18 март 2019 6 930

Універсальне блюдо – риба, запечена у фользі в духовці

Риба поживна і прекрасна в будь-якому вигляді. Різноманітність можливостей творити в кулінарному плані страви з неї величезна. Рибка може не вгадуватися на тарілці, а нагадувати зовсім інший продукт.

Зазвичай її приготування не займає багато сил, але вимагає нестандартного до себе ставлення, дотримання пропорцій спецій, маринаду, соусу, а ще наявності гарного настрою в процесі готування.

Отже, сьогодні під нашу пильну увагу потрапила риба, запечена у фользі в духовці. Ми розберемо, яка рибка краще підходить для запікання і розкриємо деякі секрети.

Вибрати рибу для запікання нескладно

Яку рибу вибрати для запікання — найголовніше питання. За смаком при запіканні у фользі в духовці лідирують карась, тріска, морський язик і окунь, скумбрія, форель, короп, палтус.

Це не означає, що інша рибка мало підходить для запікання, але страви з перерахованих видів виходять найбільш запашними, виразними і смачними.

Щоб блюдо вийшло добре, слід точно вибрати основний інгредієнт. Купуючи рибу, потрібно дивитися на її свіжість. Це легко визначити за кольором і сяйву луски, вона повинна бути гладкою і сяючою. Очі риби, яка зовсім недавно ще плавала, прозорі, а м'ясо повинно добре пахнути.

Зіпсовану рибу відразу видасть роздуте черевце. В цілому, щоб бути впевненим у свіжості продукту, краще вибирати живу рибку, а якщо такої можливості немає, то робити це потрібно ретельно.

Єдиного правила, яким чином запікати ту або іншу рибу, немає. Можна вибрати цілу рибу або тушку без голови. Мабуть, найкращим примірником буде та рибка, в якій менше кісток, але можна вибрати і філе.

Універсальний рецепт-виручалочка
Інгредієнти Кількість
будь риби - 1 тушка
лука - 1 штука
солі - 3 щіпки
базиліка, естрагону, чебрецю і білого перцю - по одній щіпці
лимона - половинка
соняшникової олії - 1 ст. л.
кропу або розмарину - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Надійний рецепт, що підходить для всіх видів риб, простий. Багато часу він не займе, але результат буде дивним.

Перед тим, як запекти рибу в духовці у фользі, її необхідно помити, звільнити від нутрощів, обсушити рушником, а духовку нагріти до 200° С. Далі необхідно обмазати рибу зсередини сіллю і спеціями, а зовні виключно спеціями.

Очищений цибулю нарізати полуколечками, лимон кружальцями, кріп (розмарин) помити.

В рибку покласти цибулю, гілочку розмарину, кріп і кілька часточок кислого фрукта.

Фольгу змастити олією. Загорнути в неї рибу, поклавши зверху залишилися часточки лимона з цибулею і спеціями присипавши. Потрібно простежити, щоб фольга щільно закривала страву, тоді сік залишиться всередині.

Випікати рибку близько 30 хвилин, але час може змінюватись і залежати від виду і ваги риби.

Таке блюдо добре поєднується з будь-яким овочевим гарніром.

Радимо подивитися у відео-сюжеті ще один чудовий рецепт, який підійде для будь-якого типу рибки:

Скумбрія в фользі в духовці: що може бути простіше?

Скумбрія – той продукт, який зіпсувати в принципі неможливо. Використовуючи різноманітність спецій і овочів, можна кожного разу отримувати нове блюдо, яке буде залишатися приємним на смак навіть в холодному вигляді.

Для соковитою рибки на 2 персони знадобиться:

  • Одна скумбрія;
  • 6 дрібок солі;
  • По 2 щіпки базиліка, суміші перців, естрагону, насіння коріандру;
  • Невелика цибулина;
  • Одна велика морква;
  • Дві картоплини;
  • 20 мл рослинного масла;
  • Фольга для запікання.

Скумбрію потрібно підготувати, її необхідно очистити від нутрощів, зябер (якщо риба ціла), помити. Натерти рибку усіма спеціями.

Овочі позбавити від шкірки і нарізати моркву кружечками, картоплю скибочками, а цибулю півкільцями. Фольгу розстелити на деко, змастити олією. Викласти моркву і картоплю на лист фольги, зверху овочів покласти скумбрію, всередині якої лежить цибулю.

Загорнути рибу в лист фольги, щоб весь сік не витік і поставити в заздалегідь розігріту до 200° С духовку на 30-40 хвилин. Сервірувати запечену скумбрію, переклавши на тарілку.

Судак в духовці – шикарне блюдо

Судак – воістину королівська риба. Вона вважається дієтичною, містить багато поживних елементів і речовин.

Ця прісноводна риба може бути прикормом навіть для малюків, адже вона гіпоалергенна.

Судака можна готувати різними способами, але кращі його якості проявляються саме в запеченому вигляді.

Для приготування смачної страви на 4 персони необхідні:

  • Цілий судак (1 кг);
  • Один лимон;
  • 50 гр. майонезного соусу;
  • 100 гр. сметани;
  • 200 гр. сиру;
  • Дві цибулинки;
  • Сіль, перець за смаком;
  • Соняшникова олія – 2 ст. л.;
  • Пучок петрушки;
  • Фольга для запікання.

Перед приготуванням потрібно судака очистити від луски, нутрощів, плавників, помити його. Виконати на судаку поперечні надрізи.

Приправити спеціями рибку зовні і з внутрішньої сторони, при цьому не перестаратися з кількістю солі. Очищений лук повинен бути нарізаний товстими кільцями.

З половини лимона вичавити сік, приправити їм рибу, іншу половину нарізати півкільцями. Змішати майонез і сметану, сир потерти на тертці.

Всередину судака покласти частину цибулі і лимон. Залишилися кільця цибулі вкласти в надрізи, обмазати всю рибу сметанно-майонезній сумішшю і дати настоятися кілька хвилин.

На фольгу, змащену маслом, викласти судака і помістити в заздалегідь розігріту до 220° С духовку приблизно на 30 хвилин. Після цього дістати рибу і, розкривши фольгу, посипати страву сиром.

Повернути судака назад в духовку ще хвилин на 10, щоб розплавився сир. Подавати рибу, запечену в духовці у фользі цілком, прикрасивши гілочками петрушки.

Така страва стане чудовою прикрасою урочистого вечора, адже воно не тільки виглядає багато, але і має ніжний смак.

У черговому відео ви дізнаєтеся, як смачно запекти ляща у фользі:

Червона риба як об'єкт уваги кулінарів

Червона рибка завжди буде ідеальним стравою. Вона швидко і неймовірно просто готується, її вид разом із запахом змусить гостей ковтати слинки ще з порога.

Рибу можна вибрати абсолютно будь-яку, керуючись виключно своїми уподобаннями. Форель, сьомга, горбуша або кета стануть справжнім делікатесом як в цілому вигляді, так і приготовані шматочками.

Отже, запекти червону рибу в духовці у фользі, зможе будь-яка господиня. Для приготування соковитого страви на 4 персони необхідно:

  • 4 стейка червоної риби;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 1 лайм;
  • Сіль, спеції для риби — на смак;
  • Фольга.

Рибу помити і обсушити рушником. Змастити сіллю і спеціями стейки і залишити на півгодини для маринування. Духовку розігріти до 200° С.

Фольгу розрізати на 4 квадрати, кожен з яких повинен хоча б в 3 рази більше, ніж шматок риби. На фольгу укладати слайсы вершкового масла і стейк риби, зверху теж притрусити маслом.

Загорнути стейки щільно у фольгу і відправити на деку в духову шафу на 15-20 хвилин. Після приготування стейки полити соком лайма і можна подавати до столу.

Улов річковий рибки теж має право бути запеченим

Річкова рибка – особлива тема. Вона не всім подобається із-за наявності безлічі кісточок, але її неповторний смак не порівняти ні з яким іншим продуктом.

Солодкуватий присмак надає неймовірний ефект. Така рибка добре поєднується з овочами, часником і зеленню. Приготовлена в духовці, загорнута у фольгу щука, лящ, короп, сом, інша річкова риба буде неймовірно корисна.

Для приготування страви на 2 персони необхідно взяти:

  • 1 кг щуки;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 1 морква;
  • Сіль і перець — за смаком;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 гр. сметани;
  • Гілочку розмарину;
  • 20 гр. вершкового масла;
  • Фольгу.

Щуку помити, звільнити від нутрощів і плавників. Натерти рибу перцем і сіллю. Овочі очистити і нарізати цибулю півкільцями, а моркву брусочками.

Часник очистити, дрібно порубати, додати до сметані. На лист фольги покласти щуку, а під неї натерти масло.

Щуку залити соусом, зверху притрусити цибулею, морквою і покласти розмарин.

Випікати річкову рибу у фользі в духовці, розігрітій до 180-200° С близько 25 хвилин.

Після закінчення цього часу відкрити фольгу і запекти щуку ще близько 10 хвилин, щоб з'явилася гарна скоринка, а далі можна пригощатися.

Запечене м'ясо щуки стає дуже м'яким і ароматним.

Ну і куди ж нам без карпа? Ось відео-рецепт його приготування до свята:

Минтай, запечений без фольги – запорука апетитною скоринки

Рибу можна готувати в духовій шафі і без фольги. Будь сорт добре буде поєднуватися з овочами, грибами, зеленню і навіть ягодами.

Таке блюдо підійде для всієї родини, а готувати його простіше простого.

Наприклад, можна приготувати минтай з різними овочами в духовці.

На 4 персони для приготування минтая знадобиться:

  • Тушка минтая;
  • Невелика цибулина;
  • Невелика морква;
  • 300 гр. шампіньйонів;
  • 200 гр. сметани;
  • 200 гр. сиру;
  • Сіль і перець за смаком;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 200 мл окропу;
  • Зелень для прикраси;
  • 4 горщика для запікання.

Розглянемо докладно, як запекти рибу минтай в духовці без фольги. Для початку тушку треба помити, відрізати плавники, нарізати шматочками.

Цибулю нарізати кільцями, моркву кружальцями, гриби пластинками. Сир – на тертку. Зелень дрібно нарізати.

У кожен горщик покласти по шматочку масла. Далі викладати шарами цибулю, моркву, минтай, гриби. Всі шари трохи промащувати сметаною, а шар риби посипати сіллю з перцем.

Залити в кожен горщик окріп і посипати тертим сиром. Помістити горщики, накривши кришкою, в духовку на 30-40 хвилин. Подавати до столу, прикрасивши нарубаною зеленню.

Звичайно, рибних страв маса. Як на рахунок смачних рибних шматочків в хрусткому клярі? Кілька смачних кулінарних рецептів риби в клярі. Відмінна закуска!

Про те, як приготувати смачно минтай, читайте тут. Всі способи легкі і прості!

Багатьох хвилює зараз один і той же питання — як правильно худнути? У цій статті ви дізнаєтеся відповідь!

Кілька корисних порад

  • Щоб приготувати смачну страву, краще вибрати свіжу рибку. Якщо в наявності тільки заморожений продукт, то розморожувати його слід, накривши харчовою плівкою, тоді необхідна волога залишиться;
  • Рибу необхідно добре очистити від луски, жабров і нутрощів, відрізати плавники;
  • Червона рибка добре поєднується з лимоном, але втрачає від нього колір. Краще полити соком вже готову страву;
  • Жирні сорти риби краще не присмачувати соусами на основі майонезу або сметани, соковитість м'яса і так буде на висоті;
  • Для риби підходять абсолютно всі овочі, спеції та трави, тому можна сміливо експериментувати;
  • Часто буває, що господині не знають, скільки часу запікати рибу в духовці у фользі. Але тут все просто. Цей продукт готується швидко. Приблизний час варіюється від 20 до 40 хвилин, в залежності від складності страви і додаткових інгредієнтів.

Готувати їжу не обов'язково зі знанням всіх нюансів кулінарії, достатньо підключити фантазію і перебувати в прекрасному настрої, тоді і страва вийде неймовірним.

А тепер вашій увазі відео-рецепт запеченої доради з овочами. Спробуйте і ви здивуєтеся, наскільки ж все-таки різноманітні за смаком рибні страви!

Що ще почитати: