Запечена курка з рисом в духовці: способи приготування на вибір
На сучасній кухні з'явилося дуже багато розумної техніки. Але, мабуть, самим затребуваним для готування досі залишається жарову шафу.
Уміла господиня спече в ньому святковий пиріг, зажарит ніжне м'ясо, загасить різні овочі. Духовка — необхідна річ на кухні.
Працювати з нею одне задоволення, їжа виходить красивою. А такі пристосування, як сковорода, фольга, рукав, горщик дозволяють зберегти корисні речовини вихідних продуктів. Нижче рецепти прекрасних страв для готування в жаровій шафі з курки і рису.
Покрокові рецепти приготування курки з рисом в духовці
А якщо до курки додати рис, то одночасно можна приготувати відразу м'ясо і гарнір. Істотно економиться час, виходить дуже ситне блюдо.
При цьому, недорогі і доступні продукти, приготовлені в духовці, набувають зовсім інший вигляд і смак. Незвичайний насичений аромат страв зобов'язаний маринадів і соусів, в яких вимочується тушка і які разом з нею йдуть в духовку.
Одна з страв святкового меню
Курка з апетитною рум'яною скоринкою, з ароматним і розсипчастим рисом на великому блюді в оточенні свіжих помідорів, оливок, редиски доведеться до місця на святковому столі і зробить незабутнім недільний сімейний обід.
Таке блюдо можна приготувати, якщо використовувати рукав для запікання. Готувати в рукаві зручно, максимально зберігаються корисні речовини, можна не додавати масла.
Їжа буде смачною, ароматною, соковитою, а жарова шафа залишиться чистим.
Інгредієнти:
- Велика курка;
- Цибулина (1 шт);
- Моркву (1 шт);
- Рис (сухий, 1,5-2 склянки);
- Масло рослинне — 2 ст. л.;
- Вустерширський соус (покупної) — 4 ст. л.;
- Суміш перців — 1 ст. л.;
- Сіль за смаком;
- Овочі (редиска, помідори черрі, оливки).
Спосіб приготування:
-
- Промиту курку натремо сумішшю перців, посолити і додамо вустерширський соус. Тепер закриємо щільно і залишаємо маринуватися на добу;
-
- Змішаємо трохи проварений рис з обсмаженими цибулею і морквою, перцем і сіллю;
-
- Набиваємо цією начинкою курку і підколюємо зубочистками;
- Запікаємо в рукаві в духовці (200 градусів) хвилин п'ятдесят;
- Запечене блюдо, прикрашаємо свіжими овочами.
Плов в духовці
Такий спосіб виключає жаріння і додавання олії, що підходить для дієтичного харчування. Крім того, не треба переживати, що вміст горщика може пригоріти.
Рис в горщику виходить дуже хороший, а в поєднанні з м'ясом має ще більш багатий смак.
Знадобляться такі інгредієнти:
- Рис — 150 гр;
- М'ясо з двох курячих ніжок;
- 2 головки цибулі;
- Сіль на кінчику ножа;
- Перець червоний мелений;
- Вода або бульйон — 300 мл;
- Соєвий соус — 1 ст. л.;
- Лимонний сік — 1 ст. л;
- Часник — 2 зубчики.
Спосіб приготування:
- Філе замаринуем з цибулею, перцем, сіллю, соусом, лимонним соком, залишимо на ніч;
- Рис ділимо на три горщика, додаємо воду, замариновану курку;
- Поверх — м'ясо, потім додаємо воду або бульйон, приховуючи вміст;
- Ставимо в холодну духовку. Коли температура дійде до 200 градусів, тушкуємо півгодини;
- Подаємо в горщику.
Фарширована курка
Фарширована рисом курка буде основним блюдом, якщо ви запросили гостей. Промити і начинити курку недовго, інше за вас зробить духовка.
Блюдо виходить неймовірно красиве. Смакові якості двох основних інгредієнтів добре доповнюють один одного, а запікання в жаровій шафі утворює ароматну хрустку скоринку.
Інгредієнти:
- Курка — 1 шт;
- Рис — 1 склянка;
- Морква — 1 шт;
- Цибуля — 1 шт;
- Масло рослинне для обсмажування — 2 ст. л.;
- Родзинки — 0,5 склянки;
- Сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Курку моєму, сушимо, присмачити сумішшю солі і перцю;
- Змішуємо в окремому посуді промитий і злегка відварений рис, родзинки, трохи потушенные маленькі шматочки цибулі і моркви;
- Набиваємо нещільно тушку підготовленою начинкою, підколюємо зубочистками;
- Запікаємо хвилин сорок, зрідка поливаємо жиром з дека;
- Фаршировану курку рисом подаємо цілком.
Простий рецепт
Курка в поєднанні з рисом і кукурудзою утворює дуже легке блюдо. Приготування його займає мало часу, так і рис можна використовувати «вчорашній», а філе курки замаринувати раніше, це додасть вишуканості страви.
Для приготування цієї страви візьмемо:
- Філе курки — 250 гр;
- Соєвий соус — 3 ст. л.;
- Мед — 1 ч. л.;
- Рослинна олія — 2 ст. л.;
- Імбир — за смаком;
- Рис (сухий) — 1 склянка;
- Кукурудза — 1 банка;
- Спеції.
Спосіб приготування:
- Приготуємо маринад з соусу, меду, масла, імбиру, замаринуем в ньому філе курки на ніч;
- В окремому посуді на олії обсмажимо замариновану курку до утворення скоринки. До неї, помішуючи, додамо рис, кукурудзу, спеції, залишився маринад, і поставимо на п'ятнадцять хвилин в розігріту духовку.
Запечена смакота
Крім того, в цьому блюді багато вітамінів і мінералів, що робить його цінним при дієтичному харчуванні.
Візьмемо наступні інгредієнти:
- Склянку рису;
- Одна цибулина;
- Баклажани (200 гр);
- Болгарський перець (50 гр);
- Кабачки (200 гр);
- Часник (три зубчики);
- Квасоля (100 гр);
- Гарбуз (100 гр);
- Філе курки (500 гр);
- Сіль;
- Масло вершкове (30 гр);
- Спеції;
- Масло рослинне (3 ст. л.);
- Вода.
Приготування:
- Подрібнюємо овочі;
- Філе курки промиємо й наріжемо кубиками;
- Рис вимочуємо;
- Змішуємо всі інгредієнти, додаємо сіль і спеції;
- Викладаємо в ємність для запікання, змащену маслом, доливаємо трохи води, закриваємо фольгою й запікаємо близько години.
Запіканка в духовці
Запіканки дуже прості в приготуванні і набагато корисніше, ніж, наприклад смажені страви. А якщо врахувати, що курка підходить до будь гарнірів і добре поєднується практично з усіма овочами, то варіантів запіканок з куркою безліч. Різноманітність надають також соуси, якими заливається маса для запікання.
Запіканка з куркою та рисом виходить ніжна, підійде для прийому їжі на сніданок і на вечерю. Смак незвичайний, у приготуванні страва досить просто. За бажанням можна змінити деякі інгредієнти, вийде власний рецепт.
Інгредієнти:
- Філе куряче (400 гр);
- Готовий рис (2 склянки);
- Сир твердих сортів (200 гр);
- Молоко (1 стакан);
- Цибуля (1 шт);
- Масло вершкове (60 гр);
- Сіль і спеції;
- Зелень.
Спосіб приготування:
- Поки духовка розігрівається, приготуємо масу для запікання: змішаємо рис, філе, подрібнену цибулю, додамо щіпку солі і спеції;
- Змастимо форму маслом, потім туди йде рис, зверху — збиті з молоком яйця, на них натертий сир;
- Запікаємо п'ятдесят хвилин;
- Подаємо, прикрасивши зеленню.
Картопля в духовці з майонезом — просте і ситне блюдо, яке можна готувати і в свято, і в будень.Читайте як приготувати ніжний кляр для курячого філе з майонезом, ми розповімо вам смачні способи.Рецепт курника з картоплею і куркою, дивіться покрокові фото і читайте поради досвідчених кулінарів.
Корисні поради
- Щоб курка під час випікання не згоріла, треба налити води на деко;
- Рис для начинки треба брати напівготові, тому що набагато швидше готується м'ясо;
- При запіканні кінчики крил треба обернути фольгою, інакше вони згорять;
- Під час запікання на курку можна накрити марлею, просоченою маслом, в підсумку вийде рум'яна кірочка, а духовка при цьому залишиться чистою;
- Набивати тушку треба тільки остившім фаршем;
- Перш ніж відправити курку запікатися, її треба витримати на слабкому оцтовому розчині, так вона вийде м'якою;
- Якщо м'ясо курки призначене для салату, то його для варіння треба закладати в гарячу воду;
- Золотава скоринка на тушці буде, якщо курку рясно змастити медом.
Як фарширувати курку рисом відео майстеркласу:
Куряче м'ясо має високу поживну цінність і низький відсоток калорійності. Для запікання краще підійде курка середніх розмірів і не заморожена, а охолоджена. У такий тушці збережеться більше поживних речовин.