14 май 2019 1 169

Як правильно приготувати соус «Тисяча островів»

Майонез і кетчуп – можливо, найпопулярніші заправки, використовувані кухарями у багатьох національних кухнях. Не меншою популярністю користується і суміш цих двох продуктів, іменована «Тисяча островів».

Кулінарна довідка

В красивому архіпелазі з 1864 островів уздовж кордону між США і Канадою цей соус був звичайною приправою у повсякденному меню місцевих рибалок. Але на початку двадцятого століття однієї відомої канадській актрисі довелося спробувати цей чудовий соус. Його смак настільки їй сподобався, що вона попросила його рецепт.

Пізніше своїй кулінарній знахідкою актриса поділилася зі своїм другом власником готелю " Уолдорф-Асторія в Нью-Йорку. Після цього соус з'явився в меню ресторану і з 1912 року розпочав підкорювати серця і шлунки гурманів по всьому світу.

Популярність цієї приправи криється в простоті приготування продуктів, які також відомі і популярні, а так само в його універсальній сполучуваності практично з усіма продуктами: риба, м'ясо, овочі, морепродукти, хлібобулочні вироби та інше.

Оригінальний рецепт
Інгредієнти Кількість
майонезу - 200 мл
кетчупу - 50 мл
винного оцту - 40 мл
цукру - 30 г
маринованого огірка - 30 г
ріпчастої цибулі - 30 г
відварених яєць - 1 шт.
солодкого зеленого перцю - 40 г
солі, перцю і часнику - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 370 Ккал

Існує маса варіантів соус «Тисяча островів». Це пояснюється його світовою популярністю, коли кухарі, в кожному куточку світу готуючи, намагаються додати в нього якісь інгредієнти, близькі їх культурі.

Як готувати соус «Тисяча островів»:

  1. Першим ділом потрібно дуже дрібно подрібнити маринований огірочок, відварне куряче яйце, солодкий перець і ріпчасту цибулю. Зробити це можна за допомогою гострого ножа або дуже дрібної терки;
  2. Потім слід змішати майонез з кетчупом, цукром і оцтом, додати подрібнені овочі, яйце, сіль і спеції, добре все перемішати;
  3. Щоб отримати більш однорідну по консистенції суміш, можна просто скласти всі інгредієнти в чашу блендера і подрібнити до однорідності;
  4. Після того як всі продукти, що входять до складу, подрібнені і з'єднані соус потрібно прибрати на 20-30 хвилин у холодильник, щоб він настоявся і його смак повністю розкрився.

Пікантний соус «Тисяча островів»

Класичний варіант цієї заправки має кисло-солодкий смак, але для любителів «гострих відчуттів» є більш пікантні варіанти. Американці звикли додавати гостроти з допомогою соусу «Табаско», але якщо його не знайдеться на полиці в найближчому супермаркеті, то можна досягти подібного результату з допомогою подрібненого перцю Чилі або меленого гострого червоного перцю.

Для пікантної варіації «Тисячі островів» знадобляться:

  • 250 мл майонезу;
  • 50 мл кетчупу або томатної пасти;
  • 5 мл соусу «Табаско» (або «Чилі»);
  • 40 г червоного або зеленого солодкого перцю;
  • 50 г маринованих корнішонів;
  • 1 варений жовток курячого яйця;
  • 5 зелених оливок;
  • 30 г ріпчастої цибулі;
  • сіль і мелений червоний перець за смаком.

Тривалість приготування разом з часом, яка готова заправка повинна провести в холодильнику перед подачею на стіл, складе до 55-60 хвилин.

Калорійність заправки – 251,0 кілокалорій на кожні 100 грамів.

Алгоритм приготування:

  1. Оливки, огірки, солодкий перець і ріпчасту цибулю потрібно дуже дрібно порубати ножем до кашеподобного стану. Жовток натерти на тертці з самими маленькими отворами;
  2. У глибокій посудині змішати майонез, кетчуп (томатну пасту) і соус «Табаско», потім додати інші інгредієнти подрібнені. Гарненько розмішати масу, при необхідності підсолити і додати гостроти, використовуючи гострий мелений червоний перець;
  3. Після півгодинної витримки в магазині соус можна перелити в соусник і подавати окремо до столу, а можна використовувати його для заправки салатів.

Візьміть на замітку рецепт тіста філо в домашніх умовах — це прекрасна основа для багатьох варіантів випічки, особливо гарні штруделі.

Як приготувати гречану кашу з білими грибами читайте в нашій статті.

Як смачно запекти овочі гриль ви можете дізнатися з нашої статті.

До чого підходить соус

Більш універсальної приправи, ніж «Тисяча островів» просто не існує. Вона підходить для заправки овочевих або м'ясних салатів, коктейлів з морепродуктів. Соус можна їсти і самостійно в якості намазування для бутербродів, чудово він зможе доповнити гамбургер або замінити звичні кетчуп з майонезом в хот-догів.

У мережі швидкого харчування Макдоналдс цей соус виступає доповненням в картоплі фрі і курячим нагетсам. Але не тільки страви з фастфуду будуть смачні у поєднанні з ним, він чудово доповнить будь-які домашні страви з картоплі, яєць, риби, м'яса або овочів.

Корисні поради

Звичайно, для приготування можна використовувати магазинний майонез, але більшу користь для здоров'я принесе приготований в домашніх умовах, хоч це і збільшить час приготування заправки.

Кислинку готової приправі надає винний оцет. Його можна замінити яблучним, але якщо його немає, то краще не брати звичайний столовий, а вичавити з лимона відповідну кількість лимонного соку.

За бажанням замість маринованих огірочків можна використовувати оливки (або обидва компоненти разом). Оливки слід брати зелені, а от що стосується начинки, то вони можуть бути як з нею, так і без неї.

Часто в рецептах цього соусу можна зустріти зелень, але досвідчені кулінари не радять робити це, оскільки сильний аромат свіжої зелені здатний забити смак як самої заправки, так і страви з якими вона подається.

Дуже важливий момент – термін зберігання домашньої заправки «Тисяча островів». Оскільки в складі відсутні консерванти, які могли б зберегти свіжими тривалий час всі інгредієнти зі складу, то максимальний час зберігання у холодильнику 5-7 днів.

Що ще почитати: