Як приготувати соус «Сальса» в класичному та інших варіантах
Для того щоб другі страви були не тільки красивими, але і володіли яскравим смаком, багато хто часто доповнюють їх соусами. Соуси бувають різні – гострі, солодкі, кислі, солоні, гіркі. Головне, щоб вони добре поєднувалися з частуванням. Якщо ви любитель чого-небудь гострого і яскравого, то мексиканський соус сальса буде для вас ідеальним варіантом. Він готується з овочів з додаванням гострого перцю чилі.
Багато хто чомусь вважають, що сальса – це запальний мексиканський танець, Звичайно, це так, але не тільки. Сальсою також прийнято називати гострий соус, який можна використовувати як доповнення до багатьох страв.
Цей соус родом з Мексики, де його готують вже давно. Він відмінно гармонує практично з будь-якими продуктами і стравами – з рибою, м'ясом, овочами, його навіть можна поєднувати з яйцями. Крім цього, його приготування просте, а всі складові компоненти можна з легкістю придбати в будь-якому магазині.
Для приготування цього соусу потрібно підготувати помідори, перчик чилі, цибуля, часник, спеції. А сам процес приготування простий, для нього не потрібно мати великого досвіду.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідорів середнього розміру - | 4-5 шт. |
фіолетової цибулі - | 1 шт. |
часникових зубчиків - | 3-5 шт. |
чилі - | 4-6 невеликих стручків |
соку зі свіжого лимона - | 2 великі ложки соку |
свіжої зелені - | 2-3 гілочки |
солі - | на свій смак |
перцю чорного в молотом вигляді - | щіпка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 59 Ккал |
Мексиканський соус сальса в класичній інтерпретації готується за наступним кулінарним кроків:
- Першим ділом промиваємо помідори, прибираємо плодоніжки;
- З томатів потрібно прибрати шкірку, ріжемо навпіл і вичищаємо насіння;
- Розрізаємо томати дрібними шматочками;
- З лука зчищаємо лушпиння і шаткуємо дрібними кубиками;
- Часникові часточки очищаємо, шаткуємо їх тонкими пластинками або пропускаємо через землянку;
- Стручки перцю чилі необхідно добре промити;
- Зрізаємо з перчиком видаляємо плодоніжки і насіння;
- Нарізаємо перець тонкими кільцями чи дрібними шматочками;
- Викладаємо всі овочі в одну чашку;
- Поливаємо овочеву суміш соком лимона, можна підлити оливкова олія;
- Додаємо сіль, спеції;
- Зелень споліскуємо, шаткуємо на дрібні шматочки;
- Викладаємо овочі дрібно порубану зелень;
- Всі компоненти добре розмішуємо до рівномірної структури;
- Прибираємо соус в холодильник і наполягаємо протягом години;
- Після цього готовий соус можна використовувати для різних страв, зберігати його можна не більше 7 днів.
«Сальса» до риби і морепродуктів
Які інгредієнти будуть потрібні:
- 600-700 грам свіжих помідорів;
- масло коров'яче сьогодення – 200 грам;
- 4 ст. ложки бренді або коньяку;
- ¼ Цибулини;
- перець чилі – 4-5 маленьких стручків;
- 4 маленькі ложки соусу чілі;
- 50 мл бальзамічного оцту;
- 2 маленькі ложки вустерського соусу;
- 1 ч. ложка часниковою солі.
На приготування буде потрібно 60 хвилин.
Калорійність – 65 ккал.
Як потрібно робити:
- Вершкове масло потрібно помісти в сотейник або каструлю з товстим дном;
- Кладемо вершкове масло на вогонь і розтоплюємо до рідкого стану;
- Помідори необхідно добре сполоснути, далі нарізаємо їх на дрібні шматочки;
- Нарізані помідори викладаємо в розтоплене вершкове масло;
- Перець чилі промиваємо, видаляємо плодоніжки і вичищаємо насіння;
- Нарізаємо перець дрібними шматочками;
- Викладаємо перець до помідорів і добре перемішуємо;
- Потім викладаємо соус чилі, підливаємо трохи бальзамічного оцту;
- Далі обережно додаємо вустерський соус. Справа в тому, що цей вид соусу дуже концентрований, з цієї причини його потрібно додавати по краплях;
- Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, прогріваємо приблизно хвилин, при цьому постійно помішуємо;
- В кінці підливаємо бренді або коньяк, тушкуємо ще протягом 5 хвилин, при цьому незабутній помішувати;
- Готовий соус потрібно остудити до теплого стану і прибрати в холодильник настоюватися;
- Приблизно через годину сальсу можна подавати до риби та страв з морепродуктів.
Зелений італійський «Сальса Верде»
Інгредієнти для приготування:
- півкілограма зелених помідорів невеликого розміру;
- 3-4 часникові часточки;
- 100 грам зеленого гіркого перцю;
- оливки без кісточок – 100 грам;
- цибуля зелена – 1 пучок на 50 грам;
- одна головка цибулі;
- лайм – половина;
- кінза – 5-6 гілочок;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- сіль на свій смак.
Час на приготування – 40-60 хвилин.
Калорійність – 58 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Зелені помідори добре промиваємо, обсушуємо або протираємо рушником;
- Далі овочі ріжемо на дві частини, виймаємо насіння;
- Гіркий перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку і витягаємо насінну коробку;
- Головку цибулі очищаємо і ріжемо на 4 частини;
- Часточки часнику очищаємо від шкірки;
- Зелень цибулі, кінзу добре споліскують і просушуємо;
- Викладаємо всі компоненти в ємність блендера, додаємо оливки і гарненько перемелюємо;
- Якщо немає блендера, то овочі можна прокрутити два рази через м'ясорубку;
- Далі викладаємо перемелені компоненти в ємність і поливаємо соком з половинки лайма;
- Додаємо оливкову олію, підсолюємо;
- Прибираємо в холодильник на 2 години;
- Після цього соус можна використовувати для приготування різних страв з м'яса, риби і овочів.
Рецепт пирога з яблуками на швидку руку — смачна, ароматна випічка на кожен день.
Читайте як приготувати вишукану карпаччо з лосося в нашій статті.
Читайте як приготувати ароматний рулет з бісквітного тіста з яблучним повидлом.
Рецепт на зиму
Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:
- кілограм свіжих помідорів;
- 6-8 перців чилі (приблизно на 200 грам);
- одна головка ріпчастої цибулі;
- болгарський перець – 2 штуки;
- часник – 1 головка;
- оцет 9 %-ний – 130 мл;
- 1 велика ложка цукрового піску;
- 5 великих ложок рослинного масла;
- щіпка солі;
- 1 маленька ложка сушеного орегано;
- можна додати трохи кмину.
Час на приготування – 60-70 хвилин.
Калорійність – 66 ккал.
Як потрібно робити класичний соус сальса на зиму:
- Для початку промиваємо стручки перцю чилі, зрізаємо плодоніжку і видаляємо насіння;
- Якщо ви хочете зробити не дуже гострий соус, то попередньо потрібно перці запекти в духовці протягом 10 хвилин;
- Після цього можна буде з легкістю прибрати шкірку з перців;
- Далі нарізаємо чилі дрібними шматочками;
- Промиваємо болгарський перець, зрізаємо плодоніжки і прибираємо насіння;
- Нарізаємо перець на дрібні шматочки;
- Лук очищаємо і шаткуємо на невеликі кубики;
- Помідори попередньо промиваємо гарячою водою, щоб з них можна було швидко прибрати шкірку;
- Прибираємо у кожного томату тверде місце, на якому була плодоніжка. Нарізаємо овочі невеликими шматочками;
- Часник очищаємо і шаткуємо дрібними пластинками або шматочками;
- Викладаємо часник до помідорів, також додаємо сіль, приправи і розмішуємо;
- Всі овочі викладаємо в ємність, добре перемішуємо;
- Ставимо на середній вогонь, розмішуємо і доводимо до кипіння;
- Тушкуємо соус протягом 20 хвилин, при цьому періодично розмішуємо;
- Тим часом готуємо банки, їх потрібно гарненько промити і обшпарити гарячою водою;
- Можна потримати близько 5-7 хвилин у духовці;
- Кришки кип'ятити 3-4 хвилини;
- Готовий соус розкладаємо по банках;
- Закриваємо гвинтовими кришками, ставимо верх дном в темне місце;
- Закутуємо банки теплим пледом і залишаємо на добу;
- Після цього прибираємо на зберігання в комору або льох.
Поради господиням
- для приготування класичного соусу сальса потрібно використовувати м'ясисті і стиглі помідори;
- не шкодуйте перцю чилі, цей соус повинен бути гострим;
- після приготування найкраще прибрати сальсу в холодильник на кілька годин, щоб вона настоялася і стала більш ароматною, гострої;
- додатково додайте зелень, спеції, пряні трави. Ці інгредієнти надають приємний смак і аромат.
Сальса – це відмінне доповнення до багатьох страв. Якщо ви любите пекучі частування, то цей соус буде найбільш підходящим. Але все-таки не варто зловживати сальсою, тому що вона може справити неприємне вплив на здоров'я – підвищений тиск, проблеми з серцем та інші неприємні ефекти. Все має бути в міру!