03 июнь 2019 8 896

Як приготувати рибу на пару в мультиварці

Будь-яка риба, незалежно від її сорту, володіє відмінною харчовою цінністю. Вона забезпечує організм кальцієм і залізом, а також нітрохи не поступається м'ясу.

Однак, найчастіше при приготуванні цього продукту він може втратити частину своїх корисних властивостей. Щоб цього не сталося, можна скористатися способом готування на пару. Крім того, будь-який рецепт такої риби вкрай швидкий і підходить для дієтичного харчування.

Вибір риби

При виборі даного продукту в магазині слід проявити більшу пильність. Адже якщо придбати несвіжий продукт, можна підірвати своє здоров'я.

Перше, на що необхідно звернути увагу, це запах. Якщо вона пахне гниллю, то продукт зіпсований. Також важливо придивитися до її зовнішнього вигляду.

Здорова риба завжди має гладку і блискучу шкіру, на ній відсутні плями жовтого або синього кольору. Її зябра повинні відрізнятися червоним кольором, а черево не повинно бути роздуте.

Підготовка риби

При купівлі замороженої риби їй треба дати можливість відтанути. Якщо вона несильно заморожена, достатньо залишити її при кімнатній температурі приблизно на півгодини.

Якщо ж вона, навпаки, довгий час лежала в морозилці і покрилася льодом, то треба покласти її в холодну воду. Використовувати теплу воду при цьому не можна, тоді риба при готуванні вийде несмачною.

Після розморожування рибу треба обробити. Цей крок не завжди обов'язковий, все залежить лише від того, як продукт буде готовий. При готуванні на пару з неї треба вийняти всі кістки, а також позбавити від хвоста і голови. Робити це потрібно таким чином:

  1. Зрізати плавники риби;
  2. За допомогою ножа зчистити луску;
  3. Зробити надріз на череві і випатрати рибу;
  4. Нарізати поперек гострим ножем на середні шматки.

Зрозуміло, купівля рибного філе значно полегшує цей процес. Так, потрібно буде лише розморозити при необхідності і промити його.

Риба на пару в мультиварці: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Філе будь-якої риби - 500 г
Селера - пару тонких гілок
Корінь імбиру - невеликий шматок розміром 2 на 2 см
Рослинна олія (оливкова) - невелика кількість
Соєвий соус - 2 ч. ложки
Зубчики часнику - 2 штуки
Сіль - за смаком
Чиста питна вода - трохи
Перець чорний мелений - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 г: 68 Ккал

Такий простий рецепт особливо добре підійде для тих, хто попри бажання смачно і ситно поїсти, намагається зберегти свою фігуру.

При використанні в рецепті замороженої риби слід її спершу розморозити при кімнатній температурі. Також необхідно її як слід промити. При бажанні можна заправити продукт сіллю і чорним меленим перцем в невеликій кількості.

Головне – рівномірно розподілити ці спеції по всій поверхні філе і дати йому як слід ними просочитися.

Пару тонких гілок селери потрібно подрібнити: або пошинкувати ножиком, або скористатися блендером. Те ж саме стосується кореня імбиру і зубчиків часнику. Імбир краще натерти на дрібній тертці.

Мультиварка, що використовується при приготуванні риби, повинна мати паровий контейнер. Перш ніж занурити філе в каструлю, потрібно постелити на неї шматок фольги. Також слід зауважити, що під час просочення сіллю і перцем риба могла виділити деяку кількість рідини. Цю рідину необхідно вилити.

Як тільки ведучий продукт був занурений в мультиварку, його можна посипати заздалегідь приготованими приправами. Слід почати зі столової ложки оливкової олії, потім полити соєвим соусом. Також треба не забути про селері, часнику і натертому корені імбиру. Всі сухі спеції і соус необхідно рівномірно розподіляти по верхній стороні риби.

Залишилося лише залити нижню частину мультиварки чистою водою і виставити необхідні параметри. Для приготування риби на пару існує спеціальний режим «Готування на пару». Час до готовності становитиме лише 20-25 хвилин. Подавати страву можна з гарніром у вигляді рису, картоплі або тушкованих овочів.

Як готувати червону рибу на пару

Філе червоної риби відрізняється своєю ніжністю і низьким вмістом калорій, тому буде виграшним варіантом для тих, хто прагне харчуватися правильно.

Для того щоб приготувати червону рибу на пару, будуть потрібні:

  • Філе лосося – 500 г;
  • Лимон – ½ плода;
  • Сіль – за смаком;
  • Чиста питна вода;
  • Чорний мелений перець – ½ ч. ложки.

Рибу спершу слід підготувати до приготування. Так як за рецептом використовується філе лосося, немає необхідності обробляти.

Достатньо лише промити водою і приправити сіллю і перцем в невеликих кількостях.

Половинку лимона треба нарізати круглими скибочками, а також витягти з них кісточки. На фольгу необхідно викласти рибу, а зверху часточки лимона. Їх також можна покласти і знизу філе, щоб риба як слід наситилася соком під час польоту.

Наповнивши мультиварочную чашу чистою водою, залишається лише покласти на решітку рибу у фользі і виставити режим «Готування на пару». Час до повної готовності становитиме 15-20 хвилин.

Парова рибка з рисом

Відмінний дует для риби на пару складе рис. При цьому на готування не піде великої кількості часу, адже зробити рис і рибу можна одночасно. Мультиварка REDMOND RMC-M4524, дає можливість спочатку зробити гарнір, а потім на його пару приготувати філе. Отже, для рецепта знадобиться:

  • Крупа рису – 300 г;
  • Чиста питна вода;
  • Філе будь-якої риби – 500 г;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець чорний мелений – ½ ч. ложки;
  • Рослинна олія (оливкова) – невелика кількість.

Для початку необхідно підготувати крупу рису до приготування. Його слід ретельно промити. Робити це треба за допомогою друшляка, ополоснувши її кілька разів, бажано — від 3 до 5. При остаточному промиванні рису вода повинна бути ідеально чистою. Як тільки рис буде промитий, його треба покласти в мультиварочную чашу і залити прохолодною водою.

Якщо риба використовується в замороженому вигляді, то її слід розморозити, залишивши полежати при кімнатній температурі. Потім треба промити її і приправити за допомогою солі і чорного перцю, рівномірно розподіляючи дані спеції по всій поверхні філе.

Тепер необхідно покласти філе на решітку мультиварки, полив оливковою олією.

Залишається лише налаштувати мультиварку Редмонд. Необхідний режим – «Тушіння/суп», а час до готовності становитиме 15-20 хвилин. Як тільки прилад дасть сигнал, риба, швидше за все, вже буде готова.

Що стосується рису, то його треба буде перевірити. При наявність зайвої води доведеться залишити готувати ще деякий час.

Щука запечена в духовці — рецепт який потрібно обов'язково знати якщо чоловік рибалка.

Рецепт фрикадельок з рибного фаршу з рисом, читайте як зробити.

А ви знаєте, як правильно приготувати качку з яблуками в духовці? Що ще можна додати для соковитості м'яса, читайте секрети кулінарів.

Риба приготовлена на пару з картоплею

Також крім рису відмінним вибором для гарніру стане картоплю. Такий дует калорійніший, тому підійде для любителів дуже ситно поїсти. Але готувати його теж дуже просто і швидко, адже гарнір і провідне страву можна зробити одночасно. Для приготування потрібні такі продукти:

  • Філе будь-якої риби – 500 г;
  • Молода картопля – 800 г;
  • Ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • Зелень петрушки;
  • Рослинна олія (оливкова) – невелика кількість;
  • Чиста питна вода;
  • Сіль – за смаком;
  • Чорний мелений перець – ½ ч. ложки.

Обробка риби виступає найпершим кроком готування. Як зазвичай, заморожену рибу слід розморозити, залишивши полежати при теплій температурі деякий час. Після промивання філе воно повністю готове до приготування. Можна приправити при бажанні філе сіллю і чорним перцем, головне – не переборщити і натерти рівномірно.

Головку ріпчастої цибулі краще взяти невеликого розміру. Її треба почистити від луски, промити, а потім нарізати. В результаті повинні вийти кільця цибулі. У чашу мультиварки Поларіс треба викласти приблизно 5 штук цибулевих кілець в якості якоїсь подушки, а зверху на неї покласти рибу. Що залишився лук можна помістити зверху філе.

Тепер час підготувати картоплю. Його потрібно промити від бруду і позбавити від шкірки. Краще використовувати молоду картоплю. Потім треба налити в мультиварочную чашу чистої води і помістити туди ж весь майбутній гарнір. Також слід не забути попередньо підсолити картоплю, додавши у воду 2 чайні ложки солі.

Залишається лише налаштувати прилад, поставивши режим «Варка на пару» і час 20-30 хвилин. Швидше за все, картопля і риба будуть готові одночасно. Але у випадку, якщо картопля здасться неповноцінній, її слід залишити ще на кілька хвилин. Після повного приготування гарніру його можна приправити заздалегідь пошинкованной зеленню петрушки.

Приготування риби з овочами в мультиварці-пароварці

Ще один досить низькокалорійний рецепт – це філе з овочами на пару. При цьому овочі можна використовувати абсолютно будь-які, відштовхуючись від власних уподобань. Даний рецепт буде заснований не тільки на овочах, але і на ніжному пармезані, так, для нього знадобляться:

  • Філе будь-якої риби – 500 г;
  • Морква – 1 штука;
  • Ріпчаста цибуля – 2 головки;
  • Сир пармезан – 100 г;
  • Зелень петрушки – пучок;
  • Зелень кропу – пучок;
  • Селера – пару тонких гілок;
  • Рослинна олія (оливкова) – невелика кількість;
  • Сіль — за смаком;
  • Чорний мелений перець – ½ ч. ложки.

Свіже філе риби слід промити і приправити спеціями. Після цього його можна нарізати на невеликі шматочки.

Зелень петрушки і кропу треба дрібно пошинкувати. Моркву необхідно ретельно промити від бруду і очистити від шкірки, а з лука зняти лушпиння. Всі овочі нарізати поперек, щоб в результаті вийшли кружечки. Також треба натерти на дрібній тертці пармезан.

У форму мультиварки потрібно постелити шматок фольги, а зверху на нього покласти філе. Зелень петрушки і кропу, овочі, а також натертий сир слід переміщати і посипати поверх риби. Після чого можна загорнути фольгу.

У чашу мультиварки треба налити чистої води, а потім поставити режим «Готування на пару», «Варка на пару» або «Пароварка», що залежить від використовуваної мультиварки. Час до повного приготування страви – 15-20 хвилин.

Риба на пару – відмінний рецепт не тільки для святкового столу, але і на кожен день:

  • Можна варіювати калорійність страви, купуючи основний інгредієнт різних сортів;
  • Ведучий продукт досить корисний;
  • Всі рецепти бюджетны;
  • Час приготування варіюється від 15 хвилин до півгодини;
  • Риба може супроводжуватися гарніром, який є можливість зробити одночасно з нею.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: