25 апрель 2019 2 290

Варимо макарони: поради проти злиплих виробів

Макарони – «підступні» вироби. Якщо вже досвідчені господині хоча б раз стикалися з проблемою злиплих кома, що вже говорити про перші кулінарних дослідах?!

Насправді в тому, щоб зварити макаронні вироби, які навіть після остигання легко відокремлюються один від одного, немає ніякої складності. Головне – знати основні правила. Давайте раз і назавжди скажімо «Стоп!» неправильним прийомів приготування цього смачного страви.

Головні правила

  1. Варити пасту слід у великій кількості води, тому навіть на 1 або 2 порції знадобиться каструля достатньої ємності, не менше двох літрів;
  2. Вогонь повинен бути максимальним, ніякого повільного томління;
  3. Необхідно дотримуватися пропорції з солі: 200 грам макаронів, зварених у двох літрах води, приправляється 20 грамами солі;
  4. Точно дотримуватися значення італійської фрази «al dente», в буквальному перекладі означає «на зубок»: паста готова відразу після того, як зник твердий центр виробів;
  5. Не треба сліпо довіряти часу, зазначеному в рецептурі на упаковці, краще покладатися на власний смак і визначити готовність блюда, просто спробувавши його. Розбіжності в інтервалі найчастіше складають 1-3 хвилини;
  6. Не слід промивати макарони. Після зливання води достатньо струсити вироби і приправити їх вершковим маслом або соусом;
  7. Краще купувати макарони, виготовлені з твердих сортів пшениці.

Поради з приготування макаронів в каструлі

Найчастіше макарони готуються в каструлі на плиті. Так, як варити макарони в каструлі, щоб вони не злипалися? Рекомендацій по варінні цього нехитрого страви декілька:

  1. Приготуйте каструлю потрібного розміру. Стандартна пачка макаронних виробів важить близько 500 грам. Для її приготування ідеально підходить ємність об'ємом 5 літрів;
  2. Заповніть обрану каструлю водою на дві третини;
  3. Поставте на плиту для закипання;
  4. Підсолити воду в названій вище пропорції відразу після появи перших вируючих бульбашок;
  5. Після цього додайте дві столові ложки соняшникової олії. Така маленька хитрість точно вбереже вас від злиплих кома;
  6. Всипте макарони в приготовлену киплячу воду;
  7. Обережно перемішуйте вироби до тих пір, поки вони не закиплять вдруге. Відкладіть на цей час всі інші справи на кухні. Адже якщо забути перемішати макарони після їх занурення у воду, вони зі стовідсотковою ймовірністю будуть «намертво» притиснуті до стінок і дна каструлі;
  8. Засічіть час — тривалість приготування зазвичай на 2 хвилини менше заявленої на упаковці товару;
  9. Спробуйте блюдо: зникла твердість, відразу вимикайте плиту;
  10. Злийте воду;
  11. Висипте макарони на друшляк, струсніть їх;
  12. Приправте вершковим маслом або заздалегідь приготовленим соусом.

Як дізнатися, чи готові макарони?

На око цього точно не визначити. Вірний спосіб – спробувати. Тоді вже точно не помилишся. Ідеальна ступінь готовності – трохи не доварені вироби, на смак – пружні і не жуйки, що липнуть до зубів. Правда, смаки у всіх різні. Хтось любить м'які і, відповідно, варить їх саме до такої консистенції. Головне – встигнути злити воду до перетворення в кашу.

Якщо пробувати макарони не хочеться, можна визначити, чи готові вони і ще одним методом, — подивитися, липнуть чи виробу до поверхні сухої тарілки. Якщо так — стовідсотково зварені, можна приступати до трапези.

Як правильно варити макарони в мультиварці, щоб не злипалися

Якої марки мультиварка, неважливо, існують базові рекомендації по відварювання макаронів, і їх слід дотримуватися:

  1. Всипати вироби в чашу приладу;
  2. Залити їх водою так, щоб були повністю сховані;
  3. Додати столову ложку рослинної олії;
  4. Виставити режим «Плов», «Варка на пару», «Паста» (такі є в комплектації мультиварок Поларіс і Редмонд) максимум на 12 хвилин.

Важливо: час приготування залежить від того, яке зазначено на упаковці макаронних виробів. Зазвичай – це інтервал від 7 до 10 хвилин. Додавши до нього йому пару, ви отримаєте точний часовий проміжок приготування.

Як готувати гострий соус «Сальса», який підійде до м'ясних і рибних страв.

Рецепт смачного салату «Цезар» з куркою — читайте як приготувати закуску в нашій статті.

Страви з вірменського лаваша — візьміть на замітку наші рецепти цікавих закусок.

Готуємо в мікрохвильовці!

На кухні є безліч приладів, і не обов'язково використовувати для приготування макаронів традиційну електричну плиту. Крім мультиварки, підійде і мікрохвильова піч. В ній також можна зварити смачну пасту без злиплих грудок.

Отже, скільки часу і як варити макарони в мікрохвильовці, щоб не злипалися:

  1. Насипати сухі вироби в керамічний або скляний посуд, саме така потрібна для варіння в мікрохвильовій печі;
  2. Залити водою так, щоб макарони були приховані як мінімум на 2 сантиметри;
  3. Додати рослинне масло і сіль;
  4. Поставити ємність у чашу приладу;
  5. Включити таймер, розрахувавши його таким способом: до часу, зазначеного на упаковці, додати 2 хвилини. Не забувайте, що багато чого ще залежить і від потужності мікрохвильовки;
  6. Перевірити готовність на смак;
  7. Поставити ще раз на піч ємність з макаронами і прокрутити додаткові кілька хвилин або ж вийняти її, якщо вироби зварилися;
  8. Злити воду;
  9. Відкинути на друшляк;
  10. Приправити за своїм розсудом.

Зверніть увагу: чаша з макаронами буде дуже гарячою, тому виймаючи її, візьміть рушник або надіньте рукавиці.

Макаронні гнізда вийдуть смачними і цілими

Улюбленою стравою багатьох господинь стали макаронні гнізда, які являють собою трубочки, скручені в клубок. Начинок до них можна придумати масу, головне – зробити так, щоб вони не зварилися і не розпалися на частини. Втім, це не складно, якщо дотримуватися простих правил:

  1. Складіть гнізда в глибоку посуд так, щоб вони не торкалися один одного;
  2. Залийте киплячою водою, щоб вона повністю покривала вироби;
  3. Приправте двома ложками рослинного масла і сіллю;
  4. Поставте на вогонь;
  5. Варіть 5 хвилин, не перемішуючи;
  6. Дістаньте кожне гніздо окремо;
  7. Під час витягування акуратно притискайте до країв каструлі, щоб дати рідини стекти.

Ну а далі – політ фантазії. Начинка може бути який завгодно, на смак і колір товаришів немає: морепродукти, фарш, тертий пармезан і, звичайно ж, зелень. Додавши до цього ще й соус, можна отримати абсолютно прекрасне блюдо.

Як бачите, ніяких секретів приготування макаронів немає. Головне – слідувати рекомендаціям і купувати якісні вироби з твердих сортів. Готуйте із задоволенням!

Що ще почитати: