Універсальне блюдо – риба, запечена у фользі в духовці
Риба поживна і прекрасна в будь-якому вигляді. Різноманітність можливостей творити в кулінарному плані страви з неї величезна. Рибка може не вгадуватися на тарілці, а нагадувати зовсім інший продукт.
Зазвичай її приготування не займає багато сил, але вимагає нестандартного до себе ставлення, дотримання пропорцій спецій, маринаду, соусу, а ще наявності гарного настрою в процесі готування.
Отже, сьогодні під нашу пильну увагу потрапила риба, запечена у фользі в духовці. Ми розберемо, яка рибка краще підходить для запікання і розкриємо деякі секрети.
Вибрати рибу для запікання нескладно
Яку рибу вибрати для запікання — найголовніше питання. За смаком при запіканні у фользі в духовці лідирують карась, тріска, морський язик і окунь, скумбрія, форель, короп, палтус.
Це не означає, що інша рибка мало підходить для запікання, але страви з перерахованих видів виходять найбільш запашними, виразними і смачними.
Щоб блюдо вийшло добре, слід точно вибрати основний інгредієнт. Купуючи рибу, потрібно дивитися на її свіжість. Це легко визначити за кольором і сяйву луски, вона повинна бути гладкою і сяючою. Очі риби, яка зовсім недавно ще плавала, прозорі, а м'ясо повинно добре пахнути.
Єдиного правила, яким чином запікати ту або іншу рибу, немає. Можна вибрати цілу рибу або тушку без голови. Мабуть, найкращим примірником буде та рибка, в якій менше кісток, але можна вибрати і філе.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь риби - | 1 тушка |
лука - | 1 штука |
солі - | 3 щіпки |
базиліка, естрагону, чебрецю і білого перцю - | по одній щіпці |
лимона - | половинка |
соняшникової олії - | 1 ст. л. |
кропу або розмарину - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Надійний рецепт, що підходить для всіх видів риб, простий. Багато часу він не займе, але результат буде дивним.
Перед тим, як запекти рибу в духовці у фользі, її необхідно помити, звільнити від нутрощів, обсушити рушником, а духовку нагріти до 200° С. Далі необхідно обмазати рибу зсередини сіллю і спеціями, а зовні виключно спеціями.
Очищений цибулю нарізати полуколечками, лимон кружальцями, кріп (розмарин) помити.
В рибку покласти цибулю, гілочку розмарину, кріп і кілька часточок кислого фрукта.
Фольгу змастити олією. Загорнути в неї рибу, поклавши зверху залишилися часточки лимона з цибулею і спеціями присипавши. Потрібно простежити, щоб фольга щільно закривала страву, тоді сік залишиться всередині.
Випікати рибку близько 30 хвилин, але час може змінюватись і залежати від виду і ваги риби.
Таке блюдо добре поєднується з будь-яким овочевим гарніром.
Радимо подивитися у відео-сюжеті ще один чудовий рецепт, який підійде для будь-якого типу рибки:
Скумбрія в фользі в духовці: що може бути простіше?
Скумбрія – той продукт, який зіпсувати в принципі неможливо. Використовуючи різноманітність спецій і овочів, можна кожного разу отримувати нове блюдо, яке буде залишатися приємним на смак навіть в холодному вигляді.
Для соковитою рибки на 2 персони знадобиться:
- Одна скумбрія;
- 6 дрібок солі;
- По 2 щіпки базиліка, суміші перців, естрагону, насіння коріандру;
- Невелика цибулина;
- Одна велика морква;
- Дві картоплини;
- 20 мл рослинного масла;
- Фольга для запікання.
Скумбрію потрібно підготувати, її необхідно очистити від нутрощів, зябер (якщо риба ціла), помити. Натерти рибку усіма спеціями.
Овочі позбавити від шкірки і нарізати моркву кружечками, картоплю скибочками, а цибулю півкільцями. Фольгу розстелити на деко, змастити олією. Викласти моркву і картоплю на лист фольги, зверху овочів покласти скумбрію, всередині якої лежить цибулю.
Загорнути рибу в лист фольги, щоб весь сік не витік і поставити в заздалегідь розігріту до 200° С духовку на 30-40 хвилин. Сервірувати запечену скумбрію, переклавши на тарілку.
Судак в духовці – шикарне блюдо
Судак – воістину королівська риба. Вона вважається дієтичною, містить багато поживних елементів і речовин.
Ця прісноводна риба може бути прикормом навіть для малюків, адже вона гіпоалергенна.
Для приготування смачної страви на 4 персони необхідні:
- Цілий судак (1 кг);
- Один лимон;
- 50 гр. майонезного соусу;
- 100 гр. сметани;
- 200 гр. сиру;
- Дві цибулинки;
- Сіль, перець за смаком;
- Соняшникова олія – 2 ст. л.;
- Пучок петрушки;
- Фольга для запікання.
Перед приготуванням потрібно судака очистити від луски, нутрощів, плавників, помити його. Виконати на судаку поперечні надрізи.
Приправити спеціями рибку зовні і з внутрішньої сторони, при цьому не перестаратися з кількістю солі. Очищений лук повинен бути нарізаний товстими кільцями.
З половини лимона вичавити сік, приправити їм рибу, іншу половину нарізати півкільцями. Змішати майонез і сметану, сир потерти на тертці.
Всередину судака покласти частину цибулі і лимон. Залишилися кільця цибулі вкласти в надрізи, обмазати всю рибу сметанно-майонезній сумішшю і дати настоятися кілька хвилин.
На фольгу, змащену маслом, викласти судака і помістити в заздалегідь розігріту до 220° С духовку приблизно на 30 хвилин. Після цього дістати рибу і, розкривши фольгу, посипати страву сиром.
Повернути судака назад в духовку ще хвилин на 10, щоб розплавився сир. Подавати рибу, запечену в духовці у фользі цілком, прикрасивши гілочками петрушки.
Така страва стане чудовою прикрасою урочистого вечора, адже воно не тільки виглядає багато, але і має ніжний смак.
У черговому відео ви дізнаєтеся, як смачно запекти ляща у фользі:
Червона риба як об'єкт уваги кулінарів
Червона рибка завжди буде ідеальним стравою. Вона швидко і неймовірно просто готується, її вид разом із запахом змусить гостей ковтати слинки ще з порога.
Рибу можна вибрати абсолютно будь-яку, керуючись виключно своїми уподобаннями. Форель, сьомга, горбуша або кета стануть справжнім делікатесом як в цілому вигляді, так і приготовані шматочками.
Отже, запекти червону рибу в духовці у фользі, зможе будь-яка господиня. Для приготування соковитого страви на 4 персони необхідно:
- 4 стейка червоної риби;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 лайм;
- Сіль, спеції для риби — на смак;
- Фольга.
Рибу помити і обсушити рушником. Змастити сіллю і спеціями стейки і залишити на півгодини для маринування. Духовку розігріти до 200° С.
Фольгу розрізати на 4 квадрати, кожен з яких повинен хоча б в 3 рази більше, ніж шматок риби. На фольгу укладати слайсы вершкового масла і стейк риби, зверху теж притрусити маслом.
Загорнути стейки щільно у фольгу і відправити на деку в духову шафу на 15-20 хвилин. Після приготування стейки полити соком лайма і можна подавати до столу.
Улов річковий рибки теж має право бути запеченим
Річкова рибка – особлива тема. Вона не всім подобається із-за наявності безлічі кісточок, але її неповторний смак не порівняти ні з яким іншим продуктом.
Солодкуватий присмак надає неймовірний ефект. Така рибка добре поєднується з овочами, часником і зеленню. Приготовлена в духовці, загорнута у фольгу щука, лящ, короп, сом, інша річкова риба буде неймовірно корисна.
Для приготування страви на 2 персони необхідно взяти:
- 1 кг щуки;
- 2 невеликі цибулини;
- 1 морква;
- Сіль і перець — за смаком;
- 4 зубчики часнику;
- 200 гр. сметани;
- Гілочку розмарину;
- 20 гр. вершкового масла;
- Фольгу.
Щуку помити, звільнити від нутрощів і плавників. Натерти рибу перцем і сіллю. Овочі очистити і нарізати цибулю півкільцями, а моркву брусочками.
Часник очистити, дрібно порубати, додати до сметані. На лист фольги покласти щуку, а під неї натерти масло.
Щуку залити соусом, зверху притрусити цибулею, морквою і покласти розмарин.
Випікати річкову рибу у фользі в духовці, розігрітій до 180-200° С близько 25 хвилин.
Після закінчення цього часу відкрити фольгу і запекти щуку ще близько 10 хвилин, щоб з'явилася гарна скоринка, а далі можна пригощатися.
Запечене м'ясо щуки стає дуже м'яким і ароматним.
Ну і куди ж нам без карпа? Ось відео-рецепт його приготування до свята:
Минтай, запечений без фольги – запорука апетитною скоринки
Рибу можна готувати в духовій шафі і без фольги. Будь сорт добре буде поєднуватися з овочами, грибами, зеленню і навіть ягодами.
Таке блюдо підійде для всієї родини, а готувати його простіше простого.
Наприклад, можна приготувати минтай з різними овочами в духовці.
На 4 персони для приготування минтая знадобиться:
- Тушка минтая;
- Невелика цибулина;
- Невелика морква;
- 300 гр. шампіньйонів;
- 200 гр. сметани;
- 200 гр. сиру;
- Сіль і перець за смаком;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- 200 мл окропу;
- Зелень для прикраси;
- 4 горщика для запікання.
Розглянемо докладно, як запекти рибу минтай в духовці без фольги. Для початку тушку треба помити, відрізати плавники, нарізати шматочками.
Цибулю нарізати кільцями, моркву кружальцями, гриби пластинками. Сир – на тертку. Зелень дрібно нарізати.
У кожен горщик покласти по шматочку масла. Далі викладати шарами цибулю, моркву, минтай, гриби. Всі шари трохи промащувати сметаною, а шар риби посипати сіллю з перцем.
Залити в кожен горщик окріп і посипати тертим сиром. Помістити горщики, накривши кришкою, в духовку на 30-40 хвилин. Подавати до столу, прикрасивши нарубаною зеленню.
Звичайно, рибних страв маса. Як на рахунок смачних рибних шматочків в хрусткому клярі? Кілька смачних кулінарних рецептів риби в клярі. Відмінна закуска!
Про те, як приготувати смачно минтай, читайте тут. Всі способи легкі і прості!
Багатьох хвилює зараз один і той же питання — як правильно худнути? У цій статті ви дізнаєтеся відповідь!
Кілька корисних порад
- Щоб приготувати смачну страву, краще вибрати свіжу рибку. Якщо в наявності тільки заморожений продукт, то розморожувати його слід, накривши харчовою плівкою, тоді необхідна волога залишиться;
- Рибу необхідно добре очистити від луски, жабров і нутрощів, відрізати плавники;
- Червона рибка добре поєднується з лимоном, але втрачає від нього колір. Краще полити соком вже готову страву;
- Жирні сорти риби краще не присмачувати соусами на основі майонезу або сметани, соковитість м'яса і так буде на висоті;
- Для риби підходять абсолютно всі овочі, спеції та трави, тому можна сміливо експериментувати;
- Часто буває, що господині не знають, скільки часу запікати рибу в духовці у фользі. Але тут все просто. Цей продукт готується швидко. Приблизний час варіюється від 20 до 40 хвилин, в залежності від складності страви і додаткових інгредієнтів.
Готувати їжу не обов'язково зі знанням всіх нюансів кулінарії, достатньо підключити фантазію і перебувати в прекрасному настрої, тоді і страва вийде неймовірним.
А тепер вашій увазі відео-рецепт запеченої доради з овочами. Спробуйте і ви здивуєтеся, наскільки ж все-таки різноманітні за смаком рибні страви!