01 май 2019 3 095

Як смачно приготувати форель в мультиварці

Форель — дорога риба, і щоб приготувати її смачно, потрібно знати, як з ними правильно поводитися. В значній мірі спрощує процес приготування їжі наявність в будинку мультиварки, проте в ній можна не тільки приготувати продукти, але і при невмілому використанні зіпсувати їх. У цій статті зібрана кулінарна добірка рецептів приготування форелі в мультиварці, яка включає в себе також приготування юшки.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
форель в свіжому або замороженому вигляді - 1 рибина
сметана жирністю 15% - 0,6 кг
вершкове масло - 0,1 кг
лимон - ½ Шт.
цибулю - 1 шт.
базилік і кріп, сіль - за бажанням
яйце - 1 шт.
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 130 Ккал

Найпростіше приготувати форель у сметані. Для цього рецепту не потрібно багато часу або інгредієнтів. Тим не менш, у сметані добре розкривається смак риби.

Як готувати форель в сметані в мультиварці:

  1. Очищений від лушпиння цибулю нарізати на смужки і разом з вершковим маслом відправити в мультиварку;
  2. Включити режим «Смаження», встановити на таймері 5 хвилин. За цей час потрібно обробити рибу: почистити і зняти з неї шкіру, а також нарізати порційними шматочками;
  3. Філе риби потрібно натерти спеціями, а зверху збризнути лимонним соком, вичавлюючи його з лимона;
  4. В окремому посуді збити яйця, додати до них сметану, і ще раз збити. Додати сушений кріп;
  5. Покласти рибу і сметанний соус в каструлю, включити режим «Випічка», вказати термін готування продукту — 20 хвилин.

Страва буде повністю готове після того, як мультиварка сповістить про закінчення приготування за вказаною програмою звуковим сигналом.

Форель, запечена з картоплею і помідорами в мультиварці

Такий рецепт добре підходить в якості вечері або головного блюда при прийомі гостей. Це ситне блюдо, яке, до того ж не вимагає додаткового приготування салату або гарніру.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
форель 1 кг
картопля 0,800 кг
цибуля ріпчаста 0,300 кг
сир твердий 0,400 кг
майонез 40% 0,250 кг
тверді помідори 0,500 кг
олія соняшникова, оливкова 0,050 кг

Для приготування запеченої форелі за цим рецептом потрібно приблизно 65 хвилин.

Калорійність порції страви у 100 г буде становити 142 калорії.

Як готувати:

  1. У чашу мультиварки вилити масло;
  2. Цибулю очистити, нарізати великими кільцями, викласти на дно мультиварки;
  3. Поверх цибулі помістити картоплю. Попередньо його треба помити, очистити, а також нарізати кільцями, товщиною приблизно півсантиметра;
  4. Поверх картоплі потрібно викласти нарізане на порційні шматочки філе форелі;
  5. Помідори потрібно помити, нарізати такими ж кружечками, як і картоплю, викласти поверх форелі;
  6. Твердий сир натерти на крупній тертці і присипати їм помідор;
  7. Майонез потрібно розвести в 2 склянках води, додати в цей соус спеції, якщо планується використовувати при приготуванні страви, і залити майонезом вміст чаші мультиварки;
  8. Встановити мультиварці на режимі «Випічка», виставити на таймері 40 хвилин.

Після закінчення цього часу блюдо буде готово. Не слід нарізати картоплю дуже товстими кружечками, так як вони можуть не встигнути приготуватися.

Як приготувати райдужну форель у фользі в мультиварці

Щоб правильно приготувати форель по даному рецепту, слід дуже щільно і якісно загорніть рибу у фольгу. Краще всього використовувати два шари фольги, і простежити, щоб шви і стики були щільно закриті. Це запобігає витікання рідини, що дозволить страви бути по-справжньому соковитою.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
форель райдужна 1 шт.
лимон 1 шт.
олія рослинна 50 г
сіль, спеції
зелень петрушки або кропу за бажанням

Щоб приготувати рибу, потрібно приблизно 90 хвилин, враховуючи час її маринування в лимонному соці.

Калорійність порції 100 г буде становити близько 110 калорій.

Як готувати:

  1. Рибу очистити від нутрощів, ретельно промити під струменем води;
  2. Лимон розрізати на дві частини. З половинки лимона вичавити сік прямо на рибу, і залишити маринуватися на 30 хвилин;
  3. Другу половинку лимона тонко порізати;
  4. Рослинна олія нарізати невеликими кубиками або пластинками;
  5. По закінченню терміну маринування риби, дістати її з маринаду, покласти всередину неї по черзі шматочки масла і лимона, натерти сіллю, обраними спеціями, за бажанням можна додати всередину риби зелень;
  6. Щільно загорнути рибу в 2 шари фольги;
  7. Покласти в каструлю. Поставити на програму «Випічка», час роботи цієї програми мало становити 30 хвилин.

Протягом цього строку риба буде повністю готова. Виймати її з фольги слід дуже акуратно, оскільки вона дуже м'яка і соковита.

Як приготувати стейк форелі з рисом на пару в мультиварці

Цей дієтичний рецепт підійде для використання в меню тих, хто стежить за своїм харчуванням або має проблеми зі шлунком. В якості гарніру використовується рис. Готується страва без додавання великої кількості спецій.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
форель, стейк 1 шт.
рис 1 мультистакан
вода 2,5 мультистакана
лимон 3 скибочки
сіль за бажанням

На приготування буде витрачено приблизно 35 хвилин.

Калорійність однієї порції (вагою 100 г) не перевищить 100 калорій.

Як готувати:

  1. Стейк форелі розрізати на порційні шматочки;
  2. У чашу мультиварки засипати промитий рис, залити його водою;
  3. Зверху встановити решітку для приготування на пару, на неї покласти підготовлені шматочки форелі;
  4. Лимон нарізати тонкими скибочками і покласти його зверху форелі;
  5. Встановити в мультиварці режим «Приготування на пару», вказати термін готування продукту — 20 хвилин;
  6. Після закінчення цього терміну потрібно перевірити рис і рибу на готовність. Якщо є необхідність, можна продовжити теплову обробку продуктів ще протягом 5 або 10 хвилин.

Форель бажано не солити, так як вона може втратити багато соку. Якщо є необхідність, можна посолити рис.

Свинячі реберця з картоплею в духовці — приготуйте, це смачно.

Читайте як приготувати макарони з сосисками в нашій статті.

Торт п'ятихвилинка в мікрохвильовці — це відмінний варіант для десерту, їли раптово нагрянули гості на чаювання.

Рецепт фаршированої риби в агрегаті Редмонд

Слід звернути особливу увагу на цілісність шкіри риби і акуратність зашивання. Не можна фарширувати рибку з пошкодженою шкірою.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
форель райдужна 1 шт.
помідори свіжі 70 г
цибуля ріпчаста 50 г
сир твердий 20 г
зелень будь-яка 10 г
спеції за бажанням
лимон 2 скибочки

Час, необхідний на приготування страви, становить 60 хвилин.

Калорійність 100 г — 130 калорій.

Як приготувати фаршировану форель в мультиварці Редмонд:

  1. Рибу підготувати до фаршированию: випатрати, промити, очистити від луски;
  2. Помідори нарізати маленькими кубиками, розміром не більше 5 см, так само нарізати цибулю;
  3. Зелень дуже дрібно порубати;
  4. Твердий сир натерти;
  5. Змішати всі інгредієнти начинки, нафарширувати нею рибу;
  6. Зверху натерти рибу сіллю або спеціями;
  7. Обернути рибу в 2 шари фольги, покласти в чашу мультиварки;
  8. Поставити на програму «Випічка», зменшити час до 40 хвилин. Готувати весь час при закритій кришці.

Перед подачею прикрасити рибу двома-трьома скибочками лимона.

Рецепт живильної юшки

Традиційно юшку готують без картоплі або з невеликою кількістю. У цьому рецепті не використовується картопля.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
форель 1 шт.
морква 200 г
цибуля 200 г
свіжа зелень 50 г
спеції до риби за бажанням
вода 2,5 л

60 хвилин готується юшка без картоплі.

25 калорій містять у собі 100 г готового супу, якщо дотримуватися нижчеописаного алгоритму приготування страви.

Як варити юшку з форелі в мультиварці:

  1. Рибу очистити від луски, вийняти нутрощі, помістити в чашу мультиварки, залити водою, поставити на програму «Суп», вказати термін готування продукту — 30 хвилин;
  2. Цибулю і моркву нарізати тонкою соломкою;
  3. Після звучання сигналу про завершення програми, вийняти форель з бульйону, покласти в нього цибулю і моркву, включити режим «Суп», зменшити час на табло до 15 хвилин;
  4. Додати в чашу мультиварки спеції до риби;
  5. Форель розібрати на невеликі шматочки;
  6. Коли закінчиться зазначений час на таймері, додати рибу в чашу мультиварки, поставити на програму суп, зменшити час на таймері до 5 хвилин;
  7. Свіжу зелень дуже дрібно порубати;
  8. Після того, як мультиварка закінчить приготування за вказаною програмою розсипати вуха по тарілках. Прикрасити зверху свіжою зеленню.

Краще всього для рибної юшки підходить зелень петрушки. Можна використовувати також кріп або базилік.

Про що мовчать кулінари

Щоб страва з форелі вийшло смачним і соковитим, обов'язково потрібно звернути увагу на свіжість і якість купленої риби. Шкіра риби повинна бути еластичною, не мати пошкоджень і бути злегка вологою. Очі не повинні бути каламутними, вони повинні бути прозорими. Не слід купувати рибу з потемнілими зябрами, липкою лускою або різким запахом. Свіжа форель має ледь відчутний характерний запах.

Купуючи заморожене філе або стейк форелі, обов'язково потрібно звернути увагу на колір. Він повинен бути яскравим і однорідним, на м'ясі не повинно бути плям білого кольору. Крім того, риба повинна бути заморожена рівномірно, не повинно зустрічатися м'яких ділянок. При наявності таких це означало б, що риба піддавалася повторного заморожування, або неправильно зберігалася. Краще не купувати таке філе, так як воно позбавлене більшій частині корисних речовин.

Ось так можна приготувати страви з форелі в мультиварці. Це риба відноситься до сімейства лососевих, має дуже ніжний і соковитий смак, якщо її правильно готувати. Найкращими варіантами приготування форелі є запікання в духовці у фользі або приготування з овочами. При подачі добре прикрашати рибку скибочками лимона і свіжою зеленню петрушки.

Що ще почитати: