Як приготувати заморожені овочі з максимальною користю
Сучасні магазини пропонують величезний вибір заморожених овочів — окремо за видами, а також у всіляких сумішах. І практично у кожної господині в морозильній камері холодильника є хоча б один пакет подібного продукту. Давайте розберемося, де і як можна використовувати овочі в заморожуванні.
Новаторські технології, особливо в обробці продуктів, значно полегшили життя сучасним жінкам. Адже мало хто з них зараз займається тільки домашнім господарством — переважна частина жіночого населення активно працює. Але ця обставина аж ніяк не знімає з багатьох рішення такого насущного питання, як "що ж приготувати сьогодні?".
І заморожені овочі часом стають незамінними помічниками у вирішенні даної проблеми. Адже цей продукт не потрібно чистити, не потрібно додатково обробляти, він навіть не потребує розмороження. Готується швидко.
А ще безсумнівний плюс сумішей в тому, що вони цілий рік здатні постачати потрібні вітаміни на наш стіл. І якщо в розпал літньої пори більша перевага віддається свіжим овочам, то в інші сезони, особливо взимку і ранньою весною, заморожені овочі просто незамінні.
Адже в процесі заморожування зберігаються практично повністю всі їхні корисні властивості.
Правильний підхід до вибору
Що ж потрібно зробити, щоб купити якісний товар?
- В першу чергу уважно розгляньте упаковку — вона повинна бути цілою, без пошкоджень. Адже якщо герметичність пакета буде порушена, до продукту буде надходити повітря, який дасть можливість для життя різних бактерій. А це неминуче призведе до псування овочів;
- Струсніть обрану пачку і промацайте її. Знайшли великі грудки з злиплих овочів? Це свідчення того, що продукт заморожували повторно;
- Природно, звертайте увагу на термін придатності продукту, а також на те, коли була проведена заморожування. Краще, коли вона була проведена в кінці літа або на початку осені — такі продукти містять максимум корисних властивостей;
- Дивіться на склад, якщо вибираєте суміш, краще всього, коли продукти знаходяться в рівномірному процентному співвідношенні, без явного переважання одного або двох продуктів;
- Якщо пачка продукту в холодильній камері покрита інеєм — обійдіть його стороною. Це ознака того, що раніше продукт зберігався при більш високій, ніж потрібно за нормами, температурі;
- Жодних роздутих пачок — це говорить про те, що процес життєдіяльності бактерій йде повним ходом;
- Овочі на вагу не повинні бути занадто яскравого кольору або блідого кольору. У першому випадку це говорить про добавку барвників, а в другому — про неправильну заморожуванню. Овочі повинні бути рівною, природного забарвлення, без наявності різних плям.
Особливості приготування заморожених овочів
Отже, суміш куплена, залишилося придумати, як її приготувати і з чим подати. Варто пам'ятати деякі нюанси, перш ніж почати приготування:
- Час, потрібний для приготування овочів, які пройшли заморозку, приблизно в два рази менше часу стандартного приготування сирих овочів. Не забувайте про це при закладці продуктів. У суп, наприклад, такі інгредієнти варто класти практично в кінці приготування;
- Вам не обов'язково потрібно готувати такі овочі, вони їстівні і в сирому вигляді. Але в такому випадку вони вимагають розморожування. Найкраще розморожувати не розкриваючи упаковку, поклавши закритий пакет в посуд. Посуд має бути не з металу, мати кришку або покриватися плівкою. Разморозку проводять не в теплі, а в прохолодному місці. Найкраще підійде для цього полку внизу вашого холодильника.
Як правильно варити заморожені овочі
Для того, щоб відварити стандартну пачку овочевої суміші, вагою чотириста грам, вам потрібно буде влити приблизно півтора літра води в каструлю.
Потім каструлю ставлять на вогонь і вода кип'ятиться. В процесі додайте у воду сіль і необхідні вам приправи.
Після закипання води висипайте в неї овочі, перемішайте їх, дочекайтеся повторного закипання води, щільно закрийте каструлю кришкою і варіть суміш протягом десяти хвилин.
Після чого овочі поміщають у друшляк для стікання рідини. Потім овочі поміщають в посуд і заправляють за смаком рослинним або вершковим маслом, оцтом, сметаною, або яким-небудь соусом з вашим перевагам.
Як смачно приготувати заморожені овочі, не витрачаючи багато часу і сил
Рецепт швидкого вечері
Заморожені овочі — це паличка-виручалочка, особливо коли необхідно щось приготувати, а часу катастрофічно мало. Замість використання не завжди корисних напівфабрикатів швидкого приготування краще скористатися пакетом замороженої суміші, з якої вийде смачне, корисне і необтяжливе для фігури блюдо. Що нам знадобиться:
- 1 пачка овочевої суміші в заморожуванню;
- 1 цибулина;
- Близько 60 мл води;
- Сіль і приправи за вашим смаком;
- Трохи рослинного масла.
Насамперед наріжте дрібними шматочками цибулю. Потім в каструлю прилейте рослинне масло і помістіть в каструлю цибулю.
Коли цибуля змінить свій колір золотистий, висипте овочі і добре розмішайте. Після чого додайте сіль і спеції, знову перемішайте, додайте воду.
Тушкуйте під закритою кришкою від двадцяти до двадцяти п'яти хвилин. Після чого смачний і корисний обід готовий.
Заморожені овочі на сковороді
Це ще один спосіб швидкого приготування їжі. Весь процес не займає багато часу. А ще не вимагає витрат ваших сил — всього-то потрібно, що розкрити пакет і помістити суміш на сковороду. Але і в цьому легкій справі є свої нюанси.
Отже, сковорода поміщена на вогонь, а овочі розміщені в ній. Починається процес смаження.
Дві-три хвилини вогонь повинен бути сильним, сковороду кришкою не накривайте, адже необхідно позбутися від вологи, яка вийде при розморожуванні суміші в процесі приготування.
Коли вода повністю випарується, додати рослинного масла, солі і приправ.
Перемішайте суміш, закрийте сковороду кришкою і смажте до готовності.
Таке блюдо може бути самостійним, а може виступати в якості гарніру для картоплі, круп або риби.
Овочі на пару в мультиварці
Як відомо, пара з усіх видів термообробки найкраще зберігає корисні властивості продуктів. А все мультиварки обладнані програмою для приготування страв на пару. Все що нам знадобиться для приготування:
- Вода — пара склянок для мультиварки;
- Овочі заморожені — 1 пачка.
В основну чашу мультиварки залийте воду, зверху встановіть чашу для парової обробки страв. У неї висипте овочі. Закрийте кришку мультиварки і виставте програму "Варка на пару", встановивши час 8-12 хвилин.
Точний час ви зможете дізнатися з таблиці в інструкції до своєї мультиварці, там все докладно вказується. Після закінчення часу перекладіть готові овочі в миску, посоліть їх і заправте по своєму смаку.
Також, ви можете приготувати дві страви разом, помістивши в основну чашу якусь крупу, наприклад, рис, а як гарнір до неї у верхню чашу поклавши овочеву суміш. Загальний час приготування буде залежати від часу режиму, обраного для приготування крупи.
Також в мультиварці можна готувати різноманітні страви з додаванням заморожених овочів.
Швидкий і корисний сніданок
Для приготування омлету зі стручковою квасолею вам потрібно:
- Заморожена стручкова квасоля — сто грам;
- Яйця — 2-3 штуки;
- Часник — 1 зубчик, або щіпка гранульованого;
- Трохи молока;
- Сіль за смаком;
- Рослинне масло.
На сковороду висипаємо стручки квасолі і чекаємо, коли випарується рідина. В цей час в ємності збиваємо яйця з молоком за допомогою віночка, додаємо туди часник і сіль.
Коли вода повністю випарується зі сковороди, приливаем рослинне масло і перемішуємо овочі. Потім виливаємо яєчну суміш, ще раз все перемішуємо. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо омлет до готовності.
Читайте як приготувати другі страви азербайджанської кухні, рецепти з фото допоможуть вам правильно дотримуватися послідовності.
Приготуйте корисний і смачний салат із стручкової квасолі з куркою, рецепт тут.
Гречка з овочами
Для приготування цієї страви потрібні наступні інгредієнти:
- Крупа гречана — 1 стакан;
- Вода — 2 склянки;
- Заморожена суміш — 1 пачка;
- Рослинне масло.
Промиту гречку поміщаємо в каструлю з водою, солимо. Відварюємо крупу до готовності. Потім на сковороду наливаємо масло і висипаємо туди овочеву суміш, перемішуємо і солимо її.
Готуємо овочі хвилин десять, після чого висипаємо на сковороду гречану кашу. Перемішуємо все і залишаємо на дрібному вогні ще хвилин на п'ять під закритою кришкою. Після чого можна подавати страву на стіл.
Як самим заморозити овочі
Запастися джерелом вітамінів можна й у себе будинку, заморозивши овочі самостійно. Що ж для цього треба зробити?
- Перед процесом заморозки всі овочі вимити і просушити;
- Потім з овочів видаляють непридатні в їжу частини, а решту нарізають на шматочки, або ж шаткують;
- Шматочки буряка, моркви, перцю або гарбуза потрібно обробляти окропом, протягом приблизно трьох хвилин. Зелень також вимагає теплової обробки, але її опускають в окріп буквально на секунду. Потім овочі тут же обдають холодною водою і викладають на просушку;
- Для упаковування та подальшого заморожування овочів краще використовувати спеціальні герметичні пакети з клапаном, але за відсутністю таких можна використовувати звичайні пакети, але обов'язково потрібно видалити все повітря перед заморожуванням. Овочі заморожують або відразу в пакетах, або розсипом на якій-небудь поверхні, після чого зсипають в пакети;
- Для тривалого зберігання овочів заморозка повинна проходити при мінус 18 або мінус 20 градусів Цельсія.
Ось ви і познайомилися з різними способами приготування такого корисного продукту, як заморожені овочі. Тепер ви знаєте, як їх можна посмажити, відварити, приготувати на пару з рисом та інше, не витрачаючи при цьому багато часу на приготування їжі.
А якщо ви знайдете час на самостійну заморожування овочів, то взимку у вас завжди буде під рукою продукт, в якості якого ви будете впевнені.