16 май 2019 3 779

Як правильно заморозити свіжі кабачки на зиму

Кабачки належать до універсальних видів овочів. По-перше, завдяки своєму нейтральному смакової відтінку вони відмінно гармонують з іншими продуктами.

По-друге, кабачки піддаються практично будь-якого виду термообробки: їх можна варити, смажити, готувати на їх основі варення, консервувати, маринувати на зиму і навіть заморожувати.

Саме маринування і заморожування – найпопулярніші методи приготування кабачків. Адже в той час, як влітку цей вид овочів продається задарма, взимку досить складно придбати його у магазинах за прийнятну грошову суму.

Вивчивши основи заморожування кабачків, господині мають можливість балувати своїх близьких улюбленими стравами навіть у холодну пору, тим самим значно заощадивши бюджет сім'ї.

Існують певні тонкощі цього процесу, і далі ми розповімо про них, ви отримаєте повну і розгорнуту відповідь на питання — як заморозити кабачки на зиму для будь-яких кулінарних цілей.

Ніяких заборон – заморожувати можна і потрібно!

Отже, спочатку визначимося, чи можна заморожувати кабачки на зиму, так як багато хто дотепер не знають відповіді. Незважаючи на таку популярність заморозки, як способу приготування, багато хто ще й цікавляться, чи можна їм користуватися без втрати корисних властивостей продукту.

Так от, насправді, такий варіант обробки овочів і фруктів здатний зберегти в них вихідні поживні речовини, але тільки за умови, якщо в процесі заморозки будуть дотримані всі необхідні правила.

Приміром, деякі господині, які вперше вирішили спробувати заморожування овочів, зіткнулися з їх неприємним «гумовим» смаком. Саме такі заморожені кабачки часто можна зустріти на прилавках магазинів, оскільки при їх приготуванні були порушені важливі правила.

Загальні правила: як зберегти смак і користь овочу

Чи можна заморожувати кабачки – ми з'ясували. Але щоб всі корисні властивості кабачків продовжували входити до їх складу, слід ще й дотримуватися рекомендацій по підбору, підготовці, заморожування і зберігання овочів.

Для початку, слід зазначити, що для заморожування кабачків найкраще підходять зрілі плоди світло-зеленого кольору, а перестиглих варто уникати.

Також важливо звертати увагу на зовнішній вигляд кабачків, тому вони не повинні містити ознаки хвороби: темні або жовті плями, запалі м'які ділянки і т. д.

Процес підготовки кабачків до заморожування включає наступні кроки:

  • Ретельна промивка;
  • Протирання кожного плоду від вологи;
  • Очищення від шкірки;
  • Відрізання плодоніжки;
  • Витяг серцевини і насіння з прилеглою до них м'якоттю;
  • Бланшировка.

Потім слід діяти у відповідності з тим, в якому вигляді необхідно заморозити овоч.

Нарізаючи кабачки, можна використовувати кілька видів форм. Найпопулярніші – це кубики, п'ятаки і кільця. Також деякі господині вважають за краще заморожувати овочі цілком або натирати їх на тертці для подальшого використання в стравах.

Бланшировка – це етап, який необхідний для отримання якісного замороженого продукту. При бажанні його можна опустити. Однак, кабачки, які не піддаються бланшуванні, часто отримують той самий «гумовий» вигляд і смак.

Сам процес бланшування має на увазі приміщення продуктів в киплячу воду на 2 хвилини для того, щоб позбавити їх від різних мікроорганізмів і зруйнувати ферменти.

Після бланшування подрібнені будь-яким способом овочі необхідно укомплектувати пакет з вакуумним замком або харчової контейнер. Поліетиленовий пакет – не зовсім підходящий варіант для заморожування продуктів, бо не володіє достатньою щільністю.

Заморожувати кабачки слід, використовуючи морозильну камеру при температурі від 10°C до 20 °C. Повторно заморожувати раніше розморожені продукти не варто.

Пропонуємо також ознайомитися, як маринувати буряк смачно і швидко на зиму. Поповніть свої заготовки цієї чудової консервацією.

Досі купуєте кетчуп в магазині? Повірте, ви можете приготувати його самостійно, отримавши корисний та якісний продукт у підсумку. Ось рецепти приготування домашнього кетчупу.

А тут ви дізнаєтеся, як зварити прозорий варення з яблук часточками. Їм можна прикрасити будь-яку випічку або ж десерт.

Яким чином можна заморозити кабачки на зиму

Як вже зазначалося раніше, можна застосовувати різні способи нарізки кабачків перед заморожуванням, а можна нарізати їх зовсім. Але як заморозити кабачки швидко і правильно?

Вибір методу залежить тільки від того, з якою метою необхідно провести процес заморожування.

Приміром, кубиками кабачки подрібнюють для того, щоб згодом використати їх для прикорму або приготування будь-яких страв (супів). А у формі кружечків їх часто нарізають для подальшого смаження.

Овочі цілком

Щоб заморозити свіжі кабачки на зиму цілком, слід виконати наступний алгоритм дій:

  1. Ретельно промити овочі;
  2. Висушити їх, використовуючи кухонний рушник;
  3. Відрізати плодоніжку з прилеглою частиною овоча (2 см);
  4. Очистити від шкірки (за бажанням крок можна пропустити);
  5. Серцевину у кабачка можна також отримати, якщо є спеціальний для того інструмент. В іншому випадку, цей етап треба опустити, тому як при використанні ножа є ймовірність пошкодити цілісну форму кабачка;
  6. Бланшувати;
  7. Просушити від зайвої вологи;
  8. Помістити овочі в великі пакети з вакуумним замком або харчові контейнери;
  9. Завантажити в морозильну камеру.

При розморожуванні таких кабачків, можна готувати їх в абсолютно будь-якому вигляді, будь то рагу, смажені або варені овочі і т. д.

Кільця для смаження

А як заморозити кабачки на зиму свіжими для смаження? Щоб надалі посмажити заморожені кабачки, слід заготовити їх наступним чином:

  1. Ретельно промити;
  2. Висушити, використовуючи кухонний рушник;
  3. Позбавити від плодоніжки, зачіпаючи 2 см прилеглої частини овоча;
  4. При бажанні очистити від шкірки;
  5. Порізати овоч поперек рівними по ширині колу п'ятаками;
  6. Бланшувати;
  7. Висушити;
  8. Розкласти кружечки з кількох маленьких пакетах так, щоб у них не було можливості примерзнути один до одного.
  9. Залишити в морозильній камері до використання.

Найпопулярніший спосіб застосування кабачкового кружечків – це жарити на олії. Щоб надати страві більше смаку і вишуканості, можна вмочати їх у борошні перед смаженням.

Нарізні кубики для прикорму і приготування різних страв

Маленькі прівереди оцінять нейтральний і ніжний смак кабачків, тому їх можна використовувати для додаткового джерела вітамінів немовлятам.

Для їх заготівлі потрібно виконати наступні кроки:

  1. Промити овочі;
  2. Просушити їх кухонним рушником;
  3. Відрізати невеликий край кабачка (2 см) з плодоніжкою;
  4. При заморожуванні для прикорму очистити від шкірки (в іншому випадку крок можна пропустити);
  5. Порізати маленькими однаковими кубиками або брусками;
  6. Бланшувати;
  7. Просушити від вологи;
  8. Розкласти по пакетах або харчових контейнерів так, щоб в брусків не було можливості примерзнути один до одного;
  9. Покласти в морозильну камеру.

Кабачкові кубики відмінно підійдуть не тільки для прикорму дітям, але і для подальшого їх використання в супах або рагу.

Готуємо напівфабрикат для оладок кабачкового

Кабачкові оладки – це вид випічки, який вбирає в себе особливий смак, величезну користь і незвичайний аромат. Тісто для оладок приготовляють звичайним способом, хіба що додають в нього кашку тертого кабачка.

Цікаво, як же заморозити напівфабрикат для кабачкового оладок? Щоб заготовити напівфабрикат для приготування цієї страви потрібно:

  • Кабачки вимити;
  • Витерти їх насухо;
  • Порізати на кілька великих шматків для того, щоб їх було легше очищати;
  • Вийняти серцевину і насіння, а також прилеглу до них м'якоть;
  • Зняти шкірку;
  • Знову порізати кабачки на більш маленькі шматки так, щоб було легко тримати в руці при натирання;
  • Натерти, використовуючи велику тертку;
  • Розфасувати заготовку по пакетах або харчових контейнерів;
  • Прибрати в морозильну камеру до застосування.

Перш, ніж використовувати кашку в тесті для оладок, її слід розморозити. Випікають такі вироби звичним чином.

Як правильно заморозити смажені кабачки на зиму

Мало хто міг подумати, але кабачки можна заморожувати і вже в приготованому вигляді. Приміром, пожарив їх.

Щоб використовувати цей рецепт, слід:

  • Свіжі овочі вимити;
  • Ретельно просушити кухонним рушником;
  • Позбавити від плодоніжки, зачіпаючи прилеглий край (2 см);
  • Очистити від шкірки (при бажанні крок можна опустити);
  • Позбавити плід від серцевини, насіння, а також прилеглої до них м'якоті;
  • Порізати кільцями кабачки;
  • Посолити і поперчити (за бажанням);
  • Запанірувати в борошні;
  • Посмажити кільця в невеликій кількості олії до утворення золотистої скоринки;
  • Остудити при кімнатній температурі;
  • Ретельно позбавити кабачки від надлишків олії, промокнувши сухою серветкою;
  • Укомплектувати вироби по пакетах або контейнерах, так, щоб у них не було можливості примерзнути один до одного;
  • Завантажити в морозильну камеру.

Як зберігати і розморожувати овочі

Мало знати, як правильно заморозити кабачки на зиму, треба ще зуміти їх зберегти.

При зберіганні заморожених кабачків необхідно дотримуватися такі правила:

  1. Овочі потрібно тримати в морозильній камері;
  2. Забороняється повторно заморожувати вироби після їх розморожування;
  3. Максимальний термін зберігання кабачків в такому вигляді – 10 міс.
Дуже важливо не випускати з уваги і такі етапи використання виробів, як їх розморожування. В іншому випадку, можна отримати зіпсований продукт не придатний в їжу.

При розморожуванні овочів слід дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Найчастіше для приготування страви процес розморожування опускають;
  2. Можна розігрівати овочі в мікрохвильовій печі для подальшого використання в готуванні;
  3. При розморожуванні кабачків їх потрібно тримати або в холодильнику, або на кухні при кімнатній температурі (особливо це стосується кабачкового пюре);
  4. Для подальшої обжарювання кабачків в клярі їх треба розморозити наполовину.

Відгуки хазяєчок

Багато господинь вперше пробують заморожування овочів і фруктів на зиму, після чого залишають тільки позитивні відгуки:

Коли наша сім'я тільки придбала новий холодильник з навороченной морозильною камерою, я тут же вирішила заготовити на зиму овочі. Робила я це в перший раз, і зупинила свій вибір на кабачках. Так як я толком не цікавилася тим, як слід проводити процес заморозки, мої овочі вийшли «гумовими» на смак, бо тут же відправилися в сміттєве відро. Як потім виявилося, мені треба було спочатку бланшувати їх, чому я і пішла при наступній спробі заморозки. Вийшло просто чудово, тепер я регулярно використовую такий спосіб заморожування кабачків і будь-яких інших овочів на холодну пору!

Ганна, Чебоксари

Я вже довгий час використовую такий метод термообробки їжі, як заморожування. Він істотно заощаджує бюджет нашої родини, до того ж ми не маємо власного городу і змушені купувати овочі в магазинах. Моя найулюбленіша заготівля на зиму – це болгарські перці, які я морожу прямо цілком, вирізаючи серцевину. Також роблю і з кабачками. Всім раджу!

Христина, Кемерово

Таким чином, можна зробити наступні висновки про заморожування кабачків на зиму:

  • Такий спосіб зимової заготівлі їжі займає мало часу, у порівнянні з консервуванням і маринуванням;
  • Люди, що володіють власними дачними ділянками, можуть явно заощадити гроші взимку на заморожуванні врожаю;
  • Такий спосіб дає можливість готувати будь-які страви: супи, рагу, смажені кабачкові кільця, оладки тощо;
  • Смак такого овочу оцінять немовлята, яким корисно споживати його в якості прикорму.
Що ще почитати: