Потім засипати смородину у велику чашку і за допомогою товкачика потрібно гарненько розім'яти всю ягоду;
- Після роздавлювання, всі суміш викладаємо на сіту і гарненько протираємо;
- Рештки від макухи смородини можна викинути або залишити для приготування інших страв;
- Далі протерту смородиновую суміш викладаємо в емальований ємність;
- Прикриваємо ємність кришкою і на середньому вогні доводимо до кипіння;
- Далі в ємність засипаємо цукровий пісок, гарненько перемішуємо. Зменшуємо вогонь і знову розмішуємо до повного розчинення цукру;
- Потім всі прикриваємо кришкою і залишаємо варитися близько 10 хвилин;
- Після цього відкриваємо кришку, ставимо на середній вогонь і відварюємо протягом 5 хвилин. Все розмішуємо, для розмішування бажано використовувати дерев'яну ложку;
- Знімаємо ємність з джемом з вогню і залишаємо постояти при кімнатній температурі близько 2 годин;
- Далі знову поміщаємо ємність на плиту і відварюємо до утворення потрібної густоти;
- Після цього готовий желеподібне варення з чорної смородини знімаємо з плити і залишаємо остигати;
- Тим часом стерилізуємо банки і кришки;
- Розливаємо варення по банках і закрити капроновими кришками;
- Зберігати можна в будь-якому прохолодному темному місці або в холодильнику.
Інший спосіб — відміряємо склянками
Що потрібно для готування:
- Стигла чорна смородина – 5 склянок;
- Вода – 2 склянки;
- Цукровий пісок – 7 склянок.
Як зробити варення з чорної смородини желеподібне склянками:
- Для початку промиваємо банки. Для цього можна використовувати миючий кухонний засіб і губку. Промиваємо банки з усіх боків і споліскують кілька разів водою;
- Далі банки просушуємо. Обсушені банки слід простерилізувати. Для цього їх можна поставити в духовку хвилин на 15 або потримати на чайнику, на пару 15 хвилин. А можна просто обдати окропом і залишити обсушиваться;
- Потім ягоду засипаємо в ємність, перебираємо від листочків, гілочок, гнилий ягоди;
- Заливаємо смородину водою і прибираємо залишився сміття. Добре промиваємо ягоду;
- Перекладаємо все на сито, струшуємо від зайвої рідини;
- На стіл кладемо рушник і викладаємо на нього у кілька шарів смородину, щоб вона просохла;
- Наливаємо воду в ємність і ставимо на вогонь розігріватися;
- Якщо є бажання надати варенню аромат, то у воду можна додати ванілін або кориця;
- Як тільки вода закипить, засипаємо туди ягоду;
- Проварюємо до кипіння і засипаємо цукровий пісок;
- Проварюємо ще хвилин 5-7 і знімаємо з вогню. Варення готове;
- Остигле желеподібне варення з чорної смородини розливаємо по банках, закриваємо щільно кришками;
- Прибираємо в тепле місце, закриваємо пледом і залишаємо там до повного охолодження;
- Після цього ставимо в прохолодне місце до зими – погріб, гараж, підвал або в холодильник.
Як зварити желеподібне варення з чорної смородини та малини
Складові компоненти:
- Чорна смородина – 400 грам;
- Свіжа малина – 700 грам;
- Цукровий пісок – 1 кілограм;
- Щіпка ванільного порошку.
А тут ви можете ознайомитися зі способами варіння компоту з вишні на зиму.
Якщо напої з вишні вам не подобаються, то компоти з абрикосів відмінно їх замінять. Тут є рецепти з покроковими інструкціями.
Як робити:
- Чорну смородину висипаємо в чашку, очищаємо від листочків, гілочок і іншого стороннього сміття. Заливаємо водою і добре промиваємо;
- Далі воду зливаємо. Заливаємо ягоди окропом. Це потрібно для того, щоб шкіра стала м'якою і легко відходила;
- Малину також промиваємо. Робимо це обережно, щоб ягода не розвалилася;
- Пересипаємо смородину та малину в одну велику ємність;
- У результаті повинно вийти близько 700 мл желеподібного варення з чорної смородини на зиму, якщо потрібно щоб його було більше, то просто потрібно збільшити кількість ягід;
- Потім ягоду потрібно подрібнити. Подрібнити можна двома способами – блендером або пропустити через м'ясорубку. Зручніше за все подрібнити блендером;
- Далі ягідне пюре треба засипати цукровим піском;
- Всю суміш гарненько перемішуємо, додаємо ванілін і знову перемішуємо. Залишаємо постояти півгодини;
- Через півгодини потрібно знову перемішати, намагаємося розтирати цукровий пісок. Залишаємо постояти ще 2-3 години;
- Далі ставимо суміш варитися на невеликий вогонь. Періодичні її перемішуємо;
- Проварюємо джем після закипання 10-15 хвилин і знімаємо з плити для остигання. Потім знову ставимо і проварюємо 10-15 хвилин після закипання. Робимо це 3-4 рази;
- Готовий джем охолодити до теплого стану;
- Тим часом промиваємо банки. Для промивання можна використовувати миючий кухонний засіб або соду. Промиваємо банки з усіх боків, споліскують кілька разів чистою водою;
- Обсушуємо і стерилізуємо. Простерилізувати їх можна в духовій шафі при температурі 130-140 градусів протягом 15 хвилин;
- Далі розкладаємо желеподібне варення по банках;
- Закручуємо все щільно кришками і ставимо в тепле місце. Ставимо верх дном, накриваємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження;
- Після цього зберігати варення-желе з чорної смородини і малини можна в прохолодному темному місці – погребі, коморі, підвалі або холодильнику.
Рекомендації господаркам
Обов'язково перед тим викладати варення по банках, стерилізуйте їх. У стерилізованих ємностях воно буде зберігатися довше і не вспухнет.
Можна використовувати чорну смородину разом з червоною ягодою. Червона смородина додасть гарний колір варення і доповнить його своїм ароматом.
Обов'язково добре промийте ягоду і очистіть від сміття. Інакше сміття може опинитися в варення і зіпсує його вигляд і смак.
Не шкодуйте цукру. Кисле варення мало кому сподобається, а ось солодке, навпаки, розійдеться на ура.
Для того щоб желеподібне варення з смородини на зиму вийшло ще краще і пахучіше, в нього можна додати лимон або апельсин.
Обов'язково зробіть желеподібне варення з смородини на зиму, адже це ласощі виходить неймовірно смачним. Воно відмінно поєднується з чаєм і лимоном.
Крім цього, з ним можна пекти пироги, булочки та іншу смачну випічку. Не відкладайте його готування на потім, а зробіть прямо зараз.