30 май 2019 1 734

Коли печуть паски і фарбують яйця

Великдень – це самий головний, самий радісний і урочистий з усіх християнських свят. Слово «пасха» – єврейське, воно означає «проходження» і «звільнення». Великдень для християн є проходження від смерті до вічного життя. Тому це свято відзначається найбільш урочисто.

У багатьох людей він асоціюється з весною, радісним дзвоном дзвонів, вигуками «Христос воскрес», фарбованими яйцями і ароматом пасок. Але от питання – а коли треба пекти паски і фарбувати яйця? У цій статті ми на нього відповімо.

Страсний тиждень

На останньому тижні перед Великоднем виникає багато справ. Треба підготуватися до цього важливого дня і духовно, і матеріально. Як же все встигнути?

Великий четвер – напевно, самий насичений день страсного тижня. Це день, коли відбулася таємна вечеря, на якій самим Христом було встановлено обряд причастя. За традицією в цей день роблять прибирання у своїх оселях, все миють, чистять, миють самі, тому його називають «чистим четвергом». І яйця найкраще пофарбувати саме в четвер.

Також зазвичай в четвер замішують тісто для пасок, але не забороняється пекти паски і в інший день, коли зручно.

Небажано займатися домашніми справами в п'ятницю, принаймні, до трьох годин дня, часу розп'яття Христа. Це найскорботніший день у році. Краще в цей день сходити в храм, почитати євангеліє, подумки пройти з Христом його скорботний шлях.

У суботу після літургії в храмах відбувається освячення пасок, яєць і пасок.

Коли печуть паски і фарбують яйця у 2018 році

Світле Воскресіння – рухливий свято. Його відзначають в першу неділю після повного місяця, наступного за весняним рівноденням. У 2018 році таким вдень буде 8 квітня. І тут треба відзначити особливість цього року – безпосередньо свята Великодня буде передувати інший християнське свято Благовіщення, який завжди відзначається 7 квітня.

В цей день ангел сповістив Діві Марії про непорочне зачаття нею божественного немовляти. І вона зі смиренням прийняла божу волю. В це свято, як казали в старовину, птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете.

Тому вкрай небажано залишати на цей день якусь роботу. Треба постаратися зробити все завчасно, щоб до суботи все вже було готове. Можна, наприклад, замісити тісто з вечора в середу, а спекти паски в четвер.

Приготування пасок

Тепер можна поговорити про те, як печуть паски. Традиційно печуть паски зазвичай з дріжджового здобного тіста. Весь процес займає досить багато часу. Потрібно поставити опару, потім коли вона збільшиться в 2-3 рази, замісити тісто і ретельно, протягом години, вибивати його.

Потім його або залишають ще години на 2-3 години, або вже додають спеції, горіхи, родзинки і заповнюють ним змащені вершковим маслом форми на 1/3, після чого тісто знову має піднятися, і тільки після цього випікати.

Готові паски прикрашають зверху глазур'ю або посипають цукровою пудрою, товченими горіхами та цукатами.

Спекти паску можна і з бездріжджового тіста. Тоді, щоб тісто добре піднялося, особливу увагу потрібно приділити взбиванню яєць.

Поради щодо випікання пасок:

  • борошно треба брати м'якого помелу, бажано розсипати її тонким шаром і просушити 2 доби, потім просіяти;
  • жовтки і білки збивати окремо;
  • дріжджі мають бути свіжими;
  • під час всього процесу приготування не повинно бути протягів, приміщення слід провітрити заздалегідь;
  • запастися вершковим маслом, так як багато його йде на змащування форм.
Читайте , як зробити форми для пасок з різних матеріалів.

Спробуйте зробити декупаж для яєць — це дуже цікава і оригінальна техніка прикраси.

Спробуйте приготувати смачний і ароматний збитень в домашніх умовах за нашими рецептами.

Як прикрасити яйця

Традиційний спосіб фарбування яєць – в цибулинні. В залежності від кількості лушпиння і часу забарвлення можна отримати різні відтінки бежево-коричневої гами. Якщо взяти лушпиння червоної цибулі, можна отримати красивий червоний колір.

До речі спочатку яйця фарбували в червоний колір. Різні кольори можна також отримати за допомогою природних компонентів — соків і відварів різних овочів і ягід: буряків, червонокачанної капусти, моркви, червоного винограду, журавлини, чорниці, куркуми. Можна скористатися вже готовими покупними барвниками, але час фарбування в цьому випадку повинно бути коротким, щоб фарба не встигла проникнути всередину під шкаралупу.

Дуже цікаві і непередбачувані візерунки виходять при фарбуванні яєць у клаптях. Для цього використовують клаптики або нитки, які сильно линяють (шовк, шерсть), обмотують ними яйце, потім замотують марлею або капроновим панчохою, закріплюють і варять яйця хвилин 15-20.

Поради по фарбуванню яєць:

  • перед варінням потримати яйця 15 хвилин в теплій воді;
  • при варінні не опускати яйця у окріп, краще в теплу воду, щоб яйця не луснули від перепаду температур;
  • перед фарбуванням протерти яйця спиртовим або оцтовим розчином;
  • після фарбування протерти яйця рослинним маслом для блиску.

Взагалі, існує безліч способів прикрасити великодні яйця. Можна розмалювати, можна просто загорнути в красиву обгортковий папір або використовувати наклейки і термонаклейки з різними малюнками від курчат до лубочних візерунків. Але слід уникати прикрас з ликами святих.

Звідки традиція?

Чому ж треба фарбувати яйця і пекти паски на Великдень? Звичай фарбувати яйця зародився ще в 1 столітті. За легендою, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, щоб розповісти про чудесне воскресіння Христа і принесла в подарунок від бідності просте куряче яйце. Імператор не повірив їй і сказав, що не може воскреснути померла людина, як і не може біле яйце стати червоним. І в цю ж мить яйце в руках Марії почервоніло.

Звідси і пішла традиція — на Великдень фарбувати яйця і дарувати один одному. Спочатку яйця фарбували тільки в червоний колір, але потім стали використовувати різні кольори і відтінки. Пізніше з'явилися подарункові великодні яйця, зроблені з дерева, срібла, порцеляни та справжні ювелірні вироби, наприклад, всім відомі роботи Фаберже.

Що ж символізує собою паску? Це головне пасхальне блюдо. Саме з нього треба розпочинати святкову трапезу, розговлятися. Пишний і легкий, він є ідеальним продуктом для переходу від довгого посту до скоромної їжі.

За формою і значенням його можна назвати молодшим братом артоса, спеціального церковного хліба, який освячують в день Світлого Воскресіння. Цей звичай пішов від апостолів, які за трапезою залишали на головному місці хліб для Христа, символізуючи цим його присутність за столом. І паска також нагадує всім віруючим благословення хліба Спасителем після свого воскресіння: «...взявши хліб, благословив, розломив і подав їм» (Євангеліє від Луки).

Що ще почитати: