19 март 2019 1 807

Пшоняна каша з гарбузом в мультиварці – корисний сніданок без клопоту

Снідати гарячою кашею – корисна і здорова звичка. Але саме в цей час доби на рахунку кожна хвилина і тоді на допомогу приходить мультиварка. Їх по достоїнству оцінили батьки маленьких дітей і прихильники здорового харчування.

Навіть якщо ваші малюки вже виросли, спробуйте приготувати собі пшонку з гарбузом. Ці два продукти просто створені одне для одного і ідеально доповнюють смаки.

Крім того, це буде дуже корисна їжа з великою кількістю вітамінів. Адже мультиварка дбайливо нагріває інгредієнти, завдяки чому зберігає всі поживні речовини.

Вегетаріанська пшоняна каша з гарбузом в мультиварці
Інгредієнти Кількість
Пшоняна крупа - 350 г
Стигла помаранчева, очищена гарбуз - 350 г
Білий ріпчаста цибулю - 1 шт
Рафінована рослинна олія - 30 г
Білий мелений перець і велика сіль «морська» - за смаком
Кип'ячена вода - 0,8 л
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал
Відмітна особливість пшінки – великий вміст білка та рослинного жиру. Вона смачна і ситна. Це робить її дуже привабливою для вегетаріанців і тих, хто дотримується постів.

Доповнена гарбузом, така каша стане повноцінним сніданком або вечерею. Її так само можна використовувати як гарнір до нежирного м'яса або риби.

Приступаємо до приготування вегетаріанської пшоняної каші:

  1. Ретельно промийте пшоно, вода повинна стати прозорою, наприкінці обдайте окропом;
  2. Замочіть пшоно в холодній воді на годину;
  3. Гарбуз наріжте на невеликі кубики або натріть на тертці;
  4. Почистіть і тонко нашаткуйте цибулю;
  5. У чашу мультиварки налийте олію, покладіть цибулю і шматочки гарбуза, увімкніть режим «смажити» або «випічка» і поставте таймер на 15 хвилин;
  6. Після звукового сигналу засипте пшоно, попередньо злив з нього воду;
  7. Перемішайте крупу з овочами, посоліть і поперчіть, залийте очищеної кип'яченої водою;
  8. Закрийте кришку мультиварки, якщо у вашій моделі є клапан для випуску пари його так само треба закрити, каша повинна упрівати герметично;
  9. Встановіть таймер в режим «каша» або «плов» на 30 хвилин, після закінчення приготування відкрийте клапан пара або трохи відкрийте кришку;
  10. Дайте пшонці з гарбузом постояти ще 10 хвилин;
  11. Подавайте її гарячою з грінками із чорного хліба.

Пшоняну кашу з гарбузом за цим рецептом можна приготувати в духовці. Крім того, якщо є бажання, перед закладкою овочів, можна додати нарізане на шматочки м'ясо або фарш – тоді це блюдо повністю замінить ситний обід.

Пшоняна каша з курагою і гарбузом на молоці в мультиварці

Гаряча й солодка молочна каша – одне з найулюбленіших дитячих сніданків. Та й дорослі не відмовляться скуштувати цю страву.

Мультиварка дозволяє значно спростити процес приготування будь-якої страви. Пшоно готується довго, воно ідеально підходить для приготування в кухонній помічниці.

Для приготування знадобиться:

  • Гарбуз стигла помаранчевого сорту (очищена) – 400 г;
  • Курага або сушений урюк без кісточок – 100 г;
  • Пшоняна крупа – 1 мультистакан;
  • Незбиране коров'яче молоко ультрапастеризоване – 3 мультистакана;
  • Очищена вода кип'ячена – 2 мультистакана;
  • Масло коров'яче вершкове – 30 г;
  • Білий або коричневий цукор – 2-3 ст. л.;
  • Кухонна сіль неароматизированная – за смаком;
  • Можна за смаком додати корицю і ванільний цукор.

Приступаємо до приготування каші з пшона з гарбузом:

    1. Гарбуз почистіть і натріть на крупній тертці, можна нарізати на невеликі шматочки;
    2. Курагу або урюк треба помити і залити окропом на 20 хвилин, потім відкинути на сито, остудити і нарізати соломкою;

    1. Пшоно треба обов'язково промити, інакше каша буде гірчити, в кінці відкиньте його на сито і обдайте окропом;

    1. Змастіть чашу мультиварки вершковим маслом, особливо ретельно пройдіться шматочком жиру по верху, щоб молоко не втекло;
    2. Покладіть в чашу подрібнену гарбуз і порізану курагу, засипте пшоняною крупою, посипте цукром і сіллю, розмішайте;

    1. Залийте молоком, змішаним з водою, розводити молочний продукт не обов'язково;
    2. Закрийте кришку мультиварки і клапан випуску пари, включайте режим «молочна каша» або «крупа», встановіть таймер на 30 хвилин;

    1. Після приготування дайте каші упреть ще 30 хвилин;
    2. Подавайте пшоняну кашу з гарбузом і курагою до сніданку з шматочком вершкового масла.

Нюанси використання кулінарних агрегатів різних марок

У різних моделях мультиварок є свої особливості приготування молочної каші, а ось скороварка не підходить для цього традиційного сніданку. Справа в тому, що будь-яка крупа, а особливо пшоно, не тільки варяться, але і упревают. Саме таке повільне приготування робить їх особливо смачними.

Мультиварка «Поларіс» сама проста в експлуатації. У багатьох моделей цієї фірми відсутній спеціальний режим для приготування в'язкої молочної каші.

Досвідчені господині раджу користуватися режимом «Суп». Є відкладений старт, але для пшона треба додавати годину на упревание.

У більшості моделей мультиварок «Редмонд» є режим «Каша». Більш зручна функція відкладеного старту і автопідігрів, що дуже важливо для доведення пшонки з гарбузом до максимальної готовності і приємною м'якості.

Мультиварки фірми «Панасонік» відрізняються досить високою ціною. Але його безсумнівний плюс – максимальна простота в обігу. Каша з гарбузом готується дуже акуратно, підігрівається і упревает. Виходить ідеальне блюдо – як у горщику в печі.

Геркулесова каша на молоці рецепт в мультиварці нагоді тим, хто любить починати свій день з смачної і корисної їжі.

Якщо ви не любите молочні продукти, візьміть на замітку рецепт пшоняної каші з гарбузом на воді, читайте як приготувати.

Вам також сподобається рецепт кукурудзяної каші з гарбузом на молоці, всі секрети приготування читайте тут.

Поради кулінарів

Незалежно від того зібралися ви готувати пшонку в мультиварці або в звичайній каструлі, треба врахувати особливості цього зерна. Справа в тому, що воно містить не тільки багато білка, що характерно для всіх круп, а й дуже багато жиру. Цей фактор сприяє різкого зменшення терміну зберігання.

Купуючи пшоно в магазині, зверніть увагу на дату упаковки, воно повинно бути не більше кількох місяців. В домашніх умовах складно підтримувати оптимальні умови зберігання і уникнути гідролізу жирів. Саме вони дають цій крупі неприємну гірчинку.

Гарбуз добре поєднується з будь-якими крупами, але саме з пшенкой виходить найбільш смачною. Віддайте перевагу приготуванню в мультиварці, вона збереже вітаміни і початковий смак інгредієнтів. Однак треба враховувати деякі нюанси:

  1. Мультиварка не нагріває рідину до кипіння, це означає, що треба її заздалегідь прокип'ятити або брати ультрапастеризоване молоко;
  2. Відкладений старт дуже зручна функція, але додаткові інгредієнти можуть сквасить молоко, додайте їх перед приготуванням;
  3. Дотримуйтесь пропорції продуктів, в мультиварці каша довше і сильніше вбирає рідину, так що її співвідношення з крупою має бути дещо іншим, ніж для каструлі.

З допомогою цього чудового кулінарного агрегату, пшоняна каша з гарбузом виходить наваристою, м'якою і ніжною. Можна експериментувати з інгредієнтами, додати м'ясо або сухофрукти – але з допомогою кухонного помічниці сніданок завжди буде смачним без особливих клопотів.

Що ще почитати: