29 март 2019 5 655

Як приготувати заморожені овочі з максимальною користю

Сучасні магазини пропонують величезний вибір заморожених овочів — окремо за видами, а також у всіляких сумішах. І практично у кожної господині в морозильній камері холодильника є хоча б один пакет подібного продукту. Давайте розберемося, де і як можна використовувати овочі в заморожуванні.

Новаторські технології, особливо в обробці продуктів, значно полегшили життя сучасним жінкам. Адже мало хто з них зараз займається тільки домашнім господарством — переважна частина жіночого населення активно працює. Але ця обставина аж ніяк не знімає з багатьох рішення такого насущного питання, як "що ж приготувати сьогодні?".

І заморожені овочі часом стають незамінними помічниками у вирішенні даної проблеми. Адже цей продукт не потрібно чистити, не потрібно додатково обробляти, він навіть не потребує розмороження. Готується швидко.

А ще безсумнівний плюс сумішей в тому, що вони цілий рік здатні постачати потрібні вітаміни на наш стіл. І якщо в розпал літньої пори більша перевага віддається свіжим овочам, то в інші сезони, особливо взимку і ранньою весною, заморожені овочі просто незамінні.

Адже в процесі заморожування зберігаються практично повністю всі їхні корисні властивості.

Правильний підхід до вибору

Багато супермаркети пропонують овочі в заморожуванні як запаковані, так і на вагу. І якщо вагові можна уважно розглянути і помітити будь-яке велике невідповідність, то упаковка надійно приховує продукт від наших очей.

Що ж потрібно зробити, щоб купити якісний товар?

  • В першу чергу уважно розгляньте упаковку — вона повинна бути цілою, без пошкоджень. Адже якщо герметичність пакета буде порушена, до продукту буде надходити повітря, який дасть можливість для життя різних бактерій. А це неминуче призведе до псування овочів;
  • Струсніть обрану пачку і промацайте її. Знайшли великі грудки з злиплих овочів? Це свідчення того, що продукт заморожували повторно;
  • Природно, звертайте увагу на термін придатності продукту, а також на те, коли була проведена заморожування. Краще, коли вона була проведена в кінці літа або на початку осені — такі продукти містять максимум корисних властивостей;
  • Дивіться на склад, якщо вибираєте суміш, краще всього, коли продукти знаходяться в рівномірному процентному співвідношенні, без явного переважання одного або двох продуктів;
  • Якщо пачка продукту в холодильній камері покрита інеєм — обійдіть його стороною. Це ознака того, що раніше продукт зберігався при більш високій, ніж потрібно за нормами, температурі;
  • Жодних роздутих пачок — це говорить про те, що процес життєдіяльності бактерій йде повним ходом;
  • Овочі на вагу не повинні бути занадто яскравого кольору або блідого кольору. У першому випадку це говорить про добавку барвників, а в другому — про неправильну заморожуванню. Овочі повинні бути рівною, природного забарвлення, без наявності різних плям.

Особливості приготування заморожених овочів

Отже, суміш куплена, залишилося придумати, як її приготувати і з чим подати. Варто пам'ятати деякі нюанси, перш ніж почати приготування:

  1. Час, потрібний для приготування овочів, які пройшли заморозку, приблизно в два рази менше часу стандартного приготування сирих овочів. Не забувайте про це при закладці продуктів. У суп, наприклад, такі інгредієнти варто класти практично в кінці приготування;
  2. Вам не обов'язково потрібно готувати такі овочі, вони їстівні і в сирому вигляді. Але в такому випадку вони вимагають розморожування. Найкраще розморожувати не розкриваючи упаковку, поклавши закритий пакет в посуд. Посуд має бути не з металу, мати кришку або покриватися плівкою. Разморозку проводять не в теплі, а в прохолодному місці. Найкраще підійде для цього полку внизу вашого холодильника.

Як правильно варити заморожені овочі

Якщо у вас намічений гарніри з варених заморожених овочів, то приготувати їх потрібно перед самою подачею на стіл. Не бійтеся запізнитися і затримати прийом їжі — варяться такі суміші дуже швидко. До того ж, розморожувати їх не потрібно. Ви просто відкриваєте пакет і ставите її в окріп.

Для того, щоб відварити стандартну пачку овочевої суміші, вагою чотириста грам, вам потрібно буде влити приблизно півтора літра води в каструлю.

Потім каструлю ставлять на вогонь і вода кип'ятиться. В процесі додайте у воду сіль і необхідні вам приправи.

Після закипання води висипайте в неї овочі, перемішайте їх, дочекайтеся повторного закипання води, щільно закрийте каструлю кришкою і варіть суміш протягом десяти хвилин.

Після чого овочі поміщають у друшляк для стікання рідини. Потім овочі поміщають в посуд і заправляють за смаком рослинним або вершковим маслом, оцтом, сметаною, або яким-небудь соусом з вашим перевагам.

Як смачно приготувати заморожені овочі, не витрачаючи багато часу і сил

Рецепт швидкого вечері

Заморожені овочі — це паличка-виручалочка, особливо коли необхідно щось приготувати, а часу катастрофічно мало. Замість використання не завжди корисних напівфабрикатів швидкого приготування краще скористатися пакетом замороженої суміші, з якої вийде смачне, корисне і необтяжливе для фігури блюдо. Що нам знадобиться:

  • 1 пачка овочевої суміші в заморожуванню;
  • 1 цибулина;
  • Близько 60 мл води;
  • Сіль і приправи за вашим смаком;
  • Трохи рослинного масла.

Насамперед наріжте дрібними шматочками цибулю. Потім в каструлю прилейте рослинне масло і помістіть в каструлю цибулю.

Коли цибуля змінить свій колір золотистий, висипте овочі і добре розмішайте. Після чого додайте сіль і спеції, знову перемішайте, додайте воду.

Тушкуйте під закритою кришкою від двадцяти до двадцяти п'яти хвилин. Після чого смачний і корисний обід готовий.

Заморожені овочі на сковороді

Це ще один спосіб швидкого приготування їжі. Весь процес не займає багато часу. А ще не вимагає витрат ваших сил — всього-то потрібно, що розкрити пакет і помістити суміш на сковороду. Але і в цьому легкій справі є свої нюанси.

Отже, сковорода поміщена на вогонь, а овочі розміщені в ній. Починається процес смаження.

Дві-три хвилини вогонь повинен бути сильним, сковороду кришкою не накривайте, адже необхідно позбутися від вологи, яка вийде при розморожуванні суміші в процесі приготування.

Коли вода повністю випарується, додати рослинного масла, солі і приправ.

Перемішайте суміш, закрийте сковороду кришкою і смажте до готовності.

Таке блюдо може бути самостійним, а може виступати в якості гарніру для картоплі, круп або риби.

Овочі на пару в мультиварці

Як відомо, пара з усіх видів термообробки найкраще зберігає корисні властивості продуктів. А все мультиварки обладнані програмою для приготування страв на пару. Все що нам знадобиться для приготування:

  • Вода — пара склянок для мультиварки;
  • Овочі заморожені — 1 пачка.

В основну чашу мультиварки залийте воду, зверху встановіть чашу для парової обробки страв. У неї висипте овочі. Закрийте кришку мультиварки і виставте програму "Варка на пару", встановивши час 8-12 хвилин.

Точний час ви зможете дізнатися з таблиці в інструкції до своєї мультиварці, там все докладно вказується. Після закінчення часу перекладіть готові овочі в миску, посоліть їх і заправте по своєму смаку.

Також, ви можете приготувати дві страви разом, помістивши в основну чашу якусь крупу, наприклад, рис, а як гарнір до неї у верхню чашу поклавши овочеву суміш. Загальний час приготування буде залежати від часу режиму, обраного для приготування крупи.

Також в мультиварці можна готувати різноманітні страви з додаванням заморожених овочів.

Швидкий і корисний сніданок

Для приготування омлету зі стручковою квасолею вам потрібно:

  • Заморожена стручкова квасоля — сто грам;
  • Яйця — 2-3 штуки;
  • Часник — 1 зубчик, або щіпка гранульованого;
  • Трохи молока;
  • Сіль за смаком;
  • Рослинне масло.

На сковороду висипаємо стручки квасолі і чекаємо, коли випарується рідина. В цей час в ємності збиваємо яйця з молоком за допомогою віночка, додаємо туди часник і сіль.

Коли вода повністю випарується зі сковороди, приливаем рослинне масло і перемішуємо овочі. Потім виливаємо яєчну суміш, ще раз все перемішуємо. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо омлет до готовності.

Мексиканське буріто рецепт з фото і покроковими рекомендаціями. Хороша закуска, спробуйте.

Читайте як приготувати другі страви азербайджанської кухні, рецепти з фото допоможуть вам правильно дотримуватися послідовності.

Приготуйте корисний і смачний салат із стручкової квасолі з куркою, рецепт тут.

Гречка з овочами

Для приготування цієї страви потрібні наступні інгредієнти:

  • Крупа гречана — 1 стакан;
  • Вода — 2 склянки;
  • Заморожена суміш — 1 пачка;
  • Рослинне масло.

Промиту гречку поміщаємо в каструлю з водою, солимо. Відварюємо крупу до готовності. Потім на сковороду наливаємо масло і висипаємо туди овочеву суміш, перемішуємо і солимо її.

Готуємо овочі хвилин десять, після чого висипаємо на сковороду гречану кашу. Перемішуємо все і залишаємо на дрібному вогні ще хвилин на п'ять під закритою кришкою. Після чого можна подавати страву на стіл.

Як самим заморозити овочі

Запастися джерелом вітамінів можна й у себе будинку, заморозивши овочі самостійно. Що ж для цього треба зробити?

  1. Перед процесом заморозки всі овочі вимити і просушити;
  2. Потім з овочів видаляють непридатні в їжу частини, а решту нарізають на шматочки, або ж шаткують;
  3. Шматочки буряка, моркви, перцю або гарбуза потрібно обробляти окропом, протягом приблизно трьох хвилин. Зелень також вимагає теплової обробки, але її опускають в окріп буквально на секунду. Потім овочі тут же обдають холодною водою і викладають на просушку;
  4. Для упаковування та подальшого заморожування овочів краще використовувати спеціальні герметичні пакети з клапаном, але за відсутністю таких можна використовувати звичайні пакети, але обов'язково потрібно видалити все повітря перед заморожуванням. Овочі заморожують або відразу в пакетах, або розсипом на якій-небудь поверхні, після чого зсипають в пакети;
  5. Для тривалого зберігання овочів заморозка повинна проходити при мінус 18 або мінус 20 градусів Цельсія.

Ось ви і познайомилися з різними способами приготування такого корисного продукту, як заморожені овочі. Тепер ви знаєте, як їх можна посмажити, відварити, приготувати на пару з рисом та інше, не витрачаючи при цьому багато часу на приготування їжі.

А якщо ви знайдете час на самостійну заморожування овочів, то взимку у вас завжди буде під рукою продукт, в якості якого ви будете впевнені.

Що ще почитати: