27 июнь 2019 752

Як приготувати цибульний суп по класичному рецепту

Кожен, хто є, або хоча б вважає себе кулінаром, рано чи пізно стикається з такою стравою, як цибульний суп. Здавалося б, що може бути особливого в супі, що складається з бульйону, смаженої цибулі і грінок?

Цей суп – блюдо французької кухні, а вона, в свою чергу, є однією з найкращих у світі за своїми смаковими якостями. І саме це блюдо пряме тому підтвердження.

Аромат пасерованої цибулі, чебрець, який як ніяка інша приправа підходить до його аромату, а так само тягнеться сир, злегка обсмажену багет – прямий доказ того, що це саме французька кухня, а тому несмачно вийти не може за визначенням.

Нижче будуть представлені різні варіанти рецептів цього супу.

Французький цибульний суп
Інгредієнти Кількість
Ріпчаста цибуля - 4 шт
Вершкове масло - 6 ст. л.
Цукор - 1 ст. л.
Курячий бульйон - ¾ Л
Яловичий бульйон - ¾ Л
Червоне сухе вино - ½ Склянки
Твердий сир - 90 г
Хліб, сіль, чорний перець, лавровий лист - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

Починаємо з класичного рецепту.

  • Ріпчаста цибуля – 4 шт;
  • Вершкове масло – 6 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Курячий бульйон – ¾ л.;
  • Яловичий бульйон – ¾ л.;
  • Червоне сухе вино – ½ склянки;
  • Твердий сир – 90 гр;
  • Хліб, сіль, чорний перець, лавровий лист.

Цибулю нарізати кільцями, а хліб – шматочками, як для тостів. У глибокій каструлі потрібно розтопити вершкове масло, всипати туди цибулю і тушкувати вміст приблизно 10-12 хвилин і постійно при цьому помішувати.

Потім додати цукор і продовжувати гасити ще близько хвилини. Влити 2 види бульйонів, довести до кипіння і після готувати під кришкою близько 12 хвилин. В кінці додати спеції і через 2 хвилини зняти з плити.

Розлити по порційним глибоким горщикам, посипати сиром, а зверху покласти шматки обсмаженого хліба.

Приготуємо класичний цибульний суп в горщиках

  • Цибуля біла – 1 кг;
  • Вершкове масло (для обжарювання) – 60 гр.;
  • Селера – пара гілочок (необов'язково);
  • Яловичий або курячий бульйон – 900 мл;
  • Чебрець – 5-7 гілочок;
  • Багет, твердий сир – за смаком.

Час приготування страви займе 45-60 хвилин, а енергетична цінність складе 44 ккал.

Спершу потрібно нарізати цибулю.

Так як цибулю в цьому блюді самий головний інгредієнт, то, отже, вибирати цибулю потрібно хороших, білих сортів. Різати потрібно на чверті, а потім тонкими смугами.

На розжареній сковороді розтопити вершкове масло і на не дуже сильному вогні смажити цей лук. Можна так само додати туди нарізану селеру, але це виключно справа смаку. Вміст сковороди періодично потрібно помішувати. Цибуля має карамелизоваться.

Коли він почне набувати апетитний бурштиновий колір – процес пішов. Обсмажування цибулі займе тривалий час – 25-30 хвилин. Квапити не можна, так як це основна та головна стадія у всьому процесі приготування.

Далі в сковороду потрібно додати 250 мл бульйону. Добре підійде яловичий або курячий. При бажанні їх можна замінити овочевим, або просто окропом. Гірше від цього суп не стане.

З часом бульйон почне випаровуватися, в цей час з гілочок чебрецю потрібно нарвати листя. Солодкий смак карамелізованого цибулі і чебрецю поєднуються між собою дуже добре, а от додавати будь-які інші трави не варто. Якщо ж свіжого чебрецю немає, то можна замінити його сушеним.

Весь сенс у тому, щоб випарувати з бульйону якомога більше рідини. Коли бульйон досить загус – потрібно влити другу порцію на 250 мл і повторити все таким же чином. Коли і ця рідина випарується, потрібно долити решту (400 мл), довести до кипіння і варити до такого стану, коли суп досягне середньої загущеності.

Поки суп вариться, можна приступити до грінок. Потрібно нарізати багет по діагоналі і підсушити шматочки в тостері, а потім нарізати брусочками або кубиками. Так само можна нарізати його відразу, і підсушити на сухій сковорідці.

Власне суп готовий і його вже можна подавати. Але якщо слідувати класичним рецептом, то потрібно продовжити приготування далі. Суп перелити в порційні горщики, але не до самого верху. Треба залишити трохи вільного місця. Туди ж потрібно додати тертий твердий сир, зверху покласти багет, а потім знову засипати сиром.

Після потрібно поставити горщики у розігріту до 250 градусів духовку і почекати до тих пір, поки сир не розплавиться. При сервіровці суп обов'язково потрібно прикрасити листям свіжого чебрецю.

Це робиться для додання неймовірного аромату. Якщо багет лежить в супі цілісним шматком, то маленьким ножем можна різати його прямо в горщику.

Суп з цибулі для схуднення

Скинути зайві кілограми, стати стрункою і привабливою – мрія кожної жінки. На заняття фітнесом часто не вистачає часу, а на жорстокі дієти сідати хочеться далеко не всім.

Один з невеликих секретів схуднення без шкоди собі – це смачний і дуже корисний цибулевий суп. Якщо харчуватися їм кожен день, то через тиждень вже можна спостерігати деякі приємні поліпшення. Перед вами класичний рецепт цибульного супу для схуднення.

Для порції на один день потрібно:

  • Ріпчаста цибуля – 1 кг;
  • Капуста – половина качана;
  • Морква – 2-3 шт.;
  • Помідори – 0.5 кг.

На приготування піде 15 – 20 хвилин, а енергетична цінність однієї порції складе 250 ккал.

Варити цибулю треба цілком, або, в крайньому випадку, розрізаним на половинки. Природно варити його потрібно очищеним від шкірки. Капусту потрібно нашаткувати, помідори порізати на зручні невеликі шматочки, моркву натерти на тертці.

В цей суп ні в якому разі не можна додавати картоплю, так як цей овоч не підходить до даного страві, і зводить на неї його корисну дію.

Всі перераховані вище інгредієнти потрібно скласти в воду, додати в неї сіль (але не більше чайної ложки!) і варити все це 15 хвилин. Суп готовий. Вміст потрібно з'їдати протягом дня. Це десь 5-6 порцій. Так само з цим суп не зайвим буде замість хліба з'їсти кілька ложок висівок.

Приготування лікеру «Бейліз» в домашніх умовах не так складно, як здається на перший погляд.

Чізкейк в мультиварці читайте як приготувати і дотримуйтесь наших порад.

Швидкий смачний пиріг до чаю з того що є в холодильнику. Читайте рецепт десерту який виручить вас, якщо гості нагрянули зненацька.

Французький цибульний суп в мультиварці

Протягом часу кухарі постійно вдосконалювали рецепти, технологію виготовлення страв. В даний час швидко приготувати цибульний суп можна в мультиварці.

  • Цибуля – 0.5 кг;
  • Часник – 1 невелика головка;
  • Бульйон – 2.5 л.;
  • Оливкова олія – 5 ст. л.;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Твердий сир – 150 гр.;
  • Багет.

Готуватися дане блюдо буде 60 — 70 хвилин, а його цінність складе 470 ккал.

Такої кількості продуктів повинно вистачити на 4 порції. Цибулю з часником потрібно очистити і промити під холодною водою. Тепер потрібно зробити основу для супу. У каструлю налийте воду, кинути туди цибулю і нарізане шматочками м'ясо і лавровий лист для аромату.

Мультиварку потрібно поставити на режим «суп». Через годину бульйон буде готовий і його можна злити в іншу ємність. Він може вийти трохи мутнуватим, але це не страшно.

Білий цибулю і часник нарізати кубиками, покласти їх у каструлю, полити оливковою олією і поставити на режим «гасіння». Через 30-40 хвилин процес цибуля має карамелізуватися. Час від часу вміст потрібно помішувати, щоб не допустити пригорання.

Після того, як цибуля приготувався, потрібно додати борошно, бульйон, поставити вміст на режим «суп» і чекати, поки не закипить. У цей час можна обсмажити багет. Гарячі приготовані грінки можна натерти часником і посипати натертим сиром.

Поки гарячий хліб – сир добре пристане до нього. Тепер, коли все готово, суп перелити в порційні тарілки, зверху покласти грінки з сиром. Тарілку, накрити фольгою, поставити в розігріту духовку буквально на 5 хвилин.

Тепер дійсно все. Можна сміливо насолоджуватися чудовим, солодкуватим і дуже ароматною стравою французької кухні.

Англійська суп з цибулі

Англійська суп відрізняється від свого брата французького тим, що готується він швидше, а, отже, в ньому залишається більше корисних речовин і вітамінів. По швидкості приготування і смаком дане блюдо можна назвати чоловічим. Але жінки теж можуть цілком гідно оцінити цей суп.

Для чотирьох порцій потрібно:

  • Цибуля – 500 гр.;
  • Цибуля-порей – 250 гр.;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Бульйон – 1.2 л;
  • Вершкове масло – 40 гр.;
  • Твердий сир – 80 гр.;
  • Хліб – 4 скибки;
  • Зелень, сіль і перець – за смаком.

Приблизний час приготування за цим рецептом – 40 хвилин. Енергетична цінність – 342 ккал.

Цибулю потрібно помити, очистити і нарізати півкільцями, а цибуля-порей – кільцями. В блюдо йде як зелена, так і біла його частини. Часник потрібно очистити, злегка розчавити ножем (для того, щоб він краще віддав свій аромат) і нарізати великими шматочками.

У нагріту сковороду покласти вершкове масло, коли воно нагріється – класти, цибуля-порей і часник. Смажити потрібно хвилин 25 до появи золотистого кольору. Вміст потрібно періодично перемішувати.

У бульйон, приготований заздалегідь, кладуть пасеровану цибулю, вміст доводиться до кипіння і вариться, приблизно, п'ять хвилин. Після суп розлитий по порційних керамічних тарілок (горщикам) треба поставити в нагріту до 200 градусів духовку і почекати, поки розплавиться сир.

Після горщик з готовим супом кладеться шматок обсмаженого хліба, а зверху посипається твердим (бажано гострим) сиром.

Кулінарні поради

Після пасерування цибулі в нього можна додати трохи вина. Коли випарується весь алкоголь, в супі буде відчуватися приємна винна кислинка. Після приготування супу потрібно обов'язково дати настоятися якийсь час.

Грінки для супу можна подавати як і в самому блюді, так і викладати поруч на тарілці. Є рецепти, в які йде не один, а чотири види цибулі: білий, червоний, ріпчаста і цибуля-шалот. Якщо немає керамічного посуду (для доведення до готовності супу в плиті), то для цього з таким же успіхом підійде скляна і фаянсовий.

Бульйон можна використовувати будь-який, але саме нейтральний курячий зможе найкращим чином відтінити інші смаки продуктів. Яловичий ж має більш різкий і виражений аромат.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: