12 март 2019 1 637

Чим можна легко відмити духовку від старого пригорілого жиру

Старий накопичилася жир і нагар в духовій шафі – одна з найбільш частих проблем, з якою зустрічаються господині. Щоб не допустити таке, бажано кожного разу, приготувавши їжу, протирати духовку, деко мокрою ганчіркою, прибираючи залишки жиру. Якщо нагар вже накопичився, відмити його набагато важче, але можливо. Для цього існують різні способи:

  • хімічні;
  • народні.

Перед тим, як приступати до миття духової шафи за допомогою різних засобів, слід знати запобіжні заходи.

Заходи безпеки перед миттям духовки

До основних заходів безпеки відносяться такі:

  1. Гумові рукавички – обов'язково потрібно захищати руки, адже у багатьох засобах (насамперед хімічних) містяться небезпечні речовини;
  2. Листи і решітки виймаються і миються окремо;
  3. Для миття підійдуть знежирені серветки (губки) – вони не ковзають по поверхні стінок і скла;
  4. При збиранні потрібно відкрити вікно для припливу свіжого повітря в приміщення;
  5. Нагрівальні елементи духовки миючим розчином обробляти не можна.

Хімія – найшвидший спосіб видалення старого пригорілого жиру з духовки

В магазинах представлений величезний асортимент різних засобів для видалення накопиченого жиру і нагару в духовках. Наприклад, гелі:

  • «Amway»;
  • «Commet»;
  • «Silit Bang»;
  • «Містер Мускул»;
  • «Саніта Антіжір»;
  • «Шуманит».

Хімічні засоби наносяться на брудну поверхню губкою або речовини розпорошуються на деякий час (зазвичай на півгодини-годину). Потім змиваються теплою водою.

Застосування хімічних засобів ефективне, досить швидке, але має кілька мінусів. Головний з них – згубний вплив на здоров'я людини. Крім того, для того, щоб повністю вимити духовку після чищення хімічними засобами, потрібно більше 80 разів обробити поверхню чистою водою. Також є ризик потрапляння залишків коштів в їжу при готуванні. Застосовуючи хімічні засоби, потрібно обов'язково одягати рукавички і відкривати вікна.

Чим відмити духовку від старого пригорілого жиру: народні засоби

Хорошою альтернативою агресивної хімії є народні способи. До найбільш поширених відносяться:

  • оцет;
  • сода;
  • мило;
  • лимонна кислота;
  • лимонний сік;
  • нашатирний спирт;
  • пар;
  • кам'яна та кухонна сіль;
  • розпушувач для тіста;
  • вугільна кислота.

Оцет (оцтова кислота) для миття – щадний варіант. Для видалення жиру потрібно:

  • вийняти деко, решітку;
  • просочити миючу губку оцтом;
  • протерти губкою духовку всередині;
  • розподілити оцет по всій поверхні і залишити на 6 годин (можна на ніч);
  • потім добре витерти духова шафа.

Хороший ефект виходить, якщо змішати оцет з содою. Реакція, яка виникає при їх взаємодії, руйнує жировий наліт і нагар. Послідовність роботи:

  • нанести оцет на внутрішню поверхню;
  • обробити поверхню содою (нанести її на вологу губку і намазати на бічні стінки, верх, низ, дверку);
  • залишити завдані кошти на пару годин;
  • протерти всі оброблені поверхні спочатку жорсткою губкою, потім водою;
  • якщо ще залишився жир і нагар, можна знову нанести на них соду і потерти;
  • по закінченню всіх робіт знову все ретельно вимити теплою водою.

Непоганий метод для видалення накопиченого жиру – сік лимона. Є кілька варіантів його застосування.

Варіант 1 Варіант 2 Варіант 3
Видавити сік одного лимона, додати до нього таку ж кількість води. Вийде насичена лимонна вода. Обробити внутрішню поверхню цим розчином». Залишити на одну годину. Вимити поверхню вологою губкою з теплою водою. Якщо немає лимона, підійде лимонна кислота. В потрібну ємність налити води, додати трохи обезжиривающего кошти, додати порізану на маленькі шматочки лимон. Готовий розчин поставити в духовку і нагріти до 170 градусів, щоб він покипел півгодини всередині духовки. Потім духовку вимкнути. Почекати, поки охолоне і добре вимити вологою губкою.

Такий спосіб допомагає видалити не тільки жир, але і усунути запах гару.

 

Для цього варіанту чищення духовки потрібні ті ж інгредієнти, що і для першого – сік лимона або лимонна кислота у співвідношенні з теплою водою 1:1. Тільки готовий розчин набирається в ємність з розпилювачем і акуратно розпорошується на внутрішню поверхню духовки. Залишається на годину. Потім все протирається ганчіркою з теплою водою.

Можна також використовувати суміш з оцту, лимонної кислоти, соди. Береться упаковка лимонної кислоти, 100 г оцту, столова ложка соди. Все перемішується. Розігріти духовку при 100 градусах. Потім готову суміш нанести на внутрішню поверхню шафи (крім елементів нагрівання), залишити на 40 хвилин. Змити губкою з теплою водою.

Хороший варіант позбавлення від въевшегося жиру – господарське мило. Береться один шматок мила, дрібно натирається на тертці, перемішується з гарячою водою до повного розчинення. Мильний розчин потрібно поставити в розігріту до 150 градусів духовку, кип'ятити одну годину. У результаті жир розм'якшиться його можна буде легко очистити з допомогою жорсткої губки. В кінці обов'язково ретельно кілька разів вимити всю поверхню водою.

Не менш ефективно використання мила з оцтом і содою. Перемішуються 100 грам оцту, 30 грам натертого мила, 50 грам соди. Сумішшю слід натерти поверхню всередині духовки, залишити на 4 години. Потім почистити всі жорсткою губкою і вимити теплою водою. Даний спосіб хороший також для решіток, листів, дверцят.

Популярний спосіб від накопиченого жиру – нашатирний спирт. Для очищення можна намочити губку нашатирним спиртом, нанести на всі поверхні. Краще це робити на ніч, а вранці ретельно кілька разів вимити духова шафа – спочатку водою із засобом для миття посуду, а потім чистою теплою водою.

Другий варіант – нагріти духовку до 120 градусів, поставити туди ємність з водою, щоб вона хвилин 20 покипела. Духовку вимкнути, на нижню полицю помістити ємність з нашатирем. Залишити на 8 годин. Потім перемішати воду зі спиртом, додати трохи обезжиривающего кошти і помити. Чудово видаляються навіть дуже старий жир.

Кам'яна сіль теж добре очищає. Для цього сіллю рясно посипаються деко, полиці. Далі слід нагрівати духовку, поки сіль не придбає золотавий відтінок. Потім вимити поверхні водою із засобом для видалення жиру. Мінерали кам'яної солі прекрасно справляються зі старим жиром.

Звичайна куховарська сіль з вугільною кислотою – швидкий спосіб боротьби з проблемою нагару. Для видалення потрібно:

  • кілограм солі і трохи кислоти розвести в 600 грамах води;
  • поставити суміш на нижню полицю в розігріту до 200 градусів духовку;
  • нагрівати 45 хвилин;
  • вимкнути і дочекатися, поки охолоне;
  • вимити теплою водою з додаванням засобу для митися посуду.

Нестандартний спосіб видалення забруднень – розпушувач для тіста. Знадобиться кілька упаковок. На змочену водою внутрішню поверхню плити наноситься розпушувач, залишають на 5-6 годин (можна на ніч). Жир видаляється з допомогою жорсткої губки.

Для очищення духовок з емальованим покриттям краще застосовувати більш щадні способи, наприклад, пар. У деко наливається вода (так, щоб не виливалася через край), трохи засобу обезжиривающего кошти. Все це кипить близько 30 хвилин при 200 градусах. Коли духова шафа охолоне, потрібно вимити поверхні теплою водою.

З чого роблять кленовий сироп, як його приготувати в домашніх умовах, застосування в кулінарії.

Як приготувати цікаву закуску на сковороді — лаваш з сиром і зеленню — читайте наші рецепти.

Торт «День і ніч» — смачний десерт за домашніми рецептами.

Видалення жиру і нагару в духовках з функцією самоочищення

Є кілька видів духовок з функцією самоочищення:

  1. Гідролізна очищення – жир не проникає всередину стінок, але усунення його з поверхні потрібно робити самостійно (за допомогою хімічних, народних засобів);
  2. Піролітичне очищення – в таких духовках жировий наліт, залишки їжі, що перетворюються в попіл (при температурі 500 градусів). В кінці процесу потрібно тільки витерти всі вологою ганчіркою (щоб не було запаху гару);
  3. Каталітична очистка – на внутрішній поверхні духовки є спеціальні окислювачі, які перетворюють жир, нагар на воду, вуглець, органічні речовини. У таких духовках дверцята потрібно мити самостійно, адже окислювачі є тільки на стінках.

Духовки з самоочищенням набагато вище за ціною і вимагають своєчасної заміни елементів, що відповідають за видалення жирового нальоту.

Краще мити духова шафа відразу після використання, не запускаючи процес. Адже потім очистити брудні поверхні набагато важче і займає багато часу. Є хімічні і народні способи видалення жиру. При їх використанні слід дотримуватись заходів безпеки, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю. У більш сучасних духовках вбудована функція самоочищення, коли при нагріванні жир автоматично розчиняється.

Що ще почитати: