12 март 2019 2 352

Як приготувати карасів у сметані в духовці: прості рецепти

Карась – дуже смачна риба, яку традиційно готують в сметані. Завдяки своєму ніжному м'яса і тонкому смаку карась відмінно поєднується зі сметанним соусом і при запіканні в духовці стає неймовірно смачним.

Однак багато хто не люблять карася за його надмірну костистость і тинный запах, вважаючи цю рибу смітної. Але правильна підготовка і вдалий рецепт можуть скрасити цей недолік.

Як правильно вибрати і підготувати карасів

Карась це прісноводна річкова риба, яка ловиться круглий рік, тому її можна купити свіжої у будь-який час. Карась багатий корисними білками, кальцієм, вітамінами і мінералами, тому не варто нехтувати цією корисною рибкою.

Вибираючи карасів в магазині або на ринку, зверніть увагу на їх зовнішній вигляд, особливо на зябра і живіт. Зябра у хорошої риби червоні або рожеві, а живіт у свіжого карася ніколи не буде великим.

Для запікання в сметані беріть дрібних карасів, розміром з долоню, вони вийдуть ніжніше. Звичайно, краще всього брати живих карасів, такі часто продаються на ринках, але якщо вам не вдалося знайти, або якщо немає навичок роботи з живою рибою, можна купити і вже потрошєних.

До речі, ще Чехов у своєму оповіданні «Сирена» радив вустами одного з героїв потримати карасів живими в молоці не менше доби, тоді і піде з нього запах твані. Сьогодні така розкіш, як зміст карасів в молочній ванні недоступна сучасним господиням, тому в хід ідуть інші хитрощі по її приготування.

Принісши додому рибу, почистіть її – спочатку зніміть луску. Щоб робити це було зручніше, занурте вологі пальці в сіль і тримайте рибку за хвіст – сіль не дасть слизькою риби «втекти» з-під ножа.

Потім випатрайте карася і при потрошінні приділіть особливу увагу видалення чорної плівки вздовж реберних кісток – вона буде гірчити після приготування. Потім видаліть зябра, плавники і хвіст, а от голову можна не відокремлювати – карасів часто готують саме так, з головою.

На кожну тушку треба нанести насічки ножем у формі ромба з відстанню близько половини сантиметра і полити надрізи лимонним соком, залишити на 20 хвилин. У цій операції дві мети – злегка помариновать м'ясо для більш тонкого смаку і розм'якшити самі дрібні кістки кислотою соку.

Кістки побільше зажарятся і будуть легко жеваться, а відчутними залишаться тільки реберні кістки і хребет, але вони досить великі, щоб можна було прибрати їх прямо в тарілці і не вдавитися.

Карасі в сметані, запечені в духовці
Інгредієнти Кількість
карасів - кілограм
цибулин - 1 шт.
рослинної олії - трохи
сметани - стакан
жирних вершків - 0,5 склянки
солі і чорного перцю - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Коли риба почищена і промаринована в лимонному соку, приправити його сіллю і перцем і приступайте до приготування. Перед тим, як запікати рибу, її потрібно злегка обсмажити.

На сковороді нагрійте масло, обсмажте в ньому цибулю, нарізану кільцями, а потім викладіть рибу. Смажте її недовго, вона повинна зазолотиться, але не підгоріти.

Занадто сильно засмажена риба стане сухою і жорсткою, тому не смажте більше 3 хвилин з кожного боку.

Карасів з цибулею перекладіть у форму для запікання і залийте сумішшю з сметани і вершків, запікайте 20 хвилин при температурі 180 градусів, поки сметана не стане красивого рум'яного кольору. Подавати страву можна з дрібно нарубаним кропом.

Карасі, запечені у фользі

Інший варіант приготування карасів у сметані в духовці відрізняється використанням в процесі запікання фольги. Візьміть:

  • 2-3 карася;
  • 1 велику головку цибулі;
  • Пару зубчиків часнику;
  • 2 столові ложки сметани;
  • Половинку лимона;
  • Рослинна олія;
  • Свіжу зелень;
  • Сіль, перець, приправу за смаком.

Очищених і випотрошених карасів промийте і промокніть серветкою, натерти сіллю і спеціями і дайте рибі полежати хвилин 10.

В цей час підготуйте інші складові страви – наріжте цибулю великими півкільцями і обсмажте на розігрітій олії, промийте і нарубаєте зелень, видавити часник і змішайте його зі сметаною, лимон порізати кружальцями.

Потім візьміть фольгу і відірвіть по шматку для кожної рибини. На шматок фольги покладіть тушку, покладіть їй черевце цибулю і зелень, змастіть рибу сметаною рівним шаром і укрийте її шматочками лимона.

Загорніть кожну рибу в конверт з фольги і покладіть всі конверти на деко для запікання. Поставте деко в духовку, прогріту до 180 градусів і запікайте рибу 30 хвилин.

Після цього можна прибрати фольгу і потримати рибу ще 7 хвилин до появи рум'яної скоринки.

Карась у сметані з картоплею

Карась, тушкований в сметані – це і самостійне повноцінне блюдо, однаково прекрасне для повсякденного вечері і святкового столу, однак можна зробити його більш ситним, додавши до риби картоплю. Для цього потрібно:

  • 3 великих карася;
  • 800 грам картоплі;
  • 200 грам сметани;
  • 3 зубчики часнику;
  • Лимонний сік;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, перець, спеції для риби за бажанням.

Почищену рибу натерти спеціями і лимонним соком і дати полежати близько 10 хвилин. Змішати сметану з часником і перцем, приправити половиною цього соусу очищений і нарізаний кубиками картоплю.

Другою половиною соусу змастити рибу. У формі для запікання розподілити рівномірно столову ложку рослинної олії, викласти рибу і картоплю і готувати страву в духовці, прогрітій до 180 градусів близько 40 хвилин.

Готовність страви перевірити, проткнув картопля ножем або виделкою.


Риба запечена у фользі в духовці — смачні та прості рецепти для тих, хто будує свій раціон правильно.Читайте як смачно приготувати минтай в духовці — риба вийде смачною, соковитою і неймовірно ніжною.Все і приготуванні риби в клярі читайте в нашій статті — кращий рецепт кляру, нюанси приготування та інші секрети.

Корисні поради для приготування смачної рибки

Карась – риба проста, але в той же час вимагає особливого підходу. Деякі хитрощі допоможуть перетворити її у вишукану страву.

Завжди особливу увагу приділяйте очищення риби – ретельно приберіть луску, постарайтеся не проткнути жовчний міхур і приберіть всі плівки від нутрощів, щоб готова страва не горчило. Використовуйте лимонний сік – він не тільки розм'якшить кістки, але і прибере запах твані.

Допоможе прибрати запах і сметана, тому гасіння в цьому соусі так популярно. У випадку з карасями сметану краще не міняти на майонез, він запах не відіб'є.

А щоб надати сметані більше пікантності і яскравого смаку, змішайте її з часником і травами. Що стосується інших смакових добавок, то крім солі і перцю карасі «люблять» мускатний горіх, паприку і зелень (сушену і свіжу).

Намагайтеся не запікати карася безпосередньо на деку, так як його ніжне м'ясо може пристати до гарячої поверхні, і ви зніміть з дека не цілу рибу, а тільки її остов.

Або зробіть рибу під подушку з овочів (наприклад, з тушкованої цибулі або сирої картоплі), або загорніть її у фольгу, або використовуйте рукав для запікання, в крайньому випадку, добре промажте форму рослинним маслом.

Не передержите рибу, інакше вона стане жорсткою і сухою. Невеликих рибок запікайте не більше 20-25 хвилин, а більшу тушку можна і протушкувати хвилин 40.

Якщо перед затеканием ви обсмажуєте рибу, то робіть це також недовго – по 3 хвилини з кожного боку.

Що ще почитати: