18 апрель 2019 6 124

Бездріжджове тісто для рум'яних пиріжків з пилу, з жару

Хороший рецепт бездріжджового тіста — це знахідка для тих, хто не любить витрачати сили на приготування опари, побоюється в силу недосвідченості працювати з дріжджами, боїться, що готове тісто не підніметься або опаде в духовці при випічці.

Бездрожжевая випічка зацікавить і тих, кому не подобається смак дріжджового, не підходить його калорійність або просто випічка із застосуванням дріжджів протипоказана за станом здоров'я (а таке буває досить часто).

Але і таким людям хочеться урізноманітнити свій раціон, влаштувати свято собі і домашнім, подати гостям смачну випічку. І ось тут дуже виручають бездріжджові вироби.

Види бездріжджового тіста

Є кілька стандартних швидких рецептів по приготуванню пирожкового тіста без додавання дріжджів:

  1. Просте прісне. Воно не потребує особливих добавках. Його склад зовсім простий, і всі інгредієнти можна знайти на будь-якій звичайній кухні — на 1 кг борошна — 2 склянки теплої води і 2 ч. л. солі.Замішувати інгредієнти краще не на дошці або стільниці, а в будь-якій глибокій ємності з порцеляни, глини або в емальованому посуді. Спочатку сіль потрібно розчинити в теплій воді, після чого поступово і рівними порціями ввести всю борошно, постійно перемішуючи.Тісто перекласти на дошку, кілька разів обім'яти і скачати в кулю. Його обернути тканиною (рушником або чистою серветкою) і залишити відлежатися 15 — 20 хвилин. Після чого тісто готове до використання;
  2. На сметані. Воно м'яке, розсипчасте, з дуже приємним ніжним смаком. Підходить як для невеликих пиріжків, або ватрушок, так і для великих пирогів;
  3. На вершковому маслі. Такий вид прісного тіста з-за наявності в складі вершкового масла в процесі випічки утворює апетитну хрустку скоринку. Це — основа для випікання прісних масляних булочок, печива, кексів. У деяких рецептах вершкове масло допустимо замінити маргарином;
  4. З додаванням сиру. Сир, введений в бездріжджовий основу, змінює його структуру, роблячи виріб з такого тіста повітряним, більш легким і особливо м'яким. Дуже добре підходить для пиріжків, великих пирогів і булочок з начинкою;
  5. На молоці. Молоко, введене в склад, почасти замінює дріжджі, запускаючи легкий процес бродіння, що дозволяє отримати легкість і пористість виробів, які завдяки цьому виходять ніжними і легкими.
Швидке бездріжджове тісто для пиріжків, смажених на сковороді
Інгредієнти Кількість
Кисляк - 0,5 л
Яйце - 1 шт.
Цукор - столова ложка
Сода - 0,5 ч. л.
Сіль - одна щіпка
Борошно - приблизно близько 1 кг
Рослинна олія - для смаження
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 255 Ккал
Бездріжджові смажені пиріжки заслужено шануються: пишні, рум'яні, до того ж, легко і просто готуються навіть у тих, хто не справляється з примхливим дріжджовим тістом.

Такий заміс чудово вдається на кефірі або кисляку.

Вилити в миску кисле молоко, всипати соду, ретельно розмішати до її погашення. Додати сіль і цукор, вбити яйце.

Потім неквапливо засипати борошно, постійно ретельно промешівая, щоб вийшла однорідна м'яка текстура без грудок. Тісто скатати в кулю, який потім можна розрізати на шматки для зручності.

Кожен шматок скачати по черзі в довгий джгут у формі ковбаски і нарізати на рівні частини, які й будуть основою для пиріжків. Кожен шматочок рівномірно розкачати за допомогою качалки в коржик не більше 5 мм завтовшки.

У центр лепешечек покласти будь-яку заготовлену заздалегідь начинку, з'єднати протилежні краї коржа, добре скріпити їх, притискаючи обидва краї по всій довжині.

Начинка може бути абсолютно будь-яка: капустяна, картопляна, з морквою і цибулею, тушковані гриби, варені рубані яйця з смаженою цибулею або різні суміші з перерахованих продуктів.

Солодкі пиріжки з начинкою з яблук, густого повидла з будь-яких фруктів, нежидкого варення або свіжих ягід з цукром і крохмалем.

Готові пиріжки витримати на присипаній борошном дошці близько 20 хвилин, щоб вони расстоялись.

У підготовлену глибоку сковороду влити рослинне масло, так, щоб він вкривав дно сковороди на 1 см у висоту, добре розігріти, уникаючи перекаливания, і укласти пиріжки швом вгору на відстані один від одного, щоб їх боку не стикалися, причому масло повинно покрити їх наполовину.

Смажити з обох боків до появи гарної скоринки.

Рецепт бездріжджового тесту на кефірі

Візьміть:

  • Склянка кефіру;
  • 3 склянки борошна;
  • Третина 1 ч. л. харчової соди;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Сіль;
  • 20 г вершкового масла (для змазування форми);
  • Одне яйце (змастити пироги).

В підходящу ємність вилити кефір, всипати соду, сіль і перемішати. Важливий момент — дати постояти суміші 5-10 хвилин.

Рівномірним частинами потроху засипати заздалегідь просіяне борошно, вимішуючи. Правильно приготоване тісто на кефірі виходить еластичним і легко відстає від рук.

Другий важливий момент: готове тісто на кефірі потрібно витримати в спокої 15 або 20 хвилин, щоб воно злегка підійшло, так як кефір викликає процес бродіння, робить випічку особливо м'якою і повітряної.

Тісто розкачати, вирізати кружечки, на які покласти заздалегідь обрану і підготовлену начинку, акуратно защипнувши краю пиріжків. Зверху наколоти кожен пиріжок виделкою і викласти на деко, застелене папером або присипаний борошном.

Обмазати збитим яйцем пиріжки і відправити в духовку на 30-35 хвилин на температуру 180-200 градусів.

Коли випічка підрум'яниться, потрібно перевірити готовність дерев'яною зубочисткою, після чого вийняти деко з духовки, змастити пиріжки розтопленим маслом і накрити чистим бавовняним рушником кілька хвилин до поглинання олії.

Смачні пиріжки з листкового бездріжджового тіста в духовці

Їх можна випекти в духовці легко і швидко. Начинка у таких пиріжків може бути з сьомгою, яйцем чи солодкою.

Дуже смачні і швидкі пиріжки з такого тіста виходять з начинкою з вишень.

Покупне листкове тісто перед розкочуванням потрібно попередньо розморозити. Вишня для начинки підходить як свіжа, так і заморожена, яку в такому випадку теж потрібно розморозити перед використанням.

При бажанні, вишню можна замінити в цьому рецепті на інші ягоди або фрукти.

Рецепт пиріжків з вишнями:

  • 300 гр. вишні;
  • 500 г готового листкового тіста;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. картопляного, а краще кукурудзяного крохмалю.

Беремо вимиту і обсушену вишню, якщо вона з кісточками, їх треба вийняти. Якщо вишня заморожена, її потрібно розморозити, як і покупне тісто.

Засипати вишню цукром і залишити на 20 хвилин для виділення соку. Якщо соку вийде обмаль, можна додати трохи води.

Додати вишню крохмаль і поставити на слабкий підігрів, помішуючи до отримання густої субстанції, схожої на кисіль. Готову начинку потрібно поставити остудитися.

Тісто розкачати тонко, близько 5 мм, розрізати на приблизно рівні квадрати, які потім подумки по діагоналі поділити на дві частини. На одній такій половині зробити акуратний надріз ножем, а на другу цілу частину квадрата викласти приблизно столову ложку начинки.

Краї злегка змочити водою, щоб вони краще трималися, накрити частина з начинкою інший, надрізаної половиною квадрата і защипати.

У скропіть водою деко викласти пиріжки, поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, випікати 20-25 хвилин до повної готовності. Остудити до теплого стану, так пиріжки будуть ще смачніше.

Можна подати до столу і точно такі ж несолодкі пиріжки. Особливо популярний бюджетний, і при цьому дуже смачний варіант листкових пиріжків з зеленою цибулею і яйцем.

Інгредієнти для їх приготування:

  • Яйця — 5 шт.;
  • Зелену цибулю (перо) — 300 р.;
  • Тісто листкове бездріжджове — 500 р.;
  • Жовток одного яйця (для змащування);
  • Сіль;
  • Рослинне масло — 1 ст. л.

Яйця відварити круто, остудити, очистити, нарізати. Цибулю вимити, обсушити й подрібнити на колечка, пом'явши його з сіллю, щоб він став м'якшим і пустив сік. Змішати цибулю з яйцем і влити рослинне масло.

Тісто заздалегідь розморозити. Розкачати в пласт середньої товщини, тому що занадто тонко розкатане тісто буде рватися, а занадто товсте — погано пропечеться.

Нарізати на рівні квадрати, на середину кожного покласти столову ложку начинки. Ретельно защипати краї, звернувши кожен пиріжок трикутником.

Деко застелити папером для випічки, трохи змастити папір маслом, рівномірно викласти пиріжки, промазати збитим жовтком. Випікати в попередньо розігрітій духовій шафі пів години при температурі 180 градусів.


Простий рецепт тіста для сосисок у тісті виручить коли потрібно швидко приготувати щось для дітей.Візьміть на замітку також рецепт шаурми в лаваші, всі нюанси приготування ви знайдете тут.Зелений борщ зі щавлем найкраще подавати з пиріжками, а ось як зварити це весняне блюдо читайте на #deletetag#/retsepty-blyud/supy/zeleniy-borsh-s-shavelem.html

Корисні поради

Багато хто думає, що без дріжджів неможливо отримати добре піднялося тісто і, як результат, м'яку і апетитну випічку. Насправді це не так.

  • Бездріжджове тісто на рослинному або тваринному жирі, кефірі, кисляку, сметани і навіть пиво — відмінна заміна дріжджового тесту. Адже приготувати його набагато простіше, ніж дріжджове, так і продуктів потрібно менше, при цьому вироби практично не поступаються за своїми смаковими якостями і зовнішнім виглядом виробів з дріжджового тіста.
  • З бездріжджового тіста зроблено більшість настільки улюблених з дитинства ласощів. Це пісочне, бісквітне, заварне, листкове, здобне прісне тісто для кондитерських виробів.
  • Всі ці види дріжджового тіста замішуються з додаванням жирів тваринного і рослинного походження, що робить його м'яким, повітряним, ніжним і смачним.
  • Крім цього, бездріжджове тісто застосовується для готування та інших усіма відомих і шанованих страв, адже його можна використовувати не тільки для смаження і запікання, але і варити, і готувати на пару.Це і пельмені і вареники, і манти, і всі види локшини, у тому числі домашньої. Широко представлені страви із прісного бездріжджового тіста у багатьох національних кухнях, багато страви стали популярні в усьому світі.
  • Для локшини, пельменів і тому подібних видів страв тісто готують на воді або молоці.
  • Щоб випічка вийшла повітряної і м'якою, а пиріг або пиріжки пишними, тісто заводять на соді, погашеної молочною кислотою. Тому в бездріжджове тісто для пиріжків обов'язково додають жир і молочні продукти.
  • Це може бути сметана, кефір, кисле молоко і навіть сир або сир. У тесті для випічки жир є у вигляді вершкового, олії, маргарину або їх поєднань. Воно прекрасно гармонує з різними начинками, різновид яких практично не обмежена.

Дивіться майстер-клас як приготувати бездріжджове тісто для пиріжків:

Приємного апетиту!

Що ще почитати: