25 март 2019 1 226

Як смачно приготувати курку з картоплею в горщику в духовці

Страву у горщику завжди виглядає по-особливому. Воно виходить не тільки неймовірно смачним і ароматним, оригінальний вигляд привертає погляди всіх гостей.

Звичайну тарілку замінюють глиняні або керамічні горщики, які виглядають на святковому або повсякденному вечері дуже красиво.

Горщик горшочку ворожнечу

Розміри посуду коливаються від найменших кокотниць до містких сімейних горщиків. Якщо страва планується подавати на всю сім'ю, то цілком підійде ємність приблизно в 2 л.

Своєрідна заміна каструлі буде виглядати дуже оригінально в сучасній обстановці квартири.

Порційні ж горщики зазвичай мають об'єм максимум 0,5 л. Такий розмір посуду цілком може задовольнити дорослого чоловіка, а дітей і жінок поготів.

Краще для приготування страв в духовці підійдуть керамічні ємності. Вони добре переносять високу температуру і не впливають на смакові особливості страви. Але це стосується тільки глазурованих горщиків, в іншому випадку господиня може отримати блюдо з сторонніми запахами.

Вибираючи горщики, потрібно враховувати, скільки порцій страви буде готуватися за один раз. Ємності з ручками займають більше місця в духовці, тому і часу для приготування вечері для великої компанії піде багато.

Слід правильно поводитися з керамічними горщиками. У духовку їх потрібно поміщати до її розігрівання, адже посуд може луснути від раптових перепадів температури.

Після приготування їжі горщик не рекомендується ставити на холодну покриття уникнути тих же проблем.

Готуємо курочку з картоплею
Інгредієнти Кількість
курячих філе - 2 шт.
картоплин - 4 шт.
морквини і луковок - по 1 шт.
часникових зубки - 2 шт.
свіжого перчика чилі - половинка
рослинної олії - 1 ст. л.
окропу - 200 г
солі - за смаком
петрушки - 4 стебла
лаврових сушених листків - 2 шт.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Рецептів, в яких би зустрічалася курка з картоплею, безліч. Мабуть, це ідеальне поєднання продуктів, доступне великій кількості людей з досвідом приготування страв або без нього.

Курочка в горщику готується швидко, за нею не потрібно особливо стежити, вона вийде точно смачною і ароматною.

Картоплю почистити і помити, нарізати кубиками як на супчик. З овочів видалити шкірку.

Коренеплід натерти на тертці, цибулю нарізати кубиком, а часник дрібно порубати. Філе промити в проточній воді, нарізати довільними шматочками. Чилі дрібно нарізати.

Вимиту петрушку дрібно нарубати. В обидва горщика налити по 0,5 ст. л. масла і викладати шарами блюдо.

Спочатку укладається курка, трохи її присолити. Потім шар моркви і цибулі, чилі, а потім картопля, її також потрібно трохи приправити.

Зверху страву присипати часником, зеленню, залити окропом і покласти в кожен горщик по лаврушке. В холодну духовку помістити горщики, накрити кришками і включити її на 180 градусів хвилин на 45.

Готові горщики поставити на дошку з дерева або рушник, почекати, поки трохи охолонуть і можна подавати.

Гриби додадуть пікантності страві

Гриби в будь варіації з куркою приречені на успіх. Їх тонкий аромат підсилює смак будь-якої страви, а в поєднанні з курочкою і картоплею воно стане ще поживніше і смачніше.

Такий тандем буде прекрасною альтернативою м'яса з гарніром на святковому столі, адже керамічний посуд додасть страві вишуканості.

На 2 порції тушкованої курки з картоплею і грибочками в горщику знадобиться:

  • 4 картоплини;
  • 200 гр. свіжих грибів (печериць);
  • 300 гр. курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 1 стебло селери;
  • 2 гілочки кінзи;
  • Сіль і спеції для картоплі в духовці;
  • 2 зубчики часничку;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2 лаврових листка.

Овочі очистити від шкірки. Цибулю і картоплю нарізати дрібними кубиками, часник подрібнити. Кінзу промити і дрібно порізати.


Селеру помити і нарізати скибочками. Гриби помити, нарізати пластинами. Курку вимити і нарізати поздовжніми смужками, посолити і поперчити.

Влити 2 ст. л. масла на розпечену сковороду і посмажити гриби протягом 3 хвилин. До них додати цибулю і протушкувати разом ще хвилин 5.

В горщики влити по половині ложки олії і викласти на дно курку. Приправити сіллю і спеціями. Зверху викласти цибульно-грибний шар, а потім селеру і картоплю, який також притрусити спеціями. Завершальний шар – кінза часник з лавровим листом.

Поставити ємності з блюдом під кришками в холодну духовку, встановити 200 градусів. Через 40 хвилин гасіння перевірити готовність страви і можна вимкнути духову шафу.

Воду можна в цьому рецепті не використовувати, так як гриби з цибулею будуть гаситися у власному соку на сковороді, а потім і всі овочі пустять сік.

Сирна скоринка – запорука красивого страви

Які б інгредієнти кулінар ні додав в горщики, незмінно вийде шикарне блюдо. В його якості можна не сумніватися, а сирна скоринка додасть загадковості, адже всім гостям буде цікаво дізнатися, що ж ховається під ароматним шаром.

На 4 порції філе курочки з картоплею і сирною скоринкою в духовій шафі потрібно взяти:

  • 1 велика морква;
  • 600 гр. філе курочки;
  • 2 цибулини;
  • 8 картоплин;
  • 400 гр. сиру твердих сортів;
  • Сіль за смаком;
  • 200 гр. гарячої води;
  • По 0,5 ч. л. подрібненого (червоного) перцю, меленої паприки;
  • 60 гр. оливкової олії;
  • Пучок свіжого кропу.

Укропчик вимити і дрібно нарізати. Овочі очистити від шкірки і вимити. Моркву і цибулю нарізати кубиком, картоплю брусочками.

Куряче філе вимити і довільно нарізати. Сир натерти традиційно на крупній тертці. 30 гр. масла налити на розігріту сковороду, а через кілька хвилин покласти в нього курку, смажити хвилин 5.

До неї додати овочі, протушкувати ще 5 хвилин, приправивши сіллю, паприкою і червоним перцем. На дно горщиків викласти курочку з цибулею і морквою, попередньо налив по 15 гр. масла.

Зверху викласти картоплю і трохи присолити. Додати в ємності по 50 мл води, посипати зеленню і притрусити блюдо гарною дрібкою сиру.

Поставити блюдо в духовку і включити його. Готувати страву близько півгодини при температурі 200 градусів під закритими кришками, а потім відкрити їх і дати постояти посуді ще хвилин 5, щоб утворилася скоринка з сиру.

Готову страву в горщиках вийняти з духовки, помістивши на дерев'яну дошку.


Ніжна і соковита курка з рисом в духовці рецепт, який стане вашим улюбленим.Приготуйте курку з капустою і рисом в мультиварці, читайте поради і рекомендації в нашій статті.Страви в горщиках ні з чим не порівняти, тому візьміть на замітку рецепт курки з гречкою в горщику в духовці. Читайте, додайте в закладки і готуйте!

Секрети потрібно знати

Страва буде приготовано ніжніше, якщо перед відправкою горщиків в духовку дати їм постояти в холодній воді. Стінки керамічного посуду мають пористу структуру, наситившись водою, горщик приготує овочі і м'ясо ніби на пару.

Кількість інгредієнтів варто розраховувати виходячи з обсягу і розміру посуду. В маленьких горщиках страва приготується швидше.

Щоб мяско вийшло м'якше, його можна попередньо замаринувати в цибулі, оцет, лимонному соці і спеціях, а потім укладати в посуд.

Блюдо рівномірно приготується, якщо всі частини будуть подрібнені приблизно однаково.

Спеції для курки з овочами в духовці підійдуть найрізноманітніші. Особисті переваги гостей і кулінара допоможуть кожний раз, не змінюючи склад продуктів отримувати нові смаки.

Що ще почитати: